Na Općinski prekršajni sud u Zagrebu pozvana je popularna voditelja državne televizije. Upućen joj je poziv za predstojeće ročište u postupku u kojem ju brani zagrebački odvjetnik Marko Bekavac Basić. On je široj javnosti postao poznat kada je polovicom ožujka 2005. Index objavio članak pod naslovom: 'Eksplozijom uništen auto referenta GSKG; četvrti napad u dvije godine'. U članku je opisano kako je podmetnuta eksplozivna 'naprava koja je eksplodirala oko 1,15 sati na parkiralištu u Horvaćanskoj cesti pod automobilom "škoda octavija" 49-godišnjeg pravnog referenta u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu Marka Bekavca Basića četvrti napad na njega u posljednje dvije godine kako je tada izvijestila zagrebačka policija. Index je tada objavio kako je automobil Marka Bekavca Basića već bio meta nepoznatog počinitelja. Naime, u noći s 22. na 23. prosinca 2004. godine, također na parkiralištu u Horvaćanskoj cesti, hicima iz vatrenog oružja propucana su stakla "Škode". Počinitelj još nije pronađen, a Bekavac je tada policiji izjavio da ne zna tko je to mogao učiniti. Iz policije su tada priopćili kako je Bekavac prve prijetnje dobio u siječnju 2002. kada su mu dvojica muškaraca, tada u dobi od 26 i 27 godina, putem mobitela prijetili ubojstvom. Počinitelji su otkriveni i uhićeni, no policija danas nije izvijestila kako je obrada završila i zbog čega su prijetili Bekavcu. Dvije godine kasnije, 16. siječnja 2004. oko 7 sati, u prolazu zgrade u kojoj stanuje u Horvaćanskoj, pretukla su ga dvojica nepoznatih muškaraca dok je išao prema tramvajskoj stanici. No, na sreću tadašnji pravni referent Grada Zagreba uspio je izaći iz tih groznih nevolja, otvoriti odvjetnički ured i očito postati vrlo referentan dok mu je zvijezda HTV-a povjerila zastupanje na zagrebačkom sudu. No, za što se tereti Čeljusku otkrivamo u nastavku......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U pozivu koji je upućen popularnoj i atraktivnoj Tončici Čeljuski piše kako ju se tereti za  prekršaj iz članka 229. stavka 3. Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Krupnim slovima na pozivu je ispisano: 'ŽURNI POSTUPAK'. Nadalje piše kako ju se kao okrivljenicu poziva da pristupi na glavno ročište koje je zakazano za 21. prosinca 2023.u zgradi Općinskog prekršajnog suda u Aveniji Dubrovnik 8 Zagrebu. Pogledali smo za što se tereti Čeljusku. U članku 229. stavku 3. piše: 'Vlasnik vozila dužan je, na zahtjev policijskog službenika ili službene osobe jedinice lokalne samouprave koja obavlja poslove iz članka 5. stavka 4. ovoga Zakona, dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, a pritom se dostava podataka o više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje'.

Čeljuski je izdano i upozorenje. Citiramo: 'Okrivljenik je dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom .....Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju ili dostaviti pisanu obranu. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog ..., s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta....

Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, ročište se može održati i donijeti presuda bez njegove nazočnosti.... Okrivljenik ima pravo uzeti branitelja po svojem izboru koji može biti nazočan ispitivanju .... ali se ročište neće odgoditi zbog braniteljeva nedolaska. Okrivljenik može sudu dostaviti i pisanu obranu. Okrivljenik ima pravo na sporazumijevanje s ovlaštenim tužiteljem o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevanju o sankciji i mjerama u smislu članka 109. e Prekršajnog zakona....' - piše u pozivu koji nosi datum 9. studenog 2023. godine. Postupak se vodi kod sutkinje Gordane Prpić. Inače, za taj je prekršaj predviđena sankcija, novčana kazna, u iznosu od 660 do 1.990 eura.

Naime, taj je iznos propisan ukoliko se na sudu dokaže da 'vlasnik vozila ili odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno korisnik vozila, u roku od 15 dana, ne da vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja'. Sudeći po kvalifikaciji prekršaja Čeljuska je očito sudu dostavila podatak o više osoba što stvara sumnju kako je možda pokušala i zakomplicirati postupak utvrđivanja odgovornosti i otežati postupak utvrđivanja tko je upravljao vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja. Inače, voditeljica se i dosad hrabro iznijela s brojnim životnim nedaćama i tipičnim hrvatskim dubiozama. O tome svjedoči i nač članak iz svibnja ove godine: 'OMČE DUGOVA Tončica Čeljuska opet pred ovrhom, TV zvijezda njenog formata u drugoj zemlji mogla bi bez problema platiti režije, a ona ima čak i bankrote u najužoj obitelji'.

U podnaslovu smo naveli: 'Voditeljica popularne HTV-ove emisije 'U svom filmu' već je preživjela ovrhu tvrtke za stambenu pričuvu, nad kćeri joj je zaključen osobni bankrot a bivši muž joj je preživio sve od zatvora do kroničnih dubioza'. Članak iz studenog 2020. svjedoči kako je preživjela i druge nevolje: 'NAKON TJERALICE, ZATVORA I OVRHA: Bankrotirali kći i bivši suprug Tončice Čeljuske, ona dugovala za pričuvu 10.767 kn'. Iz podnaslova je bilo vidljivo sljedeći: 'Zagrebači Upravitelj-stan na internetu oglasio dugovanje HRT-ove voditeljice za pričuvu a nad Zlatkom i Tihanom Čeljuskom Općinski sud u Novom Zagrebu zaključio osobni stečaj'. No, vjerojatno je Čeljuska doktorica opstanka u turbulentnim hrvatskim životnim okolnostima pa će isplivati i iz sudske nevolje.