Vrijeme je Adventa i predbožićnog duha. Svi priželjkujemo što više mira, blagoslova, sreće i zdravlja za sebe i svoje bližnje. Mnogi se mole za mir i da na među nama bude što manje zala. Zacijelo mnogi molitve upućuju i onima koji imaju problema sa zakonom, bilo da su optuženi, osuđeni, da se nalaze pred izvršenjem zatvorske kazne. da ih čekaju maratonski procesi ili pak da su uspjeli okončati neugodni i teški spor. Među onima koji će Božić dočekati puno sretniji i mirniji zacijelo je i ugledni liječnik, akademik sa svjetski respektabilnom karijerom. Slobodan Vukičević redoviti je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti član Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postao je polovicom svibnja 2014. godine. Voditelj je Laboratorija za mineralizirana tkiva, Centra za translacijska i klinička istraživanja, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Hrvatskog znanstvenog centra izvrsnosti za regenerativnu medicinu. Osnivač je Genere istraživanja, prve hrvatske biotehnološke kompanije. Teško je pobrojati sve ugledne ustanove i sveučiliša kod nas i u inozemstvu na kojima se usavršavao nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1975. godine. Diplomu doktora znanosti stekao je 1978. godine a od 1986. godine redovni je profesor na Medicini. Dobio je sve važne međunarodne stipendije i surađuje s mnogim znanstvenim institucijama i biotehnološkim tvrtkama na projektima regeneracije organa. Najvažnija znanstvena otkrića uključuju izolaciju, karakterizaciju i ulogu više koštanih i hrskavičnih morfogenetskih proteina te njihovu primjenu u humanoj medicini, mehanizme prijenosa signala koštanih i hrskavičnih stanica, otkriće novih biomarkera, biološku regeneraciju kosti, hrskavice i bubrega. Autor je više međunarodnih patenata ili patentnih prijava. I dok se mnogi dive prof. dr. Slobodanu Vukićeviću teško je uopće zamisliti da bi se ime takvog uglednika moglo naći kao osumnjičenika za kazneno djelo. No, kod nas je očito sve moguće pa i takvo što. Akademiku Vukičeviću netom su ukinute mjere opreza koje su mu određene nakon što je protiv njega podignuta optužnica. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vijeće sastavljeno od sudaca toga suda Bernardi Šuman kao predsjednice vijeća, te Olje Krčar Mišić i Martine Pamić kao članova vijeća, odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Slobodana Vukičević zbog kaznenog djela iz članka 140. stavka 2. Kaznenog zakona. Radi se o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti. U Kaznenom zakonu piše: 'Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. (2) Ako je djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili izvanbračnog druga ili istospolnog partnera, osobu s kojom je počinitelj bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora do tri godine'.

Ugednog profesora i akademika gonilo se temeljem optužnice Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu od 18. listopada 2023. godine. Sjednica vijeća održana je 6. studenog 2023. godine. Odlučivalo se o prijedlogu za ukidanjem mjere opreza protiv okrivljenika Slobodana Vukičevića s nadimkom "Miši". Uz ime optuženog, među ostalim je navedeno, kako je 'profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pismen, sa završenom visokom stručnom spremom, zaposlenog na Medicinskom fakultetu u Zagrebu s mjesečnim primanjima u iznosu od oko 3.000,00 eura, oženjen, otac jednog punoljetnog djeteta, suvlasnik kuće na adresi prebivališta, suvlasnik stana u Ičićima, vlasnik osobnog vozila marke "Mazda", neodlikovan, neosuđivan, nije izdržavao kaznu, protiv njega se ne vodi drugi kazneni postupak, nalazi se na slobodi'.

Ukinute su mu mjere opreza 'zabrana približavanja i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s Dorom Adanić, s prebivalištem u Zagrebu.... kojoj se ne smije približiti na razdaljinu manju od 100 metara niti uspostavljati ili održavati izravne ili neizravne veze s imenovanom, kako putem pošte, telefona, mobilnih uređaja, tako ni putem e-mail adresa te društvenih mreža. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje rješenja' - piše u sudskom dokumentu. Iz obrazloženja je vidljivo kako je OKDO Zagreb podiglo optužnicu protiv okrivljenog Slobodana Vukičević zbog kaznenog djela iz članka 140. stavka 2. KZ/11. Dosad smo uz ime tog uglednog člana akademske zajednice čitali i slušali samo izvješća koja su promovirala njegova znanstvena otkrića i podvige pa je teško suočiti se sa sljedećim navodima iz sudskog dokumenta:

'Rješenjem Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, broj: KP-DO- 2043/2023 od 1. kolovoza 2023. temeljem članka 98.stavak 1. i stavka 2. točke 4. i 5. ZKP/08 okrivljenom Slobodanu Vukičević određene su mjere opreza zabrana približavanja i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s Dorom Adanić, s prebivalištem u Zagrebu.... kojoj se ne smije približiti na razdaljinu manju od 100 metara niti uspostavljati ili održavati izravne ili neizravne veze s imenovanom, kako putem pošte, telefona, mobilnih uređaja, tako ni putem e-mail adresa te društvenih mreža. Obzirom da je kazneni postupak protiv okrivljenika obustavljen rješenjem ovog suda poslovni broj: Kov-1201/23 od 6. listopada 2023. to više ne postoji potreba za mjerama opreza naloženih okrivljeniku, te je stoga iste valjalo ukinuti' - piše u dokumentu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu koji potpisuje predsjednica sudskog vijeća Bernarda Šuman.

Protiv tog rješenja nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od tri dana a o žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Rješenje je dostavljeno Slobodanu Vukičeviću te njegovoj odvjetnici Kseniji Vržini ali i oštećenoj te njenom odvjetniku Alanu Pozdercu. Dora Adanić ima i svoju službenu web stranicu na kojoj piše kako 'je peterostruka uzastopna apsolutna državna prvakinja u bikini fitnessu i članica hrvatske bodybuilding reprezentacije. Kategorizrana je vrhunska sportašica prema HOO-u. Bikini fitness je sport, kategorija u natjecateljskom bodybuildingu, koji ujedinjuje mišićavost i simetričnost te lijep i njegovan izgled tijela u sačuvanoj formi ženstvenosti i elegancije. To je fitness disciplina u kojoj se ocjenjuje estetski izgled tijela izgrađenog vježbanjem u teretani i prehranom. Konačni rezultat je atletski, sportski, zdrav izgled tijela i kože, bez celulita i opuštenih dijelova, u kojem se traži simetričnost tijela, skladnost, tonus mišića, smanjen postotak masnog tkiva te podjednako izražene linije mišićnih skupina s osnovnom definicijom bez separacija.

Također, ocjenjuje se cjelokupan dojam kojeg natjecateljice ostavljaju kroz prezentaciju obaveznim i slobodnim poziranjem te stylingom. Osim državnog prvenstva ostvarila je vrhunske rezultate i na mnogim internacionalnim natjecanjima. Dorin moto je izvrsnošću uvijek nadmašiti očekivanja, što joj je do sada i omogućilo ostvarivanje vrhunskih rezultata.Tijelograditeljstvom se počela baviti u veljači 2013. godine s ciljem da izađe na prvo bikini fitness natjecanje koje se održalo u travnju iste godine (Državno prvenstvo u Zadru 2013.). Bez prevelikih očekivanja, osvojila je državno prvenstvo te joj se pružila prilika da za svega tri dana nastupi sa reprezentacijom na europskom prvenstvu gdje se plasirala na visoko 12. mjesto u kategoriji s preko 30 natjecateljica' - piše na web stranici fitness šampionke kojoj se ugledni akademik sve do ove sudske odluke nije smio približiti zbog optužnice za nametljivo ponašanje. Inače, Dora Adanić ima 35 godina a akademik Slobodan Vukičević 72. No, godine su samo broj, tvrde mnogi a i oni koji su pregledali na YouTube snimku na kojoj se akademik Vukičevič nalazi u boksačkom ringu s protivnikom i koja dokazuje da je u top formi.