Krajem travnja mediji su objavili kako je Lana Hrgović na Instagramu objavila zanimljivu poruku. 'Ponosna na tebe do neba. Uz svu nepravdu u životu koju si doživio i iznio sam na svojim leđima, ovo je dokaz da se trud i rad itekako isplate. Uzdignute glave, s osmjehom na licu i samo jako. Stvoren si za velike stvari. Uz tebe uvik', napisala je Lana. Njezin muž koji je razočarao Torcidu kad je dobio Hajdučko srce a onda otišao igrati za Dinamo, što nije leglo ni Bad Blue Boysima, od prošle godine je pomoćni trener Slavenu Biliću u Al-Fatehu. Stoga ne čudi da je atraktivna Lana obogatila svoj Instagram profil sjajnim slikama s Bliskog Istoka na kojima se vidi da tamo vodi uzbudljiv život i posjećuje top mjesta. No, Lana nije samo supruga bivšeg nogometaša, sada trenera, ni majka dvoje djece, koja samo vodi život na višoj nozi već i ona, kao i mnogi poznati, ima friško iskustvo s hrvatskim pravosuđem. No, ne kažu da je sve dobro što  se dobro svrši, pa tako i Lanin primjer svima može otvoriti oči u srazu s policijskim nalogom. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu sutkinja Ana Belić Radovani odlučivala je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenice Lane Hrgović, zbog prekršaja iz članka 229. stavka 3., kažnjivog po članku 229. stavku 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sutkinja je odlučivala povodom prigovora okrivljenice na prekršajni nalog PU Splitsko-dalmatinske, Postaje prometne policije Split od 13. travnja 2021. godine.  Sutkinja je presudila 25. travnja 2024. nakon održane glavne rasprave na kojoj nije bila ni okrivljena Lana a ni tužitelj. Uz ime supruge Mirka Hrgovića, među ostalim piše, kako je rođena 1982. te da je prekršajno nekažnjavana.

Oslobađena je optužbe 'da do 30. studenog 2020., u Splitu, u roku od 15 dana, a koji rok je započeo 12. studenog 2020., kao vlasnica vozila reg. oznake ST-....-., nije na zahtjev policijske postaje dostavila vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je vozilo dala na upravljanje 15. svibnja 2020., već je izvijestila da je u navedeno vrijeme s vozilom upravljala Fanny Madonna Evelina Holersson, ...., Täby, Švedska, ne potkrijepivši to ovjerenom izjavom te osobe kod nadležnog tijela ili za to ovlaštene osobe iz koje bi se nedvojbeno moglo isto potvrditi, čime da bi počinila prekršaj iz članka 229. stavka 3., kažnjiv po članku 229. stavku 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama'.

S obzirom da je oslobođena troškovi postupka pali su na teret proračunskih sredstava suda. Iz obrazloženja je vidljivo kako je PU Splitsko-dalmatinska, odnosno Postaja prometne policije Split, izdala  obavezni prekršajni nalog protiv okrivljenice kojim joj je izrečena novčana kazna od 5.000,00 kuna (663,61 eura), te troškovi prekršajnog postupka u iznosu od 500,00 kuna (66,36 eura). Na taj je nalog Lana Hrgović uložila prigovor. U presudi piše: 'Postupajući po prigovoru na prekršajni nalog, u smislu odredbe članka 238. stavka 9. Prekršajnog zakona

Sud je našao da je prigovor uložen u zakonskom roku, isti je stavio izvan snage, te proveo glavnu raspravu. Kako se okrivljenica nije odazvala na poziv za 23. travnja 2024. iako je isti uredno primila, već je sudu dostavila pisanu obranu, postupak je proveden bez prisutnosti okrivljenice sukladno članku 167. stavku 3. Prekršajnog zakona smatrajući da prisustvo okrivljenice nije potrebno te nije od utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude. Okrivljenica je u svojoj pisanoj obrani navela da je kao vlasnica osobnog vozila dostavila podatke o vozaču kako je i predviđeno Zakonom.

Osobi po imenu Fanny Madonna Evelina Holersson iz Švedske dala je na korištenje svoje vozilo da ide do apartmana u kojem je odjela po neke osobne stvari te joj je ona i uredno vratila vozilo nakon malo više od sat vremena. Ne može se točno sjetiti tko joj je od njenih prijatelja dao podatke koje je uredno dostavila nadležnoj policijskoj postaji, a što nije potkrijepila izjavom kod javnog bilježnika obzirom da nema kontakt od osobe kojoj je ustupila svoje vozilo na korištenje. U dokaznom postupku izvršen je uvid u Podaci o vozaču broj ...., te je izvršen uvid u Potvrdu Ministarstva pravosuđa, Odjela za prekršajne evidencije iz koje je vidljivo da okrivljenica nije pravomoćno prekršajno kažnjavana.

Iz obrasca Podaci o vozaču vidljivo je da je okrivljenica dostavila podatak da je njenim vozilom upravljala Fanny Madonna Evelina Holersson, ....., rođena 25. svibnja 1996. iz Švedske, 18357 Täby, ...... Odredba članka 229. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da je vlasnik vozila dužan, na zahtjev policijskog službenika ili službene osobe jedinice lokalne samouprave koja obavlja poslove iz članka 5. stavka 4. ovoga Zakona, dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, a pritom se dostava podataka o više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje.

Stavak 4. propisuje da kad je vlasnik vozila, kojim je počinjen prekršaj propisan ovim Zakonom, pravna osoba, podatke iz stavka 3. ovoga članka dužna je dati odgovorna osoba u pravnoj osobi. 7. Iz same izreke prekršajnog naloga vidljivo je da je okrivljenica dostavila policijskoj postaji podatak o identitetu osobe kojoj je vozilo dano na upravljanje, a što je bila dužna na temelju članka 229. stavka 3. i 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 7.1. Vidljivo je da zakonska odredba govori o „vjerodostojnom podatku,“ međutim, Zakon ne pozna „ovjerenu izjavu te osobe kod nadležnog tijela ili za to ovlaštene osobe iz koje bi se nedvojbeno moglo isto potvrditi.“ 

Kako je okrivljenica dostavila vjerodostojan podatak, a djelo opisano u prekršajnom nalogu u smislu da to nije potkrijepila ovjerenom izjavom kod nadležnog tijela ili za to ovlaštene osobe iz koje bi se nedvojbeno moglo isto potvrditi, nije prekršaj u smislu članka 229. stavka 3., kažnjiv po članku 229. stavku 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pa je okrivljenicu trebalo osloboditi od optužbe na temelju članka 182. točke 1. Prekršajnog zakona' - piše u presudi sutkinje sutkinje Ane Belić Radovani. Zanimljivo je kako policija očito nije ni provjeravala je li spomenuta Šveđanka bila u to vrijeme u Splitu, odnosno je li evidentirana kao turistica.

S obzirom da to nisu poduzeli jasno je kako je sutkinja morala presuditi kako je dostavljen vjerodostojan podatak jer isti nije valjano osporen. Protiv te presude stranke imaju pravo žalbe u roku od 8 (osam) dana od dana dostave prijepisa presude. O takvim žalbama inače odlučuje Visoki prekršajni sud. No, zacijelo je ova priča za atraktivnu Lanu Hrgović završena a ista je putokaz i brojnim drugim vozačima koji se nađu u istoj situaciji da ne moraju sudu dostavljati izjavu ovjerenu kod javog bilježnika kojim osoba koju navedu kao osobu kojoj su povjerili vlastito vozilo na korišteje to i potvrdi vlastitim potpisom. Nadamo se da neće biti i onih kojima će se upaliti žaruljica kao Muji u vicu kad karta s engleskom gospodom koji vjeruju jedni drugima ne riječ pa ne pokazuju karte. U tom vicu Muji je u kartama krenulo kad je shvatio da će i njemu povjerovati na riječ i da suigračima neće morati pokazati karte.