Informaciju o Putinovom dvorcu još prije desetljeće objavili su vodeći oporbeni mediji u Rusiji a poduzetnika iz Hrvatske predstavili su citirajući knjigu 'Kondo kondo' urednice Imperijala. Ruski Velesstroj Mihajla Perenčevića i Krešimira Filipovića zakupio je raskošni kompleks palača na Crnom moru koji je postao slavan kroz film uhićenog ruskog oporbenjaka. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Proteklih dana svijet je paralelno s inauguracijom američkog predsjednika Joe Bidena obišla vijest o uhićenju najvećeg ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnija. Mnogi su tek nakon njegovog uhićenja doznali za ultraluksuzni kompleks palača s brojnim pratećim sadržajima o kojoj je uhićeni Navaljni snimio film i plasirao ga preko društvenih mreža. Cijeli kompleks procijenio je na milijardu dolara i svi koji su dosad bili neupućeni u crnomorski rezidencijalni kompleks sa zanimanjem prate te objave. No, u Hrvatskoj je nepoznanica kako je priča o Putinovom dvorcu na Crnom moru već odavno procurila u ruske oporbene medije.

Točnije, prve vijesti datiraju iz 2010. godine što je napisao i sam Navaljni na svojoj web stranici. Kompleks nije otkrio ruski oprobenjak već je prve vijesti o tome u medije plasirala Navaljnijeva organizacija koja se bori protiv korupcije u toj zemlji te jedno 'duboko grlo'. No, prve vijesti o Putinovom dvorcu bile su zamagljene jer je luksuzni kompleks imao zakupca. Zasigurno sve do objave ovog članka samo je nekoliko osoba povezanih s Hrvatskom znalo kako su dvije osobom rodom iz Zagreba neodvojivo i ključno povezane s Putinovom rezidencijom na Crnom moru, točnije u Gelendžiku.

Radi se o Mihajlu Perenčeviću i Krešimiru Filipoviću. Iako prvi nije poznat široj javnosti ipak oni upućeniji znat će da se radi o puncu Emila Tedeschija. Naravno, ne tajkuna i vlasnika Atlantic Grupe, već njegovog sina jedinca, istoimenog Emila Tedeschija. Mlađi Tedeschi naime oženio se 17 godina starijom Nikom Perenčević Cizel koja iz prethodnog braka sa zagrebačkim poduzetnikom Sinišom Cizelom ima tri kćeri. Nika je jedno od dvoje djece Sonje i Mihajla Perenčevića. Godinama živi na relaciji Zagreb, Mali Lošinj i Los Angeles.

Na istim relacijama uz dodatak Rusije i svjetskih luksuznih destinacija živi i njezin otac Mihajlo Perenčević. No, dok Nika ima zagrebačku adresu Mihajlo je godinama mijenjao svoje adrese što je vidljivo u registrima trgovačkih sudova u Hrvatskoj. Tako je imao adresu u Los Angelesu, odnosno bio je prijavljen na adresi vile u North Canon Drive gdje su on i formalna supruga Sonja kupili vilu, zatim na adresi u Moskvi da bi se onda, vjerojatno zbog poreza, fiktivno skrasio na adresi Hotela Tomislav u Širokom Brijegu. Potom je prošlo ljeto Perenčević prijavio adresu u Moskvi u Favejevoj ulici.

S druge pak strane druga ključna osoba najveće rusko - hrvatske političko - poslovno - ljubavne priče ikad Zagrepčanin Krešimir Filipović prema podacima sa Sudrega ima adresu u Moskvi. Naime, kao predsjednik NO-a lošinjske Jadranke d.d. na sudu je upisan s adresom: 2 Tverskaya, Yamskaya Dom 10. Sa te iste adrese i Mihajlo Perenčević se prijavio na širokobriješku adresu u veljači 2018. godine. To je ujedno adresa Velesstorya, kompanije koju u Rusiji vode Perenčević i Filipović, a koja u toj zemlji, milošću ruskog predsjednika, vode neke od strateški najvažnijih mega graditeljskih poslova.

Hotelska grupacija iz Malog Lošinja, Jadranka d.d., u svom NO-u skriva još neka od najintrigantnijih imena koji imaju nezamislive konekcije na raznim rusko - hrvatskim razinama. Prvo spomenimo Maria Petrovića, partnera u Millenium promociji piarovca i profesora Bože Skoke. Njega je prema nekim informacijama u NO lansirala obiteljska veza s Ivanom Perenčević, Mihajlovom snahom i suprugom Nikole Perenčevića. Vrijedno je spomenuti kako je u NO-u i bivši hrvatski ministar financija Borislav Škegro.

Taj podatak može opet iznenaditi neupućene. O vezama Perenčevića i Škegre pisano je u knjizi 'Kondo kondo' koja je objavljena 2011. u Zagrebu. U toj knjizi jedno je poglavlje posvećeno misterioznim bogatašima Perenčević. Tako je osim milijunskih transakcija Mihajla Perenčevića u Los Angelesu koje uključuju kupnju vile te kultnog restorana Dan Tana u kojem je i Paris Hilton slavila rođendan, istaknuto kako je Mihajlov sin Nikola bio menadžer u Škegrinom Quaestus fondu te također zadužen za financijski nadzor jedne dionice autoceste Zagreb - Split u vrijeme kada je Škegro drmao ne samo ministarstvom već bio i jedan od gazda u Vladi RH.

U vrijeme dok hrvatski čitatelji nisu imali pojma ni tko je Perenčević ni kakve utjecajne hrvatsko-ruske veze i poslove ima, oporbeni ruski poslovni dnevnik Vedomosti 2012. objavio je članak o tome tko je vlasnik a tko zakupac Putinovoc dvorca na Crnom moru. Radi se upravo o kompleksu koji je svjetskoj javnosti pa tako i hrvatskoj postao poznat tek sada kroz dokumentarac koji je plasirao uhićeni ruski oporbenjak. Dotad je Mihajlo Perenčević bio potpuna nepoznanica u ruskim medijskim krugovima.

No, kako je detaljna priča o njemu objavljena u lipnju 2011. u knjizi 'Kondo kondo' autorice Irene Divković Milanović tako su ruski mediji citirali poglavlje iz knjige u dijelu teksta koji je naslovljen s 'Tko živi u dvorcu Putina'. Članak je na ruskom i dandanas dostupan na web stranici Compromat.ru - link te u tiskanom izdanju dnevnika Vedomosti na Pressreaderu. Članak je u međuvremenu preveden na sve europske jezike i dostupan je preko jedne druge ruske web stranice-  link.  

U članku se navodi: 'Velesstroy, koji je unajmio "Putinovu palaču", povezan je s poduzetnikom iz Hrvatske, Mihailom Perenčevićem. U Hrvatskoj postoji oligarh Mihail Perenčević i jedan je od junaka knjige "Kondo, kondo" bivše urednice tabloida Imperijal Irene Divković-Milanović. Iz knjige proizlazi da je Perenčević vlasnik brojnih nekretnina. Vlasnik je vile na Beverly Hillsu (SAD), kupljene 2002. godine za 2,66 milijuna dolara. Njegova Supruga Sonja 2010. kupila je hollywoodski restoran Dan Tana za 6 milijuna dolara. Restoran često posjećuju holivudske zvijezde, a Paris Hilton tamo je proslavila svoj rođendan 2010.

Grupa Velesstroy, na čelu s Perenčevićem, na svojoj web stranici naziva se generalnim izvođačem „najvećih projekata izgradnje nafte u Rusiji: glavnih naftovoda Istočni Sibir - Tihi ocean, Baltički cjevovodni sustav - 2, Kaspijski cjevovodni konzorcij, cjevovodi Purpe - Samotlor,  Skovorodino - NR Kina ". U lipnju 2010. godine, Dmitrij Medvedev odlikovao je Perenčevića i dvojicu najviših menadžera tvrtke Velesstroy ordenom prijateljstva "za njihov veliki doprinos u izgradnji prve faze cjevovodnog sustava ESPO".

Perenčević već dugo radi u naftnoj industriji. Bio je angažiran na antikorozivnom premazu spremnika za skladištenje nafte za Yukos, izgradio je spremnike za Lukoil, a zatim je počeo surađivati s Transnjeftom, kaže izvor blizak njemu: „Njihova tehnologija dala je 25-godišnje jamstvo protiv korozije. S vremenom su Perečeviću počeli davati građevinske ugovore. U članku se jedino krivo navodi kako je Mihajlov mlađi brat Nikola. Mihajlo ima brata ali Predraga dok je Nikola njegov sin.

Za Nikolu citiraju dijelove iz 'Kondo kondo' pa tako i podatak da je u dobi od 25 godina, bio odgovoran za financije izgradnje najduže (465,5 km) ceste u Hrvatskoj između Zagreba i Splita (prvog i drugog najvećeg grada u državi) koja je dio Jadransko-jonske autoceste. Bivši ministar financija Hrvatske - Borislav Škegro kasnije je radio s Nikolom Perenčevićem u hrvatskom investicijskom fondu Quaestus. ...

Dalje se u članku u Vedomosti navodilo kako Mihajlo Perenčević nije odgovarao na pitanja, koja su poslana na Velesstroy te kako nije bilo moguće kontaktirati ni Nikolu Perenčevića jer su iz tada Škegrinog Quaestusa rekali kako on tamo više ne radi. Prvi ruski oporbenjak, utamničeni Navaljni, netom je na svojoj web stranici plasirao članak o Putinovom dvorcu na Gelendžiku. Taj članak počinje formulacijom 'Još 2010. svi smo saznali za izgradnju palače za Putina na obali Crnog mora. Prošlo je pet godina, Zaklada za borbu protiv korupcije odlučila je otkriti kontroliraju li sada Putinovi ljudi palaču i, općenito, kakvi su to ljudi. Nevjerojatna priča, čak i po ruskim standardima. Devastiran je čitav zaljev, izgrađen je pravi kompleks palača - s vrtovima, parkovima, fontanama, bazenima i sportskim terenima.

Oko palače je organizirano cijelo selo, u kojem, očigledno, živi osoblje, prokrčeni su putovi, izgrađena tri helidroma. Luksuz okružen s deset ograda, pod zaštitom vojske, privatog osiguranja i FSO-a, i već dugi niz godina nitko nije spreman nazvati se vlasnikom ove palače.  Nakon što smo to shvatili, potvrđujemo: vlasnik ove palače i dalje je Vladimir Vladimirovič Putin.Vladimir Vladimirovič Putin može se pretvarati da je "Mihail Ivanovič", Nikolaj Šamalov, poduzetnik Aleksandar Ponomarenko, vlasnik "pansiona" za kojeg je ovaj objekt naveden, ali to neće promijeniti činjenicu da je palača sagrađena za njega i da njome on upravlja' - piše Navaljni.

Oporbenjak se tu poziva na izvjestitelje Reutersa, Novaya Gazete, The New Timesa i mnogih drugih sastavili su jedinstvenu bazu dokaza koja detaljno opisuje sve od bankovnih transakcija i mramornih računa. U prosincu 2010. poduzetnik Sergej Kolesnikov objavio je pismo u kojem je govorio o izgradnji goleme rezidencije za Vladimira Putina čiji je trošak u to vrijeme već dosegao milijardu dolara. Kasnije, 2014. godine, Reuters i Novaya Gazeta objavljujuvrijedne dokumente koji potvrđuju da su Putinovi prijatelji Šamalov i Gorelov iz ruskog proračuna preusmjerili stotine milijuna dolara za opskrbu tomografima u okviru nacionalnog (!) Projekta (!) Zdravlje (! ).

Njihova je tvrtka isporučivala medicinsku opremu po dvostruko većoj tržišnoj cijeni, a razlika se uplaćivala na lažne posredničke tvrtke. Iz sredstava ovih ureda, oko 48 milijuna dolara kasnije je plaćeno arhitektu palače Talijanu Lanfrancu Cirillu, koji je odopremao i građevni materijal za kompleks. Navaljni navodi i kako su u blizini rezidencijalnog kompleksa palača koji se pripisuju Putinu više puta viđeni ne samo pripadnici osobnog osiguranja i Putinova obavještajna služba već i predsjednikova superjahta Olympia.

Podsjeća i kako je objavljen snimljeni razgovor, gdje graditelji palače raspravljaju s koliko "osobnog" novca "šef" raspolaže. Navaljni piše na svojoj web stranici kako  će jednog dana o toj prijevari biti snimljen hollywoodski hit.  Navodi kako su ogromna parcela površine 678.583 m2 i sama palača s brojnim zgradama registrirana je kod tvrtke Kompleks LLC, offshore tvrtki s Britanskih Djevičanskih otoka  Ističe kako palača ima službeno 17.692 m2. To se odnosi samo na glavnu zgradu. Uz nju je još jedna zgrada površine 4.471,2 m2, druga od 2.775,1 m2. i nekoliko zgrada preko tisuću m2.

Oporbeni Navaljni tvrdi kako su svi čije se ime dovelo u vlasnički kontekst s palačom profitirali u obliku pozicija, bankarskih dionica i drugih pogodnosti. Formalno projekt je započela tvrtka UK Investstroy LLC i njezini osnivači: Tatiana Kuznetsova i Inna Kolpakova. Navaljni navodi kako je suprug Inne Kolpakove, Aleksandar Kolpakov, 2014. godine, vodio je Odjel upravljanja imovinom Putinovog ureda a prije toga je bio šef Putinove službe sigurnosti. Tatyana Kuznetsova, druga osnivačica, dobila je parcelu s ljetnom rezidencijom točno na nasipu u Gelendžiku

Njezin suprug Oleg Kuznjecov također je izravno uključen u izgradnju palače za predsjednika. Vodio je vojnu jedinicu 1473  Federalne službe sigurnosti Rusije i djelovao kao predstavnik graditelja tijekom gradnje palače. Kao heroja izgradnje Putinove palače navaljni ističe talijanskog arhitekta Lanfranco Cirillo ,koji je projektirao kompleks palače, uvozio građevinski materijal preko svoje tvrtke te koji je davao izjave kako  tipa "Ja, Talijan, postao sam Putinov arhitekt".

Navaljni podsjeća kako je ruska  Novaya Gazeta pisala kako je palača - do ožujka 2015. pripadala Romanu Zolotovu, sinu Viktora Zolotova, jednog od najbližih Putinovih suradnika, koji je 13 godina vodio njegovu sigurnosnu službu te koji sada skrbi za unutarnju sigurnost. Ističe i kako je Talijan Cirilloiz ruku predsjednika Putina dobio i rusko državljanstvo ali je postao i 10-postotni dioničar banke Soyuzny. U studenom 2013. u toj su banci izvršene pretrage koje su završile novčanom kaznom središnje banke zbog kršenja zakona o pranju novca.

Navaljni dalje opisuje transakcije oko palače te galeriju likova koji se pojavljuju s očitom namjerom mimikrije vlasništva iako sve te osobe imaju izravnu poveznicu na ruskog predsjendika. Navaljnija muči što nigdje u svijetu ne može pronaći izravni link ili trag na Putina. Piše kako sve obavljaju Putinovi odvjetnici i pouzdanici koji posluju na razini povjerenja i anonimnosti. Stoga on poziva sve koji bi mogli pomoći da se dokaže izravna veza Putina s kompleksom u Gelendžiku na Crnom moru te svima jamči anonimnost.

No, drugi ruski novinari istraživači otišli su korak dalje od Navaljnija u razotkrivanju veza Putina i ljudi iz njegovog povjerljivog kruga s rezidencijama na Crnom moru. Tako je isplivala poveznica koja je lansirala ime još jednog Hrvata iz Velesstroya s tom aferom. Navodi se veza Putinove palača u Gelendžiku s brakom najbliže i najdugovječnije suradnice gradonačelnika Moskve Sergejom Sobjaninom. Radi se o Anastasiji Rakovi koju inače ruski oporbeni mediji prozivaju zbog rastrošnosti i zbrajaju sve njezine Jimmy Choo cipele, Lous Vuitton taške i kufere, skupi nakit i druge brendirane krpice u kategoriji visoke mode.

Oni su naime iz činjenice da je najbliža suradnica moskovskog gradonačelnika intimno povezana s Hrvatom Krešimirom Filipovićem, Perenčevićevim ortakom i drugim čelnikom Velesstroya izvukli dodatni argument da je kompleks u Gelendžiku Putinov. Tako se u jednom članku ističe kako je ona Filipovićeva "izvanbračna supruga", odnosno da je Filipović i otac njezine najstarije kćeri. Citirali su anonimnog sugovornika koji im je objasnio poveznice  Anastasije Rakove koja već 21 godinu radi za Sobjanina.

Naveli su kako ona nije formalno u braku a da je za Sobjanina počela raditi puno prije nego što je on ostao šef predsjedničke administracije, odnosno Putinovog ureda.  Navedeno je  i kako Anastasija Rakova službeno živi na bezveznoj adresi ali da zapravo ima luksuzni stan  u poznatom i skupo, stambenom kompleksu „Blizhnyaya Dacha“. To je elitno stambeno područje smješteno na zapadu Moskve u neposrednoj blizini šume Volynsky.  

Ruski medij je istaknuo kako je zapravo njezino prezime Filipović.  Navode i kako njezinog tajnog partnera, poslovnog čovjeka, na Balkanu Krešimira Filipovića nazivaju "hrvatskim novčanikom Vladimira Putina". A u Rusiji je poznatiji kao formalni stanar upravo  "Putinove palače".  Dakle, iako u hrvatskom trgovačkom Krešimir Filipović ima adresu u Moskvi u Rusiji je dakle detektirana njegova adresa u jednom od objekata kompleksa koji se naziva Putinov dvorac i to od travnja 2017. godine.

Navodi se i kako je Krešimir Filipović jedan je od čelnika Velesstroy, tvrtke čije je ime u Rusiji postalo poznato upravo preko činjenice da su stanari strogo čuvane "Putinove palače" u Gelendžiku. Prvi koji je progovorio o novoj Putinovoj rezidenciji u prosincu 2010. kroz otvoreno pismo bio je poslovni čovjek Sergej Kolesnikov, koji je živio u Sankt Peterburgu u istoj kući s Putinovim tajkunima Arkadijem Rotenbergom, Jurijem Kovalčukom, Nikolajem Šamalovom .

U pismu je Kolesnikov rekao da se na obali Crnog mora gradi luksuzni "rekreacijski kompleks" za osobnu upotrebu Vladimira Putina. Nakon tog skandaloznog pisma, palača je ponovno izdana novom vlasniku, a on ju je dao u zakup samom Velesstroyu. Ruski mediji navode kako se vlasnikom te tvrtke smatra Hrvat Mikhailo Perenchevich, međutim, kome zapravo pripada, ne zna se. Navode i kako je  formalno Filipović  potpredsjednika u Velesstroyu, ali očito u njemu igra vodeću ulogu.

Upravo je on prisutan na sastancima s oligarhima, guvernerima, ministrima, čak i s Putinom ... Vladimir Putin sastao se sa stanarima "Putinove palače" usred gradnje palače, 2010. godine, kad su Filipović i Rakova dobili kćer. Navodi se i kako je predsjedničkim dekretom broj 715 Hrvat Krešimir Filipović čak dobio i Orden prijateljstva od Kremlja - "za razvoj gospodarske suradnje".

No, tu nije kraj iznenađenjima koji se skrivaju u oporbenim ruskim medijima. Naime, otkriveno je i kako Perenčević u Moskvi ima ne samo djecu Mariju i Platona Perenčevića nego da se nije zadovoljio s tom izvanbračnom vezom već i da je imao još jednu ljubavnu relaciju i to s bivšom ruskom tenisačicom Irinom Nestorovom. Na webu se može pronaći podatak kako su ona i Mihajlo Miha Perenčević istodobni sudionici na brojnim golf ali i teniskim turnirima za seniore koji se održavaju na elitnim svjetskim ali i mondenim ruskim destinacijama.

S druge strane intrigantna otkrića dolaze i kroz pretragu hrvatskih tvrtki s kojima je povezan Krešimir Filipović. Tako je bio direktor u zagrebačkoj tvrtci Nit projekt dok se zvala Filip Mont a koja je likvidirana. Vlasništvo od Krešimira i Tome Filipovića preuzela je tvrtka IP consulting najprije sa sjedištem u Banja Luci a potom u Širokom Brijegu. Fizički vlasnik te tvtke  je Slaven Pekić. O njemu je moguće doznati kako je rođen u Odžaku u BiH, da je živio u Banja Luci a potom u Širokom Brijegu te da je 2012. kao bivši ministar uprave i lokalne samouprave, a potom i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazneno prijavljen zbog zloporabe ovlasti u gospodarstvu.

U svakom slučaju tko zna kakve će još veze i teenteovske vezice isplivati kroz priče o Putinovom dvorcu i Putinovim 'hrvatskim novčanicima'. O stotinama milijuna funti koje su prešle preko britanskih računa tvrtki povezanih s Perenčevićem pisali smo prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal što možete vidjeti u galeriji uz ovaj članak. Zanimljivo je kako je ime Hrvata Krešimira Filipovića čak i navedeno na Wikipediji uz desnu ruku moskovskog gradonačelnika - link. Tko bi rekao da su neki od Zagrepčana tako blizu srcu i novčaniku ruskog predsjednika.