Nije vijest kad pas ugrize čovjeka već je vijest kad čovjek ugrize psa - to je stara uzrečica koja bi u prenesenom smislu značila da nije vijest kad se na meti ovrhovoditelja nađe netko od prezaduženih stanovnika metropole ili Hrvatske već kad ovrha nad imovinom zaprijeti jednoj od najmoćnijih Hrvatica s nezamislivo puno novaca na računima. Sestra tajkuna Emila Tedechija, ujedno kći hrvatske modne ikone, glamurozne umirovljene sutkinje Đurđe Tedeschi., našla se u toj situaciji. Suvlasnica regionalnog poslovnog carstva Atlantic Grupe svojim bogatstvom i stilom, životom u vili u Nazorovoj ulici u Zagrebu, ničim ne odaje dojam da ima ikakvih financijskig poteškoća koje bi joj ugrozile redovito plaćanje dospjelih računa. No, i nju je sustigla noćna mora većine hrvatskih građana - ovrha. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U travnju 2021. u sklopu članka o poslovanju preko poreznih rajeva spomenuli smo i ulogu najbogatije Hrvatice u isisivanju love iz Hrvatske preko svjetskih meštara specijaliziranih za sklapanje ugovora o plaćanju fiktivnih robnih žigova. Radi se o članku iz travnja 2021. objavljenog pod naslovom: 'PRVI PUT EKSKLUZIVNI DOKAZ U svjetskoj praonici love poreznih utajivača otkrili smo tajkuna Emila Tedeschija'. U tom smo članku objavili i sljedeće: 'Tajkun Emil Tedeschi zgrabio je otmjeno lovište Pelegrin s vilom i privatnom plažom u hvarskoj uvali Parija i od njega napravio ekskluzivni resort za sebe i uži krug a da je pri tom provodio slične devastacijske postupke koje su činili i drugi samo su njegove nepodopštine nad zaštićenim rezervatima ili pomorskom dobru bili tretirani benigno. Emil Tedeschi isisavao je milijune sa sestrom Ladom Tedeschi Fiorio preko off shore zona i fiktivnih računa uz blagoslov hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca koji već desetljećima vodi Ivica Maros i koji je osigurao mehanizam da Tedeschi iz međunarodne istrage izađe ekskulpiran jednako kao što je to omogućeno i Ivici Todoriću na vrhuncu njegove tajkunske moći'.

Taj je članak kao i neki drugi ilustrirao uspon i modus operandi obitelji Tedeschi. Poput i drugog članka koji je objavljen polovicom 2021. pod naslovom: 'ANATOMIJA USPJEHA Emil Tedeschi preko noći isplatio kredit od 30 milijuna kuna i postao gazda rajske uvale na Hvaru'. Dinastija Tedeschi ne dijeli brige osiromašenih građana Hrvatske. Njih muče brige na sasvim drugoj razini. Jedna od tih je i kako osigurati mir i privatnost na ekskluzivnim posjedima koje uživaju kako u Zagrebu tako i na Jadranu. O tome svjedoči i članak 'UPOZORENJE S POLUOTOKA PELEGRIN Milanovićev tajkun Emil Tedeschi zabranio psima pristup na svoj rajski hvarski posjed'. Dakle, u slučaju Tedeschijevih ne radi se o sitnim već krupnim brigama, njih muče transakcije teške milijune eura kako u privatnom tako i poslovnom životu. No, glamurozna majka Emila Tedeschija i Lade Tedeschi Fiorio isto ima posjedovnih briga više razine. O tome svjedoči i naš članak iz rujna 2021. pod naslovom 'GRUNTOVČANI IZ VISOKOG DRUŠTVA Đurđa Tedeschi, majka Emila Tedeschija, u sudskim sporovima s rodbinom na Korčuli'.

No, sad po prvi put imamo dokaz da članica dinastije Tedeschi - Lada - ima prizemnih briga tipičnih za prosječne građane Hrvatske. Kako ne bi bezbrižno krenula put Jadrana ili negdje dalje na egzotični odmor pobrinula se šogorica Joška Klisovića, kuma predsjednika Zorana Milanovića koji je na funkciji predsjednika Skupštine Grada Zagreba. Zagrebačka odvjetnica Ermina Abdić Klisović supruga je Joškovog brata Nikole, inače šefa pravnih poslova A1 Hrvatska. Njoj je taj telekom operater povjerio vođenje ovršnih poslova pa joj je tako na red došla i ovrha nad Ladom Tedeschi Fiorio. Članica Uprave Atlantic Grupe nije platila račun za ožujak 2023. godine i to u mizernom iznosu od 17,03 eura s dospijećem od 14. travnja 2023. godine. S obzirom da je od tada prošlo više od godinu dana a račun nije plaćen A1 je stvar poslao u ovršni postupak. Zagrebačka javna bilježnica  Viktorija Nikolić 9. travnja o.g. donijela je Rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave.  

U dokumentu piše: 'Nalaže se ovršeniku da u roku od 8 dana od dana dostave ovoga rješenja ovrhovoditelju namiri tražbinu iz prijedloga za ovrhu zajedno s odmjerenim troškovima.Određuje se ovrha radi prisilne naplate tražbine zajedno s troškovima. Nastali troškovi postupka iznose 37,50 EUR'. Izdala je i upozorenje ovršenici kako može prigovoriti u roku osam dana ali da prigovor mora obrazložiti jer će 'neobrazloženi prigovor sud odbaciti'. Prigovor se podnosi spomenutoj javnoj bilježnici a o istom odlučuje stvarno nadležan sud. U spisu je i ovršni prjedlog koji su na Općinski građanski sud u Zagrebu poslali iz A1. Iz njega je vidljivo kako A1 Hrvatska nalaže ovršenici Ladi Tedeschi Fiorio namiriti tražbinu u iznosu od 17,03 EUR uvećanu za zakonske zatezne kamate koje teku od 15. travnja 2023. pa do isplate u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 37,50 EUR uvećanim za zakonske zatezne kamate.

U istom dokumentu istaknut je i prijedlog kako se predlaže ovrha općenito na imovini u slučaju izostanka podmirenja duga. Na kraju recimo kako brat Lade Tedeschi Fiorio, tajkun Emil Tedeschi pripada krugu prijatelja predsjednika Zorana Milanovića zajedno s Milanovićevim kumom Joškom Klisovićem, šogoricom odvjetnice Abdić Klisović koja zastupa ovrhu protiv Tedeschijeve sestre. Osim toga Klisović je godinama bio generalni tajnik Atlantic Grupe te član košarkaškog tima Atlantica skupa s Emilom Tedeschijem. Dakle veze među njima nisu samo prijateljske već i poslovne. On je na to mjesto imenovan 2008. godine i ta nakon što je bio dotadašnji tajnik Pregovaračke skupine za pregovore o pristupanju Hrvatske EU. No, zacijelo ova ovrha neće pokvariti dobre odnose Klisovića i Tedeschija