Hrvatska ima više poznatih dinastija no ima i puno onih za koje javnost nije čula a s pravom se može svrstati u vrh društvene elite. Radi se o ljudima međusobno povezanim obiteljskim vezama a zajedničko im je to da su dobro pozicionirani pa samim tim i umreženi u jačanju vlastitih pozicija i sfera utjecaja. Na vrhu dinastije Krešić nalazi se moćni poduzetnik i građevinski developer Romeo Krešić, slijedi njegov sin Mauro Tony Krešić kojeg je dobio u braku s kćeri pokojnog moćnog odvjetnika Mirka Batarela i čije je ime odjeknulo u kontekstu investicija sa šefom ureda direktora SOA-e, potom dolazi sve jači zg 'krivičar' odvjetnik Rafael Krešić, muž ovršne sutkinje Ive Žutelije Krešić. Znakovito je kako je potonji odvjetničko-sudački par stan kupio u zgradi koju je gradila tvrtka Adriainvest-inženjering Vladimira Mrčele, oca suca Vrhovnog suda Marina Mrčele. Susjed im je i rektor Splitskog sveučilišta Dragan Ljutić. Hrvatska elite u pravilu ne kupuje stanove sasvim slučajno na određenim lokacijama niti propušta steći priliku za nova korisna poznanstva i veze koje će učvrstiti njihove pozicije. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno objavljeni članak o rodbinskim vezama moćnog zagrebačkog poduzetnika Romea Krešića, zeta pokojnog odvjetnika Mirka Batarela, i oca Maura Tonyja Krešića koji je postao zvijezda preko noći kada je isplivala bespravna gradnja u Zaostrogu na objektu koji je Krešićev sin kupio zajedno s Davorom Franićem, šefom ureda direktora moćne obavještajne agencije SOA-e, o čemu smo pisali, s odvjetnikom Rafaelom Krešićem te njegovom suprugom sutkinjom Ivom Žutelijom Krešić izazvao je veliku pažnju javnosti. Tako smo saznali i nove pojedinosti koji produbljuju te sprege. Naime, ovršna sutkinja Iva Žutelija Krešić koja je bespravno preuređivala kuću u Pučišćima na Braču sa suprugom odvjetnikom Rafaelom Krešićem kći je poznatog novinara Željka Žutelije. Zgradu u Bednjanskoj u kojoj posjeduje stan te gdje živi sa suprugom gradila je tvrtka Adriainvest-inženjering.

U istoj ulici ta je tvrtka pokušala progurati gradnju nebodera o čemu je Jutarnji list pisao u svibnju 2017. godine. Naslov članka je glasio: 'PRIVILEGIRANA GRADNJA - TO BI TRAJNO DEVASTIRALO VIZURU ZAGREBA, NASTAO BI URBANISTIČKI KAOS' Projekt oca suca Vrhovnog suda: U centru metropole niče novi neboder?'. U članku je navedeno sljedeće: 'Vladimir Mrčela, vlasnik tvrtke Adriainvest-Inženjering i otac suca Vrhovnog suda Marina Mrčele, koji je široj javnosti postao poznat 2002. godine u aferi kupnje bivšeg hotela Ine u Biogradu vrijednog 2,5 milijuna eura po dva i pol puta nižoj cijeni uz navodno posredovanje bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, na parceli između Koturaške ceste i Bednjanske ulice u Zagrebu pokušava sagraditi poslovni neboder u zoni infrastrukture (IS) koja nije poslovne namjene.- Istina je da želim sagraditi poslovni objekt, ali mislim da od toga neće biti ništa zbog dvojbenog tumačenja GUP-a. Trebaju se pogledati tumačenja GUP-a pa ćemo vidjeti - kaže Vladimir Mrčela. Mrčela se za gradnju poziva na izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP) iz 2016., koje su donesene dok je na čelu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada bila pročelnica Jadranka Veselić Bruvo, protiv koje je podignuta optužnica za nezakonite i neovlaštene izmjene i dopune prostorno planske dokumentacije Grada Zagreba.

U izmjenama GUP-a 2016. napravljena je iznimka po kojoj je u sklopu cjelovitog gradskog projekta na koridoru Koturaška - Miramarska - HŽ do donošenja odluke o realizaciji strateškog gradskog projekta omogućena rekonstrukcija i gradnja uz suglasnost Gradskog ureda za strategijsko planiranje. Tim je izmjenama GUP-a, tvrde upućeni, Veselić Bruvo navodno pokušala izaći ususret Vladimiru Mrčeli, čiji je sin sudac Vrhovnog suda koji ima jednu od ključnih uloga u procesima žalbi u aferi nezakonitih izmjena prostornih planova'. U članku u Jutarnjem navedeno je kako su u mandatu bivše pročelnice Veselić Bruvo donesene izmjene GUP-a 2016. kojima su odškrinuta vrata ovome projektu, a uz posredovanje gradskog zastupnika Grge Jelinića, dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Mrčele' - pisalo je u članku u Jutarnjem listu. Grgo Jelinić je ujedno i suvlasnik tvrtke - giganta iz Samobora - Samoborke o kojoj smo nedavno pisali u kontekstu kaznene osude za osobu koja je u TV Bujici svjedočila o nezakonitim radnjama u toj tvrtci.

Istaknimo i to kako je na web stranicama Adriainvest-inženjeringa vidljivo kako je povoljni kupljeni Hotel Adria u Biogradu u međuvremenu temeljito i luksuzno preuređen te posjeduje wellness zonu a u njemu se održavaju i kongresna te brojna druga događanja. Sutkinja Iva Žutelija Krešić i njen suprug Rafael žive u susjednoj zgradi koju je dakle sagradila tvrtka oca suca Vrhovnog suda Marina Mrčele. U istoj zgradi živi i sam sudac Marin Mrčela. Naime, njemu je otac Vladimir Ugovorom o darovanju prepisao dva dvosobna stana na VII. i VIII. katu. No, u istoj zgradu u Bednjanskoj gdje je dućan Konzuma živi i punac odvjetnika Rafaela Krešića, novinar Željko Žutelija i to u trosobnom stanu. Zanimljivo je kako stan u bednjanskoj na istom kućnom broju posjeduje i rektor Splitskog sveučilišta Dragan Ljutić. Inače prije odlaska u odvjetničke vode Rafel Krešić je bio sudac koji je sudio u sporu između Zdravka Mamića i bivšeg SDP-ovoj ministra Željka Jovanovića. Tužitelja ministra zastupalo je Državno odvjetništvo a Mamića se teretilo za govor mržnje. Iz Krešićeve oslobađajuće presude Zdravku Mamiću novine su citirale dio kako Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo.

Podsjetit ćemo na dijelove presude koju su u prosincu 2013. godine citirali mediji: 'Obrazlažući presudu, kojom je izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić danas nepravomoćno oslobođen optužbe za javno poticanje na nasilje i mržnju prema ministru Željku Jovanoviću i srpskoj nacionalnoj manjini, sudac Rafael Krešić rekao je da te izjave, iako neprihvatljive, nisu ohrabrivale na mržnju. Da bi se radilo o poticanju na nasilje i mržnju morali bi biti ispunjeni određeni uvjeti, odnosno okrivljenik bi morao javnost pozivati i nagovarati na mržnju, kazao je sudac zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Krešić, ustvrdivši da se u konkretnom slučaju to ipak nije dogodilo. Za izjave koje je Mamić na radiju izrekao o Jovanoviću u ožujku 2013. sudac je nazvao brutalnim uvreama i neprihvatljivom izražavanju osjećaja, no zaključio je da Mamić ‘nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo’. Radilo se o osobnom animozitetu izraženom na neprihvatljiv način, kazao je sudac, koji je time odbacio tvrdnje tužiteljstva da je Mamić poticao na širenje mržnje izjavama u kojima je lani u ožujku za Jovanovića rekao da je ‘hrvatomrzac’, ‘uvreda za hrvatski mozak’ i Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu. Sudac je kazao da bi bilo zanimljivo vidjeti kakva bi bila odluka da je Mamić optužen za uvredu. ‘Ako je ovo pozivanje na mržnju, što je onda 'ubij Srbina'‘, - citirali su mediji suca Krešića.

Inače, zadnjih godina Krešić se etablirao kao jedan od vodećih 'krivičara' odnosno odvjetnika specijaliziranih za kazneno pravo. Stoga ne čudo kako je zvijezda crnih kronika. O njemu se pisalo u kontekstu obrane crnogorskog državljanina koji je uhićen zajedno s još dvojicom kad su pokušali prošvercati u šleperu beogradskih oznaka 100 kilograma marihuane. Krešić je javno komentirao i proceduru nakon uhićenja monstruma Haralda Kopitza koji je netom osuđen na 50 godina robije zbog ubojstva svoje troje djece, malenih anđelčića. 'Moguće je, s obzirom na sve okolnosti ovog slučaja, da bi toj radnji nazočio ili prije nje s osumnjičenikom porazgovarao sudski vještak za psihijatriju', tumačio je medijima odvjetnik Rafael Krešić. Inače, kao što smo naveli u prethodno objavljenom članku 'PODVIZI DINASTIJE KREŠIĆ - Odvjetnik koji zastupa Fantoma s Trešnjevke suprug je ovršne ZG sutkinje i nećak moćnog Romea Krešića koji je podmitio Dragu Vidakovića' Rafael Krešić sin je Branislava Krešića, brata moćnog poduzetnika Romea Krešića koji je poznat po brojnim građevinskim i drugim pothvatima diljem Hrvatske a malo je bilo poznato da i u Milni na Braču ima sjajnu parcelu uz more koja je uknjižena na česticu kontroverznog dalmatinskog bogataša Zlatka Reljića o čemu smo prethodno pisali