Devedesete su godine prošlog stoljeća na javnoj sceni i u medijima proticale u znaku raspredanja moći savjetnika tadašnjeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. O Iviću Pašaliću pisani su fakti ali su raspredane i legende. Pašalić je imao i svoju Ahilovu petu - kontroverznog brata - poduzetnika Zdravka Pašalića iza kojeg su se vukli tragovi brojnig afera. Zadnja je bila ona povezana sa sumnjivim kreditima Hypo banke. Sanader je pomeo Ivića Pašalića s poliitčke scene i on se dao u privatni biznis koji je kontrolirao iz svoje luksuzne vile u Remetama. Potom je politički marginaliziran ali je potom neko vrijeme bio aktivan kao predsjednik Izvršnog odbora Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK ali je sam odstupio u prosincu 2016. godine. Da je netko prije 20 i više godina prognozirao kako će Pašalić nestati s političke pozornice, da će njegovom bratu prijetiti deložacija iz vile a da će njegov nećak biti pred osobnim bankrotom, većina bi rekla kako to neće biti moguće. No, Hrvatska je zemlja u kojoj se ona narodna 'tko bi gori sad je doli' često događa pa zato slijede detalji koji ilustriraju krah bivših moćnika.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu viša sudska savjetnica specijalistica Ana Ćosić 5. srpnja obustavila je jednostavni postupak stečaja nad imovinom Marka Pašalića iz Zagreba. Uz njegovo ime upisana je Ulica Remetski kamenjak u Zagrebu. Radi se o dvojnoj vili zbog koje je Markovom ocu Zdravku Pašaliću prijetila deložacija o čemu smo pisali u članku objavljenom u rujnu prošle godine. Prijedlog oosbnog bankrota nad sinom kontroverznog poduzetnika i brata Ivića Pašalića stigao je na sud od Financijske agencije. Iz obrazloženja je vidljivo kako je FINA tom sudu 19. travnja 2022. dostavila spomenuti prijedlog. Dužnik Marko Pašalić 'nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici, sukladno odredbi čl. 79.c. st. 5. ZSP-a'. Sud je službenim putem pribavio podatke o imovini potrošača. Tako je utvrdio kako je Pašalić tijekom posljednje tri godine primao plaću i to: za 2019. 21.000 kuna, za 2020. godinu 48.458,30 kuna te za 2021. godinu 59.790,59 kuna. Utvrđeno je i kako je 100-postotni vlasnik poslovnog udjela u tvrtci Jadran drvo. Zahtjev za provedbom osobnog stečaja pokrenut je zato što je Pašalić u razdoblju duljem od tri godine dugovao iznos od 10.869,24 kune.

U sudskom dokumentu se citira sljedeće: 'Smisao postupka stečaja potrošača jest osloboditi poštenog potrošača od obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima... Poštenje potrošača utvrđuje sud i to na temelju njegovog ponašanja prije pokretanja postupka stečaja, tijekom trajanja sudskog postupka kao i za vrijeme provjere ponašanja .... Ponašanje potrošača na temelju kojeg je utvrđeno njegovo poštenje odnosi se na način na koji je potrošač raspolagao svojom imovinom te kako se općenito odnosi prema svojim obvezama. Uvidom u dostavljene podatke o imovini potrošača sud je utvrdio kako je potrošač i vlasnik poslovnih udjela u društvima čija vrijednost u nominalnom iznosu iznosi 20.000 kuna te ostvaruje prihode od nesamostalnog rada. Iz navedenog sud zaključuje da potrošač raspolaže imovinom čija je vrijednost veća od visine duga prema vjerovnicima u odnosu na koje se vodi ovaj postupak. Međutim, unatoč tome nije namirio tražbine vjerovnika što ga čini nepoštenim. S obzirom na navedeno, sud smatra kako je potrošač nepošten te je stoga primjenom odredbe čl. 79. m. st.1. al. 5. ZSP-a, sud odlučio kao u izreci rješenja' - piše u sudskom dokumentu.

Inače, nećak nekad najmoćnijeg savjetnika pokojnog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana svojedobno je privlačio pozornost javnosti odnosom s kontroverznim Antom Gotovcem, Zagrepčaninom koji se preselio u Zemun. I nad Gotovcem je otvoren stečajni postupak u kojem je sudu dostavljao neistinite podatke o čemu smo već pisali. Nekadašnja zvijezda reality showa Gotovčevi sada živi u Zemunu na visokoj nozi i druži se s bivšim Šešeljevim tjelohraniteljem i kumom Aleksandra Vučića o čemu smo nedavno pisali. Za In magazin Nove TV Marko Pašalić je govorio kako je bio u vezi sa Simonom Gotovac ali je veza pukla kada je vidio kako se u Beogradu ljubi s drugim muškarcem. Bilo je to u vrijeme dok Simona nije doživjela preobraćenje i postala gospođa Mijoković. Zapravo bilo je to 2009. godine kada je njen bivši suprug Ante Gotovac s nećakom bivšeg političara a sadašnjeg poduzetnika Ivića Pašalića planira zajednički biznis - otvorenje noćnog kluba što se u konačnici izjalovilo. Na kraju spomenimo i kako je zbog nepoštenja obustavljen i bankrot zeta bivšeg predsjednika hrvatskog Sabora, ujedno muža operne pjevačice Martine Tomčić, zaduženog za skoro 25 milijuna kn o čemu smo prethodno pisali.