Mediji su netom objavili imena uhićenika u velikoj akciji Uskoka i policije. Tako je Jutarnji objavio da su istražitelji priveli Ininog direktora sektora prirodnog plina Damira Škugora, te njegova oca. Uhićeni su i vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Policija je Šurjaka privela na Hvaru. Osim njih, na području Slavonije privedena je predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o tvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Damir Škugor. Tereti ih se za štetu koja iznosi više stotina milijuna kuna. Zasigurno će javnost najviše zanimati kako se poznati odvjetnik Josip Šurjak koji je šef Hrvatske odvjetničke komore te partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak našao u tim poslovima. Mi smo već ranije uočili kako odvjetnik Josip Šurjak ima kontroverzna partnerstva pa smo mu poslali više upita i zaprimili više njegovih odgovora na tu temu. Tako smo detektirali da je poslovao s osobama koje su često mijenjale imena, očito se radi o potomcima hrvatskih iseljenika koji su prije nego što su sa Šurjakom ušli u poslovne dilove, imali optužbe za razne sumnjive poslove u Južnoj Americi i Europi. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudski registar RH otkriva kako je netom uhićeni predsjednik HOK-a Josip Šurjak bio povezan s više tvrtki pa tako i tvrtkom Ravni kut - link. Sadašnji suvlasnik tvrtke Ravni kut je Intell-X - tvrtka koja je osnivač i Agel Pharia - link. Sve je te tvrtke osnovao stanoviti Hector Claudio Rois iz Argentine a sada ih vodi stanoviti Pero Gegić - link 1. Hector je u međuvremenu promijenio ime u Claudio Rois Kovačević. Rois Kovačević ima i brata koji je klon po promjeni imena. On je bio Favio Alberto Rois a sada je Ivo Rois Kovačević. To je razumljivo jer su obojica raskrinkana kao prevaranti u različitim dijelovima svijeta. Favio Alberto Rois je suđen u Argentini jer je tuđu zemlju proglasio svojom pa su mu sudili za prijevaru. Hector Claudio Rois je pak prokazan u Velikoj Britaniji jer je preko raznih tvrtki obmanjivao penzionere da mu povjere penziju kao ulog za kupnju zemlje u Argentini a koja će im davati veće prinose od štednih uloga. u Britaniji su objavljeni tekstovi kako uopće nema zemlje u Argentini ali mnogi su nasjeli. U tim se tvrtkama pojavljuju i neki drugi prevaranti koji muljaju za zemljištem u Srbiji i drugdje a predstavljaju se kao veliki meštri - masoni - pa čak i osnivaju tvrtke poput Grand Master - link poput Zorana Vojnića Tunića.

Zbog svega navedenog još u veljači 2020. godine poslali smo upit odvjetniku Josipu Šurjaku. Radi autentičnosti slijede pitanja kako smo ih slali, dopune upita te njegovi odgovori, redom kako su stizali. Citiramo prvi upit koji smo poslali Josipu Šurjaku:

Poštovani,

Molimo da Vašim odgovorima omogućite cjelovito i istinito informiranje javnosti u RH. Slijede pitanja:

1. Prema Sudregu  Vi ste poslovno djelovali kroz niz tvrtki pa ste tako bili i osnivač  u tvrtci Ravni kut - link. Tu tvrtku osnivački ste preuzeli od tvrtke Geni kameni Hvar, tvrtke koju je 2011. osnovao  Claudio Rois Kovačević - link (a koja je preimenovana u Kelt Hvar).  Spomenuta tvrtka je 2015. vlasnički prenesena na Bioenergent Adria - link, tvrtke koja je preimenovana u Intell-X - link (sada Gotland capital op.a.)  čiji je vlasnik i direktor spomenuti Kovačević. Jeste li Vi figurirali kao vlasnik ili ste uistinu tvrtku kupili od Kovačevića?

2. Sadašnji suvlasnik tvrtke Ravni kut je Intell-X - tvrtka koja je osnivač i Agel Pharia. Sve je te tvrtke osnovao Hector Claudio Rois iz Argentine a sada ih vodi stanoviti Pero Gegić - link 1. Hector je u 2011.  promijenio ime u Claudio Rois Kovačević - link. (Na Sudregu link  prema OIB-u razvidno je kako  je to ista osoba.) Rois Kovačević ima i brata koji je klon po promjeni imena. On je bio Favio Alberto Rois a sada je Ivo Rois Kovačević - link . Kako je došlo do Vaše poslovne povezanosti s Roisom alias Kovačevićem?

3. Promjena imena  razumljiva je jer su obojica Roisa raskrinkana kao prevaranti u različitim dijelovima svijeta. Favio Alberto Rois je suđen u Argentini jer je tuđu zemlju proglasio svojom pa je suđen za prijevaru. Hector Claudio Rois je pak prokazan u Velikoj Britaniji jer je preko raznih tvrtki obmanjivao umirovljenike da mu povjere mirovine kao ulog za kupnju zemlje u Argentini a koja će im davati veće prinose od štednih uloga. u Britaniji su objavljeni tekstovi kako uopće nema zemlje u Argentini ali mnogi su, prije otkrića prijevare, nasjeli. U tim se tvrtkama pojavljuju i neki drugi prevaranti koji muljaju sa zemljištem u Srbiji i drugdje a predstavljaju se kao veliki meštri - masoni - pa čak i osnivaju tvrtke poput Grand Master Zoran Vojnić Tunić - link. Jeste li Vi zastupali u nekim sporovima u RH spomenute osobe ili s njima povezane osobe?

4. Članak o prijevarama Hectora Claudia Roisa kroz shemu financijskog inženjeringa preko - afera Farmaland - izbila je u i medijski praćena u Velikoj Britaniji 2010. godine. Jeste li Vi bili svjesni rizika u koji se upuštate poslovanjem s Roisom i kako je došlo do Vaše suradnje?

5. Jeste li vodili tvrtke i za njegovog brata Favia Alberta Roisa, alias Ivu Favia Kovačevića - kojem je 2009. suđeno u Argentini zbog zemljišnih prijevara o čemu postoje brojni tekstovi poput ovoga - link i video zapisi poput ovoga - link - odnosno sudjelovali u poslovima tvrtke FVVE - link sada Agro Europa Adriatic budući su njezini suosnivači Geni Kameni Hvar i Favio Albert Rois, alias Ivo Rois Kovačević - link?

Odgovor netom uhićenog Josipa Šurjaka je glasio:

Cijenjena Redakcijo Imperijala,  

Claudia Rois Kovačevića poznajem dugi niz godina s obzirom da isti obiteljski potječe  iz Starog Grada na Hvaru (Kovačević), gdje sam  i ja rođen. Bio sam član društva Ravni kut doo par mjeseci, ali ne i osnivač društva, te sam istupio iz društva budući da nije došlo do investicija. Nisu mi poznati podaci koje navodite u dopisu o kriminalnim radnjama spomenutih osoba. Želeći Vam dobro zdravlje. - pisalo je na kraju odgovora.

Potom smo Šurjaku posali dopunu upita s dokumentom u prilogu koji je glasio:

Zahvaljujemo na odgovoru.

Jesu li dugovi u iznosu 174.307,61 kn i zbog kojih je Fina tražila provedbu stečaja društva Ravni kut (dokument u prilogu) nastali dok ste Vi bili kao član društva?

Na dopunjeni upit stigao je sljedeći odgovor Josipa Šurjaka:

Prije nego sam postao imatelj jednog poslovnog udjela u društvu, društvo je imalo ulaganje tj.  investiciju od cca 3 m. kuna, i planiralo daljnje investicije koje nisu ostvarene. Stoga sam izašao iz članstva u društvu, te nakon toga nisam pratio fin. stanje društva.

Nakon toga posali smo mu novi upit:

Prema podacima iz javnih registara još jedan Vaš partner koristi se raznim identitetima. Radi se o suvlasniku CO2cut - osobi s imenom Mark Louis Gero a koji je u hrvatskom registru bio upisan najprije s adresom u New Yorku a potom sa zagrebačkom adresom - dokaz link. Prema podacima iz američkog registra ta se osoba koristi i prezimenom Gerolmo. Prema istom izvoru, osobno bogatstvo dotičnog kreće se između 100 tisuća i 249.999 dolara a godišnji prihod do 59.999 dolara. Američka adresa navedenog je drvena kuća na farmi u državi New York sagrađena 1840. na adresi 219 Spook Hole Rd, Ellenville. Prema tržišnim podacima ista vrijedi 239 tisuća dolara - link. Je li suvlasnik tvrtke Gero alias Gerolmo hrvatskim dužnosnicima predstavljan kao strateški ulagač iz SAD-a?

Na taj upit stigao je odgovor Josipa Šurjaka:

'Osobu Mark Gero ne poznajem izravno već sam ga viđao na Skupštinama društva CO2Cut d.o.o. O navedenoj osobi nemam nikakvih saznanja'.

Objavljena komunikacija svjedoči kako u Hrvatskoj često poslovno završe osobe koje se kompromitiraju u poslovima u drugim dijelovima svijeta. Potom te iste osobe s istragama i optužicnicama u inozemstvu pronađu u našoj zemlji uglednike kakav je sve do jučer bio Josip Šurjak pa s njima nastave razvijati poslove u zemlji svojih predaka. Ne čudi da se u svemu pronađu imena s liste masona ili pak osobe koje kao da su specijalizirane za masovna preuzimanja otpisanih poslovnih subjekata.