Ravnatelj jedine hrvatske nacionalne bolnice dr. Ante Ćorušić nije ni prvi a na žalost ni posljednji državni dužnosnik koji je neistinito ispunio svoju imovinsku karticu. Mnogim HDZ-ovcima ali i pripadnicima drugih stranaka dogodilo se da su u imovinskoj kartici propustili upisati neku vitalnu i vrijednu imovinu. Neki su odstupili s dužnosti zbog pritiska javnosti ili medija, neki su samo platiti neku malu novčanu kaznu s kakvima inače raspolaže kao sankcijama Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. No, ravnatelj Ćorušić u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio dvije stavke, jedna je obiteljska vila s bazenom u istarskim Raponjima koja se s pripadajućim vinogradima, šumama i oranicama prostire na preko 50.000 m2 a drugo je OPG njegove supruge preko koje su povučena bespovratna sredstva iz EU preko IPARD programa koji se realizira preko državne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. K tomu 'OPG Ćorušić Janja' bio je korisnik 2015. i regionalnih potpora temeljem Programa dodjele državnih potpora HBOR-a u iznosu od 26,1 milijun kuna, i to najvećim dijelom putem subvencija u iznosu od 24,1 milijun kuna te povoljnih zajmova u iznosu od 2,0 milijuna kuna. S obzirom da se istarski posjed ravnateljeve supruge renta u iznosima koji premašuju znatno iznos od tisuću eura za 7 dana najma postavlja se pitanje kako je ravnatelj KBC-a Zagreb mogao takvu zlatnu koku zaboraviti upisati u imovinsku karticu? Istražujući ovu temu poslali smo upit ravnatelju Ćorušiću na koji nije stigao odgovor, njegovoj supruzi korisnici bespovratnih sredstava koja nam je i odgovorila, državnoj agenciji APPRRR koju vodi Antun Vujić i koja je dodijelila sporne milijune i ranije uhićenom ministru Tomislavu Tolušiću za njegove vinograde, HBOR-u... Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U srpnju 2020. godine Ante Ćorušić postao je državni dužnosnik kao ravnatelj KBC-a Zagreb i od tada je bio u obvezi predati imovinsku karticu. Prema podacima na web stranici Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa njegova imovinska kartica nosi datum 4. svibnja 2022. godine. Predviđeni kraj mandata uglednog HDZ-ovca i ravnatelja KBC Zagreb je svibanj 2024. godine. U imovinsku je karticu ravnatelj Ćorušić upisao više nekretnina pa tako i kuću s okućnicom u Zagrebu. Tu nekretninu koja se nalazi u podsljemenskoj zoni procijenio je na vrijednost od 2,5 milijuna kn. Naveo je kako je vlasnik te kuće osobno a da ju je stekao prodajom imovine i na kredit. Uvidom u vlasnički list utvrdili smo kako je na toj samostojećoj vili upisana hipoteka 15. studenog 2006. godine. Piše na temelju 'Ugovora o namjenskom kreditu broj: 03/04 od 01. srpnja 2004. solemniziranog po jav. bilježniku Esteri Poljak iz Brdovca.....Dodatka istog ugovora od 9. studenog 2006. solemniziranog po jav. bilježniku Ivanu Adžija iz Zaprešića.... uknjižuje se pravo zaloga u iznosu od 160.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti....'.

No, taj je kredit očito u međuvremenu vraćen jer pod osobne obveze ravnatelj Ćorušić nije upisao ništa. Osim te podsljemenske vile Ćorušić je upisao suvlasništvo nad stanom površine 82 m2 u Splitu koji je naslijedio. Radi se o stanu u Visokoj ulici koju su svojedobno gradili njegov stric Željko i otac Jozo Drago. Nakon smrti majke Ksenije Ćorušić koja je umrla u 94.-oj godini 9. listopada 2022. i pokopana na mjesnom groblju u Lovreću, ravnatelj je naslijedio taj stan zajedno sa sestrom Marijom (Dunjom) koja nema vlastite djece.  Ćorušić je u imovinsku karticu upisao i građevinsko zemljište površine 650 m2 koje je procijenio na 650.000 kn. Upisao je i kuća s okućnicom u Lovreću koju je naslijedio a procijenio ju je na pola milijuna kuna. Od nekretnina tu su i dva poslovna prostora u Zaprešiću koje posjeduje u suvlasništvo sa suprugom. No, ravnatelj Ćorušić nigdje u imovinsku karticu nije upisao vrijednu nekretninu u Istri, kuću s bazenom i okućnicom koja je uknjižena na njegovu suprugu Janju. Ta je nekretnina izgrađena na obiteljskom zemljištu koje je njegova supruga naslijedila iza pokojnog oca Alda.

Vrijednost tog posjeda navedena je na web stranici poduzeća Mipcro iz Ivanca. Posjed se nalazi među njihovim referentnim radovima. Tamo piše sljedeće: 'Stambeni objekti Istarska vila sa bazenom OPG Ćorušić 2015. godina Novogradnja Raponji. Pod osnovne karakteristike objekta piše: zidovi od opeke sa AB serklažima, drvena fasadna stolarija, krov pokriven crijepom. Kao investitor naveden je OPG Janja Ćorušić a pod vrijednost investicije 2.117.000 kn. Upisana je i površina kuće -  261 m2. Znakovito je kako je ravnatelj Ćorušić u imovinsku karticu upisao samo kreditne obveze svoje supruge. Pod vrstu obveze upisao je jamstvo. Kao nositelja je upisao bračnog druga, vjerovnik je Zagrebačka banka, iznos duga - glavnice je  1.800.000 kn, godina zaduženja je 2016., rok vraćanja u mjesecima - 120 a iznos 12.000 kn uz ugovorenu kamatnu stopu od 2 posto. Naravno da su krediti u Hrvatskoj skupi i da je 2 posto najminimalniji iznos kamata koji netko može ugovoriti kod nas.  

Prije nego što postavimo pitanje kako je mogla ta nekretnina 'ispariti' odnosno ne biti prijavljena u imovinskoj kartici ravnatelja KBC Zagreb navest ćemo kako smo utvrdili činjenice iz vlasničkog lista. Tamo je upisano više oranica, šuma, kuća, pomoćna zgrada, bazen, dvorište, 3 vinograda i sve to na ukupno 50.470 m2. Sve to upisano je na Janju Ćorušić, liječnicu s ordinacijom u Zaprešiću i suprugu ravnatelja Ćorušića. Formalno vlasništvo nije upisano na OPG kao što piše na stranicama mipcro.hr. Prije objave članka poslali smo upit ravnatelju Ćorušiću u kojem smo ga samo kratko upitali: 

Portal imperijal.net provjerava podatke o Vašoj imovinskoj kartici - link

- S tim u svezi zanima nas smatrate li da ste točno i istinito popunili istu?

- Smatrate li da ste trebali navesti OPG svoje supruge?

- Jeste li upoznati s podatkom da je spomenuti OPG dobivao poticaje putem državne agencije?

Naime, od ravnatelja Ćorušića pokušali smo saznati nešto više ne samo o zatajenoj nekretnini već i golemom bespovratnom poticaju koji je OPG njegove supruge dobio za taj vrijedni istarski posjed. Informacije o tome dostupne su na web stranici agroklub.com koja objavljuje dobitnike bespovratnih EU sredstava na ime OPG-a. Tako je tamo objavljen članak pod naslovom 'Pola milijuna kuna za ruralni turizam u Istri. U članku je navedeno kako je 'Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 302 "Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti". Korisniku OPG Ćorušić Janja isplaćeno je 561.412,50 kuna za ulaganje u izgradnju kuće za odmor, pomoćne građevine te vanjskog otvorenog bazena. Lokacija navedenog ulaganja je u naselju Raponji u Istarskoj županiji'. Nakon što nismo dobili nikakav odgovor od ravnatelja Ćorušića poslali smo upit njegovoj supruzi.

Navedimo kako su 'IPARD sredstva namjenska i bespovratna sredstva. Međutim, ako je korisnik postupao protivno odredbama Pravilnika ili IPARD Ugovora zakljucenog s APPRRR-om, ili je pravila o korištenju sredstava IPARD programa kršio na bilo koji drugi način, odnosno u slučaju utvrđene nepravilnosti, a postoji financijski učinak što znači da su sredstva potpore korisniku već isplaćena, APPRRR će od korisnika zatražiti povrat sredstava. APPRRR će zatražiti povrat sredstava putem Odluke o povratu sredstava u kojoj će biti naveden iznos glavnice te iznos ugovorne kazne. Iznos ugovorne kazne iznosi 3 posto od iznosa glavnice. Ukoliko korisnik ne vrati dug u roku od 15 kalendarskih dana od dana zaprimanja Odluke o povratu sredstava, na iznos duga će se obračunati zakonom propisana zatezna kamata' - piše među ostalim na službenoj stranici državne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Doktoricu Janju Ćorušić pitali smo sljedeće: 

- Prema objavljenim podacima APPRR je Vašem OPG-u  Janja Ćorušić isplatio 2016. godine 561.412,50 kuna za ulaganje u izgradnju kuće za odmor, pomoćne građevine te vanjskog otvorenog bazena u sklopu IPARD bespovratnog programa - link

- S tim u svezi zanima nas kako u vlasničkom listu vile s bazenom i zemljištem u Istri nije upisan OPG Janja Ćorušić već Vi kao fizička osoba?

- Na web stranicama Vlade vidljivo je kako ste kao OPG dobili i povoljni kredit od HBOR-a - link. Kako taj kredit nije nigdje vidljiv u vlasničkom listu imanja u Istri?

Na upit je od dr. Janje Ćorušić stigao sljedeći odgovor: 

Točan je podatak o korištenju bespovratnih sredstava iz programa IPARD mjere 302,te je iz istoga ostvarena potpora u iznosu od  561 421,20 kuna.U želji za očuvanjem djedovine te u svrhu poduzetničkog pothvata u ruralnom turizmu, odlučila sam se prijaviti na raspisani natječaj,te nakon nekoliko pokušaja zadovoljila sve uvijete koje je propisala EU i ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kao nadležno ministarstvo.Prema dostupnim podatcima koje možete provjeriti,istu potporu ostvarila su još 693 korisnika. Vezano za Vaš upit za vlasnički list obavještavam vas kako je OPG također fizička osoba te da se naziv vodi samo u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava,a u svim ostalim evidencijama nalazi se moje ime i prezime i OIB koji je jednak za mene osobno i za OPG.

OPG nije pravna osoba poput d.o.o ili d.d,a kako se radi o istom OIB-u,nema potrebe za drugačijim evidentiranjem.Vezano za kredit HBOR-a,on je bio uvjetovan korištenjem programa IPARD,odnosno isti su mogli koristiti samo korisnici programa.Kredit je realiziran putem Zagrebačke banke koja ima založno pravo na mojoj nekretnini,dok je odnos HBOR-a i Zagrebačke banke meni nepoznat.Na stranicama HBOR-a možete jasno vidjeti da postoje dva modela kreditiranja,direktno ili putem poslovnih banaka. Ja sam koristila pogodnost kreditiranja od strane HBOR-a putem Zagrebačke banke kao poslovne banke' - odgovorila je dr. Janja Ćorušić.

Poslali smo potom i dopunu upita: 

- Zanima nas  imate li još uvijek registrirani OPG i jeste li bili u obvezi imati OPG određeno vrijeme zbog dobivenih sredstava iz IPARD programa?

Na taj smo upit dobili sljedeći odgovor: 'Još imam OPG. Bila sam u obavezi imati OPG radi sredstava IPARD.Imat ću ga dok ne otplatim kredit. Dakle do 2026.godine.Zapravo možda još 6mj više jer sam iskoristila od banke moratorij od 6mj na kredit u vrijeme covid-a, 2020'. Na kraju je supruga ravnatelja Ćorušića napisala da je 'u ambulanti i do poslijepodne neće biti u mogućnosti odgovarati na naša pitanja.' U međuvremenu smo kontaktirali i spomenutu državnu agenciju APPRRR.  Na ime ravnatelja Antuna Vujića i odgovornih u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju poslali smo sljedeći upit: 

Portal imperijal.net prije objave informacije želi provjeriti sljedeće:

- Prema objavljenim podacima APPRR je OPG-u  Janja Ćorušić isplatio  2016. godine 561.412,50 kuna za ulaganje u izgradnju kuće za odmor, pomoćne građevine te vanjskog otvorenog bazena u sklopu IPARD bespovratnog programa - link

- S tim u svezi zanima nas jeste li u APPRR-u poduzeli kontrolu uloženog. Naime, iz vlasničkog lista vidljivo je kako vlasnik nije nikakav OPG Janja Ćorušić kao što se navodi kod APPRR-u već fizička osoba Janja Ćorušić?

Stigao je i sljedeći odgovor: 

'Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provela je sve potrebne kontrole (prije ugovaranja, prije plaćanja i ex post) sukladno zakonima, pravilnicima i natječaju za projekt korisnika OPG Janja Ćorušić te nisu utvrđena odstupanja koja bi rezultirala neprihvatljivošću zahtjeva. Također, korisniku je 27. listopada 2021. prošlo pet godina od datuma konačne isplate sredstava, a samim time su prestale korisnikove ugovorne obveze prema Agenciji, a vezane za predmetni zahtjev/ulaganje. Za prihvatljivost ovog projekta nema utjecaja što kao vlasnik kuće nije naveden OPG već fizička osoba budući da se i OPG i fizička osoba vode pod istim OIB-om. Dodatno pojašnjenje: 

- OPG je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji 

- Nositelj OPG-a je izabrani član OPG-a koji je nositelj prava i obveza OPG-a, a u svojstvu odgovorne osobe predstavlja i upravlja OPG-om Fizička osoba koja ima prebivalište na teritoriju Republike Hrvatske može radi ostvarivanja dohotka ili dobiti proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluga na tržištu obavljati samostalno gospodarske djelatnosti poljoprivrede u organizacijskom obliku OPG-a sukladno odredbama ovoga Zakona. Fizička osoba iz članka 9. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona može u organizacijskom obliku OPG-a obavljati sljedeće dopunske djelatnosti: proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na OPG-u, proizvodnju neprehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe na OPG-u, pružanje ugostiteljskih, turističkih i ostalih usluga na OPG-u i pružanje ostalih sadržaja i aktivnosti na OPG-u' - odgovorili su iz APPRRR-a agencije koja je došla u fokus medija kada je isplivalo da je uhićeni bivši ministar Tomislav Tolušić preko njih ostvario sporne milijunske poticaje za vinariju. .

Potom smo APPRRR-U poslali dopunu upita u kojem smo naveli kako u imovinsku karticu ravnatelja Ante Ćorušića  nije upisana nekretnina u Istri, obiteljska kuća s okućnicom i bazenom na koju je realiziranI IPARD program, odnosno bespovratna sredstva.

- 'Zanima nas kako Vi kao državna agencija koja je dodijelila EU sredstva komentirate nestanak te vrijedne imovine iz imovinske kartice' - pisalo je u dopuni upita na koji nismo dobili odgovor. Na kraju ostaje dilema zašto ravnatelj Ćorušić nije upisao tu vrijednu nekretninu u svoju imovinsku karticu ali i zašto članovi Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa nisu u sklopu redovite provjere imovinskih kartica uočili taj golemi propust. Naime, mi smo podatak o posjedu vrijedne nekretnine objavili puno ranije, u svibnju 2022. u članku pod naslovom: 'NEBO IM JE BILO GRANICA Bogatstvo ravnatelja Ante Ćorušića (HDZ) i supruge: vila u Zagrebu, dva stana u Zaprešiću, raskošna vila s bazenom u Istri na parceli od 50 tisuća m2...'. U tom smo članku istaknuli i kako su se Ćorušići prije morali zaduživati da bi kupili automobile na leasing što i ne čudi jer su od liječničkih plaća morali podići četiri sina. No, i dalje ostaje velika nepoznanica kako je ravnatelj Ćorušić mogao prešutiti tako vrijednu nekretninu na koju su stigli ogromni bespovratni EU poticaji ali i privilegirani HBOR kredit koji je realiziran preko Zabe.

Možda je ravnatelj naprosto zaboravan kao što je očito bio nemaran kada je čak dva puta izgubio oružani list što je vidljivo u službenom glasniku RH. To bi bilo moguće reći da istodobno u imovinsku karticu nije upisao mjesečni iznos od 12.000 kn koliko njegova supruga ostvaruje od turističke djelatnosti. S obzirom da je istarska vila s bazenom na golemoj parceli u Rapanjima stavljena u turističke svrhe očito prihod dolazi iz Istre. No, tu se postavlja pitanje koliko je Ante Ćorušić kompetentan biti ravnatelj KBC Zagreb te odlučivati o aktualnom gorućem pitanju - izgradnji spalionice medicinskog otpada u krugu bolnice. Oko toga se lome koplja, građani i neovisna stručna javnost su se digli na noge jer smatraju kako će samo doći do velikog zagađenja i kontaminacija. Kritičari i aktivisti koji dižu svoj glas protiv spalionice u krugu KBC Zagreb ističu kako se takva rješenja primjenjuju samo u siromašnim i ekološki neosviještenim zemljama poput rubnih dijelova Pakistana. Također, kolaju i razne sumnje kako tu postoje neki netransparentni interesi jer da nitko od odgovornih ne bi gurao takav projekt - potencijalnu ekološku bombu u Zagrebu da nema neki javnosti neznani motiv i interes.

Preostaje nam da vidimo je li sve s projektom spalionice bolničkog otpada čisto ili je jednako netransparentno kao i Ćorušićeva imovinska kartica. Znakovito kako nismo dobili odgovor iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak u svezi odobrenih sredstava za OPG ravnateljeve supruge. Naime, kod njih prije objave informacije želimo provjeriti sljedeće:- Prema objavljenim podacima HBOR je 'u 2015. godini dodijelio regionalne potpore temeljem Programa dodjele državnih potpora HBOR-a u iznosu od 26,1 milijun kuna, i to najvećim dijelom putem subvencija u iznosu od 24,1 milijun kuna te povoljnih zajmova u iznosu od 2,0 milijuna kuna. Navedene potpore koristili su poduzetnici: Bajso j.d.o.o., Buljanović obrt, Calabasas d.o.o.. Dl Klana d.d.. Drvenik Palace, Drvni centar Glina d.o.o., Jadranka hoteli d.o.o.. Kralj metala alati d.o.o., NARCISA AGO d.o.o., OPG Ćorušić Janja, OPG Stašić Dalibor, Paško sunce d.o.o., Pelagos d.o.o.. Plavi ocean d.o.o.. Sunčana obala d. o. o.. Sunčane toplice d.o.o.. Vila Balet d.o.o. i ostali' - link. Koliko je iznosio kredit za OPG Ćorušić Janja?'.

Na upit do objave članka nije stigao odgovor ali ako isti zaprimimo uvrstit ćemo ga u integralni članak. Na kraju istaknimo i kako se vila Janje Ćorušić iznajmljuje pod imenom Villa Aldo. Na brojnim web stranicama opisana je na sljedeći način: 'Ova predivna vila se smjestila u jednom malom istarskom selu i pruža idealan odmor za prijatelje i obitelji. Vila Aldo može smjestiti 6+2 osobe koje žele uživati u svom odmoru blizu predivnog plavog Jadrana. Na raspolaganju su 3 spavaće sobe, 3 kupaonice, dnevni boravak te potpuno opremljena kuhinja s blagovaonicom. Okućnica uključuje vrt s bazenom gdje se možete opustiti i uživati u zelenilu oko sebe. Okruživat će Vas ukupno 6000 m2 maslinika i zelenila koji su dio imanja, a sljedeći susjedi su tek na 100 m. Na terasi se nalazi blagovaonica na otvoremom s roštiljem na ugljen i vanjskom kuhinjom. Vila je klimatizirana, ima WiFi, privatan parking za 4 automobila i pruža sve za opuštajući odmor. Kako bi vam večeri bile jos ugodnije, na raspolaganju je i klavir. I povrh toga, možete čak i naručiti dostavu hrane u vilu ili čak i ukusne obroke iz restorana, ako vam nije do kuhanje tijekom vašeg odmora. Uživajte!:)'.

Istaknute su i cijene najma luksuznog istarskog posjeda Ćorušićevih. Posjed je dostupan online za rezervaciju preko više agencija ali na portalu Myistria.com vidljive su cijene tijekom cijele godine. Tako se od siječnja do svibnja vila može izjanjmiti po cijeni od 1.090 €  tjedno, od 13. svibnja do 9. lipnja za 1.330 € tjedno, od 10. do 23 lipnja po cijeni od 1.694 €  tjedno, potom do 7. srpnja po cijeni od 2.299 € tjedno, do 18. kolovoza po cijeni  od 2.728,00 €  tjedno..... Sve bi bilo u redu da živimo u kamenom a ne digitalnom dobu i tada nitko ne bi uočio kako su impresivna istarska vila i imanje iščezli iz imovinske kartice ravnatelja KBC Rebro i državnog dužnosnika HDZ-ovog Ante Ćorušića.  

Na portalu myistria.com dostupna je foto galerija luskuzne istarske vile s bazenom koja je vlasništvo supruge ravnatelja KBC Zagreb Ante Ćorušića

S obzirom na sadržaje, luksuz i opremljenost imanja Janje Ćorušić u Raponjima u Istri ne čude cijene tjednog najma koje premašuju iznose od 2 tisuće eura tjedno

Supruga ravnatelja KBC Zagreb bespovratne poticaje iz EU veće od 561 tisuća kn dobila je na ime OPG-a kao i HBOR-ov povoljni kredit, no istarski posjed od preko 50.000 m2 nije upisan u Ćorušićevu imovinsku karticu