Tko je i koliko jamio najbolje možemo saznati iz gruntovnica jer tamo se skrivaju podaci koliko je milijuna putem založnih prava isisano na pojedinim parcelama. Povijesni vlasnički list nekoliko čestica koje se vode kao pašnjak, odnosno prirodno neplodno zemljište, te vinograd, poviše Baške Vode, ilustriraju kako je moguće, uz veze do vrha, godinama stavljati zaloge i uzimati vrijedne kredite. Jedna beznačajna parcela koja se nalazi podalje od mora, uz magistralu, više je puta kreditno opterećena prije nego što se dogodila finalna transakcija kojom je ta parcela prošle godine završila kod bogatog Rusa povezanog s nizom hrvatskih tvrtki. Vlasnik parcele je tvrtka Kio Kotišina iz Zagreba čiji je vlasnik od lipnja 2018. zagrebačka  Avenue mehanizacija d.o.o. a direktor Mariyan Tkach, Rus sada sa švicarskom adresom u mjestu Veroix. U vlastovnici su kao prethodni vlasnici upisani mama dvojice moćnih Granića, Mila, uz čije ime piše da je udova Ivana Granića, odnosno oca bivših hrvatskih ministara i to kao vlasnica 2/4 te Iva i Matilda Granić, kćeri pokojnog Bože Granića, kao vlasnice po jedne četvrtine. No, prave pikanterije skrivaju se u teretovnici jer se tamo vide sljedovi silnih kredita koji su započeli s Hypo bankom, nastavljeni s tvrtkama kćerima SN Holdinga čiji je nadzornik bio Ratko Bajakić, financijer Možemo kojeg je zg. gradonačelnik postavio u NO Zagrebačkog holdinga, ali i zalog zadarske tvrtke poznatog austrijskog doktora. No, paradoks je da ta, kako tvrde upućeni, ista djedovina Granićevih prethodno već isplaćena jer je u njoj planirana škola o čemu svjedoči i sudski spis. Sve je to riješeno zahvaljujući bliskosti Mate Granića s vječnim HDZ-ovim  načelnikom Baške Vode Joskom Roščićem pa je ta prethodna transakcija ignorirana u korist Granića a na štetu Općine Baška Voda. Nimalo nije zanemarivo niti da je bivši suvlasnik tvrtke Kio Kotišina Vanja Maksimiljanović, brat ortaka pokojnog brata predsjednika Zorana Milanovića. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na magistrali iznad Baške Vode nalazi se parcela koja je nekad bila djedovina Mate i Gorana Granića. Polovicom rujna 2018. oglašena je u Njuškalu kao 'Građevinsko zemljište Baška Voda uz magistralu, top lokacija, 3711 m2'. Parcela se prodavala po cijeni od 964.860 € / 7.269.737,67 kn., Istaknuta je površina od 3.711,00 m2. Navedena je stambena namjena. U opisu je stajalo: 'Zemljište je trapeznog oblika, položeno uz Jadransku magistralu prema moru (tzv. ispod magistrale), sa bočne strane također prolazi cesta. Na zemljištu je dozvoljena gradnja dvojnih objekata pretežito stambene namjene sa do tri stana u svakoj zgradi i max 30% BRP-a poslovne namjene. Koeficijent izgrađenosti može iznositi max 0.6, a iskoristivosti max 1.5, sa max dozvoljenom visinom gradnje 12.2 m visine vijenca. Na predmetnoj lokaciji sukladno Prostornom planu planira se izgradnja mini stambenog naselja sa stambenim i poslovnim prostorima, 24 stambene i 8 poslovnih jedinica u 4 dvojne zgrade. Cijena 260€ po kvadratnom metru'.

Oglas je sada nekativan a na Njuškalo ga je postavila tvrtka Avenue mehanizacija iz Zagreba. Ta je tvrtka upisana kao vlasnik tvrtke Kio Kotišina koja je jedini vlasnik nekadašnje djedovine Mate i Gorana Granića u Baškoj Vodi. Inače, prema podacima iz vlasničkog lista prethodni su vlasnici bile Mila Granić, udova Ivana Granića i to kao vlasnica dvije četvrtine odnosno jedne polovice, a preostale dvije vlasnice bile su kćeri Bože Granića, strica Granićevih i to Matilda Perović rođ. Granić te Iva Granić. Poljoprivrednu parcelu koja je u vlasničkom listu upisana kao pašnjaci, vinograd te nepolodno zemljište i to površine 2787 m2 prodale su tvrtci Kio Kotišina iz Zagreba u svibnju 2008. godine. U to vrijeme suvlasnici i direktori Kio Kotišine bili su poduzetnici Romeo Krešić i Vanja Maksimiljanović. Potonji je javnosti zanimljiv upravo zbog činjenice da je brat Igora Maksimiljanovića, dugogodišnjeg ortaka pokojnog brata predsjednika Zorana Milanovića.

Vanja je brat Igora Maksimiljanovića koji je bio suvlasnik u tvrtci koja je u Dubrovniku gradila nekretninu i to nikad vraćenim kreditima od kojih je najveći kredit LHB-u, frankfurtskoj podružnici Nove ljubljanske banke. Za taj kredit od 3,25 milijuna eura privremeno je bio založen i stan predsjednikovih roditelja ali i nekretnina Igora Maksimiljanovića. O tome smo više pisali u članku pod naslovom: 'ŠPIJUNSKA ŠIFRA TRICIKL DOKUMENTI DOKAZUJU: Milijunsku dubrovačku vezu Zorana Milanovića, tajnog agenta 007 i Mislava Kolakušića u sjeni nikad vraćenih 3,25 milijuna eura kredita -Pokojni predsjednikov brat Krešo Milanović zemljište za dubrovačku stambenu vilu svoje tvrtke Magnitudo kupio je od udovice i sina Hitlerovog i britanskog agenta Dušana Popova, koji je poslužio kao inspiracija za Jamesa Bonda, kada su stvari pošle po zlu i nagomilali se milijunski dugovi sve je sanirao bivši stečajni sudac a sadašnji EU parlamentarac'.

O Igoru Maksimiljanoviću, bratu suvlasnika tvrtke koja je kupila djedovinu Granićevih, pisali smo i u članku u srpnju 2021. pod naslovom: 'TEMPIRANA BOMBA ZA PREDSJEDNIKA? Hoće li uhićeni Igor Maksimiljanović propjevati o 3,25 milijuna eura koji povezuju njega, Milanovićevog brata i roditelje - Dokument eksplicitno dokazuje kako su za isti, nikad vraćeni kredit, založeni stan predsjednikovih roditelja Stipe i Đurđe Milanović te Igora Maksimiljanovića koji je pao zbog posla s Bandićem'. No, suvlasnik i direktor Kio Kotišine Vanja Maksimiljanović bio je ortak u tvrtci s osobom koja je kroz aferu 'Barba Luka' povezan s nekad moćnim HDZ-ovim bivšim šefom Sabora Lukom Bebićem. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'KONFUZIJA NA KVADRAT Šef Jadroplova Ivan Pavlović (HDZ) imao firmu s uhićenim iz afere Vjetroelektrane, ne zna da je stan kupio od brata ortaka Milanovićevog brata isto kao i novi direktor Ine, u imovinskoj zatajio privatni biznis - 'Radim sada prekršaj jer vam odgovaram dok vozim auto' - napisao nam je u odgovoru dugogodišnji predsjednik Luke Ploče i državni dužnosnik, znan i iz afere 'BARBA LUKA'; ni drugi njegovi odgovori nisu ništa manje zapanjujući'.

No, vratimo se sada vlasničkom listu koji svjedoči kako je bivša djedovina Granićevih poslužila za nizove hipotekarnih podviga tvrtci Kio Kotišina. Tako je vidljivo da su uzeta dva zaloga Hypo-Alpe-Adria Banke iz Klagenfurta, jedan u iznosu od 1,1 milijun eura a drugi u iznosu milijun eura koji se vodio kao sporedna hipoteka a vezana je uz dio parcele koji je sada u istom zemljišno-knjižnom izvatku. Prethodno istaknimo kako nas je upućeni izvor upozorio da je ta djedovina Granićevih prethodno prodana Općini Baška Voda za potrebe gradnje škole no taj projekt nije realiziran. Da se dogodila prodajna transakcija svjedoči i zabilježba od 13. lipnja 2008. godine 'Zabilježuje se odbijeni prijedlog predlagatelja Općine Baška Voda radi uknjižbe prava vlasništva na čest. zem. 3682, 3683 i 3684 temeljem Kupoprodajnog ugovora'. Upućeni tvrde kako je dugogodišnji načelnik Baške Vode HDZ-ov Josko Roščić trebao ustrajati na tom sporu no da je očito njegova blizina s moćnim Matom Granićem presudila da interes Općine podredi interesima obitelji, odnosno dinastije Granić.

Inače, tvrtka Kio Kotišina upisala se u zemljišne knjige u srpnju 2011. godine i to 'Na temelju Ugovora o kupoprodaji nekretnine zaključenog u Zagrebu 02.ožujka 2008.god. ovjerenog pod br. OV-14306/2008 dana 16.srpnja 2008.god., Punomoći sastavljenih u Zagrebu dana 29.veljače 2008.god. ovjerenih pod br. OV-1952/2008 i OV-2916/2008 dana 29.veljače 2008.god., Punomoći sastavljene u Makarskoj 18.srpnja 2011.god. ovjerene istog dana pod br. OV- 2902/11, Izjave sastavljene u Makarskoj 18.srpnja 2011.god. ovjerene istog dana pod br. OV-2904/11 i Potvrde ovjerene pod br. OV-3162/11 dana 29. srpnja 2011. godine'. Na dio parcele pravo su polagale i Željka Jurišić te Marina Jurišić Velebit ali one su sudski izgubile to pravo 7. kolovoza 2006. godine. U teretovncii su hipoteke ukupno vrijedne 2,1 miljun eura u korist bivše Hpo banke upisane odmah nakon kupnje parcele. U svibnju 2014. upisano je sljedeće: 'Temeljem Rješenja Općinskog suda u Makarskoj poslovni broj: Ovr-152/14 od 09. svibnja 2014. godine zabilježba ovrhe utvrđenjem vrijednosti nekretnina i njenom prodajom i namirenjem Hypo Alpe-Adra-Bank International AG, Alpen- Adria-Platz 1, iz iznosa dobivenog prodajom nekretnina'.

Ta je zabilježba izbrisana 18. rujna 2018. godine kada je Kio Kotišina prodana novom vlasniku, zagrebačkoj tvrtci Avenue mehanizacija i kada je direktor postao moćni Rus povezan s Instituom IGH te nizom drugih tvrtku. Radi se o Mariyanu Tkachu koji je dugo godina imao zagrebačku adresu a nedavno se prijavio u mondenom švicarskom gradiću Veroix. O njemu smo prethodno pisali u članku pod naslovom: 'SJENE PROŠLOSTI Tajna veza ministra Ivana Paladina i tvrtke iz Las Vegasa u posjedu Rusa koja nosi mafijaški naziv Consigliere - Sudski spor člana Plenkovićevog tima postao je top tema, otkrivamo kronologiju odnosa tužitelja Paladine i Rusa s kojima je povezan preko hotelskog projekta u Kuparima ali i druge poslovne tajne te ulogu atraktivne Ruskinje sa zagrebačkom adresom Aline Yuvakaeve'. U uvodu tog članku smo istaknuli:

'Članak koji slijedi kronološki precizno pokazuje poziciju i odnose koji su doveli do sudskog spora aktualnog ministra graditeljstva Ivana Paladine i tvrtke u kojoj je 10-postotni suvlasnik te koju tuži. Tvrtka se ranije zvala Avenue ulaganja a sada Kupari Luxury Hotels. Tvrtkom se prije vlasnički dominirali Rusi Sergej Gljadelkin i obitelj Tkach a sada singapurski fond koji je poznat kao ulagač u hotelski biznis. Iznosimo intrigantne pojedinosti međusobnog odnosa te kako je tužbi ministra Paladine prethodila njegova smjena nakon koje je tvrtku preuzeo osobno gazda Sergej Gljadelkin. Razotkrivamo i tko je desna ruka ruskog kapitala u Hrvatskoj te kakvu je tvrtku u američkom kockarskom raju Las Vegasu osnovala donedavna direktorica tvrtke u kojoj je Paladina suvlasnik i koju tuži te kakvim se poslom taj subjekt bavi. I konačno nameće se pitanje profilacije Rusa s kojima je godinama poslovao Paladina, kakvi su to ulagači kada tvrtku povezanu s njima nazivaju imenom koje je postalo sinonim za svijet mafije i mafijaškog zametanja tragova love i zlodjela?'.

Potom je u teretovnici vlasničkog lista 20. prosinca 2011.upisano pravo zaloga u iznosu od 416.805,79 EUR uvećano za zatezne kamate u korist SN holdinga. Zatim je 2009. upisana i hipoteka u iznosu od 1,1 milijun eura u korist tvrtke koja je tada imala sjedište u Zadru a sada ima u Zagrebu. Radi se o tvrtci Oasis čiji je vlasnik sin Mladena Ninčevića, poznatog zadarskog građevinskog poduzetnika - Anthony Ninčevića direktorica njegova majka Sarah - Jane Ninčević. Ninčevići su i suvlasnici tjednika Nacional a Mladen Ninčević je ujedno direktor nakladnika Nacionala. Ta je hipoteka izbrisana u kolovozu 2018. Potom su uslijedile nove zabilježbe  i to u kolovozu 2017. na bivšoj djedovini Granićevih u Baškoj Vodi.

Tada je upisano: 'Temeljem Plana podjele dioničkog društva SN HOLDING d.d. od 14.09.2015. godine, Aneksa podjele dioničkog društva SN HOLDING d.d. od 24.08.2017. godine, Zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora dioničkog društva SNH ALFA od 23.08.2017. godine, Zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora dioničkog društva SNH BETA od 23.08.2017. godine, Zapisnika sa sjednice Nadzornog odbora dioničkog društva SNH GAMA od 23.08.2017. godine, Zapisnika sa sjednice nadzornog odbora društva ICF dioničko društvo od 21.08.2017. godine, Povijesnih izvadaka iz sudskog registra za trgovačko društvo SNH ALFA d.d., SNH BETA d.d., SNH GAMA d.d., SNH DELTA d.d., od 25.08.2017. godine, prenosi se založno pravo: Zaprimljeno 20.12.2011. broj Z-4208/11 Temeljem Sporazuma o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretnini od 23. studenog 2011. godine uknjižuje se pravo zaloga na nekretninama upisanim u A adi osiguranja tražbine u iznosu od 416.805,79 EUR uvećano za zatezne kamate, naknade i sve troškove koji bi mogli nastali namirenjem navedene tražbine' u korist SNH Alfa i SNH Beta.

U svim tim tvrtkama bili su isti ljudi koji su nadzirali i vodili SN Holding, odnosno Darko Ostoja, Ksenija Juhn Bojađiev, Ratko Bajakić... Bajakić je osobito zanimljiv javnosti postao kada se saznalo da je bio donator Možemo a zagrebački gradonačelnik ga postavio na poziciju nadzornika Zagrebačkog Holdinga s kojeg je nedavno sam odstupio. Hipoteke u korist te dvije tvrtke iznosile su 416.805,79 eura. Upisana je i bila i zabilježba u korist RH temeljem pravomoćnog rješenja Općinskog suda u Makarskoj ali tu se radilo o manjem iznosu. Ta je ovršna tražbina i izbrisana. U prosincu 2019. dogodila se zandja hipoteka. Zadnji dan 2019. upisano je 'Na temelju javnobilježnički potvrđenog Ugovora o zemljišnoknjižnom zalogu br. 55/2019 od 30.12.2019. godine, ovjerenog pod brojem OV-22857/2019 u Zagrebu uknjižuje se založno pravo kao zajedničke hipoteke radi osiguranja potraživanja Vjerovnika temeljem Ugovora o kratkoročnom kreditu br. ... od 30. 12. 2019. godine, za kredit u iznosu 3.750.000,00 kn , uvećano za pripadajuće kamate, naknade, valutnu klauzulu, troškove provedbe postupka osiguranja, i sve druge troškove' i to u korist Agram banke tajkuna Dubravka Grgića.

I tako je jedna priča o bivšoj djedovini moćnih bivših ministara Mate i Gorana Granića pokazala kako se u Hrvatskoj može sve, dizati goleme hipoteke na malu poljoprivrednu parcelu ako se ima žnjora ili veza do vrhova politike koja je onda generirala i milost bankara. Preostaje nam vdjeti i hoće li uspjeti transformacija nekadašnje djedovine Granićevih u građevinsku parcelu a ne poljoprivrednu kako je definirana u vlansičkom listu. Jer ako novim vlsnicima moćnom Rusu i njegovoj ekipi HDZ-ov načelnik Baške Vode Josko Roščić sredi građevinski status onda će im se ostvariti željeni profit i višestruko vratiti uloženo. Za običen smrtnike i dalje preostaju rigorozne procedure u kojima moraju pridobiti hrpu papira i jamstava da bi dobili kredit opterećen skupim hipotekama. Ekipa iz ove priče imala je privilegirani status kod banaka i tvrtki i bez problema dobila višemilijunske hipotekarne zajmove za poljoprivrednu parcelu uz magistralu.