Tvrtku koja s pravom privlači pozornost javnosti osnovao je  Kristian Jurić i to 10. svibnja 2022. godine. Jurić je u britanski registar upisao kako je rođen 1978. godine, da je menadžer te je prijavio i servisnu adresu: Kemp House 160 City Road London. Prethodno je Jurić u Londonu osnovao tvrtku naziva Exprimere d.o.o. Ltd. i tada je upisao adresu u Ulici Ormoški put u Zagrebu. Na istoj adresi djeluje i obrt Sassch poznatog zagrebačkog redatelja Saše Jurića, člana najuže Kristianove obitelji. Sassch je poznat po režiranju spotova za Stoku i Maria Huljeva. U trenutku osnivanja londonske tvrtke u kojima su osim bivše predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, bivšeg predsjednika Stipe Mesića, sina utamničenog Josipa Perković još mnogi Hrvati ali i stranci Jurić je naveo kako posjeduje 75 i više posto vlasništva. No, prema službenim podacima koji su deponirani u britanski trgovački registar sadašnji su vlasnici osim Kristiana Jurića i Digital Asset Decentralized Exchange UAB, Nikitel Srl, City Forth Events Management Llc te DP Med s.r.l. Stoga ne čudi da su vlasnici tih inozemnih tvrtki ujedno i direktori uz naše bivše predsjednike te druge znane i neznane osobe iz Hrvatske. No, neki od njih, poput Denisa Totha, iza sebe imaju groblje likvidiranih tvrtki i ogromne osobne dugove već godinama. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović objavila na društvenim mrežama svoju sliku iz Pariza s porukom NA PARKU PRINČEVA JA SAM KRALJICA i hashtagom #bolimepipi jasno je da je izazvala golemo zanimanje u javnosti. Mnoge je iznenadila a mnoge i šokirala. Iako se nakon tog hashtaga činilo kako nas bivša vladarica Pantovčaka ničim ne može iznenaditi, ipak se Kolinda potrudila da to ne bude tako. Novinar Expressa Denis Mahmutović objavio je  vijest kako je Kolinda s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem i Sašom Perkovićem direktorica u londonskom Dadexu. Prema službenim podacima iz britanskog trgovačkog registra svi spomenuti nisu direktori u tvrtci Dadex. Naime, oni su direktori u tvrtci punog imena Digital Asset Decentralized Exchange Ltd. Na te su funkcije pristupili 19. veljače ove godine. No, zajedno s ta tri poznata imena u istoj tvrtci direktori su postale još brojne osobe. Krenimo redom.

Direktor je postao Slovenac Ivan Bednjički rođen 1972. godine. Bednjički u Zagrebu, u uredu odvjetnika Ante Nobila posluje zajedno sa Sašom Perkovićem preko tvrtke Livium d.o.o. koja je osnovana u rujnu 2008. godine. Bednjički se u britanski registar upisao kao Slovenac s luksemburškim državljanstvom. Sljedeći na popisu direktora upisanih istih dan je američki producent Mario Ray Brown rođen 1972. godine. Zatim slijedi Libanonac Al Halabi Mayssar rođen u srpnju 1990. godine. Direktor je isti dan postao i zagrebački odvjetnik rođen 1978. Boris Trgovec koji je inače partner u Odvjetničkom društvu Trgovec & Valenčak u Zagrebu. Upisan je i talijanski menadžer iz Genove Nicolo Maestrini rođen 1978. godine. Njegovo se ime već spominjalo u hrvatskim medijima.

Tako je objavljeno kako  je on potpredsjednik tvrtke DADEX koji se eksponirao oko projekta “Phoenix” koji je osmišljen s ciljem da se prikupi svota od milijarde eura uz pomoć koje će povećati kvalitetu života djece i mladih koji su ostali u Ukrajini, a novac će se koristiti i za obnovu infrastrukture, pomoć malom poduzetništvu te za poticanje zajednice. Maestrini je pojasnio da je njihov tim već u Ukrajini te da su dosad već donirali vozila, termo deke i solarne telefone toj zemlji. Tada je u medijima objavljeno i kako je brend menadžerica projekta, Blanka Lasić, istakla je da je “Phoenix” projekt od naroda za narod. Lasić je također pojasnila da će se prikupljanje donacija sastojati od pet ključnih komponenata: telefonske donacije, izravne financijske donacije, tzv. Blockchain donacije, donacijski koncert te mobilna aplikacija.

Taj su koncert pokušali organizirati u Areni a koncert je neslavno propao. Express je netom objavio kako Dadex ima urede po cijelom svijetu, poslovnica u Zagrebu nalazi se u Jurišićevoj, u prostorima firme koju vodi sin ministra obrazovanja, Radovana Fuchsa. Inače, o njemu smo nedavno pisali u kontekstu potvrđene optužnice za prijevaru. Radi se o članku pod naslovom: 'TKO BI REK'O....Sinu najbogatijeg Plenkovićevog ministra poslana optužnica Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na odgovor, terete ga za prijevaru - Postupak se vodi protiv sina Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, poduzetnika Rikarda Fuchsa koji se svojedobno našao i pod prijetnjom osobnog bankrota, drugoosumnjičeni zagrebački kirurg Gordan Nola'. Nadalje na popisu direktora u tvrtci koja je podigla prašinu u javnosti nalazi se ime Stjepana Mesića uz kojeg piše kako je političar.

Ista ta funkcija piše i uz ime Kolinde Grabar Kitarović dok je uz ime Saše Perkovića upisano kako je odvjetnik. Nadalje se na popisu direktora nalazi Varaždinac rođen u veljači 1986. Krešimir Mostarčić. On je poznat po organizaciji trodnevnog auto spektakla kada je u lipnju prošle godine u Varaždin doveo skupocjene automobile poput modela: Nissan GTR, Porsche Carreru, Toyota Supru, BMW M4, Audi R8, više modela Jaguara, Range Rovera, Bentleya, Maserattija... Nadalje na popisu direktora nalazi se zagrebački menadžer rođen 1973. Denis Toth. Toth je inače Vukovarac sa zagrebačkom adresom. Na listi direktora je i vlasnik Kristian Jurić koji je u registar upisao novu servisnu adresu, odnosno 128 City Road London.

Inače, prema Sudregu Kristian Jurić je poslovao preko tvrtke Studio tentigo sa Zagrepčaninom Dejanom Šuškom. Iz registra sudskih oglasa vidljivo je kako se nad Kristianom ali i Irenom te tada malodbnim Sašom Jurićem vodila ovrha u ožujku 1993. godine. Vidljivo je to iz oglasa Općinskog suda u Zagrebu. Ovrhovoditelj je bila Zagrebačke banka a ovršenici: Irena Jurić, Kristian Jurić i mldb. Saša Jurić. Bila je određena druga usmena javna dražba i to za  dan 23. studenog 2001. radi prodaje nekretnina i to kuće u Ulici Ormoški put. Utvrđena vrijednost nekretnine tada je bila 303.254,47 DEM. Kristian Jurić se u svibnju 2004 zadužio zbog leasinga kod Splitske banke. Zadužio se za 11.650 eura za automobil. No, najzanimljivija osoba s popisa direktora zacijelo je Denis Toth koji se na LinkedInu predstavlja kao regionalni menadžer Dadexa.

Njegovo smo ime pronašli povezano s brojnim ugašenim tvrtkama. Tako je proteklih desetljeća poslovao preko tvrtki:  Alpha D, Uzgoj, Slavonija-Milk, Vukovar - Benz,  Ensis, SUR Adria, Pertineo, Višnja, A. I D., Mello, Zrin-sistem, V-oleum te A- usluge. Većina tih tvrtki poslovala je do likvidacije ili u Vukovaru ili u Osijeku. No, objava od 17. rujna 2021. godine suca Jure Pezelja s Općinskog građanskog suda u Zagrebu baca intrigantno svjetlo na tog direktora londonske tvrtke koji dijeli direktorsku poziciju s bivšim hrvatskim predsjednikom i predsjednicom. Naime, sudac je odlučivao o stečaja nad imovinom potrošača Denisa Totha iz Zagreba. Radi se o istoj osobi jer smo prije objave članka provjerili OIB. Tako je sudac Pezelj 17. rujna 2021. odbio prijedlog Financijske agencije za provedbu osobnog bankrota nad Denisom Tothom.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je 9. srpnja 2021. tom sudu podnesen prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača uz obavijest Financijske agencije kako se potrošač po pozivu nije u roku od 15 dana od dana dostave poziva očitovao je li suglasan za provedbom tog postupka. No, za sud je to isto kao da je dao svoju suglasnost. 'Sukladno odredbi članka 79.a ZSP jednostavni postupak stečaja potrošača može se provesti nad imovinom potrošača ako: -u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi Financijska agencija (dalje: Očevidnik) na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kuna s osnova glavnice i ako je razdoblje u kojem je potrošač imao jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje neprekinuto trajalo duže od tri godine, te radi namirenja vjerovnika čije osnove za plaćanje na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača nisu evidentirane u

Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ako ih je Financijska agencija brisala iz tog Očevidnika istekom roka prema posebnom zakonu i ako nakon brisanja osnova za plaćanje u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje, a tražbine vjerovnika iz osnova za plaćanje koje je Financijska agencija brisala s osnove glavnice ne prelaze iznos od 20.000,00 kuna ili tražbine vjerovnika iz osnova za plaćanje koje je Financijska agencija brisala iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje zajedno s tražbinama vjerovnika čije osnove za plaćanje su evidentirane u tom Očevidniku s osnove glavnice ne prelaze iznos od 20.000,00 kuna' - piše u rješenju.

Nadalje je sudac istaknuo sljedeće: 'Uvidom u podatke u prijedlogu i Očevidniku dana 16. rujna 2021. utvrđeno je utvrđeno je da potrošač ima evidentirane tražbine radi prisilnog ostvarenja u ukupnom iznosu glavnice 1.600,00 kn i neprekinuto razdoblje blokade od 3307 dana te da osnove koje je Financijska agencija prestala izvršavati temeljem čl. 12 Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (Narodne novine broj 68/18) iznose 12.241.743,52 kn (prelaze glavnicu 20.000,00 kn pa se ne uzimaju kod donošenja odluke). Stoga, iako je račun potrošača prema navodima Financijske agencije u neprekinutoj blokadi 3307 dana, u Očevidniku nema osnova koje bi ispunjavale kumulativne uvjete iz čl. 79.a st. 2 ZSP jer se jedine osnove u naplati ne nalaze u Očevidniku u neprekinutom razdoblju od tri godine (uvrštene u periodu od 8.3.2021. do 12.7.2021.).

Ukoliko bi se prihvatilo drugačije gledište, proizlazi da potrošač može ostvariti deblokadu računa ne samo izostankom priljeva novca na račun, već i ovisno o faktoru slučajnosti postići oslobođenje i u odnosu na one osnove koje su tek zaprimljene u Očevidnik. Sukladno odredbi članka 79.e st. 1 ZSP, u slučaju kada nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje jednostavnog postupka stečaja potrošača iz članka 79.a st. 2 ZSP, sud će rješenjem odbiti prijedlog za otvaranje jednostavnog postupka nad imovinom potrošača' - potpisao je sudac  Jure Pezelj. Na LinkedInu Toth navodi kako je menadžer Dadexa što je očito kratica tvrtke čije puno ime glasi Digital Asset Decentralized Exchange Ltd. Postavlja se pitanje po kojem su kriteriju uopće u tu tvrtku ušli bivši gospodari Pantovčaka te galerija zanimljivih imena iz Hrvatske te nekolicina stranaca i kakva je uopće bila stvarna namjena prvog osnivača te tvrtke Kristiana Jurića?