O njemu se pisalo u kontekstu galopiranja na zagrebačkim gradskim natječajima. Naime, Hercegovac koji se iz Australije doselio u Zagreb - Jozo Brkić prije 4 godine osnovao je 37 poduzeća preko kojih je zakupio čak 26 atraktivnih gradskih i državnih poslovnih prostora u središtu hrvatske metropole. Među njima i kafić na Dolcu koji je bio prepoznatljiv po znaku australskog klokana. Brkić je za medije tada izjavio kako mu je cilj oživjeti središte Zagreba. Imao je raznih planova kako turističkih, uslužnih, ugostiteljskih a dio toga je uspio i ostvariti. No, toliki raspon poslova nije prošao bez nevolja o čemu svjedoče sudski postupci koji su se vodili protiv brata donedavno svemogućeg HDZ-ovca Milijana Brkića. No, u zadnjem postupku prošao je s oslobađajućom. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Antonija Golac odlučivala je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenika Joze Brkića, zastupanog po branitelju Antoniju Volareviću, odvjetniku iz Odvjetničkog ureda Volarević. Brkiću se sudilo zbog prekršaja iz čl.229. st. 4. i st.7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sutkinja je odlučivala o prigovoru okrivljenika podnesenog protiv obaveznog prekršajnog naloga Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet od 4. rujna 2022. godine. Nakon provedenog žurnog postupka 6. veljače 2023. oslobodila je optužbe Jozu Brkića. Uz  njegovo ime piše kako je sin Krešimira,  1969. u Mostaru, te da je prekršajno kažnjavan ali i da se ne vodi drugi prekršajni ili kazneni postupak.

Oslobođen je optužbe da kao 'odgovorna osoba u pravnoj osobi TWIST PROMET j.d.o.o., iz Zagreba, Amruševa 7, u ostavljenom roku od petnaest dana odnosno od dana 25. rujna 2020. do dana 12. listopada 2020. nije dostavio Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, vjerodostojne podatke o osobi koja je u vrijeme počinjenja prekršaja dana 8. listopada 2019. u 9.33 sati upravljala vozilom reg. broja DA ... na lokaciji Ilica 38, Zagreb, a koje vozilo je u vlasništvu pravne osobe TWIST PROMET j.d.o.o., čime da bi počinio prekršaj kažnjiv po čl.229. st.7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama' - piše u presudi.

Tako su troškovi prekršajnog postupka pali na teret proračunskih sredstava. U presudi piše kako je 'Okrivljenik Jozo Brkić u svojoj obrani iskazao da u cijelosti priznaje djelo prekršaja opisano u obaveznom nalogu Gradskog ureda. Navedeni prekršaj nije počinio iz obijesti i bahatosti već je u predmetno vrijeme imao obiteljsku situaciju radi koje je naprosto zaboravio dostaviti navedene podatke tužitelju. Svjestan je počinjenja prekršaja, ali moli Sud da u obzir uzme činjenicu da je skromnih primanja,  opterećenih kreditom. Nije sklon činjenju ovakvih ili sličnih prekršaja. Moli sud za razumijevanje i blagost budući da smatra da mu je za navedeni prekršaj izrečena prerigorozna i previsoka novčana kazna.

Čvrsto je odlučan ne činiti ovakve prekršaje ubuduće. Sud je u tijeku dokaznog postupka izvršio uvid prigovor okr. od dana 12. prosinca 2022., obavijest tužitelja upućena društvu TWIST PROMET j.d.o.o. od 31. kolovoza 2020., dostavnica o primitku obavijest tužitelja od 23. rujna 2020., obavijest tužitelja upućena društvu VIATOR d.o.o. od 25. studenoga 2019., dostavnica o primitku navedene obavijesti od 10. prosinca 2019., ugovor o najmu br. ..... od dana 31. listopada 2019. za vozilo DA 409-FK za korištenje od 1. listopada 2019. do 31. listopada 2019. od strane društva TWIST PROMET j.d.o.o., popunjeni obrazac podaci o vozaču od strane društva VIATOR d.o.o., isprint fotografija vozila, službena zabilješka od 8. listopada 2019., izvadak iz prekršajne evidencije za okr. od 28. prosinca 2022. 

Uvidom u Ugovor o najmu br. ... sklopljen između VIATOR d.o.o. i TWIST PROMET j.d.o.o. razvidno je da je predmetno vozilo reg. oznaka DA ..., izdano društvu TWIST PROMET j.d.o.o. dana 1. listopada 2019., a da je povratak istoga dana 31. listopada 2019. Provodeći dokazni postupak uvidom u gore navedeni Ugovor o najmu br. .... sklopljen između VIATOR d.o.o. i TWIST PROMET j.d.o.o. koji je dostavilo društvo koje je vlasnik predmetnog vozila sutkinja nije našla dokazanim da je okrivljenik počinio djelo prekršaja za koje se optužuje. Naime, u postupku nije utvrđeno da bi društvo u kojem je okrivljenik odgovorna osoba bilo vlasnikom vozila, a što je i dokazao gore navedenim Ugovorom o najmu, slijedom čega je sutkinja u skladu s načelom „in dubio pro reo“, po kojemu u slučaju sumnje u pogledu odlučnih činjenica rješava u korist okrivljenika, u smislu čl.182. st.3. Prekršajnog zakona istog oslobodila odgovornosti za navedeno djelo prekršaja' - piše u presudi. 

Protiv te presude žalba nije dopuštena. Inače, osnivač i direktor tvrtke Twist promet je Jozo Brkić a tvrtka je registrirana i za djelatnosti frizerskih salona, salona za uljepšavanje, trgovinu ali i širok spektar drugih djelatnosti. Što se pak tiče tvrtke Viator ona ima sjedište u Splitu i reklamira se kao Last Minute Rent a car. Inače, potkraj 2020. pisali smo o presudi koja je izrečena drugoj tvrtci Joze Brkića. Radi se o članku pod naslovom: 'SANKCIJE ZA BRATA EX HDZ MOĆNIKA: Sud presudio bratu Milijana Brkića - Na Općinskom prekršajnom sudu izrečen je pravorijek za tvrtku Gestus Adeo te njezinog vlasnika i direktora Jozu Brkića'.