Poruke koje su procurile kroz tajni nadzor mobilnih komunikacija bivše ministrice Gabrijele Žalac, bivše državne tajnice Josipe Rimac i to poglavito dio koji je razotkrio kako su državni dužnosnici šefa Hrvatskih šuma koristili kao privatni servis uhljebljenja prijatelja i poznanika HDZ-ovih moćnika pokazale su pravu narav hrvatskog društva. Ako nemaš vezu ili žnjoru u vrhu neke stranke a poglavito vladajuće na nacionalnoj razini teško ćeš do posla. Poruke koje je glasnogovornik hrvatskog premijera Marko Milić razmijenio s bivšim šefom HŠ-a Krunoslavom Jakupčićem pokazale su kako se ni na nižoj razini nije moguće zaposliti u državnu firmu bez protekcije. Ujedno je poslana poruka, po tko zna koji put, svima onima koji ispunjavaju uvjete natječaja i apliciraju za neko radno mjesto a dobiju odbijenicu. Priča koja slijedi ilustrira još jednu dimenziju hrvatskog društva. Kako osobe koje postanu sudionici političke utrke vrlo brzo dobiju i pozicije čelnika i čelnica kako u državnim tvrtkama tako i financijskim ustanovama. Središnje hrvatsko depozitarno društvo - SKDD je burzovni posrednik koje je netom donijelo odluku koja se tiče aktualnih obveznica Republike Hrvatske 'uključivanje u usluge depozitorija i usluge poravnanja i namire' kako i piše na njihovoj službenoj web stranici. Inače SKDD je 'državna agencija osnovana 1997. godine. Posluje kao središnji depozitorij odnosno registar nematerijaliziranih vrijednosnih papira, gdje se, u obliku elektroničkih zapisa, vode podaci o izdavateljima, vrijednosnim papirima i vlasnicima tih vrijednosnih papira. Pruža i usluge prijeboja i namire za transakcije s nematerijaliziranim vrijednosnim papirima a njezin rad nadzire Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA)'. Na čelu te državne agencije je šogorica nezavisnog vijećnika u Skupštini Grada zagreba Trpimira Goluže. Na to ju je mjesto imenovao HDZ nakon što je promovirana u proljeće 2017. kao dio tima Drage Prgometa za 22. stoljeće. Dotad je radila u maloj tvrtci koju je sama osnovala - Matošić savjetovanje i koje je gle čuda u likvidaciji ali posluje na kućnoj adresi zagrebačkog nezavisnog vijećnika. Kako je za glasače jako važno da svoj glas daju autentičnim kandidatima koji nisu ničiji prikriveni ili eksponirani žetoni poslali smo prethodno upit nezavisnom Trpimiru Goluži da vidimo kakve veze ima se HDZ-om. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zagrebački ginekolog i gradski vijećnik Trpimir Goluža široj je javosti postao poznat kada je vodio Hrvatsku liječničku komoru. Smijenjen je 2018. godine a sada HLK vodi dr. Krešimir Luetić. Goluža je kao gradski zastupnik član Odbora za prostorno uređenje i član Odbora za zdravstvo. Usto je Goluža i vijećnik u Gradskom vijeću četvrti Gornji grad - Medveščak. Goluža je bio pridruženi član Mosta na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. No, na izborima je loše prošao iako je bio drugi. Listu je predvodio Nino Raspudić koji je dobio 8.045 glasova, odnosno 60,05 posto dok je drugi Trpimir Goluža dobio tek 234 glasa, odnosno 1,74 posto. S Mostom je kao nezavisni ušao u zagrebačku Gradsku skupštinu zajedno sa Zvonimirom Troskotom i Markom Sladoljevim. Hrvatski građani s pravom su ogorčeni na stranačka namještanja poslova i natječaja kao i nepotističke odnose i žele imati čiste račune kad svoj glas daju nekome.

Kada bismo napravili anketu zacijelo nitko javno ne bi rekao da bi svoj glas dao nekom tko ima neku figu u džepu ili kojem bi na izborima dali glas kao pripadniku određene političke opcije ako on istodobno ima nekih netransparentih odnosa s nekom drugom konkurentnom strankom. Upravo zato smo nakon našeg otkrića da je HDZ-ova Dora Matošić, koja je uhljebljena na sjajnoj poziciji predsjednice Uprave Hrvatskog klirinškog depozitarnog društva u prosincu 2017. i to nakon što je u proljeće te godine predstavljena kao dio ekipe tadašnjeg HDZ-ovog kandidata za Grad Zagreb, a prethodno je radila za svoju privatnu tvrtku koja posluje na kućnoj adresi Trpimira Goluže, odlučili rasvijetliti taj slučaj. Poslali smo s redakcijog maila upit Trpimiru Goluži i to sljedećeg sadržaja:

Prije objave članka želimo provjeriti sljedeće: Prema podacima sa Sudrega tvrtka Matošić projekt u likvidaciji registrirana je na Vašoj kućnoj adresi u Mašekovoj ulici. Prva osnivačica te tvrtke bila je Dora Matošić koja je predstavljena kao dio tima Drage Prgometa kada se natjecao kao HDZ-ov kandidat za Grad Zagreb - link.

U prosincu 2017. Matošić projekti d.o.o. registrirani su na Vašoj kućnoj adresi a prethodno su poslovali na adresi odvjetnika Silvija Hraste na zagrebačkom Ribnjaku 40. Tu tvrtku kao poslodavca Dora Matošić navodi u svom Europassu - link. - Kakva je Vaša veza s Dorom Matošić koja je kao HDZ-ovka imenovana za šeficu SKDD - link (poslovna, obiteljska, politička....)?

- U kakvoj ste vezi s Borkom Matošić koja je preuzela tvrtku Matošić projekti i registrirala je na Vašoj kućnoj adresi i to nakon što je Dora Matošić postala šeficom Središnjeg klirinškog depozitarnog društva?

- U kakvim ste odnosima s političkim 'tatom' Dore Matošić - Dragom Prgometom te sa zagrebačkim HDZ-om s obzirom da ste u Gradsku skupštinu Zagreba ušli kao nezavisni vijećnik? 

Na upit je stigao odgovor dr. Trpimira Goluže kako ne odgovara na anonimne mailove. Potom smo ga ponovno kontaktirali i poslali mu link na impressum da vidi kako je kontaktiran sa službenog redakcijog maila.

Nakon toga stigao je sljedeći odgovor: 'Dora i Borka Matošić moje su šogorice. S kolegom Prgometom i zagrebačkim HDZ-om nisam ni u kakvom odnosu'. Tako je razjašnjena dilema zašto je tvrtka Matošić projekti povezana s Trpimirom Golužom. Zanimljivo je kako je na web stranici HDZ-a dostupna impresivna biografija Dore Matošić. Iako je ona u svom Europassu, odnosno životopisu u prosincu 2017., kada je postala predsjednica Uprave državne agencije, a koji smo preuzeli s web stranice SKDD-a navela kako joj je aktualni poslodavac Matošić projekti d.o.o., njezina je biografija na webu HDZ-a navedena sljedećim riječima:

'Fond menadžerica Dora Matošić, konzultantica na području pripreme i provedbe investicijskih projekata, s iznimnim iskustvom u analizi financijskih pozicija, bila je voditelj projekta osnivanja nekretninskog fonda putem javne ponude dionica i uvrštenja na Zagrebačku burzu 2007. godine u visini od 200 milijuna kuna. Zadužena za financije u Prgometovu timu, najavila je da će sredstvima planiranim u gradskom proračunu maksimalno pomoći što snažnijem razvoju Zagreba uz što veće korištenje sredstava EU fondova i svih dostupnih bespovratnih sredstava financiranja'.

Sve je to navedeno u članku koji nosi naziv 'Prgometov tim za Zagreb 22. stoljeće' i datum 7. travnja 2017. U uvodu piše kako je 'Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika prof. dr. sc. Drago Prgomet predstavio je u sjedištu Gradskog odbora HDZ-a svoj stručni tim za lokalne izbore i buduću gradsku upravu - istaknuvši da se cijeli život brinuo za ljude, a kao gradonačelnik brinut će se za Zagreb. Prije samog predstavljanja, čvrstu potporu našem doktoru Dragi, kako ga stranačke kolege i simpatizeri nazivaju, i njegovom timu dao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković naglasivši da će Prgometov program za Zagreb i Zagrepčan(k)e - koji predstavlja iskorak u budućnost - prepoznati većina birača i u njemu vidjeti stručnost, svježinu, inovativnost i kreativnost' - objavljeno je u proljeće 2017. godine.

Tada su osim Matošić, kao dio tima predstavljeni i aktualni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, aktualna ministrica turizma Nikolina Brnjac, Saša Bilić, Davor Filipović, Dubravka Brezak Stamać, Marko Pavić, Krešimir Buntak, Robert Holjevac i Mario Šiljeg. Iz navedenog vidimo kako su osim ministrice Brnjac i Golužine šogorice politički uzlet od tada doživjeli Krunoslav Katičić koji je u krugu najbližih premijerovih suradnika, Davor Filipović koji je postao ministar gospodarstva ali i Marko Pavić koji je bio ministar rada i mirovinskog sustava a sada je zastupnik. Prgomet nije postao zagrebački gradonačelnik ali je bio imenovan za predsjednika ZG Gradske skupštine a iz navedenog vidimo kako su članovi njegovog tima uhljebljeni na vrhunske ministarske i državne fotelje.