Javnost često s pravom ima dojam kako u Hrvatskoj stranke i liste niču kao gljive poslije kiše. To je tako jer je biti političar još uvijek TOP zanimanje za koje građani misle kako donese uvijek neusporedivo više benefita i love od uloženog truda i rada. Zadnjih godina za svoje mjesto pod suncem suvereno se izborio i Ivan Pernar koji se trudi uvijek biti u trendu i staviti točku na 'i' u svakoj situaciji ali i ići uz dlaku. Stoga ne čudi da se hrabro zaputio u Zambiju kako bi osobno posvjedočio protiv hrvatskih posvojitelja djece iz Konga kojima se sudi pod optužbom za trgovinu djecom. Pernar uvijek ima više za reći pa je netom na Instagramu objavio video snimku mladića iz Dugog Sela koji je stavljen pod nadzor policije nakon što je na društvenim mrežama objavio snimku u kojoj viče Niger i govori Indusu koji radi u Zagrebu da se vrati u Indiju. Na snimci se vidi da isti taj mladić, gol do pasa, podupire Ukrajinu i Pernar to komentira na način da je dotični bio OK dok je podupirao 'Zelenkov' režim, misleći na Volodimira Zelenskog. Iako situacija nije usporediva Pernarove pristaše uvijek podupiru njegove objave. Koliko je Pernar sveprisutan u javnom životu vidjelo se i u RTL-ovom show 'Ples pod maskama' kada Je Saša Lozar ponavljao kako je Pernar banana ii kasnije tumačio kako banana simbolizira Hrvatsku. Pritom je zanemario Pernarovu visinu skoro kao Lozarovu, odnosno da je pod maskom banane netko puno niži od Pernara. No, dok je Pernar u afričkoj misiji u hrvatskoj metropoli okončan je postupak u kojem je tužena bila njegova stranka. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Netom smo objavili članak kako je bivši zastupnik Živog zida Branimir Bunjac nepravomoćno oslobođen optužbe za prisilu nad službenom osobom, odnosno za povike i prijetnje koje je uputio u Sabornici dok su stražari pokušali iznijeti Ivana Pernara po nalogu tadašnjeg drugog čovjeka Sabora Milijana Brkića. Nešto malo ranije objavili smo članak kako je tužena stranka njegovog bivšeg stranačkog kolege Ivana Vilibora Sinčića odnosno Ključ Hrvatske. Tada još nismo znali da je zbog istog već ranije otpočeo proces i protiv SIP-a. Vidljivo je to iz presude sutkinje Jadranke Parać Šaka s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. Ona je sudila u prekršajnom predmetu protiv okrivljenika - političke stranke Stranke Ivana Pernara - SIP, zbog prekršaja iz odredbe čl. 87. st. 1. toč. 8. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Optužni prijedlog podiglo je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu 18. kolovoza 2022. godine. Nakon javne glavne rasprave održane 12. prosinca 2022. u nazočnosti okrivljenika, sutkinja je presudila 15. prosinca 2022. godine ali je presuda tek sada postala javno dostupna.

Okrivljena politička stranka SIP, zastupana po Ivanu Pernar, dotad prekršajno nekažnjavana, proglašena je krivom 'što je u Zagrebu kao politička stranka suprotno čl. 21. st. 1. i 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propustila u vremenu od 1. siječnja 2021. do 15. srpnja 2021. dostaviti Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja izvješća o donacijama, koju je za potporu svog političkog djelovanja primila prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno u istom roku unijeti obavijest da u navedenom razdoblju nije primila donacije, dakle, kao politička stranka u propisanom roku i sadržaju i na propisani način nije dostavila Državnom izbornom povjerenstvu izvješće o donacijama koje je primila u prvih šest mjeseci tekuće godine, odnosno obavijest da u navedenom razdoblju nije primila donacije, čime je počinila djelo prekršaja iz čl. 87. st. 1. toč. 8. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma' - piše u presudi.

Izrečena je minimalna kazna u iznosu od 2.000 kuna odnosno 265.45 eura koje je SIP dužan platiti u korist Državnog proračuna i to u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude. No, ako u navedenom roku plati 2/3 izrečene novčane kazne smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti. Pernarova stranka obvezna je naknaditi troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 200 kuna / 26.54 eura u korist Državnog proračuna u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude. Iz obrazloženja je vidljivo kako je Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo  18. kolovoza 2022., optužni prijedlog. Zatim je održana glavna rasprava na kojoj je 'predstavnik okrivljene pravne osobe Ivan Pernar iskazao da je u političkoj stranci SIP osoba koja predstavlja i zastupa stranku. Vezano za navode optužnog prijedloga iskazao je da stranka zapravo formalno egzistira, ali u stvarnosti nije aktivna.

Postoji minimalan iznos na računu stranke, ali u principu stranka ne ostvaruje prihode pa niti donacije, a on se i povukao iz aktivne politike. Što se tiče konkretnog prekršaja naveo je da nisu do 15. srpnja 2021. dostavili Državnom izbornom povjerenstvu unosom u informatički sustav za nadzor financijskih izvještaja o donacijama koje su kao potporu za svoje djelovanje primili u prvih šest mjeseci te 2021. godine, odnosno nisu unijeli u sustav obavijest da nisu primili donacije, iako su to bili dužni učiniti. To nije učinjeno, jer kao što je rekao on se povukao iz aktivne politike i to je razlog što je previdio ovu obvezu, iako je svjestan da to moraju svake godine unositi u sustav, ali prekršaj nije počinjen namjerno, već se radilo o njegovom previdu. Donacije u predmetnom razdoblju nisu niti primili, tako da nisu nastupile nikakve štetne posljedice. Molio bi sud da uzme u obzir da stranka financijski loše stoji, da donacije ne primaju i bilo kakva novčana kazna je za stranku problem, jer istu nisu u mogućnosti platiti' - piše u presudi.

Sutkinja 'je u ponašanju okrivljene političke stranke utvrdio sva bitna obilježja predmetnog prekršaja' - piše u presudi. Sutkinja je Pernarovu obranu ocijenila vjerodostojnom, ali zaključila kako 'dio njegove obrane u kojoj navodi da se povukao iz aktivne politike i da je previdio ovu obvezu, iste ne oslobađa od prekršajne odgovornosti, ali je sudac okolnost da se radilo o previdu a ne o namjeri, uzeo u obzir kod odmjeravanja prekršajno pravne sankcije novčane kazne'. Slijedom navedenog sutkinja je primijenila 'institut ublažavanja novčane kazne budući da je za predmetno djelo prekršaja za političku stranku propisana kazna u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 kuna, time da je prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne ... kao olakotno cijenila činjenicu da nisu nastupile teže štetne posljedice, priznanje predstavnika pravne osobe, njegovo držanje kod ovog suda, trenutni status stranke, kao i dosadašnju nekažnjavanost za ovakva i druga djela prekršaja'. Protiv te presude Pernar ali i predstavnik Općinskog kaznenog državnog odvjetništva imaju pravo žalbe u roku od 8 dana od dana presude Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.