Službeni sudski registri mogu nam otkriti nevjerojatne poveznice među znanim i neznanim akterima hrvatske scene. Tako smo zahvaljujući povijesnom sudskom izvatku za ugašenu tvrtku 2 See The Sunset j.d.o.o. detektirali poslovnu i ljubavnu priču kćeri bivšeg čelnika Herceg Bosne, osuđenog u Haagu za ratni zločin Jadranka Prlića i sina trenutačno top hrvatskog suca i kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Naime, sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu ima sina koji se zove kao i on - Ivan Turudić - i koji se nakon povratka sa studija u Zagreb poslovno aktivirao prkeo nekoliko tvrtki. Uz tu spomenutu koja je ugašena Ivan Turudić junior osnivač je sa sestrom Nikolinom Marijom Turudić, koja je studirala i diplomirala u Americi kao i on, te virovitičkim poduzetnikom Tomislavom Denićem virovitičke tvrtke Desol dva koja isporučuje solarne panele te suvlasnik tvrtke Pro Tennis Fam iz Zagreba skupa s: Brunom Ćorić, Brunom Plišo i Svenom Stankom. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Bruno Plišo sin je odvjetnika Miroslava Pliše za kojeg je šira javnost čula kad je brutalno pretučen u svingerskom klubu u Istri i kad je zbog toga njego otac, poznati odvjetnik i suprug kćeri bivšeg Tuđmanovog ministra Franje Kajfeža, znanog kao Mister Apaurin jer je izumio taj lijek, pokrenuo akciju nezadovoljan policijskim postupanjem u istrazi slučaja u kojem mu je stradao sin. Službeni dokument zagrebačkog suda, odnosno spomenute ugašene firme, tako nam je dokumentirao kako je sin Ivana Turudića imao ozbiljnu vezu i zajednički život s kćeri Jadranka Prlić koji služi hašku kaznu zatvora i to u njenom gornjogradskom stanu. No, veza je pukla, od vjenčanja nije bilo ništa a atraktivna i ambiciozna kustosica s pariškom diplomom udala se za Rusa Zhana Belaya, sina kontroverznog ruskog financijaša, koji je svojedobno kraj Pazina kupio dvorac Belaj, renovirao ga i obnovio vinariju. Tako je nesuđena snaha suca Ivana Turudića postala supruga Zhana Belaya koji je prethodno poslovao sa sinom Miodraga Borojevića, Mateom Borojevićem koji je glavni čovjek Rusa za pokušaj povratka Fortenove pod okrilje sankcioniranih ruskih gazda. Inače, dok bivši čelnik Herceg Bosne služi 25- godišnju kaznu zatvora u Velikoj Britaniji može biti sretan da su mu se obje kćeri i Matea i Andrea dobro udale a da supruga Ankica uspijeva držati sve konce milijunskog poslovnog carstva.

Sin suca Ivana Turudića koji se zove kao on rođen je u lipnju 1991., u djetinjstvu je počeo trenirati tenis što mu je dalo prednost pri upisu na američko sveučilište. Tenis je igrala i njegova sestra Nikolina Marija Turudić pa je i ona uspjela upisati i završiti studij u Americi, točnije u Pennsylvaniji. Po dolasku u SAD igrao je tenis za sveučilišnu ligu. O njemu smo uspjeli pronaći sljedeće podatke iz vremena kad je bio američki student. 'Sakupio ukupni rezultat 9-12 u pojedinačnoj konkurenciji ... Postigao 0-2 u Ivy Lige prije nego što je pauzirao zbog ozljede ... Dobio šest pojedinačnih utakmica u jesen, stigao do četvrtfinala USTA College Invitational ( 9/23-24), polufinala Columbia Classica (10/7-8) i četvrtfinala ITA Regionals (10/15-17) ...'. Spominje se da je bio par uglavnom s Nikolom Kočovićem u igri parova. Navodi se kako je u vrijeme dok je bio  srednjoškolac osvojio 1. mjesto u Hrvatskoj, 3. mjesto u Europi i 112. mjesto na svjetskoj juniorskoj rang listi... Piše da je bio uzoran učenik, da je sin Tatjane i Ivana Turudića te da je upisao Wharton. Turudićev sin nakon studija nije ostao u SAD-u već se vratio u domovinu. Prvo je živio kod roditelja u stanu koji je Ivan Turudić kupio od HRT-a na zagrebačkom Črnomercu. Potom je imao prijavljenu adresu na Gornjem Gradu u stanu koji glasi na Adrianu Prlić, sada Prlić Belay. Zatim je, prema podacima s Trgovačkog suda u Zagrebu prijavio adresu u novogradnji, nadomak Ilice, također na Črnomercu.

Prema podacima iz vlasničkog lista taj stan je kupila njegova mama ginekologinja na KBC Sveti Duh u Zagrebu Tatjana Pavelić - Turudić. Taj je stan kao i prethodni upisan u imovinskoj kartici suca Turudića, ujedno od Vlade prihvaćenog kandidata za glavnog državnog odvjetnika. No, vjenčanja nije bilo a Adriana Prlić kći Jadranka Prlića, svom je prezimenu dodala i Belay nakon udaje za Zhana Belaya. Sada na LinkedInu i ističe Dvorac Belaj Winery. Naime, u sklopu raskošnog dvorca Belaju kraj Pazina, koji je kupio ruski financijaš spomenut u tamošnjim medijima u raznim kontroverznim poslovima nalaze se i vinogradi i vinarija. Također, Adriana Prlić je i kustosica za izložbe Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu ali i kolumnistica Večernjeg lista. Njen suprug Zhan Belay prethodno je bio ortak s Mateom Borojevićem, sinom Miodraga Borojevića. O Borojeviću smo objavili više članaka. Zadnji članak objavljen je pod naslovom: 'ŠOKANTNI DOKUMENT Bivši direktor Fortenove Miodrag Borojević na sudu svjedočio kako je trošio 50.000 € za 7 dana skijanja, milijun kn mjesečno za život, jedva preživio Covid i obračune sa suprugom a tješio ga kum Duško Ćurlić'. Mateo Borojević je sin iz prvog Miodragovog braka a u drugom propalom braku bio je oženjen s Aleksandrom Soldat iz Velike Gorice. O njoj se više može saznati iz članka pod naslovom: 'Teta sina zvijezde Nove TV uzdrmala do temelja Putinov hrvatski klan, dala iskaz o milijunima pristiglim iz Rusije ex-direktoru Fortenove od zakupca Putinovog dvorca'.

Borojevićev sin Mateo bio je partner s Zhanom Belayom u zagrebačkim tvrtkama Ursus metal te Ursus Trade. Sin bivšeg direktora Fortenove Miodraga Borojevića s Zhanom Belayom, Prlićevim zetom te Zagrepčaninom Bornom Despotom, bio je partner u tim tvrtkama do prosinca 2019. kada je prodao udjele. Nacional je krajem 2022. objavio članak pod naslovom: 'EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: Dok je Borojević radio u Fortenova grupi tvrtka njegova sina preprodavala je gradilišta za prodajne centre konkurenciji.' U članku se navodilo i sljedeće: 'U ljeto 2019., Zhan Belay s 50 posto, sin Miodraga Borojevića Mateo s 25 posto i Borna Despot s 25 posto osnovali su tvrtku Ursus trade. Direktor tvrtke je Borna Despot. Početkom prosinca iste godine Mateo Borojević svoj je udio u tvrtki bez naknade prenio na Bornu Despota. Potom 7. veljače 2020. Ursus trade nudi Vupiku ugovor o poslovnom posredovanju s klauzulom ekskluzivnosti na tržištu Ruske Federacije na neodređeno vrijeme. Šest mjeseci kasnije Ursus trade nudi Vupiku sklapanje ugovora o prodaji vina s ruskom tvrtkom OOO Kenig-Alko vrijedan milijun eura. Ursus trade traži 15 posto provizije na taj ugovor. Vupik tvrdi da ugovor nije isplativ. Niti jedan ugovor nije potpisan. Izvori bliski Fortenovi tvrde da je Borojević lobirao da ti ugovori budu potpisani. Izvori s neposrednim saznanjima o poslovanju Fortenova grupe navode kako je Borojević nedugo nakon ulaska u Upravni odbor počeo insistirati da dobije na uvid precizan popis svih poslovnica Konzuma u Hrvatskoj. Peruško mu to nije htio dati na uvid, sumnjajući u motive tog njegova zahtjeva. ....'.

To nam baca svjetlo na tu firmu u koju je bio involviran zet Jadranka Prlića u odnosu na Fortenovu. Povijesni izvadak tih zagrebačkih tvrtki svjedoči kako je i Zhan Belay imao prvo opatijsku adresu, pa onda je bio prijavljen na istoj adresi kao i sin Ivana Turudića, na Gornjem Gradu u stanu Adriane Prlić, svoje sadašnje supruge, da bi konačno prijavio kao adresu ulicu u blizini zagrebačkog Kaptol centra. Navedimo i kako je starija kći Jadranka Prlića Matea udana za Antu Vuletića s kojim ima kći. Ante predaje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Matea Prlić bila je od veljače 2014. do travnja 2022. starija savjetnica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića a sada je direktorica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Na svom LinkedIn profilu navodi i kako je završila Londonsku školu ekonomije i menadžmenta. Ovaj podatak da je starija Prlićeva kći godinama radila u Gradu Zagrebu objašnjava kako to da je tvrtka Zhana Belaya spominjana u kontekstu profita tijekom korone s korona maskama koje je isporučivala Gradu Zagrebu. Belayevu tvrtku mediji su spomenuli u kontekstu tih poslova ali nikad nitko sve dosad nije znao za pozadinu. Zanimljivo je pogledati što ruski mediji pišu o ocu Zhana Belaya, zeta Jadranka Prlića.

Njegovo rusko ime glasi Oleg Viktorovich Belai. On se obogatio kao vlasnik Trinfico grupacije koja je sudjelovala u privatizaciji na ruski način. Oca Prlićevog zeta, koji je rođen 1972., inače brojni ruski mediji ne štede. Navode kako je odiozan i i skandalozan lik. U nizu članaka objavljenih protiv njega pronašli smo jedan u kojem u uvodu piše: 'Riječ je o poznatom poduzetniku i "spletkaru", protiv kojeg Istražni odbor Ruske Federacije vodi istragu kaznenog postupka za niz financijskih kriminala. U svakom slučaju, o tome izvješćuju brojni javni izvori koje su proučavali urednici Kompromat-Urala. A prije toga mediji su pisali da užurbano prodaje imovinu, planirajući odlazak u inozemstvo. O kojim se poznatim kriminalnim prijevarama generalnog direktora Trinfico Holdings zna? Što Belay pokušava sakriti raščišćavanjem javnog prostora i plasiranjem narudžbenih i vrlo skupih publikacija s njegovom “točnom” biografijom na rejting internet stranica?..... Dođe vrijeme kada morate platiti račune koje život postavlja. Vrijeme kada morate odgovarati za svoje ranije počinjene negativne radnje. Tako se dogodilo u životu 51-godišnjeg Olega Belaya, jednog od osnivača investicijske grupe Trinfico. Došlo je vrijeme da odgovarate za svoja djela....Jednostavno rečeno, bogatstvo postupno okreće leđa Olegu Viktoroviču. Zašto? Budući da su se njegove sheme tijekom proteklih godina aktivno počele pojavljivati u informacijskom prostoru. I još više - tisak javlja da je protiv njega u domovini pokrenut kazneni postupak...'.

Inače, hrvatski mediji su pisali kako je taj ruski investitor , otac Prlićevog zeta, bio čest posjetitelj Istre i umašog teniskog turnira te da je tako jednom prigodom čuo da se prodaje napušteni dvorac u Belaju kraj Pazina. Tad ga je odlučio kupiti a dodatno ga je  privuklo što se dvorac zove  skoro isto kao i njegovo prezime. No, Belai je postalo Belay pa tako sada mnogi kad pročitaju drugo prezime Prlićeve kćeri misle kako se radi o nekom noble svjetskom prezimenu. Činjenice su da je Prlićeva mlađa kći ruska snaha a da njezin svekar u domovini Rusiji baš i nije u blistavoj poziciji što se tiče tamošnjih objava. No, ukoliko stvari po Olega Viktorovicha Baleia krenu nagore u majčici Rusiji on zacijelo neće čekati da ga spengaju u neki ruski kazamat već će put hrvatske Toskane, odnosno Istre gdje će ga dočekati sin Zhan i snaha Hercegovka sa zagrebačkim i pariškim diplomama. Nije isključeno da tamo u odboru za doček ne bude i punica njegova sina Zhana, Ankica Prlić. Supruga Jadranka Prlić živi u Zagrebu a bila je i direktorica u tvrtci hercegovačkog tajkuna, ranije sa zagrebačkom a sada hvarskom adresom Marijana Primorca. Tvrtka se zove Primorka - Zagreb.

Ankica Prlić bila je i suvlasnica zagrebačke tvrtke Marti čiji je osnivač bio i Tihomir Marić iz Mostara. Suvlasnica je bila preko tvrtke Maxima IST koju su u Mostaru osnovali spomenuti Marić, ona te Neven Tomić, bivši gradonačelnik Mostara i član ratne Vlade Herceg Bosne. Spomenuta ekipa imala je i velike poslove u BiH o kojem su pisali bosanski mediji. Citiramo jedan od tih članala: 'Uprava BH Pošte na čelu sa istaknutim članom SDA stranke Mirsadom Mujićem u periodu od 2016. godine do danas dodijelila je tendere u vrijednosti 4 milijuna i 792 hiljade KM firmi Optima IT Mostar. Ova firma u vlasništvu je kompanije Maxima IST-e čiji su osnivači Ankica Prlić supruga presuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića te Neven Tomić nekadašnji ministar u vladi Herceg Bosne', piše tačno.net. Firma za razvoj i implementaciju informatičkih sistema Optima IT Mostar osnovana je 1994. godine, u vlasništvu je Maxima IST-a, a prema dostupnim podacima Agencije za javne nabavke u periodu od marta 2016. godine do avgusta 2019. godine dobila je 11 tendera raspisanih od strane JP BH Pošte u ukupnoj vrijednosti 4 milijuna i 790 hiljada KM. Većina ovih tendera odnosi se na nabavke usluga održavanja printera te kupovinu istih. Također na nizu tendera, Optima IT pojavljuje se kao jedini dobavljač. Nagli rast vrijednosti tendera koje ova firma dobija proporcionalan je s trajanjem mandata Mirsada Mujića na poziciji direktora JP BH Pošta. Prema podacima sa kojima raspolažemo prvi tender iz marta 2016. godine iznosio je 5.963 KM da bi zadnji tender ove godine iznosio 1.898.260 KM.'

Navedimo i kako je prethodni suvlasnik zagrebačkog Martija d.o.o. prethodno bila mostarska tvrtka Maxima - trade, no ona je promijenila ime u Maxima IST. Vjerojatno zbog afere o kojoj je pisao svojedobno be-ha portal Žurnal.info kada su krajem listopada 2014. agenti SIPa-e uhitili bivšeg direktora HT Eroneta Stipu Prlića i Zorana Bakulu zbog malverzacija u HT Eronetu. Citiramo taj dio članka: 'U prvom dijelu priče o HT Eronetu objavili smo informacije o iznajmljivanju prostorija od privatnog poduzetnika Nevena Tomića, ali što je za ovu priču mnogo bitnije, člana Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Prostor u zgradi njegove firme iznajmljuje Eronet, jedan od korisnika licenci koje izdaje agencija u kojoj Tomić obavlja vrlo odgovornu funkciju. O svom sukobu interesa Tomić za Žurnal nije želio govoriti a iz RAK-a smo samo kratko obaviješteni da oni ne znaju za poslove Tomića i Eroneta te da na kraju nisu ni nadležni za sukob interesa. Tri godinu za redom HT Eronet je davao stotine hiljada maraka za iznajmljivanje prostora u Mostaru čiji je vlasnik, po svemu sudeći, jedan od članova RAK-a. U oktobru 2007. godine je potpisan ugovor o najmu poslovnog prostora od kompanije Maxima trade Mostar površine preko 1.300 kvadrata. HT je svaka tri mjeseca plaćao po 86.044 maraka za prostor u prizemlju Tomićeve poslovno-stambene zgrade. Revizori su u svom izvještaju posebnu pažnju skrenuli na ovu finansijsku stavku. Glas Srpske je već ranije objavio kako je Neven Tomić, predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije jedan od vlasnika kompanije Optima u čijem je navodno vlasništvu mostarska Maxima bez dodatnih pojašnjenja. Tomić nikada javno nije demantovao ovu informaciju a za Žurnal o tome nije želio govoriti. U RAK-u su rekli da o njegovom vlasništvu ne znaju i da u konačnici nisu nadležni za to' - piše na Žurnal.info.

Tvrtka Marti je ugašena a Prlićkin partner Neven Tomić, koji inače živi u Zagrebu sa drugom suprugom Njemicom i djecom, sada je član NO-a zagrebačke Uxor grupe koju su osnovali Janko Gogolja iz Zagreba, Miljenko Piršić iz Repišća i Bugarin Filip Emil Ivanov. Predsjednik NO-a te tvrtke je Krunoslav Šimatović, zamjenik je Mirsad Latović a član NO-a je Neven Tomić. Uxor grupa se bavi faktoringom i supruga Jadranka Prlića, i nesuđena punica sina Ivana Turudića, ima funkciju 'ceremonijara', ma što to značilo, u Lions Clubu Zrinjevac. Zanimljivo je vidjeti osmrtnicu za majku Jadranka Prlića, Milicu (udovicu Mile) Prlić, koja je preminula u srpnju 2022. u Grudama, na kojoj je navedeno kako za njom tuguju unuke Matea i Andrea s obiteljima ali nisu navedena imena njihovih muževa. No, među ožalošćenim obiteljima navedena je i obitelj Belay ali, zanimljivo, ne i obitelj Vuletić. Inače, Adriana Prlić je pohađala zagrebačku Klasičnu gimnaziju a preko ljeta je nakon 4.-og razreda provela u Parizu na usavršavanju jezika. Na forum.hr moguće je pronaći članak gdje se navodi kako je imala i vezu sa sinom vlasnika Francka, mladog Artukovića.

Špekuliralo se kako je estetski zahvat usana izvela u vrijeme dok je bila u vezi s Ivanom Turudićem mlađim. Spominjano je i kako se protekcionistički zaposlila u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu na izmišljeno radno mjesto ali da se žalila na malu plaću. No, u svakom slučaju sad se može iskazati kao privatna poduzetnica u dvorcu Belaj svoga muža u kojem se organiziraju pompozna vjenčanja te kao zastupnica vinarije s imenom dvorca i posjeda Belaj. No i njezin bivši dečko i nesuđeni muž Ivan Turudić jr. uspio je kao mladi poduzetnik. Osim tvrtke Desol dva u kojoj je suvlasnik sa sestrom te Tomislavom Denićem iz Virovitice a koja ima krupan biznis sa solarnim panelima, tu je i tvrtka Pro tennis fam u kojoj je suvlasnik s Brunom Plišom, Brunom Ćorićem i Svenom Stankom. O tome smo više pisali u članku pod naslovom: 'NASILJE U EPICENTRU PERVERZIJE Vlasnica Anakonde u kojoj je brutalno pretučen partner sina suca Ivana Turudića, unuk Tuđmanovog ministra, vodi klub u kojem se svi seksaju bez limita i tabua a duguje čak 177.282 eura poreza'. Očito Ivanu Turudiću poslovi dobro idu dok je u imovinskoj kartici njegovog oca, suca Visokog kaznenog suda u Zagrebu i izglednog budućeg glavnog državnog odvjetnika u rubrici imovina supruge, pod štednju osim 64.000 eura ušteđevine naveden i iznos od 2.000 USD kao dar sina.