Nakon što je pokupovala pola srca Fažane te vlasništvo nad vrijednim nekretninama bračnim ugovorom regulirala sa suprugom, bogatim Amerikanca Markom Crandallom, direktorica u Teatru Ulysses jurnula je na lokalnu vlast. Mještani Fažane ogorčeno tvrde kako je preuređenjem u staroj jezgri prekršila konzervatorske odredbe. Žale se da udrugu 'starosjedilaca' koju je osnovala zlorabi kako bi nadležnima prijavljivala susjede a istodobno skrivala vlastite devastacije.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada smo objavili članak o šogorici Rade Šerbedžije, beogradskoj odvjetnici s adresom u Fažani Lidiji Udovički pobudili smo golemi interes javnosti. Naime, kroz prethodni članak su prikazane ne samo nekretninske investicije sestre redateljice Lenke Udovički već i razgranati energetski poslovi njezinog supruga Marka Crandalla. Istaknuli smo na koji način, u sprezi s političarima i poduzetnicima, uključujući i aktulanu srbijansku premijerku Anu Brnabić,  bračni par Udovički - Crandall profitira i širi svoj poslovno - nekretninski imperij.

U članku smo opisali i brojne nekretnine koje je u samom srcu ribarskog mjesta, poznatog kao odredišne točke do prekrasnih Brijuna, proteklih godina kupila Lidija Udovički sa suprugom Markom Crandallom. No, u trenutku pisanja teksta još nismo znali kako su brojni mještani Fažane ogorčeni činjenicom da je kupljene nekretnine Udovički obnavljala bez poštivanja konzervatorskih odredbi. Pojavila se u Fažani i sumnja u motive zbog kojih je Lidija Udovički osnovala udrugu Duh stare Fažane.

Naime, mještani su doznali kako ta udruga upućuje pisma nadležnima u Gradu Fažana kako bi se zanimali za prijave koje su prethodno anonimno podnešene. Primjerice, netko anonimno prijavi građanina povijesne jezgre Fažane zbog postavljanja klima uređaja. Potom udruga Duh stare Fažane koju je osnovala i vodi Lidija Udovički šalje upit nadležnima o tome u kojoj je fazi prijava. Sve bi to bilo regularno da Lenka Udovički nije i sama postavila klima uređaj.

Također, susjedi Šerbedžijine šogorice uočili su kako ona sama krši konzervatorske propise a drugima isto zamjera. Naime, ona je, kako sumnjaju, bez suglasnosti  Konzervacijskog odjela Pula te lokalnog tijela Općine Fažana povećala katnost na jednoj od svojih nekretnina te izgradila dimnjak koji po izgledu narušava cijelu starogradsku jezgru Fažane, odnosno mediteranski stil postojan već stoljećima. Mještani Fažane pozivaju se na vlasničke listove te tvrde kako Lidija Udovički kupuje samo nekretnine u kojima postoje više suvlasnika te na taj način prisvaja nekretnine lakšim putem.

Ističu i kako je očito bez poštivanja konzervatorskih propisa rekonstruirala kupljenu nekretninu na adresi Piazza Grande 1. Tvrde kako je tijekom rekonstrukcije otvoren bespravno prozor što dokazuju postavljene kamene erte u kontra smjeru. Mještani Fažane uočili su kako je odmah nakon registracije udruge Duh stare Fažane Šerbedžijina šogorica kao predsjednica iste krenula s kritikama lokalne vlast radi protupožarnih puteva koji navodno nisu primjereno napravljeni. Ističu i kako načelnik Fažane, SDP-ov Radomir Korać,  redovito objavljuje izvještaje od strane nadležnih institucija što dokazuju i redovni dokumenti objavljeni na službenoj stranici općine Fažana.

Udovički zamjeraju i neautentičnost i nesklad između proklamiranog programa te stvarnog rada udruge Duh stare Fažane. Naime, na službenim stranicama Udruge piše kako će udruga štiti prava starosjedilaca. Zanimljivo je kako su u udruzi osim Udovički koja je predsjednica i Sandi Lanča  kao drugi dopredsjednik te lokalni ribar Čedomir Kostešić kao prvi dopredsjednik. Stoga je razumljivo kako je i na listi  za predstojeće lokalne izbore Novi vjetrovi Fažane na kojoj je kandidatkinja Lenka Udovički, predvodnik Sandi Lanča poznat kao vlasnik Ville Claudia u samoj povijesnoj jezgri Fažane. Na adresi te vile koja se iznajmljuje turistima je registrirana nezavisna lista s kojom idu na lokalne izbore.

Lanča je inače poznat i kao vlasnik luksuzne vile za odmor Sandi u Pazinu. Mještani sumnjaju u motive političkog anagažmana Šerbedžijine šogorice. Neki misle kako je među osnivačima i kandidatkinja te liste s ciljem prikrivanja vlastitih netransparentnih vlasničkih i devastrirajućoh zahvata u Fažani. Također, misle kako  želi osigurati vijećničko mjesto u općini u privatnom interesu  vezano uz njezinu funkciju u Kazalištu Ulysses. Postavljaju i pitanje da li se Udovički kandidira na izborima kako bi utjecala na politiku davanja u zakup ili prodaje najatraktivnijih nekretnina u Fažani? Također, neki sumnjaju kako preko udruge Duh stare Fažane želi razjedinjavati domicilno stanovništvo povijesne jezgre Fažane a sve s ciljem povoljnijeg ovladavanja preostalim nekretninama koje su joj zapele za oko.

Neki pak u svojim razmišljanjima idu toliko daleko da misle kako Udovički želi politički ojačati toliko da spremno dočeka i trenutak ako nekome od odgovornih  padne na um suluda misao privatizacije Nacionalnog parka Brijuni pa da sa svojim bogatim suprugom bude prva u redu za natječaj. Na kraju ovog članka spomenimo i to kako Lidija Udovički zasigurno računa i na potporu poznatog dijela obitelje, svoga šogora Rade Šerbedžije i svoje sestre Lenke Udovički. Uostalom, možda je ona s bračnim ugovorom koji je sklopila sa suprugom Amerikancem s beogradskom adresom Markom Crandallom bila u temeljima kada su se na isti potez odlučili poznati glumac i njegova supruga redateljica o čemu smo pisali u ranijem članku