Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu odlučila je ne provesti jednostavni postupak stečaja jer je redateljica, koja se proslavila s Regočem i Pričama iz davnine, odbila potpisati suglasnost za provedbu tog postupka.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U travnju ove godine objavljeno je kako je projekt "Advent iz davnina" redateljice i umjetnice Helene Bulaja nagrađen u Londonu i to među 15 najkreativnijih umjetničkih instalacija na svijetu. To je priznanje stiglo s londonskog festivala inovacija u kreativnim industrijama. Priznanje je stiglo za inovativne instalacije inspirirane Pričama iz Davnine Ivane Brlić Mažuranić koje su postavljene u prosincu 2020. u Slavonskom Brodu u sklopu Adventa iz davnina. Prethodno je ista umjetnica dobila i nagradu za najveći kulturni regionalni projekt i za najbolji kulturni događaj u jugoistočnoj Europi 2018. godine, Radilo se o izložbi "Nikola Tesla - Mind From the Future", održanoj u Zagrebu 2017. i Budimpešti 2019. godine.

Helena Bulaja je osim svojih uradaka poput Regoča i 'Priča iz davnina' poznata i kao majka četvero djece koja je prije dvije godine u medijima popularizirala korištenje društvenih mreža kao oblik organizacije obiteljskog života. Ona inače živi s četvero djece, tri sina i kćerkom te mješancem pa je tumačila kako im je whatsapp grupa olakšala svakodnevni život i kupnju namirnica. Djecu ima iz braka s filmskim redateljem Zvonimirom Bulajom. Iako ne žive na istoj adresi Helena i otac njezine djece imaju zajedničku tvrtku Bulaja naklada koja egzistira na njezinoj kućnoj adresi u Radničkom dolu.

Na web stranici te tvrtke piše kako su je osnovali Zvonimir i Helena Bulaja te da su 'vodeća hrvatska tvrtka u području novih medija, multimedije i CD-ROM nakladništva. Prvi projekt tvrtke bila je edicija "Klasici hrvatske književnosti na CD-ROM-u", unutar koje su do sada izdana tri CD-ROM-a s najpoznatijim djelima hrvatskih književnih klasika u elektroničkom obliku. Zvonimir je idejni začetnik i glavni urednik tih CD-ROM-ova. Svi CD-ovi iz te edicije bili su nacionalni bestseleri.Od 2002. godine surađuje na najuspješnijem hrvatskom projektu u posljednje vrijeme području novih medija i animacije: "Priče iz davnine", kojega je osmislila i pokrenula Helena Bulaja i koji se temelji na slavnoj knjizi bajki Ivane Brlić Mažuranić.'  

Osim te tvrtke Helena je suvlasnica i tvrtke Teslopolis sa sinom Ivorom Vicom Bulaja i kćeri Irmom Viculom Bulaja. I ta tvrtka posluje na njenoj kućnoj adresi a i u Teslopolisu je direktorica. Helena Bulaja djevojački se prezivala Madunić pa ne čudi da je s ostalim članovima obitelji Antom, Josipom i Danielom Madunić te Marijanom Hameršek suvlasnica i tvrtke Cista provo sa sjedištem u Splitu. Poduzetna Helena sa Zvonimirom Bulajom imala je i neuspješan poslovni projekt - tvrtku ALT F 4  koja je otišla u stečaj u travnju 2017. godine, Poduzetna Helena vlasnica je i direktorica još jedne tvrtke - Moje čarobne misli od srpnja 2011. I ta tvrtka posluje na njenoj kućnoj adresi u Radničkom dolu u Zagrebu.

Unatoč uspješnom umjetničkom radu te poduzetničkim pothvatima ime Helene Bulaja oglašeno je 23. srpnja na sudskoj oglasnoj ploči u kategoriji stečajevi potrošača. Radi se o objavi  Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Naime sutkinja Iva Žutelija Krešić donijela je rješenje u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača, odnosno Helene Bulaja, 23. srpnja ove godine. Prijedlog za stečaj uputila je Financijska agencija. Sutkinja je riješila obustaviti jednostavni postupak stečaja nad njezinom imovinom. Iz sudskog dokumenta je vidljivo kako je Fina podneskom od 6. srpnja 2021. godine dostavila sudu očitovanje potrošača od 15. lipnja 2021. godine iz kojeg proizlazi da Bulaja nije suglasna da se provede jednostavni postupak stečaja nad njezinom imovinom.

Prema zakonskim odredbama jednostavni postupak stečaja nad dužnikom ne može se provesti ako dužnik uskrati suglasnost. Protiv tog rješenja pravo na žalbu imaju i Fina ali i dužnica Helena Bulaja u roku od 15 dana računajući od proteka osmoga dana od dana objave rješenja na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova.O žalbi odlučuje Županijski sud u Zagrebu. Inače, Financijska agencija zahtjeve za provedbu stečaja na sud upućuje zbog dugovanja kroz dulje vremensko razdoblje i nemogućnosti dužnika da servisira svoje dugove i nakon isteka zakonskog roka. 

Iako je Helena Bulaja suvalsnica i direktorica u brojnim tvrtkama ipak ne može servisirati svoje dugove ali nije dala suglasnost za jednostavni stečaj