Prije desetljeća hrvatskom metropolom širio se lanac prodajnih kioska Tobacco te trgovine Roberto i Smoking, braća Neven i Renato Perica otvarali su brojne lokale, jedan za drugim. Na popularnoj zagrebačkoj špici imali su restoran, bistro i kafić na Cvjetnom trgu, restoran u Teslinoj... Lovu su vrtili preko destina tvrtki a preko tvrtke Grano Perice su preuzele Tvornicu kulture. Vlasništvo su u međuvremenu prebacili na tvrtku Nepce svijet u kojoj je Neven Perica direktor. No, 21. ožujka ove godine Perica je kao direktor Trgovačkom sudu u Zagrebu poslao prijedlog za otvorenje predstečajnog postupka. Iskazao je više od 8 milijuna kuna duga prema vjerovnicima, 2,2 milijuna kn duga prema Agram banci kao neosiguranom vjerovniku, spor koji je pokrenuo jer nije dobio koncesiju za Radio 101 procijenio 'neprocjenjivim'.... Iz dokumenta se vidi kako je Perica u Tvornici kulture napravio ocean dugova preko svoje tvrtke Nepce svijet, no najintrigantniji je podatak da nigdje nije naveo Juštu Puharića kao vjerovnika a koji je istaknuo zahtjev u iznosu 6,1 milijuna kuna. Kako je to moguće kada u svom potraživanju hrvatski kockar svjetske reputacije navodi kako ima bjanko zadužnice ovjerene kod javnog bilježnika Kristiana Hukelja? Hoće li istražni organi imati posla u Tvornici kulture  i preispitati dvostruko knjigovodstvo i lažiranje poslovnih knjiga. Slično se već dogodilo i Darku Putaku i njegovoj supruzi, bivšim gazdama Tvornice ....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu prošle godine pisali smo kako je makarski kralj kocke koji je privukao i pažnju cijelog svijeta kada je na sudu u Londonu izjavio kako za njega nema razlike kada ima 10 ili 20 milijuna funta ovršno jurio na Podravsku banku i to nakon što je ovrhom bacio na koljena Hrvatsku poštansku banku. Za one kojima je Jušte Puharić i dalje nepoznanica te su propustili saznati krajnje intrigantne i nevjerojatne zaplete i rasplete iz njegovog života koji se odvija ne samo za kockarskim stolovima u najotmjenijim svjetskim kazinima slijedi kratki uvod. Naime, za Puharića je šira javnost u Hrvatskoj prvi put čula kada je objavljeno kako je on krupni vjerovnik Davora Šukera koji mu duguje 8 milijuna kuna. Potom smo pisali kako je tužio otmjeni lonodnski hotel Mayfair za 9 milijuna funta, odnosno oko 41 miljun kuna, zbog toga što mu nisu čuvali skupocjene oldtimere u garaži od kojih je jedan pripadao posljednjem iranskom šahu Rezi Pahlaviju.

Kada je dobio ovrhu nad HPB-om objavili smo kako će ublažiti financijske traume koje je zadobio gubitkom spora u Londonu o čemu smo pisali. Naime, makarski kockar svjetskog glasa koji je zadobio reputaciju poduzetnika tužio je londonski kazino nakon što je prokockao 228 milijuna kuna o čemu smo prvi u Hrvatskoj pisali. Jušte Puharić je očito financijsko čudo od osobe - naime prije 20 godina imao je ovrhu u Makarskoj a njegovu bivšu suprugu tražio je zagrebački sud zbog dugova o čemu smo pisali. Ujedno je uložio i 2 milijuna eura u farmu bobičastog voća u rodnom gradu četničkog vojvode Draže Mihailovića čemu smo posvetili posebni članak. Jušte Puharić investira osobno ali i preko svojih kćeri. Tako je atraktivna Lara Puharić top dioničarka u nizu velikih hrvatskih tvrtki o čemu smo već pisali.

Jušte Puharić očito je jedan od najkrupnijih financijskih igrača iz Hrvatske u nizu kontroverznih pothvata. Nakon što je uspio u ovrsi Hrvatske poštanske banke očito sličan model sprema i za Podravsku banku iz Koprivnice. Najkrupniji vlasnici te banke su crnogorsko-talijanski poduzetnik Miljan Todorović i njegova supruga Dolly Predovic. O njihovoj moći i bogatstvu nedavno smo objavili članak. Inače, iz svega navedenog vidljivo je kako Jušte Puharić ne preza ni od igre velikih znamenki a niti od sudskih postupaka kao ni svojih milijunskih uloga. Sad se postavlja pitanje kako će Neven Perica objaviti na početku na Trgovačkom sudu kako to da nije prijavio Juštu Puharića kao vjerovnika tvrtke Nepce svijet čiji je direktor a koji je pak istom sudu predao prijavu tražbine u iznosu od 6.138.661,31 kn a za koji je naveo kako posjeduje bjanko zadužnice ovjerene kod javnog bilježnika Kristiana Hukelja u Zagrebu. Kao temelj posudbi Puharić je naveo više Sporazuma o partnerstvu te upisao kako ima ovršnu ispravu u iznosu 2,5 milijuna kn.

Puharić, odnosno njegovi pravni zastpnici, pozvali su se na Sporazum o partnerstvu od kolovoza 2017. i Aneks br. 1. Sporazumu o partnerstvu od siječnja 2019. godine. Tražbinu je Puharić sudu uputio preko zagrebačkog Odvjetničkog društva  Grubišić & Lović & Lalić. Kako će sada Puharićevo potraživanje Neven Perica objasniti na Trgovačkom sudu kada isto nije naveo ni u prijedlogu za otvorenje predstečaja ali ni u Prijedlogu plana restrukturiranja s dokumentacijom. I iz jednog i drugog dokumenta vidljivo je kako je Tvornica kulture pod Pericom samo generirala dugove kako bankama poput Erste, tako i Gradu Zagrebu, komunalnim trtkama ENNI i PPD-u, telekom tvrtkama, Ministarstvu financija, brojnim dobavljačima i zaprav svima s kojima su poslovali. Iz plana restrukturiranja proizlazi kako se kao vjerovnici pojavljuju razni članovi obitelji Perica, ponajviše Renato Perica o kojem smo prošle godine pisali kada mu je stigla optužba za širenje korona zaraze.

No, na popisu vjerovnika koji se pojavljuju kao vjerovnici su i Neven, Sandra i Luana Perica.  Među onima koji su prijavili tražbine nalaze se i HZZ, NLK trgovina i distribucija, Grad Zagreb, FINA, Državne nekretnine, Team Print, Peričin Smoking, Dražen Obradović, Ivana Nikolić, Nicole Deskar, Arijana Bošnjak, Dražen Goreta, Zvonimir Lugarić i Saša Mitrović. Perica je pribavio i Fininu potvrdu da se nalazi u blokadi tako da je očito kako mu se žurilo da započne s predstečajem. Prezaduženu tvrtku Nepce svijet koja ima čak 113 osnovnih vjerovnika bez banaka i leasing kuća Perice su iskoristile da imaju vozni park na svojoj razini. Tako je naveo kako tvrtka od pokretnina ima Jeep Wrangler Sahara, Hondu HR-V Elegance te Mini Cooper. No, još je neobjašnjivije kako je Neven Perica mislio sakriti Juštu Puharića kao vjerovnika uzme li se u obzir da je on investicije i formalizirao preko povezane tvrtke Pogon kooltura koju je preuzeo od Renata Perice o čemu smo ranije pisali.

Navedimo kako su prije deset godina, dok su bili u ekspanziji, s Pericama bile povezane tvrtke: Gruppo Market, ETN-ALPE, Roberto, Roberto plus, H.I.2000, Raul, Grano, BOMA-Trgovina, Dišpet, Soba, Kultura moderna, Kristofer i Pentagram. U samom središtu Zagrebu tada je Neven Perica kontrolirao restoran Stefano na zg. "Špici" u Bogovićevoj, Jillys  na Zelenom valu, bistro na Cvjetnom "Ribice i tri točkice", kafić na početku Preradovićeve Apartman Rock Caffe (Bivši Apartman) te lanac trgovina Roberto i Smoking. Tade je preko tvrtke Grano preuzeo i Tvornicu. Neven Perica bio je jedan iz likova knjige 'Kondo kondo' koja je izašla 2011. i bavila se zatajenim poslovima i nekretninama u inozemstvu hrvatske i ex-yu elite. On je u knjigu dospio u kontekstu investicije u luksuzni stambeni rezidencijalni toranj Flamingo u Miamiju gdje je bio susjed likvidiranom vlasniku Nacionala Ivi Pukaniću o čemu više možete doznati preko ovog linka.

Kako su poslovna kola krenula nizbrdo Perici u Hrvatskoj tako je on poduzimao puno toga da svoju imovinu ostavi izvan domašaja svojih vjerovnika. Možda je zato apartman koji je kupio za gotovinu u rujnu 2008. godine od MCZ Centrum Flamingo LLC  Perica prodao 2015. floridskoj tvrtci Flap LLC koja je registrirana pri tamošnjem računovodstvenom uredu Master Plan Accounting LLC. No, nije isključeno da se, nakon što na Trgovačkom sudu u Zagrebu u postupku predstečaja tvrtke Nepce svijet d.o.o. isplivaju i neki novi vjerovnici poput Jušte Puharića da netko sličan ne pokrene financijsku forenziku s ciljem da se utvrdi gdje su isparili silni milijuni koje je Neven Perica zajedno s bratom Robertom godinama vrtio preko privatnih ali i poslovnih računa. Iz ovog primjera vidimo kako su investicije očito dolazile i preko Sporazuma o partnerstvu koje je, kako vidimo, Neven Perica neuspjelo zatajio sudu barem u slučaju vjerovnika Jušte Puharića.