Proteklih desetljeća na hrvatskoj javnoj sceni profilirala se galerija likova o kojima su mediji pisali kao bogatima i kontroverznim. Takav je glas bio i Tinu Bralu. Zagrepčanina rođenom u Livnu ali odraslom u Beogradu. O njemu se dugo godina pisalo kao o kralju kave, ali i krupnom šverceru. Više je puta bio u sukobu sa zakonom, često puta mu je suđeno a na naslovnicama je osvanuo u svibnju 2018. kada je objavljeno kako se poznata pjevačica Nina Badrić zaručila upravo za njega. Objavljeno je i kako joj je kupio zaručnički prsten s briljantom no nakon puta na Maldive veza se rasprsnula kao mjehur od sapunice. U međuvremenu više smo puta pisali kako se našao na meti presuda ali i brojnih ovrha. No, financijskoj agoniji Tine Brale ne nazire se kraj iako mu se dogodio i sretan ishod na Kaznenom sudu u Zagrebu gdje ga je na teret proračuna uspio obraniti Ljubo Pavasović Visković. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Lako je kada idemo gore i kad nam se čini da nam je samo nebo granica. Teško je kada dođu krize i nevolje i kada iste jedna drugu sustižu. To je sudbina Tine Brale zadnjih godina. Vidljivo je to i iz našeg članka iz svibnja prošle godine pod naslovom: 'NA VISOKOJ DUŽNIČKOJ NOZI Ovrha i kolaps prijete bivšem dečku Nine Badrić, milijunski zaduženom kralju kave - Tino Bralo na Maldivima je i zaručio poznatu pjevačicu zlatnim prstenom s velikim dijamantom a onda je ljubavi došao kraj, možda je sada enigma odgonetnuta'. No, nisu samo financijske dubioze konstante u Bralinom životu. Imao je nevolja i u privatnoj sferi što je vidljivo iz članka objavljenog prije godinu dana pod naslovom: 'Tino Bralo: bivšem dečku Nine Badrić sud ukinuo zabranu približavanja poznatoj odvjetnici - Zbog uhođenja i uznemiravanja Inge Slijepčević Bralo je osuđen na zatvorsku kaznu potkraj 2017. a potom je imao romansu s poznatom pjevačicom'. No, ime Tine Brale opet se našlo na sudskoj ploči.

Jedna vijest mu ide u prilog. Naime, Brala je oslobođen u procesu koji se vodio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Prvookrivljeni je bio Đuro Bućan. Njega i drugookrivljenog Bralu gonilo je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo od 29. listopada 2020. zbog kaznenog djela iz članka 224. stavak 1. i 4. KZ/97. Radi se o kaznenom djelu prijevare. U Kaznenom zakonu piše da je za to djelo propisan kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. No, Ljubo Pavasović Visković uspio je osloboditi Bralu tereta optužbe. Nakon oslobađajuće presude odvjetnik je uputio sudu zahtjev za naplatu troškova. Tražio je 2.500 kn za obranu Tine Brale. No, sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojem je predsjedao sudac Marko Benčić odlučivalo je o zahtjevu za naknadu troškova Bralinog branitelja te je 19. rujna ove godine dosudio Pavasović Viskoviću iznos od 1.875 kn.

Iz sudskog dokumenta je vidljivo kako je protiv Bućana i Brale '31. ožujka 2021. odbačena optužnica ODO-a u Zagrebu. Kada se obustavi kazneni postupak troškovi postupka padaju na teret proračunskih sredstava. Podneskom od 12. rujna 2022. Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik iz Zagreba, iz Odvjetničkog društva Rabar&Visković podnio je ovom sudu zahtjev za naknadu troškova zastupanja II okr. Tina Brale u iznosu od 2.500 kuna. II okr. Tino Brale je 12. studenoga 2020. opunomoćio Ljubu Pavasovića Viskovića, odvjetnika iz Zagreba za branitelja u ovom predmetu. Zahtjev za naknadu troškova zastupanja II okr. od strane branitelja djelomično je osnovan i to u iznosu od 1.875 kuna/ 248,86 eura2. Prema Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika ..... za kazneno djelo iz čl. 224. st. 4. KZ/97 propisana je kazna zatvora u trajanju do 5 godina, pa Tarifa u Tbr. 4. toč. 1. propisuje nagradu od 200 bodova, s time da vrijednost jednog boda iznosi 10 kuna.

Branitelj je za odgovor na optužnicu od 12. studenoga 2020. zatražio 2.000 kuna, međutim prema Tbr. 5. toč. 5. Tarife pripada mu 25 posto nagrade iz Tbr. 4. toč. 1. Tarife, tj. 1.500 kuna. Branitelj je na traženi iznos od 2.000,00 kuna zatražio i PDV, a koji mu je u relativnom iznosu prema Tbr. 42. i dosuđen, međutim na dosuđenih 1.500 kuna u apsolutnom iznosu od 375,00 kuna, umjesto traženih 500,00 kuna. Branitelju je stoga dosuđen traženi trošak za zastupanje okrivljenog i to umjesto traženih 2.500 kuna u iznosu od 1.875 kuna' - piše u presudi. Iako vlada uvjerenje kako odvjetnici kalibra Pavasović Viskovića imaju astronomske tarife iz konkretnog slučaja vidimo da to nije tako. Inače, na to rješenje Pavasović Visković ima pravo žalbe.

No, iako je u tom procesu prošao tako da ima razloga otvoriti bocu šampanjca, Brali je stigla nevolja s druge strane. Naime, zbog nagomilanih dugova našao se pred ovrhom telekom operatera A1 Hrvatska. Oni su nadležnom zagrebačkom općinskom sudu poslali prijedlog za ovrhu. Traže od suda ovršno rješenje zbog Bralinog duga u iznosu 3.118,58 kuna uvećanu za zakonske zatezne kamate. Nekad moćnog poduzetnika terete za neplaćene račune za srpanj i kolovoz prošle godine. Zaračunali su mu i troškove postupka u iznosu 812,50 kuna uvećano za zakonske zatezne kamate. A1 Hrvatska od suda traži donošenje ovrhe općenito na imovini Tine Brale sukladno odredbama Ovršnog zakona. U svakom slučaju slučaj Tine Brale pokazuje kako iza svakog meteorskog uspjeha u Hrvatskoj lako dođe i meteorski financijski pad.