Povremeno u medijima ispliva kako je član neke poznate i ugledne obitelji završio na sudu zbog nevolja sa zakonom. U takvim situacijama javnost s pravom strepi kako će dotična osoba imati privilegirani tretman te da će se nekako izvući unatoč težini optužbe. Nažalost, mišljenje da nismo svi jednaki pred zakonom i da su neki 'jednakiji' odnosno privilegiraniji utemeljeno je na činjenicama iz života i sudske prakse. Prosječan građanin na temelju viđenog u američkim filmovima zna kako se tamo nitko ne može poigravati s policijom barem kao sudionik u prometu jer su ovlasti policije goleme a kazne drakonske. No, kod nas je u svijesti duboko ukorijenja spoznaja kako postoje moćnici koji imaju svoje ljude posvuda pa tako mogu nazvati svoga čovjeka gdje treba i izboriti optimalan ishod, odnosno minimalne posljedice. S druge strane građanima treba pravna sigurnost i sustav u kojem će svatko pravedno i bez iznimke odgovarati za počinjeno djelo. U svakom slučaju Luka Plišo, sin moćnog odvjetnika Davora Pliše, suočen je s policijskom optužnicom kojom se tereti za počinjenje čak četiri ozbiljna prekršaja po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na portalu imperijal.net potkraj kolovoza 2022 objavili smo priču o uglednom zagrebačkom odvjetniku koji se izvukao bez kazne u optužnici da je vrijeđao zagrebačke policijace te odbio dati osobnu iskaznicu. Taj smo članak objavili pod naslovom: 'UGLAĐEN I FIN' Zagrebački odvjetnik odnio sudsku pobjedu nad policijom, prethodno ih vrijeđao, odbio dati osobnu te vozio bez vozačke - Krešimir Simon Šagovac izvukao se bez ikakvih sankcija iako su sve okolnosti bile protiv njega, na ruku mu išlo sporo hrvatsko pravosuđe. To nije bio jedini oslobađajuću slučaj o kojem smo pisali. Tako smo objavili i članak pod naslovom: 'IZVUKAO SE OPTUŽBE Ante Prkačin pobijedio policiju na sudu, njegova obrana mnogima će pomoći da izbore oslobađajuću presudu i kad voze s izrečenom zabranom upravljanja - Saborski zastupnik Domovinskog pokreta dokazao je kako nije vješt samo za govornicom već i kada treba samog sebe obraniti od optužnog prijedloga PU Zagrebačke'.

Oslobađajuću u srazu s policijkom optužnicom imao je sin još jednog poznatog Hrvata. O tome svjedoči naš članak pod naslovom: 'POBJEDA DANIJELA MARKAČA Na sudu oslobođen sin generala Mladena Markača, djelo nije dokazano - U sudskom dokumentu piše kako je okrivljeni nezaposleni dizajner, otac dvoje djece, prekršajno kažnjavan te da prebiva u Posedarju a imao je milijunski zaduženu tvrtku'. No, uskoro će se na zagrebačkom sudu održati ročište u kojem je optuženik Luka Plišo. O tome svjedoči poziv koji mu je upućen preko sudske ploče jer ga nije osobno preuzeo. Plišo je pozvan na Općinski prekršajni sud u Zagrebu kao okrivljenik. Tereti ga se za za počinjenje ukupno 4 prekršaja, iz čl. 43. st. 4. u vezi s čl. 293. st. 1. Zakon o sigurnosti prometa na cestama, čl. 199. st. 8., čl. 229. st. 5. i čl. 176. st. 5. istog Zakona. Protiv sina odvjetnika Davora Pliše vodi se žurni postupak. U pozivu piše kako ga se poziva da 28. ožujka 2023. dođe na ročište radi ispitivanja u prekršajnom postupku. Izdano mu je i upozorenje:

'Okrivljenik je dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom....Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju ili dostaviti pisanu obranu. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog (članak 129. stavak 1. Prekršajnog zakona ), s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta (članak 139. stavak 1. Prekršajnog zakona). Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, postupak će se provesti i donijeti presuda bez njegove nazočnosti ....Okrivljenik može sudu dostaviti i pisanu obranu' - piše u pozivu Luki Pliši.

Pogledali smo za što ga se tereti. U Zakonu pod člankom 43. piše: 'Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. U članku 199. st. 8 piše 'Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka'. U čl. 229.st. 5. piše 'Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji nema kod sebe vozačku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole ili je ne pokaže na zahtjev policijskog službenika.'

U čl. 176. st. 5 piše 'Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće u Zagrebu'. Okrivljenik Luka Plišo je inače direktor u obiteljskoj tvrtki Delta Papa čija je osnivačica njegiva mama Lorena Ribarić. U Delta Papi direktor je i Davor Plišo. Lorena Ribarić je svojedobno bila povezana u tvrtkama u kojima je kapital imao pokojni Milan Mićo Carić, ortak Ante Nobila i Danka Končara. Mama okrivljenog Luke je s Anamariom Palić osnovala tvrtku 'Corto ugostiteljstvo' ali je kasnije istupila iz te tvrtke čiji je sadašnji vlasnik tvrtka Breadclub koja posjeduje lanac pekarnici pod tim imenom u hrvatskoj metropoli. Lorena Ribarić je svojedobno bila povezana u tvrtkama u kojima je kapital imao pokojni Milan Mićo Carić, ortak Ante Nobila i Danka Končara.

Naime, Ribarić je bila  suvlasnica tvrtke Lenuci zajedno sa sinom pokojnog Carića, Markom Carićem, te tvrtkama Splendid ugostiteljstvo i Mikos AG iz Švicarske. U tvrtci je direktor bio i poznati ugostitelj Božo Crnjac. O njegovom unuku nedavno smo pisali u kontekstu oslobađajuće presude za sudjelovanje u tučnjavi. Radi se o članku pod naslovom: 'PALA POLICIJSKA OPTUŽBA Potomak ZG dinastije Crnjac - Gajski prvo osuđen pa oslobođen optužbe da se u Hvaru tukao rukama i nogama s braćom iz Splita uz nanošenje lakših tjelesnih ozljeda - Sin Daniele Gajski, vlasnice Dubravkinog puta, i odvjetnika Mladena Gajskog te unuk gazde Splendida i Okrugljaka Bože Crnjca zbog zastare oslobođen na splitskom sudu'. U tvrtci Lenuci direktor je stanovito vrijeme bio i Davor Plišo.

Okrivljeni Luka Plišo na internetu se bavi rentanjem luksuzne obiteljske vile na Rabu. Inače, njegova mama Lorena Ribarić odjavila se sa zagrebačke adrese i prijavila na rapsku. Obitelj Plišo posjeduje vilu u središtu Zagreba u Maloj ulici nadomak Kaptol centra. Tu raskošnu vilu s bazenom Davor Plišo je 2014. kupio od Nike Mihića iz Madrida te Alana Mihića iz Ontaria. Potom ju je darovnim ugovorom u studenom 2016. prenio na suprugu i sina. Zanimljivo je kako je skoro istodobno objavljen sudski poziv Luki Pliši na ročište kao i obavijest Davoru Pliši da je obustavljen spor koji je vodio protiv Agrokora. Naime na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, sutkinja Sanja Lovrić, donijela je odluku u sporu tužitelja Davora Pliše, kojeg je u sporu zastupao punomoćnik Ivica Škunca, odvjetnik u Odvjetničkom društvu Suić & Škunca d.o.o., Zagreb, protiv tuženika Agrokor d.d. a radi proglašenja nedopuštenom pljenidbe i prijenosa novčanih sredstava.

Tako je 2. ožujka 2023. sutkinja utvrdila prekid postupka te navela kako će se postupak nastaviti 'kada pravni sljednik pravne osobe preuzme postupak ili kad ga sud na prijedlog protivne strane ili po službenoj dužnosti pozove da to učini'. Obrazložila je to brisanjem Agrokora 12. listopada 2022. iz registra Trgovačkog suda u Zagrebu. Inače na YouTube dostupna je video snimka slijetanja Davora Pliše na pulski aerodrom tako da je razvidno kako on posjeduje pilotsku licencu što ujedno ilustrira visoki stil život obitelji Ribarić - Plišo. Također, poznato je kako je Davor Plišo brat odvjetnika i poduzetnika Miroslava Pliše, koji sa suprugom Romanom Kajfež, kćeri pokojnog izumitelja Apaurina i Tuđmanovog ministra Franje Kajfeža, posjeduje raskošnu istarsku Stanciju Meneghetti u kojoj su se, među inima, vjenčali i Franka Batelić i Vedran Ćorluka. Na kraju istaknimo kako je okrivljeni Luka Plišo u mladosti trenirao tenis te je osvojio i neke medalje na turnirima u Hrvatskoj.