Početkom studenog prošle godine objavljeno je kako je Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbu USKOK-a i potvrdio prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je odbijena optužba protiv Georga Gavrilovića da je poticao na zlouporabu položaja. To se dovodilo u vezu s nezastarijevanjem kaznenih djela ratnog profiterstva iz procesa pretvorbe i privatizacije. Odluku je vijeće donijelo i s obzirom na to da je u konkretnom slučaju do stupanja na snagu izmjene Ustava (16. lipnja 2010.) nastupila zastara kaznenog progona protiv okrivljenog, a koja predstavlja zakonsku smetnju za daljnje vođenje kaznenog postupka. Prema tom stavu, u slučaju nastupa zastare za kazneno djelo na dan stupanja na snagu izmjene Ustava 16. lipnja 2010. nema pravne mogućnosti kaznenog progona za kazneno djelo ratnog profiterstva. Optužnica je teretila Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, da je za vrijeme rata i stanja opasnosti za održivost hrvatskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavi oružja i opreme za potrebe obrane s ciljem da sebi pribavi znatnu nepripadnu materijalnu korist. Nakon te odluke bilo je očekivano da vlasnik Georg Gavrilović stariji neće propustiti priliku da nadomjesti troškove koje je imao prema svojim odvjetnicima. S obzirom da je angažirao kvalitetnu i skupu obranu jasno je kako će taj trošak koji ide iz proračuna opaliti sve porezne obveznike. Ubuduće bi Uskok morao bolje voditi računa o takvim stvarima kako krajnji epilog ne bi bio gubitak spora na štetu RH a što u konačnici moraju platiti svi građani ove zemlje. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu sutkinja Željka Skomeršić odlučivala je u kaznenom predmetu protiv optuženog Georga Đuru Gavrilovića zbog kaznenog djela iz čl. 291. st. 2. u vezi s čl. 37. Kaznenog zakona a povodom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu od 8. srpnja 2016. godine. Sutkinja je odlučivala o troškovima kaznenog postupka 9. ožujka 2023. godine. Optuženom Georgu Gavriloviću dodijelila je 'troškove kaznenog postupka na ime nagrade i nužnih izdataka branitelja odvjetnika Rajka Čogurića i Šime Mataka u iznosu 45.416,10 eura / 342.187,50 kuna. Samim tim naložila je računovodstvu suda da po pravomoćnosti tog rješenja isplati taj iznos na žiro račun Odvjetničkog društva Čogurić i Matak d.o.o.'.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je 'presudom od 4. srpnja 2019. koja je postala pravomoćna 5. listopada 2022. protiv optuženog Georga Gavrilovića odbijena optužba da je počinio kazneno djelo iz čl. 291. st. 2. KZ u vezi s čl. 37. KZ i čl. 3. toč. 9. te čl. 7. st. 1. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih iz procesa pretvorbe i privatizacije'. S obzirom da je iz tog procesa izašao kao pobjednik odvjetnički troškovi optuženog padaju na teret proračuna. Odvjetnici Rajko Čogurić i Šime Matak su 24. studenog 2022. podnijeli zahtjev za naknadu troškova u ukupnom iznosu 349.687,50 kn / 46.411,51 eura. Sutkinja je utvrdila da je zahtjev djelomično osnovan, odnosno procijenila je da trošak obrane ukupno iznosi 342.187,50 kn / 45.416,10 eura koji će nakon pravomoćnosti rješenja biti isplaćen odvjetnicima Rajku Čoguriću i Šimi Mataku. Protiv tog rješenja stranke imaju pravo žalbe u roku 3 dana od dana primitka pisanog otpravka. Sada Đuro može s pravom otvoriti šampanjac i reći 'Odlično je, od Gavrilovića je'.