Godinama je u Hrvatskoj Eos Matrix jedna od poznatijih agencija za naplatu potraživanja, odnosno dugova. Na svojoj web stranici ističu kako im je cilj naplatiti dug ali bez stvaranja dodatnih troškova ili ulaska u sudske postupke. Posebno ističu kako im je praksa pokušati izbjeći ovrhe koje generiraju nove troškove za dužnika. No, u slučaju nestale pobjednice regionalnog Big Brothera Eos Matrix nije izbjegao ovršni postupak već se u njega upustio. Moguće zato što s nestalom Marijanom njihovi agenti nisu mogli stupiti u kontakt da bi postigli otplatni plan. Bilo kako bilo, sve ono što Eos Matrix reklamira na svojoj web stranici palo je u vodu u slučaju nestale Marijane. Istaknimo rečenicu koju sami navode: 'Agenciji za naplatu potraživanja cilj je izbjeći pokretanje ovršnog postupka, koji za dužnika stvara dodatni trošak (trošak pokretanja postupka na FINA-i, sudske pristojbe, javnobilježnički, odvjetnički troškovi te ostali troškovi postupka), zbog čega je ključno uspostaviti komunikaciju kako bi se čim prije pristupilo izradi individualnog otplatnog plana'. Tako su nestaloj Marijani ovrhom na teret stavljeni dugovi ne samo oni koji je napravila prije svog nestanka već i oni koji su generirani mjesecima nakon što je zadnji put u sitnim noćnim satima viđena na savskom mostu u blizini nebodera u Lastovskoj u kojem je živjela. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Službeni dokument koji je poslan na kućnu adresu Marijane Seifert u zagrebačku Savicu, odnosno u neboder u Lastovskoj ulici u Zagrebu, započinje ovako: 'Ovršenik nije podmirio dospjelo potraživanje te se radi naplate tražbine ovrhovoditelja iz vjerodostojne isprave i troškova ovoga postupka predlaže donijeti: RJEŠENJE O OVRSI'. Nadalje se navodi kako se traži od ovršenice Marijane Seifert da ovrhovoditelju EOS Matrixu 'namiri tražbinu u iznosu od 743,51 eura / 5.601,98 kn uvećanu za zakonske zatezne kamate koje teku od 17. ožujka 2022. .... pa nadalje sve do 11. studenog 2022.', kada se iznos na koji treba plaćati kamate popeo na 672,45 eura / 5.066,57 kuna. Iako se Marijani izgubio svaki trag 7 mjeseci prije nego što joj je ta zagrebačka agencija za naplatu dugova obračunala zadnje kamate na dug, od Marijane Seifert očekuju da izmiri dug 'u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 211,64 EUR / 1.594,60 HRK uvećanim za zakonske zatezne kamate koje teku od dana donošenja rješenja o ovrsi pa do isplate... u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi'.

U dokumentu piše kako informativni dug na dan podnošenja ovršnog prijedloga iznosi 752,93 eura / 5.672,95 kn.Iz navedenog vidimo koliko su skupe naplate u režiji te agencije za naplatu dugova koju vode Barbara Cerinski i Bernhard Melischnig. Geslo te agencije je 'rad za svijet bez dugovanja' pa su očito vođeni time poduzeli sve kako bi nestaloj Marijani natovarili sve obveze koje su nastale mjesecima nakon što je napustila svoj dom u kojem je živjela s mužem i dvoje djece. U ovršnom zahtjevu Eos Matrixa istaknut je i prijedlog da se ovrha provede pljenidbom novca s računa dužnice ali je predložena i ovrha općenito na imovini 'sukladno odredbama Ovršnog zakona'. Iz dokumenta koji je poslan nestaloj Marijani vidimo kako su skupe ovrhe u Hrvatskoj i kako su u pravu svi oni koji kažu da bi taj zakon pod hitno trebalo mijenjati kako od egzistencijalno najugroženijih ne bi pravio dužničke robove. Tako odvjetnički troškovi kod Marijanine ovrhe iznose 149,31 eura uvećan za 25 posto PDV-a pa dosežu iznos od 186,64 eura / 1.406,24 kn. U ovom slučaju angažirana je odvjetnica Sonja Šoštar iz Samobora. Trošak javnog bilježnika s PDV-om iznosi 25,00 eura / 188,36 kn. Priložen je dokument iz kojeg se vidi da je Eos Matrix od Marijaninog vjerovnika otkupio glavnicu duga te da će se nestaloj pobjednici BB-a obračunavati kamate i nadalje, odnosno sve dok netko ne otplati njezin dug.

Tako je nestala i nesretna Marijana na neki način postala dužnički rob. U spisu je i Rješenje o ovrsi koju potpisuje zagrebački v.d. javni bilježnik Krešimir Valić. On je u dokumentu sa svojim žigom ovjerio sljedeće: 'Nalaže se ovršeniku da u roku od 8 dana od dana dostave ovoga rješenja ovrhovoditelju namiri tražbinu iz prijedloga za ovrhu zajedno s odmjerenim troškovima. 2. Određuje se ovrha radi prisilne naplate tražbine zajedno s troškovima. 3. Nastali troškovi postupka iznose 211,64 EUR / 1.594,60 kuna'. izdao je i upozorenje ovršenici Marijani Seifert kako može napisati prigovor protiv ovršnog rješenja ali da isti mora biti obrazložen, 'dok će neobrazloženi prigovor sud odbaciti'. Može izjaviti prigovor u 'roku od 8 dana od dana primitka rješenja i to istom v.d. javnom bilježniku koji je rješenje o ovrsi donio a o istom odlučuje stvarno nadležan sud'. To je današnja Hrvatska. Zemlja u kojoj rastu i cvjetaju ovrhe i ovršni postupci i u kojoj najbolje žive svi koji od brojnih dužnika permanentno i zakonito naplaćuju dugove. To je zemlja u kojoj ni nestali nemaju mira ako su ostavili dugove na koje će galopirajuće rasti kamate.