Nakon objave članka o milijunskom profitu obitelji ministra mora, prometa i infrastrukture u postupku stečaja tvrtke Hoteli Novi iz Novog Vinodolskog tražili smo i dobili odgovor nadležnog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Zanimalo nas je hoće li otvoriti predmet i ispitati ima li mogućeg sukoba interesa u konkretnom slučaju budući da ugostiteljski obrt tate i mame ministra Butkovića, zakupljuje restoran od Hotela Novi i čeka utvrđivanje granice pomorskog dobra. Također, iz zadnjeg stečajnog izvješća bilo je vidljivo kako je Srećko Butković za milijun kuna kupio u stečajnom postupku atraktivnu parcelu kod Novog Vinodolskog a da ministrova mama traži oprost duga te da roditelji općenito kasne s plaćanjem zakupnina a istodobno zakupljuju nove objekte od Hotela Novi u stečaju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Neki su hrvatski dužnosnici osobno profitirali kroz raznorazne mućke s imovinom ili ostvarujući nepripadnu imovinsku korist za što u većini slučajeva ne bi saznali da nema medija koji, više od nadležnih institucija, čačkaju po imovini dužnosnika i članova njihovih obitelji. U Hrvatskoj je bilo i direktora državnih tvrtki poput Josipa Jagušta, bivšeg direktora Petrokemije, koji je u imovinskoj kartici sakrio luksuzni stan u londonskom Kensingtonu koji je kupio u vrijeme dok je bio direktor Inine londonske podružnice Interine. Jagušt je sve do zadnjeg pokušavao pronaći riječi opravdanja za taj svoj čin.

Podsjetimo kako je svojedobno i Smiljko Sokol kao predsjednik Ustavnog suda branio suprugu tada aktualnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kada je službenica Zagrebačke banke otkrila neprijavljenu štednju na njezino ime u iznosu 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara. Ostala je zapamćena Sokolova znamenita izjava kako novac nije imovina. Bilo je kroz desetljeća od uspostave neovisne Hrvatske raznih bisera koje su prigodno u svoju obranu iskazivali hrvatski dužnosnici. Aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković u svom mandatu smijenio je više bliskih suradnika zbog afera s imovinskim karticama.

Podsjetimo na smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je bio zatajio nekretninu, smijenio je ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Gabrijelu Žalac u čijem je dvorištu blistao Mercedes koji je njezina obitelj nabavila preko Josipa Stojanovića - Jollyja, smijenio je ministra uprave Lovru Kuščevića koji je muljao s nekretninama i dozvolama, smijenio je ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je u imovinskoj prijavio neusporedivo manje kvadrata od onih koje je stvarno posjedovao.... No, iako je puno muljaža detektirano ima onih hrvatskih dužnosnika koji, poučeni neslavnim slučajevima prethodnika, imaju sofisticiranije mateode akumuliranja imovine. Naime, ne štimaju poslove i interesne situacije svojim suprugama ili djeci već roditeljima.

Takvo što moglo bi se zaključiti iz slučaja ministra mora, prometa i infrastrukture pogledamo li zadnje izvješće stečajne upraviteljice Hotela Novi iz Novog Vinodolskog. To je izvješće zanimljvo javnosti jer se vidi na koje su sve načine i koliko profitirali roditelji ministra Olega Butkovića u njegovom mandatu. O tome smo iscrpno izvijestili u prethodnom članku. Nakon objave, poslali smo upit Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Naše pitanje je glasilo:  'Portal Imperijal.net provjerava hoće li Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenuti pitanje mogućeg sukoba interesa ministra Olega Butkovića u kontekstu financijskih / poslovnih interesa njegove obitelji o kojima će odlučivati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture a što je vidljivo iz članka koji je objavljen na našem portalu - link

Ubrzo je stigao odgovor glasnogovornice Povjerenstva Martine Jurišić. 'Povjerenstvo je povodom Vašeg upita otvorilo predmet u odnosu na dužnosnika Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, u kojem će ispitati navode iz objavljenog članka te na jednoj od javnih sjednica odlučiti ima li elemenata za pokretanje postupka protiv navedenog dužnosnika'. Preostaje nam pratiti tijek te sjednice pa ćemo doznati je li tu bilo sukoba interesa ministra Olega Butkovića ili ne. U svakom slučaju ostat će zapamćeno kako su u vrijeme dok je bio ministar njegovi roditelji uspjeli milijunski uvećati svoju imovinu kroz stečaj velike hotelsko-nekretninske grupacije iz Novog Vinodolskog.