Zacijelo su na portalu lupiga.com imali plemenitu namjeru plaćenu novcima iz socijalnog fonda EU kada su objavili priču novinarke Ane Benačić 21. srpnja 2021. godine a koja je napravljena u suradnji sa Zakladom Solidarna čiji je osnivač, među inima i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. U uvodu te dirljive priče pisalo je : 'Za sebe kaže da je počeo ispod nule, i još uvijek ne uspijeva izvući glavu na površinu. Diego Ahmetović transrodni je Rom. Zna što je prošnja, zna što je skupljanje sekundarnih sirovina, zna što je lutanje po šalterima i loš policijski tretman. Zna što je diskriminacija po više osnova nego što je zamislivo većini, je li, većinskog stanovništva. Zna što je biti bez posla i stalne adrese, ne imati za hormonsku terapiju i koliko je težak povratak na početak puta prema tijelu u kojem će se osjećati kod kuće. A pauziranje terapije mu je doslovno donijelo boli....' U priči na lupiga.com navodi se kako je taj zagrebački transrodni Rom, koji je odrastao u siromaštvu u Italiji, pokrenuo 'crowdfunding kampanju kako bi mogao podmiriti nekoliko stanarina i režije, kupiti nešto hrane i hormonsku terapiju i uloviti pozitivan start dok se ne zaposli, ali prije svega kako bi mogao platiti gornju operaciju'. Link koji je priložen uz taj članak više nije aktivan. Naslov kampanje bio je : 'solidarnost-za-diega-solidarity-for-diego/'. No, zato na raznim društvenim mrežama postoje brojni profili Alexa Diega Ahmetovića sa slikama na kojima se vidi kako je okružen osobama koje voli, s kojima živi a na slikama su vidljiva i mala djeca. No, ime Alexa Diega Ahmetovića, transrodnog Roma, netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH pozvala je službenim putem, preko sudske ploče, Alexa Diega Ahmetovića iz Zagreba da se očituje na prijedlog da se nad njim provede osobni stečaj. Često pišemo o osobnim stečajevima potcrtavajući razliku između onih koji su poznati i razvikani kao pripadnici hrvatske elite a koji često podnesu sami zahtjeve za osobni stečaj kako bi izbjegli vraćanje ogromnih nagomilanih dugova koji su često posljedica života na visokoj nozi, te onih koje nevolje natjeraju na osobni stečaj. Alex Diego Ahmetović zacijelo nije pripadnik ni hrvatske zlatne mladeži, nije lice s naslovnica poput Vlatke Pokos, Nikoline Pišek Ristović, Tamare Roglić, Simone Gotovac Mijoković... i sličnih zvijezda koje su bankrotirale zadnjih godina a o čemu smo pisali. Nije poput muža Martine Tomčić koji je u stečaju vidio šansu izlaska iz osobnih dugovanja od skoro 25 milijuna kn, nije poput sinova pokojnog slavnog slikara Mersada Berbera.  Njegovi dugovi zacijelo nemaju isto porijeklo niti iznose kao što je to imao, primjerice bivši ministar gospodarstva i nekadašnji mega poduzetnik Goranko Fižulić kada mu je FINA poslala zahtjev za očitovanje o pokretanju osobnog bankrota. Transrodni Rom kojeg život nije mazio nije u osobnom bankrotu završio nakon što je javno pijančevao i bančio kao nekadašnja zvijezda osobnog reality showa Gotovčevi, odnosno Ante Gotovca koji iz Zemuna obmanjuje Općinski građanski sud u Zagrebu kako ga izdržava stariji muškarac jer je bez prihoda iako u Zemunu ima registriranu rent a car agenciju koja vrhunski posluje te mu omogućuju život na visokoj nozi o čemu smo već pisali.

Alex Diego Ahmetović nije dobio od Financijske agencije taj poziv za očitovanje o provedbi osobnog bankrota po svojoj želji kao što je tako izlaz iz osobnih dugova potražio prvi hrvatski politički žeton Antun Šporer, nakon što je vrijednu imovinu i nekretnine transferirao na bliske članove obitelji o čemu smo pisali. Transrodni Rom zacijelo nije planirao osobni bankrot kao posljedicu života na visokoj nozi ili života iznad granice vlastitih mogućnosti kao što se to dogodilo u slučajevima o kojima smo ranije pisali, poput nastavnice hrvatskog iz Splita, zagrebačkog direktora  Igora Ilečića koji se osobno zadužio za više od 1,3 milijuna kn pa od vjerovnika zatražio 100-postotni otpis duga. Transrodni Rom čiju je tužnu i dirljivu priču kao dio sponzoriranog projekta iz EU socijalnog fonda objavio portal lupiga.com nije se našao na meti Financijske agencije jer je ostao dužan poput Narcisa Mujkića, bivšeg supruga Indire Vladić Levak a koji sada živi na Floridi kao Marcus X Schweizer. Alex Diego Ahmetović nema elitnu adresu - Pantovčak niti Bosansku ulicu u Zagrebu kao oba sina pokojnog slavnog slikara Mersada Berbera koji su u osobnom stečaju vidjeli priliku izlaska iz vjerovničkih potraživanja. On čak nema niti normalnu kućnu adresu kao brojni drugi građani Hrvatske koji su pred osobnim bankrotom. Zakon inače dopušta da se netko prijavi u nadležnu podružnicu Centra za socijalnu skrb ako nema vlastitu adresu.

To su iskoristili već i brojni stranci iz Afrike koji su u hrvatskoj metropoli napravili dugove zbog kojih su završili u bankrotu a o čemu svjedoči naš prethodni članak. Podsjetimo radi se o članku: 'Beskućnici iz Nigerije naprave astronomske dugove u Zagrebu pa odu u stečaj, tko stoji iza njih? U bankrotu nad 'Zagrepčaninom'  imena Azuka Maduabuchukwu Atuchukwu isplivao je dug operateru A1 od 26.924 kn, sada Općinski sud u Zagrebu traga za stanovitim Jeffreyem Abimiku Jasperom koji je upisan s adresom Centra za socijalnu skrb na Trešnjevci'. U sudskom pozivu sugovorniku portala lupiga.com piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 EUR. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom'.

Alexu Diegu Ahmetoviću poslan je obrazac na kojem se treba očitovati, prvo je li suglasan s provedbom tog postupka a ako jeste dužan je popisati osobnu imovinu i prihode. Zakon nalaže da, iako se osoba ne odazove na poziv, da se nakon isteka zakonskog roka od 15 dana računa kao da je na isti potvrdno odgovorio i tada otpočinje postupak osobnog bankrota. Tužno i žalosno je da na kraju čak i jedan hvale vrijedan pokušaj da se pomogne socijalno ugroženom transrodnom Romu i to u sklopu plaćenog projekta iz EU socijalnog fonda dotični lex Diego Ahmetović nije uspio izaći iz teških i dramatičnih egzistencijalnih nevolja. Na portalu lupiga.com vidljivo je kako je priča o transrodnom Romu nastala u suradnji sa Zakladom Solidarna što se vidi i iz same URL oznake ali i sadržaja članka. Podsjetimo kako je u toj zakladi jedan od osnivača i aktualni zagrebački gradonačelnik. Na službenim stranicama kao zakladnici Solidarne upisani su redom: 'Dražen Lalić, Tomislav Tomašević, Vedran Horvat, Vesna Teršelič, Ivan Zidarević, Viktor Vučetić, Teodor Celakoski, Tomislav Domes, Bernard Ivčić, Tin Gazivoda, Mladen Majetić, Igor Roginek, Ivana Zanze, Nadežda Čačinovič, Urša Raukar, Vili Matula, Nicole Kwiatkowski, Vanja Škorić, Berto Šalaj, Teodor Petričević, Petra Rodik, Gordan Bosanac, Sandra Benčić, Ivan Novosel, Goran Jeras, Suzana Kunac, Nataša Škrbić, Nenad Zakošek, Ivan Blažević, Martina Horvat, Sanja Sarnavka, Dražen Hoffmann, Nives Miošić-Lisjak, Sara Lalić, Marina Škrabalo, Tea Škokić, Blaženka Sečkar, Vesna Mihoković Puhovski, Nenad Puhovski, Zoran Grozdanov, Ilinka Serdarević, Silvia Žufić Dujmović, Sunčica Damjanović, Nataša Vajagić, Fani Bugarin Šoljan, Sniježana Matejčić, Jelena Berković i Mirjana Matešić'.

Navedene su i rganizacije zakladnici: Centar za građanske inicijative Poreč, Građanski odbor za ljudska prava, Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Dokumenta- Centar za suočavanje s prošlošću, udruga Terra i GONG. Na kraju istaknimo i kako je uz članak na Lupiga.com bio i  link na crowfunding kampanju koji više nije aktivan gdje su se prikupljali novci. Naslov kampanje bio je 'solidarnost-za-diega-solidarity-for-diego'. Nepoznato je iz kojih je razloga ta kampanja ukinuta? Teško se na kraju oteti dojmu kako je pokojni gradonačelnik Milan Bandić i bez porjekata iz socijalnih fondova EU uspijevao davati prilike i šanse Romima, kako stanove tako i druge socijalne benefite. Svi se sjećamo kako se rado slikao s Hančom Mašić, Romkinjom koja je rodila 19 djece i kojoj je dodijelio gradski stan te joj je bio kum djeci. Postavlja se pitanje je li kumsko rodijački princip koji je ekipa iz Možemo na čelu s Tomislavom Tomaševićem kao i najveći dio zakladnika Slidarne osuđivala možda bila učinkovitija od institucionalne pomoći koja jalovo završi u režiji Solidarne, lupiga.com i umreženih organizacija, struktura i portala?