U studenom 2019. Goran Husić osnovao je u Zagrebu OMS-upravljanje d.o.o. Tad je živio na skromnoj adresi u Sesvetama. U listopadu 2021. partner mu je postao tadašnji šef Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak. Nevjerojatno zvuči podatak da je taj ortački dvojac u manje od godinu dana uspio obrnuti stotine milijuna kn preko računa OMS-upravljanja a da su obojica već u kolovozu 2022. završili iza rešetaka pod optužbom da su s tadašnjim direktorom Plina i energije Damirom Škugorom oštetili Inu za milijardu kn. Dokumenti u stečaju otkrivaju nevjerojatne dugove te kompanije. Primjerice, Ministarstvo financija potražuje 51.150.570,49 €, INA iznos od 54.101.345,97 € među krupnim informacijama je i optuženi vlasnik koji potražuje nevjerojatnih 32.930.559,00 €. Zanimljivo je kako je prije službenog otvorenja stečaja nad OMS upravljanjem u tvrtci za direktora imenovan Zagrepčanin koji živi u najsiromašnijem dijelu Peščenice. No, ubrzo ga je smijenio stečajni upravitelj Predrag Filajdić iz Slavonskog Broda a kojeg je imenovao Trgovački sud u Osijeku, stalna služba u Slavonskom Brodu. Navedeni se suočio sa zahtjevom osumnjičenog Husića da mu se isplati dobit društva za 2022. Zbog toga je pisao USKOK-u da utvrdi je li ta tražbina obuhvaćena istražnim radnjama USKOK-a s obzirom na kazneni progon. No, šokantno zvuči podatak da mu nitko nije odgovorio. Istaknimo i kako je INA provela vještačenje poslovanja s OMS-upravljanjem pa je iznos štete procijenila na 159.257.878,53 eura. Ima tu još pregršt nevjerojatnih podataka koji su isplivali kroz stečaje dokumente. Nevjerojatno zvuči prijedlog stečajnog Filajdića da: 'Dužnik može nastaviti poslovanje ishođenjem novih dozvola za promet naftom, plinom i derivatima kroz stečajni plan. Istim bi se osigurala potpuna naplata potraživanja svih vjerovnika, a uvažavajući činjenicu da je dužnik prije otvaranja stečajnog postupka ostvarivao značajne prihode u ovoj djelatnosti, a s druge strane ima uhodana i osigurana tržišta i poslovne partnere diljem Europe'. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Trgovačkom sudu u Osijeku, Stalnoj službi u Slavonskom Brodu, 6. studenog prošle godine otvoren je stečaj nad tvrtkom koja je 2022. uzdrmala hrvatsku javnost kad su počeli curiti detalji plinske afere teške milijardu kn. Radi se o tvrtci OMS- upravljanje. Stečaj nad tom zbog teške optužnice glasovitom ZG tvrtkom zatražen je već u veljači 2023. godine. O tome svjedoči odluka sutkinje Trgovačkog suda u Karlovcu Suzane Ivanović koja je 7. veljače 2023. pozvala predlagatelja, tvrtku OMS-upravljanje da predujmi troškove stečajnog postupka. Potom je predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu Nino Radić 16. ožujka 2023. objavio odluku da se stečaj nad OMS-upravljanje povjerava Trgovačkom sudu u Osijeku. U međuvremenu je došlo i do promjene direktora u toj kontroverznoj tvrtci koju USKOK sumnjiči za pljačku milijardu kn iz Ine u tzv. plinskoj aferi stoljeća. No, 30. ožujka 2023. objavljeno je kako se stečaj otvara na zahtjev Financijske agencije.

U tom trenutku ukupni iznos evidentiranog duga tvrtke OMS - upravljanje, na temelju neizvršenih osnova za plaćanje, iznosio je tek 1.553.111,66 eura/ 11.701.919,78 kuna. Sutkinja Marija Ivatin Blažević pozvala je osobu ovlaštenu za zastupanje dužnika - Nedžada Lišinovića iz Zagreba da u roku od 15 dana od dana objave na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova podnese javnobilježnički ovjerovljeni popis imovine i obveza dužnika. Pozvala je vjerovnike dužnika da najkasnije u roku od 45 dana od dana objave  dostave svoja potraživanja te da uplate predujam u iznosu od 663,61 eura / 5.000,00 kuna za namirenje troškova postupka. Zanimljivo je kako se na odluku o otvorenju stečaja tadašnji direktor OMS - upravljanja žalio Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Inače, Lišinović ima Facebook profil na kojem piše da mu je poslodavac 4zida. Iz FB profila 4zida vidljivo je kako se radi o ličilačkoj djelatnosti. Lišinović ima i zanimljivu FB profilnu sliku - crnu majicu s likom Grunfa iz Grupe TNT, iz stripa Alan Ford, i porukom: 'Ako želiš da brzo povratiš svoj novac uloži ga u alkohol'.

Iz njegeovg FB profila vidljivo je kako se ne radi o nekom poduzetniku s poslovnom reputacijom, prije o osobi koja je preuzela vrući krumpir za neku naknadu. Među njegovim prijateljima na FB-u vidljiv je i Goran Husić tako da je izgledno kako mu je bivši osumnjičeni direktor te tvrtke povjerio funkciju kako bi mogao imati manevarski prostor s obzirom da je Husić postao meta kaznenog progona. Lišinović je dakle pokušao osporiti stečaj nad OMS-upravljanjem no iz odluke Visokog trgovačkog suda RH od 5. prosinca 2023. vidljivo je kako nije uspio. Naime, vijeće kojim je predsjedala sutkinja Dubravka Zubović odlučivala je o žalbi Nedžada Lišinovića kojeg su zastupali punomoćnici, odvjetnici iz Odvjetničkog društva Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o., iz Zagreba. Sutkinja je odbila kao neosnovanu žalbu Nedžada Lišinovića i potvrdila rješenje Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu kojom je 6. studenog 2023. otvoren stečajni postupak nad OMS-upravljanjem.

Tako je otpočeo stečaj kroz koji su isplivali nevjerojatni podaci o visinama potraživanja vjerovnika u rasponu od najkrupnijih, poput Ministarstva financija RH preko INA-e te samog suvlasnika, osumnjičenog Gorana Husića. Slučaj je preopsežan za novinski članak pa ćemo se fokusirati na pojedine dokumente. Tako ćemo citirati dijelove dokumenta koji nosi naziv 'Dopuna Izvješća stečajnog upravitelja od 28.02.2024. - Izvješće o gospodarskom položaju dužnika i uzrocima otvaranja stečajnog postupka'. U njemu Predrag Filajdić piše: 'Stečajni upravitelj, sukladno nalozima i zaključku danim na Skupštini vjerovnika OMS- upravljanje d.o.o. u stečaju koja je u ovom predmetu održana dana 5. veljače 2024. godine, dostavlja izvješće i očitovanje kako slijedi: - Vezano za upit je li tražbina po osnovi dobiti za 2022. godinu koja se odnosi na tražbinu vjerovnika GORANA HUSIĆA obuhvaćena istražnim radnjama koje provodi USKOK, stečajni upravitelj je dana 9. veljače 2024. godine uputio dopis Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala kojim je dopisom obrazložio situaciju u ovom stečajnom postupku, te zatražio očitovanje vezano za predmetno.

Stečajni upravitelj do dana sastavljanja ovog izvješća nije zaprimio očitovanje. - Vezano za upit tko je održao Skupštinu društva prednika dužnika dana 5. studenog 2023. godine i donio odluku o raspodjeli dobiti za 2022. godinu stečajni upravitelj ističe da su članovi društva – prednika stečajnog dužnika su bili Goran Husić i Josip Šurjak, a koji predstavljaju Skupštinu društva sukladno članku 440. Zakona o trgovačkim društvima (dalje u tekstu ZTD). Priložena Odluka o utvrđivanju neisplaćene dobiti iz 2022. godine i pokriću gubitka je u preambuli naznačena odlukom Skupštine društva na temelju članka 428. stavak 3. ZTD i članka 11. Zakona o registru godišnjih financijskih izvješća, no kao takvu nisu je potpisali članovi društva, već tadašnji zakonski zastupnik društva Nedžad Lišinović. Razvidno je kako je isključiva ovlast Skupštine društva utvrđivati Godišnje financijske izvještaje i donositi Odluku o načinu uporabe dobiti i/ili pokriću gubitka, sukladno članku 441. ZTD.

U konkretnom slučaju ni za Odluku o utvrđivanju neisplaćene dobiti iz 2022. godine i pokriću gubitka iz 2023. godine ( odluka od 2.11.2023. godine), ni za Odluku utvrđivanja Godišnjih financijskih izvještaja za 2022. godinu ( odluka od 25.4.2023. godine) nema potpisa članova društva, dakle Skupštine, već su ista potpisana od strane bivšeg zakonskog zastupnika prednika stečajnog dužnika. - Vezano uz upit tko je predao Financijska izvješća u ime dužnika nakon otvaranja stečajnog postupka dana 29. studenog 2023. godine Financijskoj agenciji stečajni upravitelj ističe kako je isto učinio prednik stečajnog dužnika, Naime, prednik stečajnog dužnika dužan je s danom koji prethodi danu otvaranja stečajnog postupka zaključiti poslovnu godinu, te predati financijska izvješća nadležnim službama (GFI). Predniku je , dakle, prestala poslovna godina 5. studenog 2023. godine, a predmetna financijska izvješća su predali FINA-i bivši zakonski zastupnik prednika stečajnog dužnika i to za prednika stečajnog dužnika, a ne za stečajnog dužnika.

- Vezano za upit jesu li predmetna financijska izvješća prošla kontrolu neovisnog revizora sukladno članku 20. Zakona o računovodstvu stečajni upravitelj je uvidom u prijavu potraživanja vjerovnika Gorana Husića utvrdio da je ugovor o reviziji za GFI 2022. godinu zaključen s revizorskom tvrtkom CROWE HORWATH REVIZIJA d.o.o. iz Zagreba dana 10. kolovoza 2022. godine, a isti je otkazan s danom 31. kolovoza 2022. godine Obavijest o otkazu ugovora od strane revizorske tvrtke, a što je uslijedilo po uhićenju odgovorne osobe prednika stečajnog dužnika.

- Prijavu tražbine GORANA HUSIĆA zajedno sa svom pripadajućom dokumentacijom dostavljeni su na e- spis ( prijava tražbine s prilozima 196 stranica).

- U tijeku je stečajni postupak nad dužnikovim dužnikom Stečajna masa iza ONLY STUFF MAN d.o.o. u stečaju, Nova Gradiška, .... u kojem je prijavljena tražbina stečajnog dužnika OMS – upravljanje d.o.o. u iznosu od 1.227.685,98 eura, poslovni broj spisa: ... od 25. listopada 2023. godine. Održano je ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika dana 12. veljače 2024. godine itražbina je priznata i utvrđena u cijelosti. Prema odlukama Skupštine vjerovnika , točka 8. stečajni upravitelj stečajne mase iza ONLY MEN STUFF d.o.o. u stečaju će podnijeti u ime i za račun stečajne mase tužbu radi pobijanja pravnih radnji otuđenja imovine- nekretnina stečajnog dužnika protiv NERO DIREKT j.d.o.o. iz Zagreba, a ukoliko isti u roku 30 dana ne izvrši dragovoljno uplatu kupoprodajne cijene na račun stečajne mase.Stečajni dužnik nema drugih evidentiranih parnica koje se vode kod sudova.

ZAKLJUČAK: Kako je i ranije navedeno u izvješću stečajnog upravitelja može se zaključiti da stečajni dužnik nije prezadužen. Potrebno je i dalje ažuriranje i dovođenje u red očevidnika knjigovodstvenih podataka radi usklađenja međusobnih stavki, a posebno vezano za Poreznu upravu i potraživanja iste, jer su stanja promijenjena u odnosu na dan otvaranja stečajnog postupka. Iz pregleda imovine i obveza iskazuje se da je namirenje vjerovnika moguća u omjeru 50,8 %, a tražbina vjerovnika INA d.d. će se, eventualno, naknadno uvrstiti u Rješenje o utvrđenim tražbinama prema pravomoćnosti sudskih presuda koji se vode pod brojem Kis-US-53/2022. Moguća je izrada Stečajnog plana u nastavku ovog postupka. Dužnik može nastaviti poslovanje ishođenjem novih dozvola za promet naftom, plinom i derivatima kroz stečajni plan. Istim bi se osigurala potpuna naplata potraživanja svih vjerovnika, a uvažavajući činjenicu da je dužnik prije otvaranja stečajnog postupka ostvarivao značajne prihode u ovoj djelatnosti, a s druge strane ima uhodana i osigurana tržišta i poslovne partnere diljem Europe.

Nadalje ostvareni su vrlo značajni prihodi za proračun Republike Hrvatske kako kroz porez na dodanu vrijednost, tako poglavito s naslova poreza na dobit i dodatnog poreza na dobit. Potrebno je zatražiti oslobođenje sredstava i povrat na račun stečajne mase, a koja su zaplijenjena u korist računa Državnog proračuna Republike Hrvatske, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji su položeni kao privremeno oduzeta financijska imovina ..... radi namirenja vjerovnika u ovom stečajnom postupku. Imovinu dužnika, kao pokretnine, potrebno je unovčiti dijelom ili u cijelosti radi podmirenja troškova stečajnog postupka i ostalih obveza stečajne mase. Nije predvidivo trajanje stečajnog postupka, koji će dijelom ovisiti o ishodu kaznenog postupka, a vidljivo je iz spisa da je bivši zakonski zastupnik podnio i prijedlog za reviziju u odnosu na I i II stupanjsko rješenje o otvaranju stečajnog postupka. Stečajni upravitelj dostavio je zasebno izvješće prema odlukama Skupštine od 5. veljače 2024. godine....

Ovlašćuje se stečajni upravitelj zaključiti ugovor o zastupanju i pravnom savjetovanju s odvjetničkim društvom Šimunović & Oštarić d.o.o. radi zastupanja u ovršnim i drugim postupcima prema odvjetničkoj tarifi umanjenoj za 50%. Stečajni upravitelj će unovčiti dio imovine potreban za podmirenje troškova stečajnog postupka i ostalih obveza stečajne mase prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka sukladno odredbama Stečajnog zakona' - piše u izvješću Predraga Filajdića. Na kraju navedimo kako je isti stečajni potpisao popis vjerovnika s kojeg ćemo izdvojiti samo najkrupnije: Ministarstvo financija koje potražuje 51.150.570,49 €, INA koja potražuje 54.101.345,97 € te suvlasnik Goran Husić koji potražuje 32.930.559,00 €. Iz Filajdićevog podneska od 29. siječnja 2024. vidljiv je dokument s potpisom odvjetnika INA-e Tomislava Tusa u kojem se navodi kako ukupna izgubljena imovinska korist - šteta za INA-u iznosi 159.257.878,53 eura. Zbilja nevjerojatni iznosi. Postavlja se pitanje hoće li i u ovom slučaju biti kao u onoj narodnoj 'pojeo vuk magare' odnosno da na kraju bude 'nikome ništa'.