Otkako je nepravomoćno na 40 godina zatvora osuđen trostruki splitski ubojica Filip Zavadlav hrvatska je javnost upoznata s nizom nedjela koja je odlika života te obitelji. Splitski pomorac Filip guli zatvorske dane nakon što je uzeo pravdu u svoje ruke i kalašnjikovom počinio ubojstvo trojice koje je, prema iskazima, dovodio u vezu s problemom ovisnosti svoje braće Stanislava Vilinja i Ivana Antona Zavadlava. No, iza rešetaka, na mjesec dana u istražnom zatvoru, završio je i Stanislav i to zbog opasnosti da će ponoviti kriminalnu rabotu, Naime, pao je u ruke policiji zbog pljačke poslovnice Germanije 27. svibnja te ranije dućana Studenac to, kako tužiteljstvo sumnja, da bi ukradenim novcima financirao drogu. Kako je lošeg imovnog stanja preventivno mu je određen zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. No, njemu je netom objavljena još jedna presuda i to nakon što je prethodno osuđen zbog droge. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem prošlog mjeseca objavili smo članak: 'CRNI NIZ Stanislav Zavadlav, mlađi brat Filipa Zavadlava, osuđen zbog droge, drugi brat po 2. put pred stečajem, prvi put oprošteni su mu astronomski dugovi telekom operaterima'. No, braća Zavadlav očito se spremaju oboriti neslavni rekord po broju sudskih presuda. Naime, na  Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, Stalnoj službi u Trogiru, sudac Zvonimir Ivković, odlučivao je u prekršajnom postupku protiv okrivljenika Stanislava Vilinja Zavadlava. Mlađem bratu osuđenog trostrukog ubojice sudilo se zbog prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira a povodom optužnog prijedloga PU Splitsko-dalmatinske – Prve policijske postaje Split od 17. travnja 2024. godine. Nakon provedenog žurnog postupka sudac je donio presudu 2. svibnja.

Uz ime osuđenog Zavadlava piše, među ostalim, kako je rođen 1996., da je 'pomorski tehničar za brodostrojarstvo, bez stalnog zaposlenja, neoženjen, otac jednog djeteta, lošeg imovnog stanja, prekršajno kažnjavan za prekršaje iz područja javnog reda i mira, odlukom Općinskog prekršajnog suda u Splitu'. Stanislav Zavadlav proglašen je krivim 'što je, 15. travnja 2024. godine oko 11:00 sati u Dominisovoj ulici kod kućnog broja 1 u Splitu u blizini Islamske zajednice, poprskao po zidu crvenu tekućinu, što je uznemirilo prolaznike, pa je time učinio prekršaj iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ..., kažnjiv po istoj zakonskoj odredbi...'. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 350 €. U kaznu mu je uračunato i vrijeme u u kojem je bio uhićen, pa će mu se tako pri izvršenju novčane kazne oduzeti 39,82 €.

Samim tim mlađi Zavadlav dužan je platiti kaznu od 310,18 € u roku od 90 dana po pravomoćnosti presude. Ukoliko plati u traženom roku dvije trećine izrečene kazne smatrat će se da je ista plaćena - piše u presudi. U istom roku dužan je platiti i troškove postupka u iznosu od 20 €. Iz obrazloženja je vidljivo kako je optužni prijedlog podnesen od strane PU Splitsko-dalmatinske – Prve policijske postaje Split. U presudi piše: 'U svom iskazu pred sudom okrivljenik, Stanislav Vilinj Zavadlav je priznao da je učinio prekršaj za koji je optužen, tj. navodi da je uistinu kritične zgode u Dominisovoj ulici kod kućnog broja 1 u Splitu, ispred prostora Islamske zajednice, po zidu pošpricao crvenu tekućinu nalik na krv iz šprice koju da je držao u ruci, međutim napominje da nije bio svjestan da se tu nalazi prostor Islamske zajednice, niti da bi ikakav njegov motiv bio da uznemirava istu zajednicu, mada da je ovakav njegov postupak mogao uznemiriti prolaznike.

Međutim, ponavlja da nije imao namjeru ovim vrijeđati ičije vjerske osjećaje, jer da poštuje svačiju vjeru, te izražava žaljenje zbog ovoga događaja i obećaje da se slične stvari ubuduće neće događati. Temeljem okrivljenikova priznanja, utvrđeno je da je isti svojim ponašanjem kritične zgode ostvario obilježje prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te je u tom smislu proglašen krivim, kao u izreci ove presude' - piše u presudi suca Zvonimira Ivkovića. Inače,  kao otegotna okolnost Stanislav Zavadlavu 'uzeta je u obzir činjenica što je okrivljenik već prekršajno kažnjavan za prekršaje iz područja javnog reda i mira, a kao olakotne okolnosti uzete su u obzir činjenica što učinom nisu prouzročene teže posljedice, te okrivljenikovo priznanje i izraženo žaljenje zbog učina, prilikom davanja iskaza predsudom.

Osim već spomenutih otegotnih i olakotnih okolnosti, pri odlučivanju o sankciji, uzet je u obzir i stupanj okrivljenikove krivnje, kao i njegovo loše imovno stanje. Cijeneći sve spomenute okolnosti okrivljeniku je izrečena novčana kazna kao u izreci ove presude, jer sud drži da je tako izrečena kazna po svojoj vrsti i težini primjerena objektivnim i subjektivnim značajkama konkretnog učina, te da će se istom kaznom postići ciljevi specijalne i generalne prevencije' - piše u presudi koju mlađi brat Filipa Zavadlava nije ni mogao primiti na splitskoj adresi kad se nalazi u zatvoru od kraja svibnja.