Generacije koje imaju oko 50 godina još se sjećaju nekadašnjeg talijanskog crtića Kalimero u kojem je glavni junak, crno pile govorlilo 'Pa to je nepravda'. Što drugo pomisliti kad se uspoređuje sadržaj dva sudska dokumenta, jednog koji se odnosi na osuđenog Zagrepčanina s ogromnim privatnim dugom i drugog koji se odnosi na majku rekorderku - Hanču Mašić - koja je javnosti osim zbog sudjelovanja u popularnoj Knjazovoj Mjenjačnici znana i kao majka čijoj je djeci kum bio pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Dokumente potpisuje ista sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu - Mirna Jakovac. U slučaju Hanče rješenje kojim je zaduženoj Romkinji i majci rekorderki koja se bori s bolešću odbila provedbu osobnog bankrota potpisala je 29. svibnja o.g. Davorinu Lovrenčiću, nekadašnjem moćnom građevinaru, direktoru Conexa, zbog čijeg je propusta prije 17 godina došlo do urušavanje velikog dijela Kupse ulice u Zagrebu, rješenje je potpisala 17. lipnja o.g. I dok Lovrenčić može krenuti u postupak nakon kojeg će biti riješen velikih osobnih dugova, kako to pokazuje dosadašnja praksa, dotad Hanča Mašić neće izaći iz blokade a niti će joj biti oprošteno nešto više od 3.000 eura. No, zanimljivo je kako to nije prvi put da suci pogoduju krupnim dužnicima a uskrate bankrot onima sa socijalnog ruba koji nakupe dugove zbog režija ili mobitela. Već smo pisali kako je Zagrepčanin oslobođen kroz bankrot čak 4,9 milijuna eura duga a da je 10 milijuna eura dugovao privatno suvlasnik propale Credo banke. No, očito je lakše bankrotirati s mega dugovima nego tek s par tisuća eura minusa. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom ovog mjeseca objavili smo članak pod naslovom: 'Tražen bankrot zvijezde Knjazove Mjenjačnice koja je bila Severina, majka 19 djece grca u dugovima i teško je bolesna, Bandić joj je pomagao a Tomašević je srca kamenog'. Iz podnaslova je bilo vidljivo kako Hanča prolazi agoniju: 'Prošlog rujna objavljeno je kako je Zagrepčanka koja je osvojila srce publike kad se 2005. nakratko zamijenila s kraljicom estrade oboljela od leukemije a njen muž od ciroze, molila je pomoć u hrani, odjeći i potrepštinama, no nevolja nikad ne dolazi sama pa se sad nije uspjela riješiti blokade i minusa kroz osobni stečaj'. Kao što smo uvodno napisali bankrot je Hanči Mašić odbijen jer su njena dugovanja bila iznad zakonskog maksimuma koji iznosi 2.654,46 eura. U Hančinom slučaju zahtjev za provedbu osobnog bankrota uputila je Financijska agencija RH koja takve zahtjeve na sud šalje kad je netko u dugotrajnoj blokadi i u dugovima.

No, sutkinja Mirna Jakovac odbila je provedbu tog postupka navodeći sljedeće: 'Uvidom u navedene podatke, sud je utvrdio su na dan 29. svibnja 2024. u Očevidniku upisane osnove kojima su utvrđene glavne tražbine u ukupnom iznosu 3.327,88 eura, dakle ukupan iznos navedenih glavnih tražbina je veći od 2.654,46 eura, slijedom čega nisu ispunjene pretpostavke iz članka 79.a st. 2. ZSP-a za provedbu postupka jednostavnog stečaja potrošača u odnosu na vjerovnike čije tražbine su utvrđene osnovama koje su na dan donošenja ovog rješenja upisane u Očevidnik.'. U slučaju nekad moćnog građevinara Davorina Lovrenčića zahtjev za provedbu bankrota nije uputila Financijska agencija već on osobno.

O tome smo pisali netom u članku pod naslovom: 'Osuđeni građevinar koji je srušio zgrade u Kupskoj traži oprost 1.390.966 € duga od sutkinje Mirne Jakovac kroz osobni bankrot, tuži ga i zet bivšeg ministra'. U podnaslovu smo naveli: 'Davorin Lovrenčić bio je uvjetno osuđen na zagrebačkom sudu 2012., još mnogi pamte taj nemili događaj iz 2007. kad su brojni stanari te ZG ulice ostali bez domova koje je progutala zemlja zbog nehaja njega, glavnog projektanta, sad tvrdi da nema imovinu pa želi rješenje astronomskih dugova'. U slučaju tog osuđenog građevinara sutkinja Mirna Jakovac 17. lipnja donijela je rješenje koje prethodi postupku osobnog bankrota. Inače, Lovrenčića u tom postupku zastupa odvjetnica Marina Tojčić iz Zagreba.

U rješenju sutkinje Jakovac piše: 'Pozivaju se osobe koje imaju pravni interes za provedbom postupka stečaja potrošača da u roku 15 dana od objave ovog rješenja na mrežnoj stranici e–oglasna ploča sudova uplate predujam za namirenje troškova postupka u iznosu od 1.327,23 eura, na žiro račun suda......opis plaćanja: predujam za troškove stečaja potrošača u predmetu Sp-1244/2022'. U obrazloženju je navedeno kako je potrošač Davorin Lovrenčić iz Zagreba podnio prijedlog za otvaranje postupka stečaja potrošača. Citiramo: 'Na temelju podataka koje je potrošač naveo u

Popisu imovine i obveza, podataka koje je sud pribavio od nadležnih tijela te iskaza potrošača, sud je utvrdio da se imovina potrošača sastoji od mirovine koja se djelomično plijeni u postupcima izravne naplate, nakon čega potrošaču ostane oko 700,00 eura, te suvlasništva puta (1/2) veličine 30m2, k.o. Sutivan, kčb.... Stoga, a obzirom na visinu potrošačevih dugova, sud smatra da je vrijednost njegove imovine neznatna u odnosu na visinu ukupnih dugova potrošača (više od 1.000.000,00 eura), slijedom čega je, na temelju članka 58. stavak 1. Zakona o stečaju potrošača ...., odlučeno kao u izreci ovog rješenja. Protiv tog rješenja stranke mogu izjaviti žalbu u roku 15 dana od dana dostave ovog rješenja. Žalba se podnosi ovom sudu pisanim putem u četiri (4) primjerka, a o žalbi odlučuje nadležni Županijski sud' - piše u rješenju sutkinje Mirne Jakovac.

Ovo nije prvi slučaj kako mega dužnici uspiju uspješno okončati postupak osobnog bankrota dok to onima koji imaju male dugove i ne pođe za rukom. Vidljivo je to iz naših prethodnih članaka. Krajem ožujak prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'Zagrepčaninu pošlo za rukom osloboditi se 4,9 milijuna eura duga, Privrednoj banci umjesto 37.109.258,95 kn koliko duguje platit će samo 3.605 eura'. U podnaslovu je navedeno: 'Premda većina građana misli kako je loše završiti u osobnom bankrotu u slučaju Miljenka Renića, bivšeg zastupnika Hugo Bossa za Hrvatsku, to se pokazao kao pravi bingo, vjerovnicima će platiti samo 0,07 posto dugova'. Posrećilo se i bivšem suvlasniku Credo banke koji se uspo riješiti astronomskih privatnih dugova.

O tome svjedoči naš prethodni članak pod naslovom: 'ŽIVIO JE KAO ŠEIK Osnivač Credo banke privatno duguje 10 MILIJUNA €, vjerovnici ostaju kratkih rukava jer stečajni povjerenik tvrdi kako Boris Barać živi kao podstanar u DERUTNOM stanu od penzije'. I dok su Miljenko Renić i Boris Barać uspješno izašli iz ralja višemilijunskih dugova što će se uskoro zacijelo dogodititi i Davorinu Lovrenčiću Hanča Mašić nije imala tu sreću da kroz postupak osobnog bankrota doživi oslobođenje od nekoliko tisuća eura duga. No, ista sutkina odbila je i zahtjev Financijske agencije za provedbom osobnog bankrota nad bivšom Vladinom tajnicom koja je osuđena zbog afere Dnevnice, Sandom Zeljko o čemu smo pisali u ranijem članku. Tako je iz ove priče razvidno kako oni koji duguju više od milijun eura imaju prednost pred onima koji su se zadužili za sitniš. Na kraju navedimo kako je Lovrenčić prije podnošenja zahtjeva za osobni bankrot uspio vrijedne nekretnine prenijeti na svoje potomke, sina Jurja Lovrenčića i kćer Lanu Butković Lovrenčić.

To se dogodilo ne samo sa zagrebačkim nekretninama već i onim što je naslijedio u Zagorju ali i s kućom za odmor u Sutivanu na Braču. Kao što se vidi iz gore citiranog sudskog rješenja Lovrenčić je ostao suvlasnik pola puta a kuća do koje vodi taj put prepisana je vlasnički s njega na njegovu djecu temeljem Darovnog ugovora koji je sklopio 12. travnja 2018. godine. Iz povijesnog vlansičkog lista te nekretnine u Sutivanu vidljivo je kako je privremeni vlasnik bio i poznati zagrebački poduzetnik Branislav Brizar, vlasnik Ing-Grada. Brizar je poznat i po tome što je davao izjavu kad je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak od njegove obiteljske tvrtke Brimus kupio penthouse u novogradnji u središtu Zagreba. Brizar je poznat po dobrim odnosima sa strankom HNS.