U predblagdansko vrijeme, na isteku 2022., gužve su bile posvuda pa je bilo puno onih koji su se odlučili za tzv. kupnju iz naslonjača. Mlada je Zagrepčanka, ne sluteći prevaru, naručila preko mobilne aplikacije 12. prosinca crnu Bershka majicu s kapuljačom željenog printa preko Aboutyou.hr. Odabrala je opciju plaćanja pouzećem. Ispočetka joj nije bilo baš ni previše sumnjivo što je tu majicu čekala dulje nego kad je naručila preko Gomez.hr. Mislila je kako su možda gužve zbog blagdana. Kada je 19. prosinca došla na poštanski šalter, jer je pronašla obavijest u kasliću, uručili su joj tamnu vrećicu i zbog gužve i nedostatka strpljenja ljudi u redu istu nije otvorila odmah. Bilo joj je pomalo čudno da se radi o tamnoj neprozirnoj vrećici jer su prethodne Gomez narudžbe stizale u prozirnoj. No, taj element koji je zazivao oprez, koji će se kasnije pokazati kao bitan u mozaiku prijevare, nije bio dovoljan da otvori vrećicu prije plaćanja na šalteru. Kada je došla doma i otvorila vrećicu uslijedilo je golemo razočaranje. Umjesto naručene crne majice s kapuljačom koju je platila 275 kn na šalteru Hrvatske pošte dobila je neusporedivo jeftiniju crno-bijelu običnu majicu šahovskog uzorka koja je na web stranici deklarirana kao karirani pulover i to cijene 173,20 kn. Odmah se zaputila u poštu s reklamacijom no na šalteru joj je rečeno da je uplata prošla i da jedino može dati račun na koji će za par dana stići povrat novca. Skeptična zbog iskustva prevare odlučila se ne dati račun prije nego što uputi reklamaciju Službi za korisnike. Zvala je telefonski broj na koji se nitko nije javljao. Obratila se našoj redakciji i ostavila dokaze prevare. Poslali smo mail Službi za korisnike Aboutyou.hr s konkretnim dokazima prijevare kupca ali nikada nismo dobili nikakav odgovor. Odnosno, stigao je samo automatski generiran odgovor kako 'svi imaju šoping groznicu pa je stigao neočikavano veliki broj upita kupaca'. Osim toga ništa. Stoga, ako ne želite biti nasanjkani, grubo prevareni, osjećati se kao da su vam prodali mačka u vreći - pročitajte gorko iskustvo pevarene Zagrepčanke.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na službenoj web stranici piše 'ABOUT YOU - Besplatna dostava i povrat. Mnogo, poglavito mladih kupaca, olako nasjeda na rečenice koje su tu da bi namamile što više pa i lakovjernih kupaca. Piše: 'Preko 1500 modnih marki online na ABOUT YOU- veliki izbor, jednostavno naručivanje. Kupuj najnovije modne trendove na ABOUT YOU. Kupi odmah. Brza dostava. Rasprodaja Velika raznolikost proizvoda. Odjeća top modnih marki....'. Postoji i hrvatska Facebook stranica na kojoj pišu podaci o tvrtci koja stoji iza Aboutyou.hr. To je kompanija ABOUT YOU SE & Co. KG s adresom u Domstraße 10, Hamburg Njemačka. Uz podatke o tvrtci navode se zakonski zastupnici. Navodimo njihova imena iako zacijelo nijedan prevareni kupac iz Hrvatske nikada neće ni pokušati doći do šefova te kompanije s mrežom podružnica u više od 25 zemalja. Upravni odbor kompanije čine: Sebastian Betz, Tarek Müller, Hannes Wiese te predsjednik Nadzornog odbora Sebastian Klauke. Ispod njihovih imena pišu i kontaktni podaci.

Tu je i mail sluzbazakorisnike@aboutyou.hr na koji smo poslali dva upita na koje nikada nitko nije odgovorio. Postoji i broj telefona na koji ćete teško ikada dobiti ikoga da se javi. No, na Facebooku piše: 'Telefon: 0800 222 860* Pon - Pet: 8 do 22 sata, vikendom i praznicima 9 do 20 sati. * Besplatno na svim domaćim mrežama'. Da ne duljimo, odmah smo poslali redakcijski upit Službi za korisnike na mail About you s dokazima prevare. Dakle, priložili smo dokaze narudžbe, potvrdu, račun te slike preuzete majice na šalteru pošte.

Stigao je samo automatski generirani odgovor u kojem je pisalo: 'Čini se da svi imaju šoping groznicu jer imamo neočekivano velik broj upita kupaca. Imajte na umu da čekanje na odgovor trenutačno može biti nešto duži zbog velikog broja upita. Naši agenti daju sve od sebe i javit će Vam se u najkraćem mogućem roku. Odgovore na mnoga pitanja možete pronaći u našem FAQ. Pogledajte: Nažalost, nakon slanja narudžbe ne mogu se napraviti nikakve promjene u vezi sa sljedećim upitima: Promjena adrese dostave Otkazivanje narudžbe Otkazivanje ili promjena proizvoda unutar narudžbe Način plaćanja'.

Ponovili smo upit pa smo dobili i sljedeći odgovor: 'Hvala što ste nas kontaktirali. Već možete pretpostaviti da je ovo automatski odgovor. Ali ne brinite, mi ćemo Vas kontaktirati što je prije moguće i pobrinuti se za Vaš slučaj! Do tada, šaljemo Vam Vaš osobni referentni broj: 10280346'. Kako bismo oslikali nemoć koja vas obuzme kada se suočiti s konkretnom prevarom na koju vam nikada nitko iz About You neće konkretno odgvoriti, citiramo redakcijski upit:

Poštovani,

Portal imperijal.net provodi istraživanje prijevare kupaca preko Aboutyou.hr.

U svezi s tim imamo sljedeća pitanja:

- Kupac je preko About you aplikacije naručio majicu vrijednosti 275,00 kuna. Kada je preuzeo narudžbu na šalteru Hrvatske pošte vidio je kako je prevaren jer je umjesto naručene majice dobio nenaručenu znatno jeftiniju majicu iznosa 173,20 kuna. Kako komentirate takvu prevaru kupca?

- Koliko ste ove godine zaprimili prigovora za iste ili slične situacije?

- Koliko ste imali povrata roba u takvim situacijama kada su se kupci suočili s prevarom da su dobili naručenu znatno jeftiniju robu umjesto naručene koju su puno skuplje platili?

- Stoji li iza takvih prijevara About you uvjerenje kako će moći brojne kupce jednom prevariti, odnosno kako mnogi od njih možda ne reklamiraju robu i ne zatraže povrat novca? U prilozima se nalaze dokazi prijevare kupca. Cijenjeni odgovor molimo dostaviti tijekom ponedjeljka 19. prosinca 2022.

Nikada nitko se nije javio s konkretnim odgovorom niti našoj redakciji a niti prevarenoj Zagrepčanki. Ovaj slučaj, nažalost, pokazuje kako nije nimalo sigurna online kupovina barem za kupce iz Hrvatske. Inače, prije dvije godine kada se ta kompanija pojavila u Hrvatskoj angažirala je poznate hrvatske influensere kako bi se probili na tržište. Tada su predstavljeni i mladi šefovi te kompanije koja je inače osnovana 2014. godine.  Na web stranici zagrebačke marketinške tvrtke Dialog komunikacije koja im je radila kampanju dostupni su promo podaci o tome kako su About you osnovali mladi poduzetnici Tarek Müller (33), Sebastian Betz (31) i Hannes Wiese (40), te kako je u samo šest godina tvrtka postala jedna od najvećih europskih trgovina odjećom s godišnjim prihodom od 742 milijuna eura.

Navedeno je kako je na hrvatskom tržištu zadatak bio 'postići vidljivost brenda ABOUT YOU kroz suradnju s utjecajnim osobama i medijima, odnosno desegnuti što veći broj potencijalnih korisnika platforme s informacijom o lansiranju ABOUT YOU online trgovine. Pažljivo isplanirani timing Kampanja se sastojala od teaser i reveal faze. Tijekom teaser faze ostvarili smo suradnju s čak 46 influencera, koji su imali zadatak objaviti Instagram postove na kojima nose ABOUT YOU majice s različitim natpisima poput „There is something new ABOUT YOU“ ili „The club is crazy ABOUT YOU“. U kampanji su sudjelovala mnoga poznata lica poput Marijane Batinić, Elle Dvornik, Andree Andrassy, Slavka Sobina i Lane Jurčević. Na dan lansiranja, medijima smo poslali priopćenje za javnost kojim je otkriveno pokretanje ABOUT YOU online trgovine na hrvatskom tržištu.

U iduća dva tjedna svi influenceri koji su sudjelovali u kampanji odradili su fashion haul na svojim Instagram profilima. Fashion haul sastojao se od osam do deset Instagram story objava u kojima su influenceri pokazali odjeću koju su naručili iz ABOUT YOU uz dijeljenje kodova s popustima za njihove pratitelje. Jedanaest milijuna pregleda Ostvarili smo suradnju s 46 influencera. Potencijalni doseg story objava za fashion haul bio 11.373.021 pregleda. Najbolje rezultate ostvarile su influencerice Jelena Marinović, Marina Karatović Mišura i Ella Dvornik. Ostvarili smo ukupno 26 PR objava i plasirali jedan ekskluzivni intervju namijenjen B2B publici' - piše na web stranici Agencije za komunikacijski menadžment Dialog 20 iz Zagreba.

Iza te stranice  stoji tvrtka Dialog komunikacije čija je osnivačica i direktorica Marina Čulić Fischer, inače suvlasnica i tvrtke Pleon partner zajedno s BBDO Zagreb te bivša direktorica Instict Zagreb. Na Instagram profilu najpoznatije hrvatske influencerice Elle Dvornik dostupna je objava vezana uz tu kampanju. Tako uz njenu sliku gdje u majici About You od 7. rujna 2020. piše: 'Od sutra je sve About You'. Zacijelo, osobito mladi kupci koji sve više naručuju preko mobilnih aplikacija ne bi u tolikoj mjeri nasjedali na About You da ta kompanija, kao što vidimo s web stranica angažirane marketinške tvrtke Dijalog komunikacije nije angažirala čak 46 influencera da mlade kupce 'spontano' inficiraju i  uvedu u svijet About You online trgovine.