Malo je koja hrvatska glumica iskristila pojavljivanje u samo jednoj televizijskoj seriji tako dobro kao Bjelovarčanka Sonja Kovač. Glumeći pomalo limitiranu studenticu s atraktivnim izgledom osvojila je srce gledatelja Nove TV koji su s nestrpljenjem prije 15 godina čekali ekranizirane dogodovštine glavnih junaka: Ferde Jurića, Jure Ferdića, Anđe, Sanje, Joze Bubala, Viki..... Od tada do danas puno se toga promijenilo a, nažalost, više nije među živima ni tadašnji direktor programa Nove TV Siniša Svilan. No, Sonja Kovač na vrijeme se ukrcala u influencerski vlak i preko društvenih mreža postala mala tvornica novca. Naravno, ne na razini sestara Kardashian ali to je tako, nismo ni Amerika već Hrvatska. Sonjini profili na Facebooku, Instagramu kao i njena web stranica počinju s terminom XOXO. Iako mnogi misle kako se ona tako zove jer taj termin na engleskom znači zagrljaji i puse, to i nije samo tako. Naime, Sonja svojim pratiteljima tim terminom ne poručuje samo kako ih grli i ljubi već se za to odlučila jer se i njen obrt koji ima sjedište u glumičinom Bjelovaru zove XOXO Sonja. Taj je obrt Sonja osnovala u svibnju 2017. za razne djelatnosti uključujući odnose s javnošću, savjetovanje, reklamu i propagandu, ispitivanje javnoga mnijenja te specijalizirane dizajnerske djelatnosti. No, Sonja nije pozvana na sud jer je nešto krivo napravila kao obrtnica. Naime, djelo za koje nju terete mogu jedino počiniti fizičke osobe. Sigurno se svi pitate što je to Sonja napravila da se ogriješila o državnu televiziju? Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudeći po njenim profilima na društvenim mrežama Sonja Kovač često je na putu, ne samo nekim kraćim poslovnim putovanjima već i onim prekooceanskim koja puno koštaju sretnice i sretnike koji ih sebi mogu priuštiti. No, Sonja Kovač dokazala se kao uspješna obrtnica jer su objave na društvenim mrežama mamac mnogima. Zbog toga postoje brojni oglašivači koji su voljni dati svoje proizvode i usluge Sonji Kovač kako bi ih promovirala svoj virtualnoj sljedbi. Jasno je kako te objave nisu besplatne već glumica i influencerica na njima dobro profitira. No, idući mjesec u svoj zacijelo pretrpani rokovnik Sonja će trebati upisati i jedan datum koji je ne vodi ni na kakvo reklamno snimanje niti druženje uz čašu šampanjca, koktel sa sezonskim jagodama ili trešnjicama, kanape sendvičima i slično. Sonja će naime morati potegnuti na zagrebački sud ili pak opunomoćiti odvjetnika da poduzme radnje njene pravne zaštite.

Pitate se što je to narušilo idilu Sonjinog influencerskog života protkanog putovanjima, ugodnim druženjima, opuštanjima u raznim salonima, bazenima ili kupkama...? Sonja Kovač pozvana je na Općinski prekršajni sud u Zagrebu kao okrivljenica zbog prekršaja čl. 47. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji. Pozvana je na taj sud 1. lipnja  i to 'na ročište radi ispitivanja povodom optužnog prijedlog HRT-a, u svezi prekršaja počinjenog 16. svibnja 2022'. Izdano joj je i upozorenje. 'Okrivljenica je dužna, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljenici ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno  obavljenom (čl. 145. st. 5. Prekršajnog zakona). 

Okrivljenica je dužna osobno pristupiti ispitivanju. Ukoliko se okrivljenica ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavala primitak poziva,  sud će izdati dovedbeni nalog ...., s time da je okrivljenica dužna snositi  troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta.... Ukoliko se okrivljenica ne odazove pozivu, a njezina nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, ročište se može održati i donijeti presuda bez njezine nazočnosti ...Okrivljenica ima pravo u tijeku postupka uzeti branitelja po svojem izboru, koji može biti nazočan ispitivanju, ali se ročište neće odgoditi zbog braniteljeva nedolaska...' - piše u sudskom pozivu. Ispisao ga je 19. svibnja sudac Darjan Bižupić. Uz poziv Sonji je upućen i optužni prijedlog. Inače, tereti ju se za prekršaj za koji je zapriječena novčana kazna u iznosu 130 eura.

U zakonu piše kako će se tim iznosom kaznit 'za prekršaj fizička osoba koja ne prijavi prijamnik ili se koristi odjavljenim prijamnikom'. S obzirom da iz poziva proizlazi kako je prekršaj počinjen 16. svibnja prošle godine. To znači da je televizijski inkasator uihvatio Sonju 'in flagranti' s malom crnom kutijom. Tako se nekad nazivao TV prijamnik dok su bili manjih dimenzija. Vjerojatno je Sonja uhvaćena s nešto većim prijamnikom s obzirom na njen standard ali i posao kojim se bavi. U svakom slučaju vrijedi istaći kako progon za prekršaj iz članka 47. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji zastarijeva nakon tri godine od njegova počinjenja, bez obzira na to što Hrvatska radiotelevizija, kao pravna osoba s javnim ovlastima, nema pravo izdati obavezni prekršajni nalog. Dakle, Sonja ima još dvije godine do zastare.