U današnje vrijeme nije lako preživjeti niti samcima sa sigurnim primanjima, niti umirovljenicima s najvišim penzijama, niti pripadnicima izumirućeg srednjeg sloja koji je u našoj zemlji sve malobrojniji. Iako to vladajući političari nikad neće priznati u našoj zemlji sve se teže živi i sve je više ljudi koji ne mogu poplaćati osnovne životne troškove. Kriza pogađa ne samo rubne slojeve društva već činjenice govore kako i osobe koje su na vrhuncima karijera i koje su poznate čitavoj zemlji često padaju na udar ovrha, blokada, bankrota. Poglavito je teško obiteljima s malom djecom. Naš proslavljeni redatelj Dalibor Matanić i njegova supruga glumica Helena Minić Matanić zacijelo moraju imati specijalno umijeće kako bi teret kriznih vremena iznijeli na svojim plećima a da to njihova djeca što manje osjete. Krajem kolovoza Dalibor i Helena govorili su za Gloriju o životu s troje djece: "Lola, Max i Neo su nabrijani na 1200 volta". Ljeti se svi trudimo biti ležerniji i potisnuti egzistencijalne brige. Stoga ne čudi da je ta priča prštala energijom o čemu svjedoči i rečenica: 'I uz njihov ‘trio fantasticus‘ ovo im je ljeto dugo, vruće i opuštajuće'. No, sada se Helena mora uhvatiti u koštac s teretom više mjeseci neplaćenih računa. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem siječnja ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'ŽIVOTNE REŽIJE Dalibor Matanić na sudu zbog neplaćenih režija, na meti ovrhe i zbog adrese gdje je Uskok pretresao stanove bivšeg šefa Janafa i uhićenog zbog Piruške Canjuge'. U podnaslovu smo naveli: 'Možda će nakon iskustva s neumornim ovrhovoditeljima naš kultni redatelj uprizoriti novi film radnog naziva 'Fine zatezne kamate', 'Muke po ovrsi', 'Ovršenik želi platiti dug ili slično'. No, tko zna možda se Dalibor odluči i režirati neki film o kriznim, ovršnim vremenima u Hrvatskoj poglavito sada kad je to iskustvo doživjela i njegova supruga. Uostalom, ta je tema sudbina većine građana ove zemlje. U dokumentu koji je dospio na Općinski građanski sud u Zagrebu piše:

'Ovršenik nije podmirio dospjelo potraživanje te se radi naplate tražbine ovrhovoditelja iz vjerodostojne isprave i troškova ovoga postupka predlaže donijeti: Rešenje o ovrsi.' Iz službenog papira vidi se kako Hrvatska radiotelevizija nalaže ovršenici Heleni Minić Matanić namirenje tražbine u iznosu od 63,72 eura / 480,10 HRK uvećanu za zakonske zatezne kamate koje teku od 21. srpnja 2022. pa nadalje i to u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 62,31 eura / 469,47 HRK uvećanim za zakonske zatezne kamate. I Helenin slučaj ukazuje kako su kod nas ovršni postupci skupi pa su tako njena dugovanja za 6 mjeseci neplaćene televizijske pretplate skoro izjednačena s troškovima ovrhe.

Naime, Helena Minić Matanić po HRT-ovoj evidenciji, duguje pristojbu od srpnja do prosinca 2022. godine. Za prisilnu naplatu dugova ravnatelj HRT-a Robert Šveb angažirao je zagrebačku odvjetnicu Ivu Markotić Bagarić i v.d. javnog bilježnika Krešimira Valića. U dokumentu je isktaknuta i klauzula 'općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. No, tu će najdrakonskiju mjeru popularna glumica i supruga našeg proslavljenog redatelja zacijelo izbjeći.