Tri dana uoči Božića 2021. objavljeno je kako jedan od hrvatskih gospodara 90-ih ide u Remetinec. Nekadašnji kandidata za predsjednika RH i neupitni moćnih HGK Nadan Vidošević tako se morao pomiriti s gubitkom slobode a luksuzni dom na elitnoj zagrebačkoj lokaciji zamijenio je skromnom zatvorskom ćelijom. Nadan Vidošević i Zdenka Peternel proglašeni su krivima na izricanju presude u aferi Remorker. Tada je Vidošević proglašen krivim po pet točaka optužnice, te nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora ali je po presudi odmah morao u zatvor. Po prvoj točki optužnice u aferi Remorker osuđena je i njegova bivša desna ruka Zdenka Peternel. Vidošević je tako odmah kombijem odvezen u Remetinec pa će ovogodišnji Božić biti treći koji je dočekao unutar rešetaka. Na slobodi je imao enormno bogatstvo i luksuz o čemu su mediji godinama pisali. Osim luksuzne vile u Zagrebu koja je bila krcata umjetninama a koja glasi na njegovu mamu Vidošević je imao luksuzne nekretnine na Jadranu i u Lici koje je iznajmljivao turistima. Iako većina te imovine nije formalno glasila na njega s obzirom da se radilo o imovini za koju se sumnjalo da je stečena ilegalnim novcima koje je godinama isisavao nezakonito iz HGK na njih je stavljena zabrana raspolaganja. Tako je i na zagrebačkoj vilu u Gornjem Prekrižju rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 13. studenog 2013. g. zabilježena privremena mjera osiguranja zabrana otuđenja i opterećenja nekretnine. Mnogi su se pitali kako Vidošević, dok nije otišao u zatvor i dok mu je godinama trajalo suđenje, uopće uspijeva bez službenih primanja plaćati režije za svoje luksuzne nekretnine. Mediji su još prije 4 godine izračunali kako režije samo za vilu na Gornjem Prekrižju iznose više od 10.000 kn. Kada je otpravljen u Remetinec objavljeno je da će morati HGK vratiti 26 milijuna kn ako presuda postane pravomoćna. Vidoševića je branila razvikana zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković koja je presudu ocijenila: 'duboko pogrešnom i nezakonitom' no to nije pomoglo njenom branjeniku te je najavila žalbu. Krajem studenog objavljeno je kako Vrhovni sud odlučuje o žalbi Nadana Vidoševića koji pokušava srušiti presudu a da je k tomu i narušenog zdravlja. Dok Nadan čeka objavu ishoda svoje žalbe Vrhovnom sudu stigla mu je i ovrha. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Zagrebparking je neuspjelo ovih dana pokušavao uručiti ovršno rješenje bivšem HDZ-ovom moćniku, bivšem ministru gospodarstva, dugogodišnjem šefu Hrvatske gospodarske komore i kandidatu za predsjednika RH. Službeno pismeno poslali su mu na njegovu adresu, velebnu rezidenciju na zagrebačkom Gornjem Prekrižju, odnosno na vilu koja je vlasnički uknjižena na Mariju Tudor Vidošević. Podsjetimo, radilo se o majci Nadana Vidoševića koju su mediji odavno prozvali najbogatijom hrvatskom bakom. No, Nadana nije bilo doma da poštaru otvori vrata i preuzme ovršno rješenje jer se nalazi u remetinečkom zatvoru. Da je bio u luksuznim dvorima onda bi otvorio kuvertu i pročitao da mu je Zagrebparking poslao ovrhu zbog neplaćenih računa za parkiranje u metropoli. Naime, Vidošević je Zagrebparkingu ostao dužan 200 kn / 26,54 eura uvećano za zakonske zatezne kamate koje teku od 1. ožujka 2019. pa nadalje.

Pozvan je da dug plati u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 187,50 kn / 24,89 eura uvećano za zakonske zatezne kamate koje teku od dana donošenja rješenja o ovrsi pa do isplate. Istaknut je i ovršni zahtjev, odnosno predložena ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona. Iz priloženog se vidi kako se Vidošević parkirao po metropoli pa je dobio kazne 28. veljače 2019., 31. svibnja 2019., 29. veljače 2020. i 31. svibnja 2020., i to tri kazne u iznosu od po 60 kn te jednu od 20 kn. I to dokazuje kakvu je razinu bahatog ponašanja imao dugogodišnji moćnik prije nego što je dospio u zatvor. Ovrha je povjerena javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru iz Zagreba koji je ovršno rješenje potpisao 20. rujna 2023. godine.

U kolektivnoj svijesti brojnih građana ove zemlje Vidošević je ostao upamćen kao jedan od onih koji su u najkraćem roku prokrčili  put od podstanarstva do enormnog bogatstva. Kada su istražitelji ušli u njegovu zagrebačku vilu ne samo da su ostali šokirani luksuzom i skupim umjetninama koje su tada zaplijenjene već i lovačkim trofejima koje je Nadan donio iz skupog safarija u Africi. Tako su se slike s web stranice Mashambanzou Safaris gdje Nadan pozira kraj ubijenih lovina s puškom u ruci urezale u svijest prosječnih građana ilustrirajući tako dvije Hrvatske, jednu koja jedva preživljava služeći raznim gazdama i drugu koja pliva u lovi i luksuzu sve dok ne zapne u problemima. Nadanova agonija, podjsetimo, započela je 2013. i eto deset godina kasnije od gospodara prošao je put do uznika kojem prijeti ovrha nad imovinom.