Svašta je dosad proteklih godina izrečeno u saborskoj govornici ali još se nikad nije dogodilo da je netko od saborskih zastupnika aktualnog premijera Hrvatske usporedio s Führerom, omraženim vođom Trećeg Reicha. Kada je Dalija Orešković na njemačkom izrekla rečenicu 'Ein Führer aber nicht mein Führer', kojom je Andreja Plenkovića usporedila s Adolfom Hitlerom vjerojatno je tome prethodilo njeno uvjerenje kako će s tom izjavom uću ne samo u noviju hrvatsku povijest već i izazvati ovacije i pozicionirati se kod glasačkog tijela na kojeg cilja na sljedećim izborima. No, njena je usporedba jedna od onih koja se lako može nazvati nepromišljenom političkom glupošću. Jer Plenkoviću se može svašta spočitati ali da je Hitler to se graniči sa zdravim razumom. No, Oreškovićka možda pomalo gubi kompas jer njene ambicije nisu u suglasju s njenim političkim kapacitetima. K tomu voli ekscentričnost, biti u središtu pozornosti a k povrh svega je i bahata u što smo se i sami uvjerili kad smo jednom prigodom vidjeli kako kamere svih televizija, od nacionalnih tako i lokalnih, čekaju na njen najavljeni dolazak dulje od pola sata uoči prošlih izbora a onda se ona sa zakašnjenjem pojavi umišljena kao da je neka holivudska zvijezda s A liste. No, da bi Dalija Orešković nekoga mogla prozivati iza sebe bi trebala imati neokrnjenu reputaciju i argumente a ne slabašnu karijeru u kojoj je onu odvjetničku zamijenila pozicijom šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u mandatu premijera Zorana Milanovića. U to je vrijeme Oreškovićka bila snaha politički utjecajnog pokojnog Slavena Letice jer je bila u braku s njegovim sinom odvjetnikom Franom Leticom s kojom ima blizanke. S obzirom da se karijera Dalije Orešković munjevito razvijala sve dosad a da zapravo nije imala sadržaj koji bi egalizirao njene sposobnosti s funkcijama do kojih je dospjela ne čudi da je sada nervozna jer očito cilja ili na novi mandat u Saboru ili čak nešto i više. No, da bi mogla dalje širiti verbalnu paljbu morala bi počistiti u vlastitim redovima. Naime, pogledajmo kako je njen kandidat s izborne liste za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, odnosno kandidat Centra čija je bila predvodnica, Anton-Jan Klasinc osuđen za kazneno djelo i kakva mu je kazna izrečena. Napomenimo, kako spomenuti ne samo bio izborni Oreškovićkin kandidat već je bio i donator Pametno a jedan je od onih koji preko Facebook profila afirmira poruke koje velika liderica Dalija Orešković iznese preko Facebooka. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U slobodnim i demokratskim zemljama mediji imaju mogućnost kritizirati vlast bez da žive u strahu od te iste vlasti i da provode autocenzuru zbog straha od vladajućih. Aktualni hrvatski premijer, bez obzira na sve njegove propuste a o kojima smo pisali u nedavno objavljenom kritičnom članku o njemu, prvi je hrvatski premijer koji nije vršio latentni ili očiti pritisak na medije. Bilo bi van pameti očekivati da premijer bude pošteđen u Sabornici ali izvan je svake pameti uspoređivati ga s Hitlerom. To je napravila Dalija Orešković za koju smo prethodno otkrili kako je ne samo nemarna po pitanju plaćanja vlastitih računa i peglanja kartice već da se iskazala po šlamperaju dok je bila odvjetnica. O tome svjedoče naši prethodni članci: 'Dalija Orešković suočena s drugom ovrhom, nakon Dinersa isplivali i računi koje nije plaćala pola godine', članak: 'Dalija Orešković ulovljena u šlamperaju i odvjetničkom neznanju' te članak: 'Dalija Orešković peglala karticu ali nije plaćala račune od 2021. iako ima plaću od 22.447 kn, prijeti joj ovrha'. No, i stranka koja je lansirala Daliju u Sabor suočila se s propustima. O tome svjedoči naš članak: 'Stranka koja je lansirala Daliju Orešković u Sabor i čiji je predsjednik bivši ministar i potpredsjednik Vlade pred ovrhom, saznajte kome i koliko duguju'.

No, Dalija očito nije pouzdana ni kad su posrijedi kandidati koje stvalja na svoje izborne liste. O tome svjedoči Zbirna lista pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba od 16. svibnja 2021. godine. Dalija Orešković predvodila je svoju listu Centar a 11.-i na njenoj listi bio je Zagrepčanin Anton-Jan Klasinc. Njegovo smo ime pronašli u pravomoćnoj presudi ali i na listi donatora Pametno. Naime, na Županijskom sud u Bjelovaru kao drugostupanjskom sudu sudsko vijeće sastavljeno od sutkinja toga suda i to Dajane Barberić-Valentić kao predsjednice vijeća, Milenke Slivar kao članice vijeća i izvjestiteljice i Sanele Horvat kao članice vijeća odlučivalo je o žalbi u kaznenom predmetu protiv optuženika Antona-Jana Klasinc, zbog kaznenih djela iz čl. 139. st. 2. i dr. Kaznenog zakona a protiv presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu broj K-2004/2019-55 od 10. listopada 2022. godine.

Spomenuto sudsko vijeće je na sjednici održanoj 24. svibnja 2023. odbilo žalbu kandidata s liste Centar Dalije Orešković za ZG izbore 2021. te potvrdilo prvostupanjsku presudu. Iz Obrazloženje je bilo vidljivo 'Pobijanom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu stavljena je izvan snage presuda broj K-2004/2019-3 od 18. prosinca 2019. kojom je izdan kazneni nalog protiv optuženika Antona-Jana Klasinca zbog kaznenih djela iz čl. 139. st. 2. KZ/11. i čl. 235. st. 1. KZ/11., te ga proglasio krivim da bi počinio kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnjom iz čl. 139. st. 2. KZ/11., te kazneno djelo protiv imovine – oštećenjem tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ/11. Na temelju čl. 139. st. 2. KZ/11. optuženiku je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, na temelju čl. 235. st. 1. KZ/11. utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, te je primjenom čl. 51. st. 1. i 2. KZ/11. optuženik Anton-Jan Klasinc osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci.

Na temelju čl. 56. KZ/11. prema optuženiku se primjenjuje uvjetna osuda tako da se određuje da se jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci neće izvršiti ako optuženik u vremenu provjeravanja od 4 (četiri) godine ne počini novo kazneno djelo. 1.1. Na temelju čl. 62. u svezi čl. 56. st. 4. KZ/11. optuženiku se izriču posebne obveze: - iz čl. 62. st. 1. toč. 1. KZ/11. da u roku od jedne godine od pravomoćnosti presude nadoknadi štetu tako da oštećenici J.M. isplati iznos od 3.000,00 kn/398,17 eura, - iz čl. 62. st. 2. toč. 4. KZ/11. zabrane posjećivanja adrese u Zagrebu, ..., u vremenu od četiri godine od pravomoćnosti ove odluke. Na temelju čl. 58. st. 5. KZ/11. sud može opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne zatvora ako optuženik u roku i na način koji mu je određen ne izvrši u potpunosti ili u većoj mjeri posebne obveze iz čl. 62. KZ/11. koje su mu naložene.

1.2. Na temelju čl. 158. st. 2. ZKP/08. optuženik Anton-Jan Klasinc dužan je na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenici J.M. u roku od jedne godine od pravomoćnosti isplatiti iznos od 3.000,00 kn/398,17 eura. 1.3. Na temelju čl. 148. st. 1. ZKP/08. optuženik je dužan u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti presude platiti trošak kaznenog postupka iz čl. 145. st. 2. toč. 6. ZKP/08. u iznosu od 3.000,00 kn/398,17 eura. 2. Protiv ove presude žalbu je podnio optuženik osobno zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava (ispravno: povrede kaznenog zakona), a sa prijedlogom da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu. 3. Odgovor na žalbu nije podnesen. 4. Temeljem čl. 474. st. 1. ZKP/08. spis predmeta je dostavljen na razgledanje Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, koje ga je vratilo dopisom broj KŽ- DO-95/2023 od 21. ožujka 2023., na nadležni postupak.

. Optuženik je podneskom koji je na Županijski sud u Bjelovaru zaprimljen 11. travnja 2023., zatražio da ga se obavijesti i pozove na sjednicu vijeća, a s obzirom da je odredbom čl. 475. st. 2. ZKP/08. propisano da će se o sjednici vijeća izvijestiti stranke ako je neka od stranaka u roku predviđenom za žalbu ili u odgovoru na žalbu zahtijevala da bude izviještena o sjednici, a optuženik je zahtjev podnio izvan roka predviđenog za žalbu, te nije izvješten o sjednici vijeća. Osim toga, ovaj sud nije smatrao da bi prisutnost optuženika na sjednici vijeća bila korisna za razjašnjenje stvari, a s obzirom na opširnu i detaljnu žalbu optuženika. 6. Žalba nije osnovana.....' - piše u uvodu te presude. Tako bi bilo dobro da prije nego što posegne za neprimjerenim usporedbama i prije nego što Daliju 'ubije prejaka riječ' malo pomete i ispred svog praga. Inače, osuđeni Dalijin kandidat Klasinc s Facebook profila Jan Klasinc komentira Dalijine FB objave i naravno podupire svoju veliku šeficu ali i objavljuje nebrojene montaže faca iz politike, moćnika i osoba iz javnog života.

Nakon objave članka primili smo mail Jana Klasinca koji u cijelosti objavljujemo:

Poštovani,

U vezi vašeg napisa komentirao bih da nije točno da me je Dalija O. stavila na svoju listu 2018. imajući informaciju o kojoj vi govorite, nego je riječ o listi stranke Pametno, a sada Centar, u koju je Dalija ušla sa svojom strankom SIP. U to vrijeme ona je dobila anonimni poziv u kojem me netko optužio da sam napravio tučnjavu u BIPI u Kvaternik Plazi, dok sam zapravo ja napadnut 5.1.2013. u Kvaternik Plazi, a tada je bio nazočan i bratić suca Ivana Turudića (sadašnji prisegnuti glavni državni odvjetnik RH), Miro Vrlja, i njegova dva konobara koji su mene teretili za napad. Nakon toga me je stavila niže na listu, što na kraju i nije bilo značajno, jer nitko nije izabran s te liste za skupštinu grada Zagreba. U pogledu ove presude koja je dobesena bitno kasnije mogu reći da imam neupitan dokaz da u vrijeme tog navodnog djela nisam uopće bio na mjestu gdje se ono dogodilo, ali nisam u toku postupka na tome insistirao, jer sam htio da svi svjedoci na sudu daju lažne iskaze kako bi kasnije mogli za to biti odgovorni, jer je davanje lažnog iskaza i lažno optuživanje na sudu isto kazneno djelo.

Bez obzira na ishod postupka, to će se kad tad utvrditi, ako bude postojao interes za to, primjerice u postupku Stepincu upravo je sudac Ivan Turudić utvrdio da se kod njega radilo o montiranom postupku, kakav je i ovaj, a za montirane postupke se kad tad ipak sazna da su montirani. Da sam se branio aktivnije, svjedoci bi prilagodili svoje iskaze tome ili bi odustali od svjedočenja. Uostalom, oni svi znaju da su lažno svjedočili, a policija isto tako zna da me nije zatekla na mjestu i u vrijeme kad je podnesena prijava i tako dalje. Činjenica je da je tome prethodio događaj s g. Vrljom u BIPI, odnosno napad na mene zbog otkrivanja nekih stvari koje navedenima očito smetaju i to lako može dovesti do lažnih prijava i svjedočenja osoba koje su s time na neki način interesno povezane. Vi sad procijenite tko je tu opasniji, g. Vrlja i ekipa ili ja: bit će da je procjena da sam ja puno opasniji, pa je sud mene osudio. Mimo toga nemam nekih primjedbi na vaš članak, no u novinarstvu (ne žutom) je običaj pitati osobe o kojima je riječ.

Srdačno, Jan Klasinc

Dalija Orešković Antona-Jana Klasinca na izbornu listu stavila je 2021. a on je već bio osuđen kazneno 2019., presuda mu je postala pravomoćna u svibnju 2023. godine