Poznata glumica, scenaristica i glavna urednica časopisa Elle spor je protiv bivšeg novinara pokrenula 5. svibnja 2021. godine i to zbog kaznenog djela iz čl. 149. st. 2. Kaznenog zakona. Preko sustava e-predmet vidljivo je kako je dosad održano samo jedno ročište, više je puta bila neuredna dostava a tužiteljica i tuženik su sudu dostavljali podneske preko svojih odvjetnika. Veljaču zastupa zagrebačka odvjetnica Una Zečević Šeparović a tuženika zagrebački odvjetnik Krešimir Mateković. Tuženi Strukar sudu je 16. veljače ove godine dostavio žalbu. Uobičajena je predrasuda da piarovci rade na promociji svojih klijenata i uljepšavanju njihovih slika u javnosti te da izbjegavaju svaki sukob s javnim osobama. No, u slučaju spora Veljače i Strukara očito ta teorija ne drži vodu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Malo koji je bivši novinar a sadašnji piarovac uspio poput Vedrana Strukara osigurati medijski status i biti relevantan sugovornik brojnim medijima u širokom rasponu tema od Lepe Brene, Jacuesa Houdeka, Poliklinike Svjetlost i slično. Kada je 2019. Strukar gostovao u Pressingu N1 televizije otkrio je kako se iz novinarstva prebacio u PR i kako mu je Lepa Brena 'promijenila život'. “Do 2011. sam bio novinar, mnogi su me smatrali dosta kompliciranim novinarom, jer sam zahtjevan i nisam bio blagonaklon prema sugovornicama. Gospođu Živojinović poznajem puno godina, ja sam joj rekao na ručku da sam se zasitio svega u novinarstvu. Ženu s ogromnim iskustvom, koja je i danas najveća živuća zvijezda na ovim prostorima, sam pitao za savjet. Rekla mi je da joj treba netko drzak i bezobrazan i pozvala me da surađujemo. Prvo sam bio impresioniran, rekao sam – ajmo krenuti. Prestao sam raditi u novinarstvu i otvorio PR agenciju, ona mi je bila prvi klijent i danas smo važan igrač na tržištu”, otkrio je tada Strukar.

Tvrtka Premier Media Group koju je kao vlasnik i direktor preuzeo od Regine Jeger u rujnu 2014. godine prošle je godine u više hrvatskuh gradova organizirala izvedbu predstave 'Lepa Brena Project'. Profili na Instagramu i Facebooku svjedoči kako je Strukar nedavno bio uključen i u organizaciju koncerta Dine Merlina u zagrebačkoj Areni, te da je organizirao više uspješnih proslava obljetnica i drugih evenata za ugledne klijente. Vidljivo je i kako putuje na udaljene destinacije te se snimio i u prvoj klasi u avionu s bivšom predsjednciom Kolindom Grabar Kitarović. Zacijelo u njegovom rasporedu nije na listi prioriteta sudski spor koji protiv njega vodi Jelena Veljače. Sudeći po njenom Instagram profilu rasprava u sporu koji vodi protiv Strukara dogodio  joj se između dva putovanja - sudeći po Instagramu u veljači je uživala u Rixos hotelu Dubai s trećim mužem Vitom Turšićem i kćeri iz braka s Draženom Čučekom a prethodno je skijala na Kronplatzu.

No, kaznenom sporu koji je pokrenula protiv Strukara očito se bliži zastara pa je sutkinja kojoj je dodijeljen predmet 22. travnja 2022. odlučna osigurati nazočnost stranaka na raspravi te je posegnula za mjerom koja i nije česta u sudskoj praksi. Vidljivo je to iz zadnjeg rješenja sutkinje Ivone Horvatić s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu. Kao što smo naveli Jelena Veljača tuži Vedrana Strukara, zbog kaznenog djela iz čl. 149. st. 2. Kaznenog zakona. U zakonu piše: 'Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita, kaznit će se novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa (2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa'. Iz dokumenta je vidljivo kako je tužba privatne tužiteljice Jelene Veljača podnesena 5. svibnja 2021. a ispravljene 12. listopada 2023..

Sutkinja Horvatić je odlučivala o troškovima odgode i to u nazočnosti privatne tužiteljice Jelene Veljača, opunomoćenice privatne tužiteljice, odvjetnice Une Zečević Šeparović i branitelja optuženika, odvjetnika Ivana Sabljića. Tako je 9. veljače 2024. na temelju čl. 147. st. 1. Zakona o kaznenom postupku odredila da je optuženi Vedran Strukar dužan sudu nadoknaditi trošak odgode rasprave zakazane za 9. veljače 2024. u 9,00 u paušalnom iznosu od 500 €. Nadalje piše: 'Optuženik je dužan trošak iz toč. I. izreke platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti ovog rješenja a protekom roka, rješenje postaje ovršno. U slučaju da optuženik ne ispuni obavezu u tom roku, rješenje će se dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu na naplatu putem ovrhe u skladu s čl. 181. st. 4. i 5. ZKP/08. Na temelju čl. 147. st. 1. ZKP/08. optuženi Vedran Strukar, OIB: ...dužan je nadoknaditi trošak pristupa privatne tužiteljice i njezine opunomoćenice na raspravu 9. veljače 2024. u 9,00 u iznosu koji će se odrediti posebnim rješenjem.

IV. Na temelju čl. 147. st. 1. ZKP/08. optuženik je dužan troškove iz toč. I. i III. ovog rješenja platiti bez obzira na ishod postupka'. Iz obrazloženja je vidljivo kako se na tom sudu vodi kazneni postupak povodom privatne tužbe privatne tužiteljice Jelene Veljača protiv optuženog Vedrana Strukara, zbog kaznenog djela klevete iz čl. 149. st. 2. KZ/11. i dr. 2. Za dan 9. veljače 2024. zakazana je rasprava te je optuženik uredno primio poziv 26. listopada 2023. što je vidljivo iz podataka u e-Spisu o uručenju poziva i dostavnice na listu 34 spisa. Dakle, sud je uputio optuženiku poziv i privatnu tužbu tri mjeseca prije zakazane rasprave upravo zato da bi optuženik imao dovoljno vremena da svoje okolnosti prilagodi terminu obveze dolaska na sud. 3. Dana 6. veljače 2024. u spis je zaprimljen prijedlog za odgodu rasprave podnesene od strane optuženika putem njegovog branitelja, odvjetnika Krešimira Matekovića. Uz prijedlog je dostavljena punomoć datirana 6. studenog 2023. (list 24. spisa) te preslike rezervacija avionskih karata (list 25-32. spisa) iz kojih je vidljivo da je optuženik 24. prosinca 2023. rezervirao povratnu avionsku kartu za Sao Paolo s polaskom od 13. siječanja 2024. i povratkom 12. veljače 2024.

4. Sud nije mogao prihvatiti prijedlog optuženika za odgodu rasprave budući da nije opravdan. Naime, optuženik je pravodobno primio sudski poziv i nakon što je saznao za termin rasprave, rezervirao je putovanje u isto vrijeme kada je zakazana rasprava, dakle za vrijeme svoje obveze pristupa na sud. Osim toga, kada bi njegovi razlozi za izostanak i bili opravdani, optuženik je imao dovoljno vremena o tome pravodobno obavijestiti sud, koji bi onda unaprijed odgodio raspravi i zakazao novu raspravu u primjerenom terminu. Stoga je sud zaključio da je njegovo ponašanje usmjereno na neopravdanu odgodu rasprave, a posljedično, i na omalovažavanje suda te opstrukciju postupka. Stoga je optuženik putem branitelja obaviješten od strane suda da njegov prijedlog za odgodu ne može biti prihvaćen. 5. Na raspravu su pristupili privatna tužiteljica Jelena Veljača, opunomoćenica privatne tužiteljice, odvjetnica Una Zečević Šeparović i branitelj optuženika, odvjetnik Ivan Sabljić. Izostankom optuženika su nastali troškovi postupka jer je zbog tog izostanka postalo bespredmetno sudsko zasjedanje.

6. Zbog navedenog, sud smatra da je takav postupak optuženika usmjeren na odugovlačenje ovog postupka te da je krivnjom optuženika došlo do nepotrebnog zasjedanja suda, pristupa svih drugih osoba i odgode rasprave. Stoga je isti dužan snositi trošak odgode.7. Sud je odredio visinu troška odgode u paušalnom iznosu od 500,00 €, i to razmjerno složenosti postupka i činjenici da su bespotrebno pristupile gore navedene osobe te je odlučeno kao u toč I. ovog rješenja.8. Optuženik je dužan trošak platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti ovog rješenja, a protekom tog roka rješenje postaje ovršno. U slučaju da isti ne ispuni obvezu u tom roku, rješenje će se dostaviti nadležnom državnom odvjetništvu na naplatu putem ovrhe u skladu sa čl. 181. st. 4. i 5. ZKP/08. ... 9. Postupanjem optuženika je nastao, pored paušalnog troška suda, i trošak pristupa privatne tužiteljice i njezine opunomoćenice te je optuženik dužan naknaditi i taj trošak o čemu će se donijeti posebno rješenje pa je odlučeno kao u toč. III. Izreke. 10. Optuženik će u smislu čl. 147. st. 1. ZKP/08. paušalni trošak suda i trošak pristupa suprotne strane snositi bez obzira na ishod postupka te je odlučeno kao u toč. IV. izreke' - piše u rješenju. Strukar ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana primitka pismenog otpravka ovog rješenja