Zagrebačka agencija za tzv. nativni marketing na svojoj web stranici navodi: 'Linker je inovativna platforma za preporuku i distribuciju sadržaja na partnerskim medijima. Putem naprednog algoritma sustav prepoznaje sadržaj koji zanima korisnika i distribuira ga pravoj publici'. Za neupućene u tu terminologiju, narodski rečeno radi se o marketinškoj agenciji koja stoji iza oglasa koji su integrirani u novinske članke na hrvatskim portalima. Njihovi članci imaju efektne naslove i ljudima vrlo često obećavaju medicinske proizvode i brzo ili čudesno ozdravljenje ako ih kupite. Linker Media se integrira na stranice hrvatskih portala tako da ima i pristup alatu koji prati promet na stranici pa se njihovi oglasi u pravilu prikazuju unutar najčitanijih članaka. Tako imaju što veći doseg za svoje klijente čije čudesne lijekove ili preparate oglašavaju na najposjećenijim portalima. Na web stranici Linker Medije vidljivo je kako surađuju redom s: Jutarnjim listom, Večernjim listom i Slobodnom dalmacijom, portalima novilist.hr, net.hr, dnevnik.hr i tportal.hr. To znači da ćete oglase u njihovoj režiji zamijetiti ako pažljivije pogledate mali logo linker na svim tim portalima i to unutar članaka koji pobuđuju najveći čitalački interes. Suradnja zagrebačke Linker Medije s navedenim medijima je opsežna i teško je znati koliko su oglasa integrirali u pojedine članke. No, proteklih dana intenzivno su reklamirali čudesni lijek za artritis koji je proizveo tobožnji ortoped s diplomom Medicinskog fakulteta u Zagrebu dr. Slavko Orišković. Svi koji su proteklih dana ugledali pompoznu najavu a pate od bolova od artritisa na nekom od navedenih medija te kliknuli na ponuđeni link bili su preusmjereni na stranicu koja je izgledala kao tipični news portal. Na toj je stranici bio intervju s lažnim zagrebačkim doktorom Oriškovićem, slika kakve su u ponudi raznih foto agencija na internetu a koja je hrvatske čitatelje obmanjivala kako je to osobno on sa suprugom Anom koju je izliječio od bolova u koljenima. Otkrili smo kako je ta ista slika objavljena na bugarskom portalu istinata.com no, tamo nigdje ne piše kako je to dr. Slavko Orišković već piše da je to dr. Stefan Ivanov koji je izliječio suprugu Krasimiru. Suvlasnici zagrebačke tvrtke Linker Medija su zagrebačke Red View Media d.o.o. i S.T.A.R. DIGITAL d.o.o. a direktori Hrabren Suknaić i Diana Dumanić. Prihodi Linker Medije u 2021. prema izvješću koji su predali  iznosili su fantastičnih 18.711.356 kuna. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na tržištu lažnih i obmanjujućih marketinških pothvata vrte se ogromni novci. Stoga ne čudi da su se prihodi zagrebačke agencije koja vrti manipulativne oglase na hrvatskim portalima udvostručili od 2000. godine kada su iznosili 9.146.855 kuna. Prihodi su, prema izvješću koji su potkraj ožujka 2022. potpisali članovi društva, dakle za dvije službene tvrtke, suosnivačice,  direktori Hrabren Suknaić i Diana Dumanić te treći suvlasnik Branimir Prskalo koji je prestao biti suvlasnik u srpnju 2022.  - iznosili  18.711.356 kuna. Znakovito je kako se prihodi u Hrvatskoj uvijek brže i kvalitetnije mogu ostvariti kada netko posluje u sivoj zoni, primjerice kada netko širi manipulativne oglase s lažnim podacima, nego kada netko plasira provjerene i pouzdane informacije ili proizvode. No, na takve defekte trebali bi reagirati nadležni a ne samo da pojedini mediji pridonose raskrinkavanju takvih pothvata. Kako bismo provjerili elemente na kojima počiva integracija reklamnih objava Linker Medije s medijskim sadržajima na vodećim  hrvatskim portalima poslali smo upit šefovima Linker Medije na koji, do traženog termina, nije stigao nikakav odgovor.

Istaknimo još kako smo upit poslali osobama koje čine vrh takve vrste biznisa u Hrvatskoj, odnosno bivšem direktoru Google za Hrvatsku i čitavu regiju Hrabrenu Suknaiću te uglednoj menadžerici Diani Dumanić, inače supruzi Jere Dumanića, šefa u Hrvatskom telekomu. Prema sudskom registru Diana Dumanić je, osim što je direktorica u Linker Mediji i direktorica Red View Media d.o.o. čiji je osnivač S.T.A.R Digital. S druge strane Hrabren Suknaić ima još impresivniju poslovnu biografiju. Tako je bio član Uprave Manroland Adriatic od travnja 2005. do studenog 2011. godine. Jedini vlasnik tvrtke Anquiro bio je od svibnja 2007. do kolovoza 2009. godine. Jedini osnivač Linker Medije bio je od ožujka 2012. do lipnja 2016. godine. U Linker Mediji prvo je bio direktor a sad je član društva. Od ožujka 2022. je suvlasnik tvrtke Digitalne platforme u kojoj je direktor. Što se pak tiče tvrtke S.T.A.R. diigital koja je de facto jedini krajnji vlasnik Linker Medije u njoj je prvo bio član društva pa direktor. Impresivno carstvo s fantastičnim prihodima Hrabrena Suknaića i Diane Dumanić izraslo je i na principima koji se vide već iz samog sadržaja upita koji smo im poslali a na koji nije stigao odgovor.

Dakle, pitali smo ih o manipulacijama i lažnim informacijama, uključujući i lažnog doktora i čudesni lijek za artritis - gel Motion Free, koje oni integriraju preko svojih oglasa na hrvatske portale. Citiramo upit:

'Portal imperijal.net provodi temu o obmanjujućim i lažnim oglasima koji se emitiraju preko tvrtke Linker media. Navest ćemo konkretan primjer. 

- Na web stranici novilist.hr (link i screen u prilogu) objavljen je primamljujući oglas Linker medie s naslovom: 'Pronašli su način da dobiju dodatnih 5.000 eura. Pogledajte metodu koja će omogućiti...'. Taj oglas vodi na prevarantsku web stranicu academyeduofferonline.com - link - na kojoj se nalazi članak pod naslovom: 'MLADI GENIJE SMISLIO JE ALGORITAM KOJI SVAKOM OMOGUĆAVA DOBITI 10 510 EURA OD VALUTE STELLAR'.  ISKORISTILO JE VEĆ 2700 HRVATA'. Članak je ilustriran slikom tobožnjeg Dalibora Jokića. Ista lažna priča i isti lažni lik prethodno su objavljivani i na drugoj fantomskoj web adresi economistguide.com - link samo je iznos tobožnjeg profita izražen u kunama. Već jednostavnom pretragom preko Google Lens vidljivo je kako se radi o kupljenoj agencijskoj slici te da se ne radi ni o kakvom Daliboru Jokiću već o slici u ponudi agencije Fizkes u kategoriji 'milenijski biznismen koji radi od doma' - link 1, link 2. S tim u svezi zanima nas vaš komentar obmanjujućeg oglasa koji plasirate?

- Kako komentirate sadržaj objavljen na stranicu robinud.com na kojem su opisane metode kojim se koristite i manipulativni načini kojim putem izmišljenih web stranica isisavate i proračunski novac i sve to u sprezi s marketinškom agencijom Real Grupom, poglavito kad je riječ o milijunima koji pristižu iz HTZ-a - link?

- Kako komentirate navode koji su tamo objavljeni a tiču se osnivača Linker Medije - tvrtki Red View Media i S.T.A.R. DIGITAL?

- S obzirom da se u nekim slučajevima u kampanjama koje su dijelom opisane na robinud.com radi i o značajnim novcima koji dolaze iz EU smatrate li da bi se mogli naći na udaru hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja?

- Linker Media definira se kao agencija nativnog oglašavanja a po definiciji isto bi trebalo biti dijeljenje kvalitetnog sadržaja koje će dokinuti  'podmukle skrivene banere koji se stapaju s pozadinom'. Smatrate li da kreiranjem i dijeljenjem lažnih oglasa sudjelujete u prijevari javnosti a ne u dijeljenju kvalitetnih sadržaja?

- Je li poslovna politika Linker Medije utemeljena na širenju lažnih, prevarantskih i manipulativnih sadržaja sukladno činjenici da su klijenti vaše agencije medijske kuće - link a koje, plasiranjem takvih oglasa, ostvaruju izravni profit od istih lažnih kampanja koje logično počivaju na eksploataciji ljudske pohlepe za brzim bogaćenjem s jedne strane te lakovjernost poglavito mladih čitatelja?

- Smatrate li da su mogućnosti manipulacije i podcjenjivanja zdravog razuma kod čitatelja / potrošača neiscrpne i neizmjerne te profesionalno doprinosite tome u ime profita?- Dok smo pisali ovaj upit pojavio se novi oglas Linker Medie s linkom na hr2motionfree.pro, odnosno oglas s fantomskim dr. Slavkom Oriškovićem koji obećava čudesni lijek za zglobove pod naslovom '(Najavni mamac glasi) 'Regenerirana koljena i zglobovi u tri tjedna? Pogledajte kako. Zaboravite na bolove' . Taj se link redirekta na drugi fantomski link. Pretragom preko Google Lens lako je ustanoviti kako je lažni dr. Orišković u Bugarskoj, na web portalu istinata.net ortoped Stefan Ivanov i  gle čuda, tamo mu se supruga ne zove Ana kao u lažnom članku na hrvatskom već Krasimira - link. Smatrate li da bi se zbog takvih i sličnih oglasa Linker Media mogla naći na udaru resornog ministarstva, inspekcije ali i na udaru Ministarstva kulture i medija budući da aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek provodi kampanja za objavu činjenica potpomognuta EU novcima i to kao izraz borbe upravo protiv lažnih sadržaja i lažnih vijesti pa tako i lažnih oglasa iz domene dokazivog nadriliječništva i lažnih doktora?'.

Tako je glasio upit poslan moćnim menadžerima Hrabrenu Suknaiću i Diani Dumanić na koji do traženog datuma, ponedjeljka, 23. siječnja nije stigao nikakav odgovor. Nakon slanja spomenutog upita poslali smo im i dopunu s ilustracijom koja je dokazivala navedeni modus operandi. U toj smo dopuni napisali: 

'U prilogu se nalazi današnji oglas Linker Medije u Novom listu koji obećava čudesni lijek dr. 'Oriškovića'. Ispričavamo se da smo taj screen slučajno izostavili. Vjerujemo kako ste prije plasmana tog oglasa provjerili u Komori liječnika postoji li tamo dr. Orišković kao i da li je isti diplomirao medicinu u Zagrebu jer zasigurno ne biste pustili tako delikatnu i neprovjerenu informaciju s ciljem obmane ljudi koji pate od zdravstvenih tegoba sa zglobovima? Vjerojatno to ne biste napravili jer znate da čudesni lijek cilja na publiku koja možda ne zna za postojanje Google Lensa ili drugih alata provjere autentičnosti kako fotografije tako i metode provjere u Hrvatskoj liječničkoj komori i na drugim meritornim mjestima?'.

Na potezu su svi nadležni a poglaviti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je nedavno najavila kako će s 50 milijuna kuna financirati sustav provjere medijskih činjenica. S obzirom da je ranijih godina često isticala kako će kažnjavati širitelje lažnih vijesti jasno je kako se u tom smislu ništa neće dogoditi sve dok njeno kao i druga ministarstva obilato finaciraju medije koji surađuju s agencijama za tzv. nativni marketing i kroz tu tzv. razmjenu sadržaja preuzimaju lažne i obmanjujuće članke. Dakle, ako ministrica Obuljen Koržinek želi izaći iz zone komfora osobe koja izjavljuje ono što javnost želi čuti a bez ikakvih konkretnih pratećih mjera, koja obilato troši milijune iz EU za navedene sustave - prvo bi trebala budžete usmjeriti isključivo prema onim korisnicima koji nisu istodobno u partnerskim odnosima s agencijama za tzv. nativni marketing poput Linker Medije. No, nije isključeno ako se milijuni iz EU rasipaju iz neznanja ili nekih drugih razloga na subjekte koji sustavno kroz marketing šire lažne vijesti da bi tu bilo itekako puno posla i za hrvatsku ured Europskog javnog tužitelja jer u naravi nema puno razlike između softvera koje je naštimala Gabrijela Žalac i naštimavanja paketa lažnih vijesti u medijima.