Osobni bankroti u Hrvatskoj obično se vode zbog dugovanja koja se kreću do 20.000 kuna i većina duguje za režije te mobilnim operaterima. Takvi se slučajevi, ako dužnik nema unovčivu imovinu, odmah završe. No, ovo je posve drugačiji slučaj jer je dužnica imala skoro pola milijuna kuna dugova za kredite i razne kartice. No, uspjela je dobiti nemoguće dobiti otpis 70 posto dugova od banaka i kartičnih kuća.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije 12 godina Jutarnji je objavio članak kako se u Splitu podigla lavina u svezi s tada 44-godišnjom nastavnicom hrvatskog jezika Juganom Selestrin, zaposlenicom OŠ Meje. Objavljeno je kako je 'njezino skandalozno ponašanje na nastavi, kulminiralo očajničkom odlukom roditelja da zabrane djeci odlazak na nastavu sve do konačnog rješenja problema - odlaska nastavnice'. U tekstu se navodilo kako 'njezino nedolično ponašanje, pričaju roditelji, pamte generacije učenika te škole, no kako nebrojene primjedbe upućene na sve adrese nadležnih prosvjetnih službi nikada nisu dale rezultata, ustrajni roditelji ovaj su put uzeli stvar u svoje ruke.  Nešto više od dvadesetak djece 6. razreda već sedam dana ne dolazi na satove hrvatskog jezika. A takvo će stanje, najavljuju, potrajati sve dok na mjestu sadašnje nastavnice ne vide novu osobu' - pisalo je u Jutarnjem.

Tako je ime te profesorice postalo među rijetkima u kategoriji prosvjetni djelatnici o kojima se u javnosti progovorilo. Naime, u brojnim školama postoje profesori vrijedni divljenja ali, nažalost, postoji i stanoviti broj osoba na ravnateljskim ili profesorskim dužnostima koji uistinu ne zaslužuju kompromitirati taj časni poziv osobnim nemoralom, korupcijom, neradom, a u nekim slučajevima moglo bi se govoriti i o programiranom nasilju prema pojedinim učenicima. Kod nas su inače rijetki slučajevi sankcija u prosvjeti, a mnogi to dovede u svezu s neučinkovitošću prosvjetne inspekcije.

To i ne treba čuditi kada je u tom segmentu puno nepotizma. Primjerice, glavni prosvjetni inspektor za grad Zagreb je Lautaro Galinović a njegova bivša supruga godinama je ravnateljica najstarije zagrebačke OŠ Miroslava Krleže. Sudbina brojnih prijava protiv te ravnateljice završi tako da se formalno delegira inspektorica iz Siska, kako bi se fingirala nepristranost i postupanje po propisima, a onda ta ista inspektorica prilagodi inspekcijski nalaz željama glavnog prosvjetnog inspektora koji s ravnateljicom Silvanom Galinović ima dvoje zajedničke djece. Na raznorazne načine situacija izmiče zakonima i propisima i u drugim gradovima pa ne čudi kako roditelji na kraju pristaju na sve što im se servira u pojedinim školama i pristaju trpjeti razne oblike ponižavanja i nasilja nad njihovom djecom jer je većina svjesna kako će tako bezbolnije proći nego da se bore za pravdu i štite svoju djecu u sustavu koji štiti pojedine prosvjetne prijestupnike a ne  učenike koji su žrtve postupanja tih istih.

Zbog toga ne čudi da se sustav odgoja i obrazovanja polako ali sigurno urušava u nekim školskim ustanovama te da se kroz taj i takav degenerirani sustav pojedini voditelji škola te s njima spregnuti profesori korumpirano bogate favorizirajući odličan uspjeh i tolerirajući izgrede učenika čiji roditelji pripadaju kasti bogatih i moćnih u Hrvatskoj. No, u tom se cijelom sustavu poremećenih kriterija često dogode i neki drastični ishodi po pojedine pripadnike prosvjetne scene u Hrvatskoj. Jedan je takav upravo slučaj spomenute splitske profesorice. Tekst iz Jutarnjeg u kojem je navedeno kako je spomenuta 'na školskom satu potpuno odsutna. Gleda u prazno, pije tablete i spava. Nerijetko se bavi sama sobom, ali ne i djecom. Sređuje nokte, umjesto pravopisa i gramatike popravlja šminku ili frizuru. Imali su prilike, tvrde, vidjeti i snimke uspavane nastavnice na dječjim mobitelima' - piše na Jutarnji.hr kao spomen što je sve moguće u hrvatskim učionicama.

Taj članak je uključio i činjenicu da je na teren po prijavi izlazila Prosvjetna inspekcija, utvrdila nepravilnosti ali članak je završio konstatacijom kako se ne zna da je u Splitu ijedan prosvjetni radnik dobio otkaz  zbog nepravilnosti ili manjkavosti u radu dobio otkaz.  Pronašli smo spomenutu profesoricu na Facebooku i uočili kako je 4. listopada 2019. objavila jednu svoju umornu fotografiju uz komentar kako se osjeća loše te pojasnila: 'Ovako izgledam nakon jednoipogodišnjeg iživljavanja ravnateljice i dviju djelatnica OŠ Meje... Od uvreda, smještaljki, maltretiranja, nasrtaja verbalnih i fizičkih jedva dišem, a imam i probleme sa tlakom, srcem... Tko ima pravo ovo ikome raditi i još kad mu je najteže u životu? Postoji li način da se s dotičnim osobama obave razgovori psihijatrijske prirode? - objavila je Jugana Selestrin na svom Face profilu i samim tim dobili smo odgovor o radnoj sudbini Jugane Selestrin.

Dakle, s obzirom da je kritike adresirala na račun ravnateljice OŠ Meje objavila, znači da je ostala na istom radnom mjestu na kojem je i bila kada su roditelji 2008. poduzimali, očito neuspjeli pokušaj otpora. No, zato je ime Jugane Selestrin isplivalo na Općinskom sudu u Splitu budući je nad njom Fina započela proces osobnog bankrota. Predmet je došao kod suca Jose Puljića, koji je 29.ožujka 2019. pozvao prezaduženu nastavnicu da u roku od 8 dana od dana dostave ispravi i dopuni plan ispunjenja obveza na način da iznose obveza koje planira ispuniti naznači u skladu s čl. 52.a Zakona o stečaju potrošača te da ispravljen plan ispunjenja obveza dostavi sudu u istom roku.

U registru splitskog suda deponirano je i rješenje istog suca od 31. svibnja 2019. kojom je pozvao profesoricu Selestrin da u roku od 30 dana predujmi troškove postupka, odnosno 11.000 kn inače će sud odbaciti prijedlog za stečaj kao nedopušten. Sljedeća radnja istog suca obavljena je 28. studenog 2019. kao poziv za pripremno ročište zakazano za 29. siječnja 2020. Na ročište je pozvan predstavnik predlagatelja, odnosno Fine, te brojni vjerovnici: Zagrebačka banka, Sberbanka, OTP banka, Privredna banka Zagreb i Erste card club. Iz pratećih dokumenata bilo je razvidno kako je profesorica Selestrin uspjela generirati velike dugove kroz kredite te peglanje raznih kartica.

Tako je njezin dug 6. prosinca 2019. iznosio samo prema Zabi ukupno 305.149,31kn od čega je više od 299 tisuća bio gotovinski kredit a 6.256,02 kn bio je kredit za dopušteno prekoračenje. Nastavnica je bila u minusu i po tekućem i deviznom računu. Kod Sberbanke na Master Card kartici Selestrin je imala dug u iznosu od 1.740,6 kn te dodatni dug po kreditu u iznosu 52.395,04 kn. Kod OTP banke imala je kredit od 41.225  kn. Nastavnica zbog koje se dizala pobuna u Splitu imala je i dug na American Express kartici u iznosu 54.149,55 kna te još i na kartici Erste Carda u iznosu 13.154,12 kn.

U travnju 2019. Selestrin je Fini i sudu dostavila plan ispunjenja obveza u kojem je navela kako predlaže otplatu 70 posto iznosa duga te otplatu kredita u roku 5 godina za sve vjerovnike osim za Erste Card za koji je predložila otplatu od 3 godine. Zanimljivo je kako je plan fantastičnog otpisa duga kako ga je predložila profesorica i uspio jer nitko od vjerovnika u zakonskom roku nije uložio prigovor na isti. Vidi se to iz odluke suca Jose Puljića,  koji je 6. ožujka 2020. utvrdio kako je plan dužnice prihvaćen pa su tako nova dugovanja splitske nastavnice prema bankama izgledali fantastično u odnosu na početni saldo.

Tako je nastavnica uspjela izbjeći osobni stečaj te svesti dugove na samo 30 posto početnog iznosa. Tako je njezin dug prema Zabi pao na iznos od 91.544,94 kuna s obvezom otplate u 60 rata; iznos prema Sberbanci pao je na 1.740,16 kuna i 16 rata; kredit prema OTP banci pao je na 12.367,52 kn i 60 rata: dugovi za American express karticu pali su na 16.244,87 kn i 60 rata, a Erste Cardu profesorica je po novom trebala platiti tek 3.946,23 kuna u 36 rata. Sudac Puljić je tako zaključio kako se prijedlog za otvaranje postupka stečaja potrošača time smatra povučenim. Naveo je kako se 'U roku od 30 dana od objave poziva tj. do 30.12.2019. nijedan vjerovnik nije izjasnio o planu ispunjenja obveza pa se smatra da su dali svoj pristanak na plan u smislu čl.50. st.1. Zakona o stečaju potrošača'.

Tako je nastavnica Jugana Selestrin izašla 6. ožujka 2020. iz dužničke noćne more i svoje dugove ne preopolovila nego ih dovela do razine koju dućani nazivaju totalnom rasprodajom. Taj model otpisa kredita i dugova zasigurno bi poželjeli svi građani Lijepe naše. Sada znamo kako je njezin post s Facebooka iz listopada 2019. i njezin javni očaj imao veze ne samo s ponašanjem ravnateljice iz OŠ Meje već očito i s prijetnjom osobnog stečaja s kojom se tada suočila i iz kojeg je izašla kao pobjednica, s respektabilnim financijskim profitom. Umjesto 476.812 kune profesorica je svoj kredit uspjela spustiti na 30 posto tog iznosa odnosno na 140.343 kune. Dakle, splitskoj se nastavnici zaduživanje kod banaka i peglanje kartica višestruko isplatilo a 336.469 kuna otpuhao je Jugani jugo.

Nastavnica Selestrin ostavila je svoju poruku i na web stranici privatne ortopedske ordinacije dr. Marinka Ercega koji je naslovila kao 'Zamolba za pregledom'. Njezina poruka ilustrira ne samo njezin status u OŠ Meje u Splitu već i međuljudske odnose u toj školi koji se zacijelo odražavaju i na sve učenike te škole: 'Molila bih Vas, neurolog mi je preporučio ortopedski pregled u svrhu dobivanja invalidske profesionalne mirovine. U nju idem prisilno zbog strašnog mobbinga koji mi je napravljen u školi na besraman i beskrupulozan način. Rekli su mi da bih je dobila bez problema uz psihijatrijsku dijagnozu što odlučno odbivam jer u mirovinu želim ići dostojanstveno i na osnovu dijagnoza realnih koje imam, a posljedica su viišegodišnjih iživljavanja i sadizma što je kulminiralo ovim što su mi napravili u školi u kojoj sam provela trideset godina.

Istovremeno napominjem da sam u stečajnom postupku što situaciju dodatno otežava.Ako mi je odbiju, snalazit ću se kako znam i umijem, ali neću gubitak radne sposobnosti na osnovu izmišljene dijagnoze. S poštovanjem! Jugana Selestrin P.S. Trebao bi mi termin pregleda i cijena. Mogu isključivo kroz jutro i sljedeći tjedan, ne ovaj', napisala je glavna junakinja ove priče splitska nastavnica Jugana Selestrin.