Politička zvijezda nekadašnjeg zastupnika Živog zida Ivana Pernara definitivno je zgasnula. Sličnu sudbinu dijele i likovi s Pernarove liste koji nisu uspjeli alternativnim programima izboriti saborsku fotelju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U 6.-oj izbornoj jedinici kandidat za Sabor na zadnjim izborima s predizbornom kampanjom i plakatom na kojem je bilo istaknuto Free Canabis istupao je Vjeran Skurjeni. Sebe je u izborima predstavljao kao magistra arhitekture koji istupa kao  kandidat stranke Ivana Pernara. Na njegovom plakatu bilo je istaknut i slogan 'Dosta pljačke'. O sebi je napisao:

'Vjeran Skurjeni, kao osnivač i predsjednik udruge CiD, već 5 godina predano radi na metodološkoj i pravnoj osnovi oslobođenja konoplje, održao je bezbroj tribina, edukacija i radionica o tome kako omogućiti svakom punoljetnom hrvatskom državljaninu i državljanki slobodan uzgoj, preradu, konzumaciju i prodaju svih vrsti konoplje i proizvoda od konoplje. Aktivno povezuje nove poduzetnike s ljudima koji se već godinama bave uzgojem industrijske konoplje i aktivno radi na razvoju aplikacije Crokob, kao novog sustava za distribuciju konoplje među svim proizvođačima i potrošačima. Podržite me na izborima vašim preferencijalnim glasom i zajedno oslobodimo konoplju!'.

Ipak u Sabor nije uspio ući a mi smo njegovo mjesto pronašli na sudskoj oglasnoj ploči. Radi se i presudi Visokog prekršajnog suda RH, odnosno sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Nediljka Boban. Skurjeniju se sudilo zbog prekršaja iz članka 199. stavka 6. i dr. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Sudsko vijeće razmatralo je žalbu okrivljenog Vjerana Skurjenija, podnesenu protiv presude Općinskog suda u Novom Zagrebu od 5. svibnja 2019. godine.

Na sjednici održanoj 21. listopada 2020. odbijena je kao neosnovana žalba okrivljenika Vjerana Skurjenija i potvrđena ranije donešena presuda. Pernarov nesuđeni saborski zastupnik Vjeran Skurjeni obvezan je sudu platiti paušalni iznos troška u iznosu od 300 kuna u roku od 15 dana od primitka presude. U obrazloženju se navodi kako je Skurjeni proglašen krivim zbog prekršaja iz članka 199. stavka 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna. Također i zbog prekršaja iz članka 289. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kažnjen je i novčanom kaznom u iznosu od 7.300 kuna, pa mu je temeljem članka 39. stavka 1. Prekršajnog zakona izrečena novčana kazna u ukupnom iznosu od 9.300 kuna.

Nakon uračunavanja vremena uhićenja preostala mu je ukupna novčana kazna u iznosu od 9.000 kuna. istom presudom Skurjeniju je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 8 mjeseci, te je bio obvezan platiti troškove prekršajnog postupka u iznosu od 250 kuna. Žalbom je Skurjeni tražio ukidanje ili preinaku presude. Nesuđeni saborski zastupnik inače proglašen je krivim jer je kritične zgode upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u krvi od 0,77 g/kg i to na području Pule.

Prema sadržaju zapisnika o ispitivanju okrivljenika Skurjeni se izjasnio o krivnji, na način da je iznio da se smatra krivim za prekršaj iz čl. 199. st. 6. Zakon o sigurnosti prometa na cestama (količina alkohola iznad dopuštene) ali da se ne smatra krivim za prekršaj iz čl. 289. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema tome, Skurjeni se žalio na oduzimanje vozačke dozvole i kaznu koja mu je izrečena zbog upravljanja vozilom u vrijeme dok mu je ozrečena mjera zabrane upravljanja.  Iz preude je vidljivo kako je Skurjeni od strane suca, između upozoren da nije dužan iznijeti svoju obranu niti odgovarati na pitanjate da ima pravo uzeti branitelja i nakon čega se on izjasnio da će iznijeti obranu te da se odriče prava na branitelja.

'Dakle, okrivljeni se u postupku mogao izjasniti da ne želi dati svoju obranu i zatražiti vrijeme za pripremu obrane i angažiranje branitelja, a nije ničim osporio svoju raspravnu sposobnost i prvostupanjski sud ga je zakonito ispitao, temeljem prije citirane odredbe čl.134. st. 4. Prekršajnog zakona. Prema odredbi čl. 221 st. 1. toč. 3. Prekršajnog zakona žurni se prekršajni postupak vodi protiv uhićenika, a okrivljeni je bio uhićen u postupku, i prvostupanjski sud nije povrijedio okrivljenikovo pravo obrane vođenjem žurnog postupka' - piše u presudi.

U listopadu 2019. mediji su objavili kako su Skurjeniju ukrali sadnice industrijske konoplje u okolici Zaprešića. Naime, nepoznati počinitelji u noći s 8. na 9. listopada potpuno opustošili jedno od pet Skurjenijevih polja industrijske konoplje u obližnjoj Mariji Magdaleni.  Ukradeno je dvjesto sadnica ukupne vrijednosti oko 400.000 kuna i to neposredno prije organizirane berbe' - izvijestili su mediji. Iz navedenog je jasno kako Skurjenija ne muče samo problemi s pravosuđem već i s nepoznatim kradljivcima vrijednih konoplji.