Izvukli smo dio zaboravljene prošlosti iz službenih registara i tako se još jednom uvjerili kako je politički konvertizam i zaborav osobne prošlosti uvijek konstanta na ovim prostorima. Možemo se predstavlja kao nova ljevičarska snaga, piše se kako su zeleni pobijedili crne i crvene. No, kada je Tuđman bio na vrhuncu moći frontmeni Možemo stajali su u koloni pred njim kako bi im zataknuo državno odličje. Hoće li se 'autati'?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Red Danice hrvatske sa likom Marka Marulića pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dodjeljujivao je za osobite zasluge u kulturi. No, među onima koji su dobili to odličje od hrvatskog predsjednika nalaze se i saborski zastupnik Možemo Vili Matula ali i zamjenica Tomislava Tomaševića i zastupnica stranke Zagreb je naš, Urša Raukar Gamulin. U vrijeme kad je u srpnju 1996. odlikovana glumica još nije bila službeno promijenila ime Neda u Urša ali se tako predstavljala. Upravo zato u službenom glasilu RH Narodnim novinama ne piše Neda Raukar Gamulin već Urša.

Matula je od Tuđmana odlikovan u prosincu iste godine. Sljedbenici platforme Možemo, dakle Tomaševića, Raukar, Matule zasigurno nemaju lijepih riječi za prvog hrvatskog predsjednika. Tuđmanizam je politička platforma od koje se žele distancirati svjetlosnim miljama. Tuđman je plakao od sreće kada je jugoslavenska zastava mijenjana hrvatskom. Vili Matula stajao je u prvim redovima kada se prosvjedovalo zbog promjene Trga maršala Tita i kada su se u Zagrebu vijorile petokrake i jugo zastava. Sada Matula, Raukar i Tomašević nastupaju pod zelenom  petokrakom. Matula je podsjetimo bio član Saveza komunista a  1989. izabran je CK Hrvatske.

No, postavlja se pitanje zašto nisu devedesetih iskazali građansku hrabrost i dosljedno odbili odličja. Naglasimo i kako je Uršin otac pokojni profesor glazbe Mladen Raukar također primio isto odličje od Tuđmana ali mjesec dana prije svoje kćeri, buduća saborska zastupnica u slučaju da Tomašević uspije postati zagrebački gradonačelnik. Sada se razna hrvatska odličja koje je dodjeljivao Tuđman prodaju i preko Njuškala. Mogu se kupiti i za 400 kuna. Možda bi Matula i Urša imali obvezu objasniti svojim biračima kako to da su devedesetih ponizno stajali u redu za državno odličje a sada na sva zvona nastupaju kao da s tim omraženim dobom nemaju apsolutno nikakvih dodirnih točaka.