Brojni novinari diljem svijeta pojavu somalijskih pirata dovode u vezu s aferom izvoza radioaktivnog otpada u tu zemlju u koju su bili uključeni pripadnici obitelji Bizzio koja se inače bavi i pranjem love za krupne igrače preko rajskih off shore zona. Imaju bogat policijski dosje u više zemalja a u Italiji se nad Bizziom provodila istraga zbog sumnji na ubojstvo dvoje novinara. Zahvaljujući suradnji s obitelji Bizzio, oko čega je vođena policijska istraga od Italije do SAD-a, gazda Atlantic Grupe Emil Tedeschi i njegova sestra mogu mirno spavati osigurani milijunima koje su kroz fiktivne ugovore isisali iz svoje hrvatske tvrtke preko raznoraznih fantomskih tvrtki i računa.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Glavna urednica portala Imperijal.net u vrijeme dok je kao istraživačka novinarka radila za inozemne medije, 4. studenog 2015. poslala je gazdi Atlantic Grupe i suvlasniku RTL Hrvatska Emilu Tedeschiju te njegovoj sestri Ladi Tedeschi Fiorio upit sljedećeg sadržaja:

Poštovani,

Angažirana sam od renomiranog inozemnog medija /novinske agencije da provjerim neke vama poznate činjenice iz poslovanja obitelji Bizzio / Castano. Pretpostavljam kako ste upoznati s dosad objavljenim člancima o poslovima Nickolasa Bizzia, odnosno Bizzijevoj ulozi u dugogodišnjem transportu radioktivnog otpada u Somaliju a koju danas, neki mediji, označavaju i generatorom pojave somalijskih pirata.  Ime N. Bizzia više puta je dovedeno i u kontekst članaka o ubojstvu talijanske novinarke i snimatelja Ilarie Alpi i Mirana Hrovatina (link) koji su istraživali upravo tu radioaktivnu aferu.

Također, N. Bizzio kao i njegovi partneri poput Diega Colomba bili su metom istraga policija više zemalja (Italija, Francuska, SAD, Švicarska, Monako). Ukoliko je sve navedeno za vas potpuna nepoznanica dužna sam vas informirati o nekoliko od brojnih tekstova: (llink ali i o službenim stajalištima - istrazi u talijanskom Senatu (link, odnosno službenom iskazu G. Sebrija - link u kojem se ističe i D. Colombo - te dokumentu Greenpeace - link). U Italiji i nizu zemalja slučaj ubojstva Alpi / Hrovatin se uvijek iznova aktualizira pa je tako o slučaju napisana knjiga pod nazivom Trgovci smrti - link - u kojoj je iznova apostrofiran N. Bizzio a nedavno je istoj temi posvećen i tekst u Republici - link.

- S tim u svezi molim odgovore na sljedeća pitanja: - Jeste li posjećivali gospodina N. Bizzia i gđu. Giulianu Castano Bizzio u njihovom domu u Monacu (adrese: Villa Italie 3, bd d'Italie, odnosno 49 Rue Plati); u Francuskoj: na adresama Clos du Quartier 416 chem Aspe, Saint Cezaire Sur Siagne i 23 Rue Jean de Riouffe, na prestižnom otočiću Cavallo - Korzici ili pak u Švicarskoj na adresi: Via Campione 57, Bissone?

- Jeste li s parom Bizzi / Castano poslovali i preko njihovih tvrtki Deltasteel Luksemburg u kojoj je partner i D. Colombo, podružnica Švicarska te redom preko njihovih sljedećih tvrtki: francuske C. De Cartier , monegaških Et Saint Lazar i Bizzio et Cie, talijanske Techno-Italia S.r.l, švicarskih: Job Contact ili Sadhan Sagl, londonskih: Stormwater, Sawford, P & Z, Bimex Enterprises, Barell & Co te Arcdale Ventures, te vajominške US patents u kojoj jer službena menadžerica Giuliana Castano?

Odgovor na ovaj mail nikada nije stigao. Godinama vlasnik Atlantic Tradea i Atlantic Grupe širi svoje regionalno i globalno carstvo pažljivo gradeći javni imidž urbanog menadžera nove generacije, filantropa, DJ-a, humanitarca, financijera zaklada i udruga, prijatelja iz sjene predsjednika Zorana Milanovića i podupiratelja lijevih političkih opcija. O prvobitnoj akumulaciji kapitala godinama je bitku vodio Mostov Miro Bulj. O tome svjedoči i Facebook stranica na kojoj Bulj podsjeća na afreu s Tedeschijevima i pita gdje je nestala lova za obnovu cetinskog kraja tijekom velikosrpske agresije.

Nije bilo pravosudnog epiloga slučaja Tedeschi ali su očito glasači prepoznali Buljev angažman u smislu raskrinkavanja i skidanja maske s lice plemenitog hrvatskog tajkuna i predatora mlađe generacije. No, više od svega o tome kako je i na kojim temeljima izraslo carstvo Atlantic Tradea i Atlantic Grupe vidljivo je iz dokumenata koji su u sklopu međunarodne istrage završili na DORH-u kod bivšeg, sada pokojnog zamjenika Mladena Bajića, Laze Pajića. Iz tog se dokumenta kao i nizu dokumenata pridruženom tom spisu vidi koliko je bila razgranata mreža kontroverznih osoba i transakcija koje su isplivale kroz taj slučaj. Imperijal je prethodno objavio članak o Tedechijevoj adresi u oazi svjetskih perača love - Malti na koji nije bilo nikakve reakcije.

Iz istog na svjetlo dane isplivali su i razni dosjei o međunarodnim igračima koji sudjeluju u kompliciranim operacijama pranja lova za bogate klijente te njihovi sudski dosjei koji su iskazivali o više nego mutnim prošlostima. No, budući je u Hrvatskoj trend da se službeni dokumenti ako ne odgovaraju interesima moćnih tajkuna, političara ili njihovih gazda iz sjene proglašavaju putem kontroliranih medija, koji pak godinama figuriraju kao 'profesionalni i neovisni' nećemo kao inače pisati članak nego ćemo u nastavku pustiti integralnu optužnicu kakva je bila a koja se vodila protiv Emila Tedeschija i njegove sestre Lade Tedeschi Fiorio.

Ne treba nikoga čuditi da nije bilo nikakvog sankcioniranja u navedenom slučaju. Tu je važnu ulogu odigrao Ured za sprečavanje pranja novca , točnije višedesetljeni šef tog ureda Ivica Maroskoji je u konačnici bio adresa na koju su se slijevali dokumenti iz inozemnih istraga. Kao i u slučaju Ivice Todorića i njegovih višemilijunskih isisavanja milijuna na račune njegovih off shore kompanija, od Švicarske do Britanskih Djevičanskih Otoka, a u kojim je taj ured inozemne kolege obavijestio da su bili legalni jer  je tako Todorić samo kupovao dionice Agrokora, na sličan su način iz ove gabule, u mandatu premijerske Vlade Ivana Račana i partnera, izvučen je i Tedeschi iz međunarodnog financijskog krimena.

No, u slučaju Todorića transakcije koje su prije nešto manje od 20 godina proglašave legalnim u konačnici su mu došle glave kada se državni aparat poguran od strane ruskih financijera našao ugrožen opsegom i dubiozama tih i takvih Agrokor transkacija. U slučaj Tedeschi ne nazire se mogućnost sličnog scenarija ali javnost ima pravo znati kako sustav djeluje s dvostrukim kriterijima. Tako neke moćnike amnestira od procesuirana i sankcioniranja za transakcije dok druge, kao primjerice braću Mamić, za iste osudi trenirajući strogoću i neovisno pravosuđe. Spomenimo i kako je dugogodišnji nadzornik kod Tedeschija bio Siniša Petrović koji je kao prijatelj aktualnog predsjednika u njegovom premijerskom mandatu bio predsjednik NO-a Ine a prema optužbama Slavka Linića te člancima objavljenim u Nacionalu radio u korist Mola.

Članak o osobnom bogaćenju Siniše Petrovića i njegove supruge odvjetnice Marijane Liszt prethodno objavili. Slijede dokumenti koji dokazuju spregu Tedeschija, brace i seke, sa svjetskim peračima novca involviranim u najsramotniju aferu s radiokativnim otpadom na relaciji Italija - Somalija zbog kojeg je vođena svojedobno i istraga u talijanskom Senatu. Dokument copy/pejstamo kako ga RTL Direkt, emisija pod kontroom Emila Tedescija ne bi proglasila fejk newsom kao što su se istaknuli u prilogu gdje su službene dokumente objavljene na Imperijal.net proglasili fejks news kampanjom - link.

URED ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA

Zagreb, Ulica grada Vukovara 72

KLASA: 470-05/02-05/04URBROJ: 513-06/3-04-31/JUK

Zagreb, 21.ožujka 2004. 

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE n/p zamjenika državnog odvjetnika gosp. Lazo Pajić                                                  

PREDMET: ATLANTIC TRADE D.O.O.Obavijest o sumnjivim transakcijama       Temeljem odredbi čl. 3. st.1. i  čl. 12. Zakona o sprječavanju pranja novca (“Narodne novine” br. 69/97-142/03), dostavljamo vam kao nadležnom tijelu obavijest o sumnjivim transakcijama koje se odnose na sljedeće pravne  i  fizičke osobe:

Atlantic trade d.o.o US Brands Ltd Emil Tedeschi Scott Ferguson

Naime, Ured je u okviru svoje zakonske nadležnosti prikupio i obradio podatke u svezi predmetnih  osoba i tvrtki, a koje navodimo u nastavku. PODACI DOSTAVLJENI  OD DEVIZNOG INSPEKTORATA U obavijest koju je dostavio Devizni inspektorat navodi se da su  u kontroli deviznog i vanjskotrgovinskog poslovanja tvrtke Atlantic trade d.o.o., Zagreb utvrđena visoka nerobna plaćanja s osnove lobiranja i poduzimanja svih potrebnih radnji u svrhu dobivanja prava tvrtke Atlantic trade d.o.o. u prodaji na hrvatskom tržištu proizvoda poznatih svjetskih robnih marki (Wrigley, Ferrero, Mars, Johnson Johnson, Duracell, Gillete i sl.), obračunatih u određenom postotku po svakoj izdanoj fakturi od stranog dobavljača.P laćanja su obavljena na temelju izdanih faktura u korist slijedećih tvrtki: u korist tvrtke Northbridge Ltd,182 Logan Avenue, p. o. box 568 Cheyene, Wyoming 82003-0568, USA, za razdoblje od 1996. do 2000. ukupno je uplaćeno 3.264.048,00 USD, na račun broj 300511-47682 kod Die Erste Wien,  Austria;u korist tvrtke US Brands Llc, 164 Chestnut Street, Englewood Cliffs, New Yersey, NJ 07632, USA,  za razdoblje od 01.01.2000.g. do 31.05.2001.g. ukupno je uplaćeno 1.388.644,86 USD, na račun broj 95680343 kod Western Credit Discount Factoring Limited, New York u sastavu Citibank N.A.- Subaccaunt broj 1182101.  U obavijesti se također navodi da je tvrtka Northbridge Ltd prestala s djelatnošću u 2000-oj g. a da je njezine komercijalne poslove ( uključivo i  prava s naslova potpisanih ugovora s trećima) preuzela tvrtka US Brands Llc. Iz sklopljenih ugovora proizlazi da se radi o agentskoj ( distributorskoj) proviziji a stvarno se   radi o lobističkoj podršci u svrhu stjecanja prava distribucije proizvoda poznatih robnih marki spomenutih proizvođača. Devizni inspektorat navodi i to da je preko Hrvatske gospodarske komore  zatražio podatke o bonitetu tvrtke US BRANDS,LLc. Hrvatska gospodarska komora je dana 25.01.2002.g. dostavila Deviznom inspektoratu podatak da tražena tvrtka nije pronađena na adresi navedenoj na komercijalnoj adresi kao poslovna adresa u SAD-u.Nekoliko dana kasnije, točnije 05.02.2002., Hrvatska gospodarska komora je samoinicijativno dostavila Deviznom inspektoratu nove podatke o bonitetu za tvrtku US BRANDS,LLc i to da predmetna tvrtka posluje u skladu sa zakonima SAD ali nisu dostavljeni nikakvi financijski pokazatelji o poslovanju tvrtke, o strukturi vlasništva, o odgovornim osobama ili adresi na kojoj ista posluje. Prema podacima o registraciji za US Brands Ltd   koje je Atlantic trade d.o.o. dostavio Deviznom inspektoratu  US Brands su osnovali društva Shelton Associates iz SAD, Huston,Texas i Shamrock and Sharmrock Overseas Ltd., Jeruzalem, Izrael (raniji naziv Shamrock Chemical Suppliers Ltd.) a Massimo Fantechi navodi se kao ime registracijskog agenta tvrtke US Brands s adresom 164 Chestnut Street Englewood Cliffs , New Jersey.  U privitku obavijesti nalazi se zapisnik o obavljenoj kontroli Atlantic trade d.o.o. koju je obavio Devizni inspektorat .

PODACI OD FinCENA  Fin CEN je za tvrtke NORTHBRIDGE LTD., US BRANDS LLC i ATLANTIC TRADE D.O.O. dostavio slijedeće podatke: Commercial Datbase Provjerom u navedenoj bazi utvrđena je tvrtka pod nazivom Northbridge a Wyoming Limited Liability Company; registrirani agent je Curtis Buchhammer; registrirani ured: 1821 Logan Avenue, Cheyenne, WY 82001  Financial Database  Citibank National, New York, dostavila je Fin CEN-u obavijest o sumnjivim transakcijama  koje se odnose na Wester Credit Discount and Factoring, Diego Colombo i Carlo Gemignani. Naime, po nalogu Atlantic trade d.o.o. a preko Raiffesen bank Austria d.d., Zagreb na  bankovni račun broj 95680343 tvrtke Wester Credit Discount and Factoring Limited( prema nekim navodima financijska institucija) otvoren kod Citibank New York  u razdoblju od 15.09.2002. do 03.05.2003. ukupno je doznačeno 563.105,00 USD. Jedini potpisnici po računu su Diego Colombo i Carlo Gemignani.    Nakon uplata od strane Atlantic trade d.o.o. slijedile  su transferi   u korist  tvrtke H H Hermes and  Horace  Limited u Švicarsku na njen  račun otvoren kod BNP Paribas( Suisse), Zurich 8022, Švicarska. U obavijesti se za Western Credit Discount Factoring navodi adresa: CO Massimo Fanteschi 730 Fifth,New York.  PODACI OD U.S. IMMIGRATION AND CUSTOMS ENFORCEMENT, VIENNA Gore spomenuta služba je obavila obavijesne razgovore sa slijedećim osobama: Giuliana Castano (supruga pokojnog Nicola Bizzio), poznata i kao Giuliana Bizzio, rođena 15.06.1948. u Milanu,Italija, posjeduje talijansku putovnicu br.Y108265 a prebivalište joj je u Monte Carlu,Monako- vlasnica US Brands Ltd. Paolo Bizzio ( sin Giuliane Castano), rođen 08.01.1979.. u Milanu, Italija, posjeduje talijansku putovnicu br.752717A a prebivalište mu je u Monaku -  kao nasljednik Giuliane  vlasnik US Brands Ltd Kevin Gold-odvjetnik vlasnika tvrtke US Brandsa Carlo Gemignani, rođen 11.08.1957.u Piacenzi, Italija, posjeduje talijansku putovnicu br.999093 B, prebivalište mu je u Švicarskoj -  zaposlenik u  tvrtci Colombo Associates čiji su vlasnici Paul Joseph i Diego Colombo, Suad Kreho- direktor tvrtke Gillette Matjaz Marinšek-  regionalni direktor za Balkan  tvrtke Wrigley, Jacobus Van Duinen, rođen 22.02.1938., mjesto prebivališta Slovenija i Florida( Naples)- direktor za Balkan tvrtke Wrigley Roger Southworth-regionalni direktor za Južnu Europu tvrtke Jonnson Johnson   Također ista služba navela je da ju je telefonski nazvala osoba koja se predstavila kao  Nicola Bizzio( suprug Giuliane Castano).  Gore spomenute osobe  su  između ostalog izjavili slijedeće: Giuliana Castano ( vlasnica US Brands ) je izjavila da je tvrtka  US Brands bila plaćena za obavljanje usluge posredovanja prilikom upoznavanja različitih tvrtki  te je zauzvrat primala proviziju i postotak od prodaje. Ista je izjavila da je redovito od tvrtke Colombo Associates iz Švicarske, koja inače obavlja poslove za US Brands,  na svoj račun primala depozite.    Ona je također izjavila da je njen preminuli suprug Dr. Nicola Bizzio uglavnom rukovodio većinom poslova. Castano je izjavila da se nikada nije susrela sa niti jednom osobom iz  Johnson Johnson, Gillete, Wrigley, Sra Lee, Mars ili Duracell te da se u ljeto 2003.g. susrela sa predstavnicima Atlantic trade ali se ne sjeća tko je to bio i o čemu su razgovarali. Kevin  Gold ( odvjetnik US Brands ) je izjavio da je  jedini vlasnik tvrtke Northbridge Ltd  čije je kasnije poslove preuzela tvrtka US Brands bio otac Giuliane Castano . Gold je rekao da je US Brands Ltd  uglavnom upravlja poslovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Monaku, Lihtenštajn i nedavno u Irskoj gdje je Castano direktorica tvrtke. te da je Castano direktorica u istima. Isti je izjavio da je Castano 100% vlasnica tvrtke Shelton Aassociates, Huston, Texas i tvrtke  i Shamrock Sharmock Overseas Ltd. Gold je izjavio da  tvrtka Colombo  Associates obavlja poslove za tvrtku US Brands Ltd. Kevin Gold je također nakon obavljenog obavijesnog razgovora u pismenom obliku iznio svoje mišljenje a vezano za predmetnu istragu  i to da američka vlada nema direktnog interesa za istragu bilo koje osobe iz predmetnih ugovora te da bi on i njegovi klijenti više voljeli direktno kontaktirati  sa hrvatskim vlastima. Carlo Gemignani izjavio je da tvrtka Colombo  Associates  u vlasništvu Paula Joseph i Diega Colombo te da ista obavlja računovodstvene poslove. Isti je izjavio da  je kontaktirao sa predstavnicima Atlantic trade d.o.o.Nevenom Vranković, Emilom i Ladom Tedeschi. Također je izjavio da je Atlantic trade d.o.o. plaćala US Brandsu na način da su se sredstva doznačavala na račun US Brandsa kod Citibank, New York a korisnik po istom računu je tvrtka  Western Credit Discount and Factoring Limited koja je inače podružnica tvrtke Colombo Associates iz Švicarske. Potom je novac doznačen  tvrtci Colombo Associates  u Švicarsku. Nakon što su sredstva doznačena tvrtci Colombo Associates u Švicarsku ista su se isplaćivala. Odgovor na pitanje da li se dio isplaćivao Guiliani Casano  Gemignani je izbjegavao . Suad Kreho ( direktor Gillette)   je izjavio da oni nemaju nikakva saznanja o US Brandsu  te da Atlantic trade d.o.o. nikad nije spomenuo  US Brands niti plaćanje  provizija US Brandsu.   Matjaz Marinšek (direktor za Balkan  tvrtke Wrigley)   je izjavio  da je Atlantic trade d.o.o.  distributer Wrigley proizvoda od početka 1990.g. te da nije upoznat s US Brands , da je ista poslovala s Wrigley ili da je distribuirala Wrigley proizvode u Hrvatskoj. Također je izjavio da između  Wrigley i Atlantic trade nemaju potpisanog ugovora te da iste posluju iz godine u godinu na temelju usmenog dogovora. Marinsek je istakao i to da mu nije poznato zašto bi US Brands primao proviziju ili postotak od prodaje Wrigley proizvoda u Hrvatskoj. Jacobus Van Duinen ( direktor Wrigley za Balkan) je izjavio da se 1992.g. susreo u Zagrebu sa Emilom  Tedeschi jem koji  je u to vrijeme poslovao sa malom tvrtkom papira pod nazivom Atlantic Paper. Emilu Tedeschiju  je odobreno da distribuira  Wrigley proizvode  u Hrvatskoj ali da između Wrigley i Atlantic trade  ne postoji formalno potpisani ugovor ili ekskluzivni ugovor. Istom je  poznata tvrtka pod nazivom  US Brands te  je mislio  da je riječ o podružnici Atlantic trade u SAD-u. Izjavio je da se na kratko susreo sa Scottom Fergusonom iz US Brandsa te da nije upoznat o  nikakvim  provizijama od prodaje Wrigley proizvoda koje je Atlantic trade plaćala US Brandsu. Roger Southworth ( direktor Johnson Johnson za Južnu Europu) je izjavio  da Atlantic trade od 1999.g. distribuira Johnson proizvode u Hrvatskoj i da su sa tvrtkom Atlantic trade potpisali ugovor. Kada su pisali ugovor Atlantic trade je zahtjevao da se u članku 11 Ugovora navede plaćanje provizije US Brandsu .Mislio je da  US Brands obavlja određene usluge za Atlantic trade  u SAD-u a kad se jednom susreo sa Scotom Fergusonom mislio je da isti direktor US Brands. Između ostalog, US Immigration and Customs Enforcement je dostavila i slijedeće podatke i to: U 1993.g. američka carinska uprava zajedno sa francuskim i talijanskim vlastima je bila uključena u istrazi da su tvrtke koje je kontrolirao Diego Colombo navodno bile povezane s pranjem novca a da su osobe povezane sa mafijom  iz Korzike. Kao ključna osoba u ovom predmetu navodi se Scott Fergusson .Prema izjavama odvjetnika Kevin Gold i Carla Gemignani Ferguson nije dugo radio za Atlantic trade. Nakon što je napustio Atlantic trade postao je direktor jedne tvrtke u Irskoj. Isti je bio plaćen od strane tvrtke  Sharmrock Sharmrock Overseas Ltd ,još jedna od tvrtki koju kontrolira Colombo Associates. Ferguson posjeduje američku putovnicu  a trenutno boravi u Hrvatskoj. 

PODACI OD AUSTRIAN FIU Austrian Fiu dostavio je podatak da je račun tvrtke Northbridge zatvoren dana 28.05.2001.g.( točni broj računa je 300511-47682) . Vlasnici računa su Emil Tedeschi i Lada Tedeschi.

PODACI OD FIU MONACO Fiu Monaco dostavio je podaak da je Giuliana Castano, poznata kao Giuliana Bizzio, sa svojim suprugom vlasnica tvrtke S.A.M. AVANGARDE u Monacu, 24 bd Princesse-Charlotte, za pružanje usluga na  području elektronike, softvera i procesiranje podataka.

PODACI OD MUP-A Mup je dostavio podatak da Ferguson Scott ni po kojoj osnovi nije evidentiran u IS MUP-a RH te da ne raspolaže operativnim podacima o njegovoj djelatnosti.

RAZLOZI ZA SUMNJU NA POČINJENJE PREDIKATNOG KAZNENOG DJELA

U Uredu ocjenjujemo da u svezi naprijed navedenih podataka postoji osnovana sumnja u počinjenju kaznenog djela u R. Hrvatskoj temeljem slijedećih činjenica: Prema podacima koje je dostavio Devizni inspektorat evidentno je da je tvrtka Atlantic trade d.o.o uvoznik i distributer proizvoda poznatih svjetskih marki u R. Hrvatskoj te da je za uvoz istih plaćala posredničke usluge  tvrtci Northbridge Ltd i tvrtci  US Brands LLC ( koja je u 2000.g. preuzela poslove Northbridge LTD). Na temelju računa izdanih od Northbridge Ltd  u razdoblju od 1996. do 2000. plaćen je iznos od 3.264.048,00 USD na račun broj 300511-4682 kod Die Erste Wien a na temelju računa izdanih od  US Brands Llc. u razdoblju od 01.01.2000. do 31.05.2001. plaćen je iznos od1.388.664,86 USD  na račun broj 95680343 kod Citibank N. Y.  Posredničke usluge tvrtkama Northbridge i US Brands  plaćala je po svakom izdanom računu koje su tvrtke Wrigley, Mars, Gillette, Johnson Johnson izdavale   Atlantic tradeu. Agentske provizije ugovorene su u Ugovorima i Aneksima Ugovora koje je Atlantic trade prvotno sklapao sa Northbridge a kasnije kad je poslove Northbridge Ltd  preuzela US Brands sa US Brands.  Prema podacima koje je dostavio FinCEN tvrtka   Atlantic trade je u razdoblju od 03.05.2002. do 20.11.2002.  na račun broj 95680343 tvrtke Wester Credit Discount and Factoring Limited (prema nekim navodima financijska institucija) otvoren kod Citibank, N.Y. uplatila iznos od 563.106,00 USD. Nakon tih uplata na teret istog računa obavljeni su transferi  u  korist tvrtke H H Hermes and Horace Limited, Switzerland na  račun otvoren kod BNP Paribas( Suisse), Zurich 8022, Švicarska.  Prema podacima koje je dostavio U.S. Immigration and Customs Enforcement, Vienna, predstavniku Gillette je nepoznata tvrtka US Brands i isti nije upoznat da tvrtka Atlantic trade koji inače distribuira njihove proizvode na području R. Hrvatske plaća za to i proviziju tvrtci US Brandsu. Predstavnik  Wrigley nije upoznat s tim da tvrtka Atlantic trade od prodaje Wrigley proizvoda plaća određenu proviziju US Brandsu a za tvrtku US je mislio da  je riječ o podružnici Atlantic trade u SAD-u. Predstavnik Johnson Johnson je izjavio da mu nije poznato zbog čega Atlantic trade plaća proviziju US Brandsu a koja je inače i ugovorena u samom ugovoru ( čl.11.)  koji su sklopili Johnson Johnson i Atlantic trade. Prema podacima koje je dostavio Fiu Austria vlasnici računa tvrtke Northbridge Ltd kod Die Erste Wien su Emil i Lada Tedeschi.

Sve gore navedeno izaziva sumnju i to: U vjerodostojnost faktura koje su tvrtke  Northhbridga LTD US Brands Llc izdali tvrtci Atlantic trade d.o.o. U nezakoniti transfer kapitala iz hrvatske tvrtke Atlantic trade d.o.o., Zagreb  na račune inozemnih tvrtki u inozemstvu na temelju ispostavljenih faktura za stvarno neizvršene usluge ( konzalting, istraživanje tržišta i sl.) radi izbjegavanja poreznih obveza u R.Hrvatskoj.  Tvrtka  Northbridge Ltd, PO Box 568, Cheyenne, Wyoming i off shore tvrtka  US Brands Ltd, Chestnut Street, Englewood Cliffs, New Yersey,   ispostavljale su tvrtci Atlantic trade d.o.o. fakture za stvarno neizvršene usluge. Sredstva u korist tvrtke Northbridge Ltd uplaćivala su se na račun koji je u ime tvrtke Northbridge Ltd  otvoren  kod Die Erste, Wien a vlasnici računa tvrtke Northbridge Ltd kod Die Erste su Emil  i Lada Tedeschi.

Prema tome može se doći i do zaključka da su najvjerojatnije Emil i Lada Tedeschi sa  tog računa jedan dio sredstava a koja su proizašla iz nezakonitih aktivnosti  podizali u   gotovini  a da je jedan dio prebačen na račune drugih  tvrtki i fizičkih osoba koje su sa njima povezane. Osoba na koju se još sumnja da je na gore navedeni način raspolagala sa sredstvima je i Scott Ferguson koji je bio član nadzornog odbora Atlantic trade i koja je prema podacima s kojima raspolažemo  ključna osoba u cijelom slučaju.Također podaci s kojima raspolažemo ukazuju i na sumnju da je sredstva koja su proizašla iz gore opisanih  nezakonitih aktivnosti Emil i Lada  Tedeschi jednim djelom koristili  za osobne potrebe a   jednim djelom i za ulaganje u legalne poduzetničke poslove (  kao što je kupnja  tvrtke Cedevita d.o.o. u 2001.g.). Prema podacima koji su dostavljeni od Deviznog inspektorata Ferguson Scott je bio glavni savjetnik u svezi kupoprodaje Cedevite kojem je tvrtka Atlantic trade d.o.o. za konzultantske usluge platila 35.000,00 EUR-a.  Isto tako prema podacima s kojima raspolažemo sredstva za tvrtku US Brands uplaćivala su se na račun koji je u ime tvrtke Wester Credit Discount and Factoring Limited otvoren kod Citibank New York a jedini potpisnici po tom računu su Carlo Gemignani i Diego Colombo. Diego Colombo je prema nekim navodima bio povezan sa korzikanskom mafijom te su on i njegove tvrtke bili pod istragom zbog navodnog pranje novca. Gore navedeno ukazuje i na sumnju da se radi o nezakonitom transferu kapitala iz R. Hrvatske i to možda  radi financiranja nezakonitih aktivnosti Diega Colomba  i njegovih tvrtki. Također zbog svega gore navedenog Ured sumnja  da je na ovaj način  i u postupku uvoznog carinjenja robe  umanjena carinska vrijednost uvezene robe budući da je za isti iznos ugovornih i plaćenih provizija po izdanim fakturama  trebalo uvećati cijenu   uvezene robe koju je Atlantic trade d.o.o. uvozio. Temeljem svega gore navedenog Ured sumnja da su Emil Tedeshi, jedan od vlasnika Atlantic trade d.o.o.  i Scott Ferguson, član nadzornog odbora Atlantic trade d.o.o. počinili predikatno  kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju opisano i kažnjivo po članku 292. st.1 i 2. Kaznenog zakona tako da su po prethodno međusobnom dogovoru a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi tvrtkama    (Northbridge Ltd i US Brands Llc) sastavili neistinite fakture za usluge.Ured sumnja da su te neistinite fakture knjižene u poslovnim knjigama tvrtke Atlantic trade d.o.o. na teret troškova  i da se na taj način umanjila porezna osnovica za obračun poreza na dobit što ukazuje na postojanje sumnje da su Emil Tedeschi i Ferguson Scott počinili predikatno kazneno djelo utaja poreza i drugih davanja opisano i kažnjivo po članku 286. Kaznenog zakona. Kako Ured sumnja da su te fakture neistinite te da su sredstva koja su uplaćena u korist tvrtki Northbridge LTD i US Brands LLc  pribavljena naprijed navedenim predikatnim kaznenim djelima  Ured također sumnja da je na opisani način izvršena prva faza pranja novca- faza polaganja novčanih sredstava , pribavljenog kaznenim djelima u R. Hrvatskoj u financijski sustav SAD, Švicarske i Austrije.  Slijedom svega navedenog, predlažemo da postupite u skladu s vašom nadležnošću. O svim naknadno prikupljenim podacima , Ured će vas pravodobno izvijestiti.          

Također vas molimo da nas obavijestite o svim poduzetim radnjama u svezi ove obavijesti.  

URED ZA SPRJEČAVANJE  PRANJA NOVCA

Zagreb, Ulica grada Vukovara 72

KLASA: 470-05/02-05/04URBROJ: 513-06/3-04-36/JUKZagreb,

21. srpanj  2004.  DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE n/p zamjenika državnog odvjetnika gosp. Lazo Pajić                                                  

PREDMET: US BRANDS LLC - ATLANTIC TRADE D.O.O

- Dopuna  obavijesti o sumnjivim transakcijama           T

emeljem odredbi čl. 3. st.1. i  čl. 12. Zakona o sprječavanju pranja novca (“Narodne novine” br. 69/97-142/03), a u svezi Obavijesti o sumnjivim transakcijama, klasa gornja, koja se odnosi na slijedeće pravne osobe: US Brands Llc, 164 Chestnut Street, Englewood Cliffs, New Yersey, NJ 07632, USA Atlantic trade d.o.o, Rakitnica bb, Zagreb  dostavljamo vam dopunske podatke koje smo naknadno dobili od talijanskih nadzorni službi ( Guardia di Finanza) Guardia di Finanza dostavila je slijedeće  podatke:

Giuliana Castano, rođena u Milanu 15.06.1948.sa stalnim boravkom u Anzano del Parco ( Como), ulica Roma br. 54 postoji u policijskim evidencijama, u 1994 g. je bila  prijavljena zbog poreznih prekršaja;Udana je  za Nicola ( Nicolas) Bizzio, rođen u Piacenzi 27.08.1936, državljanin SAD, sa stalnim  boravkom u Monacu a za istog  je utvrđeno: postoji u  policijskim evidencijama od 22.04.2004. zbog  tajnog udruživanja i zlouporabe stečaja;   

u 1984.g. bio je uhićen zbog kaznenog djela prijevare

u 1996.g. bio je jedna od osumnjičenih osoba u istrazi zbog sumnjivih poslova (investicija) u Francuskoj;

u 2001.g. bio je pod istragom zbog ubojstva

u 2002.g.  francuska carinska služba  oduzela je  Nicolasu Bizzio , sa prebivalištem u Monte Carlu, 3 boulevard d' Italie, čekove u ukupnoj vrijednosti od 482.933,86 EUR. Kao razlog za oduzimanje bila je činjenica da je Nicolas Bizzio bio prijavljen zbog više prekršaja u Monacu a  u to vrijeme je bio i prijavljen zbog korupcije ( prema podacima carinske službe iz Nice)

Carlo Gemignani, rođen u Piacenzi 1957. sa stalnim boravkom u Cavallasca (Como), Roncoreggio br.6 ne postoji u policijskim evidencijama. Diego Colombo, rođen u Švicarskoj 05.03.1944.sa stalnim boravkom u Milanu, Galleria San Babila no. 4/B  za istog  nema podataka u policijskim evidencijama; upravljao je  sa više tvrtki  koje su registrirane na Malti u 1997.g.

na ime Andrea Trombini, rođen u Ravenni 19.08.1959.bio je prijavljen zbog privrednih i poreznih prekršaja. Isti je osnivao različite brodarske  tvrtke u inozemstvu  i kupovao tankere kako bi izbjegao porezne  obveze u Italiji.     

Za fizičke osobe Paolo Bizzio, rođen u Milanu 08.01.1979; Kevin Gold, rođen 15.10.1961, državljanin V. Britanije, Paul Joseph i tvrtke Colombo Associates Svizzera i Western Credit Discount and Factoring Ltd. nema podataka.                              Ukoliko za predmetne fizičke i pravne osobe naknadno  dobijemo dodatne  podatke, Ured će vas pravodobno izvijestiti.     Također vas molimo da nas obavijestite o svim poduzetim radnjama u svezi ove obavijesti.   

Načelnik: Kamilo Kasapović  

Pomoćnik predstojnika: Igor Barac       

Predstojnik Ureda:  Ivica Maros