Istražili smo kvadraturu i sve druge pojedinosti vlasničke transakcije koja je postala predmet istrage korumpiranosti utamničenog osječkog suca. Kao što je objavljeno, istražitelji sumnjaju kako je vlasnik stana Zvonko Vekić a ne Nataša Sekulić, njegova intimna prijateljica s kojom je Vekić putovao u Dubai, kako Mamić tvrdi u njegovoj financijskoj režiji. Otkrili smo kako je sudac uživao u komfornom stanu s prijateljicom a u koji je odlazio iz obiteljske kuće u Dubrovačkoj ulici u kojoj je živio sa suprugom.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Intimna prijateljica uhićenog osječkog suca s kojom je putovao u Dubai, prema Mamićevom iskazu, u njegovoj režiji i s njegovim novcima, Nataša Sekulić uknjižila se 22. prosinca 2016. na stan površine 95,07 m2 na trećem katu novogradnje u osječkoj Ulici Josipa Jurja Strossmayera s parkingom u podrumu zgrade. Iako sudac Zvonko Vekić formalno živi u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, gdje posjeduje kuću koju je prijavio u imovinskoj kartici, činjenica da je uhićen kod prijateljice Sekulić dodatno je dala na uvjerljivosti Mamićevim tvrdnjama kako je njemu i njegovoj prijateljici te njezinoj kćeri platio avionske karte i skupi boravak u DubaijuMamić je 23. ožujka ove godine  svoju objavu na Facebooku posvetio  “Louisu Vuittonu Vekiću“.

Mamić je u njoj tvrdio kako je njemu, njegovoj ljubavnici i njenoj kćeri platio 2017. godine put u Dubai. Govorio kako o svemu posjeduje i dokaze koje je prije pet mjeseci predao istražiteljima. Međutim, ništa se nije dogodilo pa je Mamićz ato odlučio sam prelomiti stvari.Tada je objavio i mailove na kojima se doista vidi rezervacija tri mjesta na letu za Dubai u business klasi za Enu Sekulić, Natašu Sekulić i Zvonka Vekića. U medijima je objavljeno i kako je Mamić sucu Vekiću ostavljao novce u kuverti i u restoranu Zelenjak. Kuvertu bi predavao osoblju tog restorana uz, kako je objavljeno, rečenicu "Braco, malo paprike da bude bolja hrana".

U medije je procurilo i kako je Mamićeva prijateljica Nataša istražiteljima priznala sastanke s Mamićem na više zagrebačkih lokacija. Objavljeno je i to kako istražitelji sumnjaju da je dio od 500.000 eura koliko Mamić tvrdi da je dao sucu Vekiću, završio i u luksuznom stanu koji glasi na Natašu Sekulić. No, to će se sve još morati dokazati tijekom postupka. Inače, Nataša Sekulić prethodno je živjela u Ulici Republike Hrvatske u Osijeku ali tamo nije bila knjižna vlasnica nekretnine. Uz Vekića i suca Antu Kvesića u pritvoru je i osječki poduzetnik Drago Tadić koji je također bio svjedok primanja i davanja mita. On je bivši direktor Osijek-koteksa. U upravi ga je naslijedio Marko Tadić. Jedini sadašnji vlasnik Osijek-koteksa je zagrebačka tvrtka Zomab group a među članovima No-a ističe se ime Josipa Ergovića, sin našićkog tajkuna Ivana Ergovića, vlasnika Nexe grupe.

Zgradu u kojoj je uhićen Zvonko Vekić gradio je Osijek-koteks a stan je prvo bio prodan Ival-plastu osječkog poduzetnika Ivana Boršoša. No, tvrtka je otišla u stečaj koji vodi stečajni upravitelj Vladimir Besek iz Virovitice, inače kandidat za gradonačelnika Virovitice na zadnjim lokalnim izborima. Iz vlasničkog lista vidljivo je kako je stan kupljen gotovinom jer su sve hipoteke u teretovnici upisane iz vremena znatno prije kupnje stana na ime Nataše Sekulić. Zbog toga su vjerojatno istražitelji i posumnjali kako je stavrni vlasnik tog stana sudac Zvonko Vekić. Taj sudac je od 1992. kada ga je Stjepan Mesić imenovao za zamjenika osječkog javnog tužitelja, o čemu smo prethodno pisali, pa do danas kada broji zatvorske dane prošao očito tipičan put osobe koja je posrnula u bespućima hrvatske korumpirane i kriminalom premrežene stvarnosti.

Svi znamo kako osječki suci nisu iznimka već više kao pravilo. Naime, dovoljno je i laiku ponekad samo otići do ulaza u hrvatske sudove i vidjeti kako se u njih slijevaju osobe koje već samom skupocjenom odjećom, obućom, modnim dodacima i nakitom odaju više da pripadaju tajkunskoj a ne sudačkoj eliti. U slučaju osječkih sudaca dogodio se presedan, naime Mamić je bez zadrške iz svoje alternativne destinacije u BiH progovorio o podmićivanju. Ostali akteri šute samim tim što znaju da će ih iz drugih korupcijom impregniranih struktura sačekati poziv na zakonodavni odgovor da je onaj koji daje mito jednako kazneno odgovoran kao i onaj koji ga je primio. Upravo zbog toga je i branitelj uhićenog pa puštenog osječkog suca Darka Krušlina Pavasović Visković onako s visine sonornim glasom sveznajućeg djelitelja pravde pokušao cijelu stvar staviti isključivo u te okvire implicirajući kako bi sada BiH mogla izručiti i Zdravka Mamića jer je mito u katalogu kaznenih djela za koje se izručuju Hrvatskoj građanai s dvojnim državljanstvom.

Dakle, evidentno je da su osječki suci računali s tim kako nisu u problemu ako uzimaju mito od Mamića jer su smatrali da on, kao i tisuće drugih koji su podmićivali suce ali i druge pravosudne djelatnike, nikada neće progovoriti kao sebi ne bi namjestio omču i stradao gore od onih tzv. časnih sudaca koji su to isto mito uzeli. Tako je slučaj Mamić kroz priče o mitu, kartama u business klasi za Dubai, skupim cipelama i satovima, lovi koja je tekla u potocima iz Mamićevih 'začinskih - paprika' kuverti nedvojbeno strgnula masku s privida kako živimo u zemlji zakona a ne bezakonja. Kako živimo u zemlji časnih i poštenih sudaca. Hrvatski suci su zapravo, pokazalo se i kroz ovaj slučaj Mamić, slika i prilika društva u kojem živimo, u kojem su svi naizgled formatirani u skladu s redom i zakonom a ne u skladu s običajnim koruptivnim modelom u kojem zakon love i kuverte caruju iznad svakog zakona.

Osječki suci su očito postali žrtve vlastite lakomosti i pohlepe koja je nadišla granice realiteta. Ako je točno što je procurilo u medije da je sudac Zvonko Vekić uzimao kuverte i po 20.000 eura kako bi osigurao sudsko vještačenje po kojem će Mamić biti nevin i oslobođen te slične osnove, onda je izvjesno kako se u toj cijeloj priči i preigrao. Osuđujuću presudu u slučaju Mamić na kraju je potpisao Darko Krušlin koji je Mamiću vratio skupocjeni sat i koji je jedini pušten iz istražnog zatvora. To navodi na zaključak kako je sudac Vekić kao kolovođa uzimanja Mamićevog mita zasigurno bio u problemu nakon što je pala pravomoćna presuda jer od tada je sigurno imao nemirne snove.

No, zacijelo je on, spavajući u friško kupljenom stanu svoje prijateljice Nataše Sekulić, u kojem su ga istražitelji i uhitili, prolazio agoniju od trenutka kada je Mamić u Mostaru progovorio o mitu. U konačnici ostaje još samo sjena na Uskoku i DORH-u kojem je Mamić poslao stick sa svim optužbama još 8. listopada 2020. Naravno da svatko razuman postavlja pitanje što bi se dogodilo sa sucima da Mamić nakon što se uvjerio u inertnost DORH nije stvar uzeo u svoje ruke i urbi et orbi poručio pred kamerama da je sucima dao lovu a u konačnici bio izigran. Zato se tada i oglasila ravnateljica Uskoka koja je tvrdila kako su već tada počeli izvidi. No, očito je Mamić dobro znao s kim ima posla i u kakvoj državi je živio prije bijega u BiH što je uostalom bilo očito i iz njegovih prvih izjava na tu temu.

Podsjetimo: 'Suci Krušlin i Vekić i dalje dolaze na stadion Dinama, u Dinamovom plavu salonu pjevaju, ne može nam nitko ništa. Kad slave rođendan u vikendici u Baranji, plava torta i svjećice i to se puše. Pričam imenom, prezimenom, događajem i vama kažem da sam to podnio 8.10. DORH-u. Kao da sam znao, to je nemoguće, ja sam čovjek intuicija, čovjek vizija. Jučer ujutro, ne znajući da će Vrhovni sud donest odluku, bio sam siguran da će biti ukidajuća presuda, nekoliko stickova sam podijelio zagrebačkim odvjetnicima. Pitajte, to će izaći van, naredio sam da se dostave stickovi odvjetnicima. Kao da sam nešto predosjećao. Što će oni napraviti s tim stickovima ne znam, ali ono što ima DORH ima i nekoliko zagrebačkih odvjetnika. O detaljima dalje ne mogu govoriti, ali mislim da sam ukazao na problem', rekao je Mamić polovicom ožujka.

No, kuglu koju je zakotrljao ipak ni korumpirai sustav više ni na koji način nije mogao zaustaviti pa su suci u konačnici i dospjeli iza brave. Sada smiješno zvuče njihove izjave koje su dali u svoju obranu netom nakon Mamićevih optužbi. I dok su pale sudačke glave na lokalnoj razini ostaje enigma što će biti s dijelom optužbi koje je Mamić izredao za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu kojeg zove Đuro Kesa. 'Ne iznoseći nikakve dokaze, Mamić je u Mostaru izjavio da je odluka Vrhovnog suda u njegovom slučaju sramotna, a za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu je kazao da je "kleptoman, kriminalac i varalica".  Spreman sam se staviti na dispoziciju državnom odvjetništvu i Uskoku kako bih dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice, poručio je još u ožujku Mamić. Kako od tada spava arogantni Đuro Sessa možemo samo pretpostaviti.

Podaci iz vlasničkog lista otkrivaju kako je Vekićeva prijateljica Nataša Sekulić od prosinca 2016. vlasnica stana površine 95 metara četvornih s parkingom podrumu