Na sudskoj oglasnoj ploči objavljeno je ime 41-godišnjeg Zubakovog sina iz prvog braka koji se poslovno promovira kao prodajni menadžer tvrtke zvučnog imena Winsley Finance Group a koja ima sjedište u Odžaku u BiH. Osuđen je za prijevaru jer je od poznanika iz Sesveta posuđivao novac koji nije vraćao. Naivni poznanik povjerovao je kako Zubakovi imaju milijarde jer su tako predstavljeni u medijima. Kao otegotna okolnost uzeto mu je što je već sudjelovao u namještanju utakmica. Prijetio mu je nalog za sprovođenje ako se ne odazove 1. listopada. No, očito se nije odazvao jer mu je poziv sudski objavljen 4. listopada ove godine....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Zagrebu, sutkinja Jasna Pavičić donijela je odluku o molbi osuđenog Tomislava Zubaka (41) za odgodu izvršavanja kazne zatvora. Osuđeni sin trgovca oružjem Zvonka Zubaka molbu je podnio 26. srpnja 2021. a sutkinja je o istoj odlučivala 17. rujna ove godine. Odbila je molbu Tomislava Zubaka kao neosnovanu te odlučila da je osuđenik dužan javiti se na izdržavanje kazne zatvora u Remetinec 1. listopada ove godine jer će se u protivnom izdati nalog za sprovođenje. U obrazloženju piše kako se osuđenik trebao uputiti na izvršenje zatvorske kazne 15. travnja ove godine.

Osuđen je na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 236. stavka 1. Kaznenog zakona. Sukladno tom rješenju osuđenik je bio dužan javiti se na izdržavanje kazne zatvora 6. svibnja ove godine. Međutim, rješenjem suca izvršenja 22. travnja 2021. odgođeno mu je izvršavanje kazne te je po tom rješenju Zubakov sin bio dužan javiti se na izdržavanje kazne zatvora 6. kolovoza 2021. 'Osuđenik je ponovno po svom opunomoćeniku, Emilu Havkiću, odvjetniku iz Zagreba podnio molbu za odgodu izvršavanja kazne zatvora, ovoga puta iz razloga navedenog u članku 61. stavku 2. točki 1. ZIKZ.

'U molbi navodi da je pretrpio prijelom noge te mu je u bolnici ugrađen šaraf sa šipkom i to u periodu od 27. travnja do 1. svibnja 2021. Rehabilitacija još nije dovršena pa moli da mu se iz tog razloga izvršavanje kazne zatvora odgodi. Također u molbi predlaže odgodu i iz razloga navedenog u članku 61. stavak 2. točka 4. ZIKZ, jer nije uspio završiti započete poslove pa bi zbog toga mogla nastupiti materijalna šteta. Molbi je priložio medicinsku dokumentaciju' - piše u sudskom dokumentu. Sutkinja Pavičić je zaključila kako molba nije osnovana s obzirom da je osuđeniku već iz tog zakonskog razloga odgođeno izvršavanje kazne zatvora, i to na maksimalni rok od tri mjeseca.

Osuđenik se pozivao na zakonsku odredbu odgode ali sutkinja je navela kako se 'u toj zakonskoj odredbi kao razlog za odgodu izvršavanja kazne zatvora navodi se teška akutna bolest ili znatno pogoršanje postojeće kronične bolesti, za čije liječenje nema uvjeta u zatvorskom sustavu. Sud je zatražio liječničko mišljenje Zatvorske bolnice u Zagrebu te je specijalist kirurg dostavio sudu mišljenje u kome je naveo da iz medicinske dokumentacije proizlazi da je osuđenik zadobio prijelom kosti potkoljenice, operiran je 29. travnja 2021. te mu je preporučena fizikalna terapija. Ta terapija se može obavljati unutar zatvorskog sustava. 

Ovakvo mišljenje Zatvorske bolnice u Zagrebu sud je u cijelosti prihvatio, ocijenivši ga nadasve stručnim, a s obzirom da ga je dala stručna osoba, na temelju priložene medicinske dokumentacije' - piše u sudskom rješenju. Žalba je dopuštena u roku od 3 dana od dana dostave rješenja ali ne zadržava izvršenje rješenja. Očito ju osuđenik nije primio redovitim putem jer je objavljena putem sudske oglasne ploče. Uz ime osuđenog Zubakovog sina upisana je adresa u njemačkom gradu  Freisingu.

Taj grad Tomislav Zubak navodi na svom LinkedIn profilu na kojem piše kako je prodajni menadžer Winsley Defence Group te navodi web stranicu tvrtke. Kada smo guglali tu web stranicu pronašli smo podatak kako se radi o tvrtci koja je registrirana u Odžaku u BiH. Inače, mediji su pisali u travnju 2019. kako je sin trgovca oružjem osuđen tada na nepravomoćnu zatvorsku kaznu. Od poznanika je zatražio da mu posudi pet tisuća eura, otegotna okolnost bila mu je namještanje utakmica. Osuđen je tada na 10 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog prijevare i to na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Slobodna Dalmacija je pisala kako je 'Zubak junior, koji živi u Münchenu, osuđen jer je 15. ožujka 2017. godine u Sesvetama od poznanika Ivice M. zatražio da mu posudi pet tisuća eura. Neistinito mu je kazao, stoji u presudi, da će mu taj novac zajedno s prethodno posuđenim novcem vratiti najkasnije sljedećeg dana, iako je bio svjestan da je u blokadi od siječnja 2013. godine i da neće nikako moći vratiti dug. Ivica M. mu je povjerovao i dao mu pet tisuća eura. Zubak je potom 27. ožujka 2017. godine Ivici M. predao vlastoručno potpisanu bjanko zadužnicu na iznos od 100 tisuća kuna, ovjerenu kod javnog bilježnika, iako je bio svjestan da mu je račun u blokadi te da nema novca iz kojeg bi se oštećeni mogao naplatiti prodajom bjanko zadužnice na naplatu.

Sve je to napravio, utvrdio je sud, kako bi ga držao u uvjerenju da raspolaže novcem i da dug može vratiti. Tako je oštetio Ivicu M. za 38 tisuća kuna. Zubak je već bio pravomoćno osuđen 2014. godine na devet mjeseci zatvora kao tadašnji športski direktor nogometnog kluba Croatia Sesvete i jedan od petnaestorice okrivljenih za namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, kojima se sudilo u tzv. aferi "Offside". Upravo tu činjenicu mu je kao otegotnu uzeo u obzir sudac Nenad Lukić.... Budući da je prvotno bio kažnjen bezuvjetnom kaznom zatvora za udruživanje kaznenih djela i primanje mita 2013. godine, a nakon toga 2017. godine uvjetnom osudom za kazneno djelo utaje, sud je došao do uvjerenja da se kod okrivljenog zakonska svrha kažnjavanja može postići jedino bezuvjetnom kaznom zatvora - obrazložio je sudac.

Slobodna je pisala i kako je 'oštećeni Ivica M. na sudu kazao, među ostalim, da mu je Zubak kazao da mu novac treba za poslovni put u Bosnu. Kazao je i da mu je posudio novac jer je Zubak pričao o nekim milijunima, "o velikim bauštelama u Njemačkoj" te da mu je istovremeno ostavio novi auto u zalog i hvalio se cijelo vrijeme kako je svojoj djevojci kupio isti na leasing. Pojasnio je da Zubaka nikad nije pitao zbog čega se nalazi u lošoj financijskoj situaciji jer je mislio da se radi o poznatoj obitelji, koja je imućna, te da barataju milijardama. Nasjeo sam na njegovo obećanje da me čeka veliki iznos novca i milijuni. Točno je da mi je pokazivao ugovore o trgovini oružjem koji su bili pisani na nekom stranom jeziku, ali se ne sjećam na kojem - rekao je Ivica M' a objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji.

Zubak je, pak, negirao prijevaru, kazavši da je točno da je posudio novac i prije te da je dugove vraćao. Prvi put je posudio četiri tisuće eura koje je vratio. Drugi put je posudio 3,5 tisuća eura za građevinski materijal, a dug je vratio davši mu Mercedes A klase. Posljednji put posudio je 4 tisuće eura, isto za građevinski materijal, a nije ih vratio jer je dug narastao na 9600 eura. No, očito je da njegovom ocu, Zvonku Zubaku,nekad moćnom trgovcu oružjem koji je i tužio Hrvatsku zbog isporučenog sustava S 300 zadnjih godina ne cvjetaju ruže. Vidljivo je to i iz članka koji je objavljen u travnju ove godine.

Naime, nedavno je upravo preko tvrtke koju osuđeni Tomislav Zubak navodi na svom LinkedIn profilu a koja je registrirana u Odžaku u BiH, Zvonko Zubak kupio tvornicu eksploziva u Srednjoj Bosni, Vitezit iz Viteza. No, i nakon više od dva mjeseca nakon završetka javnog nadmetanja za prodaju, kupac "Vitezita", u srednjoj Bosni, nije uplatio ugovoreni iznos od oko deset i pol miliona KM (oko 5,6 miliona eura). Ta tvornica bila je prijeratni gigant namjenske industrije. Zubak se pravdao kako su uzroci probijanja rokova problemi pri transferu novca. Najperspektivniji dio te tvornice, namijenjen proizvodnji nitroglicerina i plastičnog eksploziva, prodan je, početkom veljače Zubakovoj kompaniji "Winsley Defence Group" iz Odžaka.

Vlasnik 100 posto udjela tvrtke iz Odžaka je Zubak a uz njega je direktor Zdenko Ćubel. Direktor te Zubakove bosanske tvrtke zapravo je policajac koji se spominjao 2013. u kontekstu presude u BiH medijima. Policajac Zdenko Ćubela mora isplatiti 16.000 maraka Oliveru Zvoniću jer mu je 2006. godine prodao ukradeno vozilo Golf 4, navedeno je u presudi Županijskog suda u Mostaru koji je odlučivao po žalbi Ćubele, koji se žalio na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Čapljini. Žrtva prijevare je izjavio kako Ćubela nikad nije suspendiran iz krim policije već je radio neovisno o pravomoćnoj presudi.

U članku je navedeno i sljedeće: 'Iako je automobil ukraden, iz sudskih dokumenata je vidljivo da je godinama redovito prolazio preglede i registracije, sve do svibnja 2008., kada su u Policijskoj upravi u Čapljini otkrili da je za vozilom raspisana Interpolova tjeralica'. Tako proizlazi kako oko Zvonka Zubaka cirkuliraju osobe s pravomoćnim sudskim presudama. Stoga nije iznenađujuće kako je i on imao dosje u Njemačkoj prije povratka u Hrvatsku. Inače, rješenje Zubakovom sinu je na sudskoj oglasnoj ploči objavljeno 4. listopada pa iz toga proizlazi kako se sin Zvonka Zubaka nije javio u Remetinec na izdržavanje kazne 1. listopada kako je pisalo u rješenju.

Osuđeni sin Zvonka Zubaka Tomislav radi za tvrtku svog oca koja ima sjedište u Odžaku u BiH i koja je kupila Vitezit ali nije isplatila