Tužene osobe su nasljednici obitelji Jungfleisch koji ne žive u Hrvatskoj već u Francuskoj i Kanadi. Tužiteljica je prvo vlastitu obitelj tužila 2006. radi razvrgnuća suvlasničke zajednice i ometanja posjeda ali spor se otegao godinama jer su neki od tuženika dobili odvjetnike po službenoj dužnosti a neki su sami angažirali pravne zastupnike.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, Stalnoj službi u Samoboru, kod sutkinje Gordane Mirosavljević  nastavljen je izvanparnični predmet u kojem predlagateljicu Arianu Kapetanović iz Zagreba zastupa odvjetnica Vesna Škare Ožbolt. Kapetanović tuži bivšu direktoricu Digitrona iz Buja Nicole - Jeanne Jungfleisch - Kišpatić koja je upisana s adresom u Grožnjanu i koju zastupa samoborska odvjetnica Marija Župančić,  Georgesa Jungfleischa iz Samobora te Claire Jungfleuscg - Bruketa iz kanadskog Ontaria.

Navodi se kako se radi o razvrgnuću suvlasništva. Inače, ime nekih članova spomenute obitelji koje tuži klijentica Škare Ožbolt objavljeno je netom na sudskoj oglasnoj ploči i to 31. ožujka ove godine. Tako je objavljeno ime Mathieu Gilles Nicolas Jungfleischa. U dokumentu se navodi kako se radi o rješenju od 18. listopada 2019. kojim se prekinuti postupak nastavlja. U obrazloženju se navodi kako je 20. travnja 2016. godine, sud  prekinuo taj postupak zbog smrti protustranke, odnosno Georgesa Jungfleischa

Podneskom  od 11. rujna 2017.g.  predlagateljica, odnosno Ariane Kapetanović,  izvijestila je sud da se postupak nastavi s obzirom da je proveden ostavinski postupak iza pokojnika te su njegovim nasljednicima proglašeni  Catherine Jungfleisch iz francuskog mjesta Hendaye te Mathieu Gilles Nicolas Jungfleisch iz francuskog grada Reimsa. Pravne radnje u ovom predmetu klijentica Škare Ožbolt započela je još 2006. godine. O tome svjedoči i objava u službenom glasilu RH - Narodnim novinama. Tako iz oglasa doznajemo kako je na Općinskom sudu u Samoboru kod sutkinje Ines Golešić-Plašić započeo spor u kojem se kao tužiteljica pojavila Ariane Kapetanović iz zagrebačke Nazorove ulice koja tuži Georgesa Jungfleischa iz francuskog grada Lingolsheima.

Tužiteljica je tada navela kako navedeni živi u RH ali da ima nepoznato boravište. Jungfleisch je tada tužen radi smetanja – oduzimanja posjeda i izdavanja privremene mjere. Sud je tuženiku Georgesu Jungfleischa postavio privremenog zastupnika – samoborsku odvjetnicu Dubravku Bolt. Napisana je uobičajena formulacija kako će 'Postavljeni privremeni zastupnik zastupat će tuženika sve dok se taj tuženik ili njegov opunomoćenik ne pojave pred sudom, odnosno dok tijelo starateljstva ne obavijesti sud da mu je postavilo staratelja'.

No, vlasnički list nekretnine na vrlo atraktivnoj lokaciji, pomalo derutne ali nekoć vjerojatno reprezentativne vile na čijoj je adresi u Nazorovoj prijavljena tužiteljica Ariane Kapetanović svjedoči kako zapravo tuženik Georges Jungfleisch nije neka njoj nepoznata osoba koja joj ometa posjed. Naime, u vlasničkom listu piše kako je jedna od suvlasnica Ariane Kapetanović rođeno Jungfleisch. Dakle, po prilici bi osoba koju tuži Zagrepčanka Ariane Kapetanović, i koja je u svom predmetu protiv vlastite obitelji angažirala odvjetnicu Škare Ožbolt, mogla biti najbliži srodnik tužiteljice, možda i brat.

Pregledom internetskih baza podataka uočili smo podatak kako je Georges Jungfleisch rođen u Zagrebu 1951. godine te da je umro 23. svibnja 2014. u francuskom mjestu Schiltigheim, Bas-Rhin. Zanimljivo je kako je pokopan na Mirogoju u obiteljskoj grobnici Jungfleisch. Prema slici vidljivoj na Billiongraves Georges Jungfleisch počina u obiteljskoj grobnici svoga pretka Jean Parisa koji je bio djelatnik Francuske akademije, izgledno njegovog djeda umrlog 1951., Marie umrle 1958. te Anette i Nicolasa. Naime, uz Anette piše kako je rođena 1907 a umrla 1994. a uz Nicolasa kako je umro 1999. godine. Dakle, na samoborskom sudu očito se vodi unutarobiteljski nekretninski spor u kojem je Škare Ožbolt zapala uloga da spor postavi u pravni okvir.

Na kraju sudskog dokumenta, odnosno odluke o nastavku spora tužiteljice Ariane Kapetanović piše kako se žalba podnosi u roku 15 dana od dana primitka rješenja te da o istoj odlučuje Županijski sud. Navedena je protustranka koju zastupa odvjetnica Mariji Župančić, te poimence nekoliko nasljednika obitelji Jungfleisch pa tako i Claire Jungfleisch Bruketa iz kanadskog Ontarija, Catherine Jungfleisch i već spomenuti Mathieu Gilles Georges Jungfleisch, oboje iz Francuske. Imena svih koji su spomenuti u rješenju samoborskog suda mogu se naći u vlasničkom listu nekretnine u prestižnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Tamo se naime nalazi katnica s vrtom koja je upisana s površinom od  294,9  m2. Među suvlasnicima možemo pronaći ime Anette Jungfleisch kao i tužiteljice Ariane Kapetanović čiji je suvlasnički udio 96/1920, dva udjela od 80/1920 te još jedan od 36/1920. Potom se nižu imena Zdenke Jungfleisch iz Pariza, Nicole-Jeanne Jungfleisch Kišpatić, pokojnog Georgesa Jungfleischa, Claire Jungfleisch - Bruketa,  Mathieu Gilles Nicolas Jungfleischa, Catherine Jungfleischa te dodatno Nikole Jungfleischa. Među nasljednicima nekretnine u Nazorovoj nalazi se još i ime Margarete Blažeković iz Samobora.

Iz povijesnog vlasničkog lista vidljivo je kako su se članovi obitelji Jungfleisch knjižili na etaže u Nazorovoj koje su prethodno bile upisane na Mariju Moravec. Među zabilježbama je evidentno kako je 26. rujna 2018. zabilježen odbijeni prijedlog Ariane Kapetanović radi uknjižbe prava vlasništva.  Inače, vlasništvo sa spomenute Marije Moravec na tužiteljicu Arianu Kapetanović je prepisano temeljem  Rješenja o nasljeđivanju Općinskog suda u Samoboru od 22. kolovoza 1997. a koja je dana u formi javnobilježničkog akta 20. prosinca 2018. godine. Na dio vlasništva tužiteljica se upisala temeljem ugovora o kupnji sa Sašom Jungfleischom.

Znakovito je kako se na nekretnini nalaze podaci u teretovnici upisani još u četrdesetim godinam prošlog stoljeća. Tako je u travnju ratne 1942. zapisano pravo zaloga  'temeljem dugovnog izvoda poreznog ureda od 67.100 kuna' s 6 posto kamate koje je sezalo još u travanj 1939. godine. Taj je zalog upisan i u korist Federativne Narodne Republike Jugoslavije. U lipnju 1947. upisana je i zadužnica na nekretninu zbog zajma od 800 tisuća dinara u korist Državne investicione banke FNRJ. Očito je kuća u Nazorovoj imala burnu založnu prošlost jer je i 18. kolovoza 1952., temeljem  'molbe NO-a grada Zagreba, Savjeta za privredu, Uprava za prihod i budžet.... uknjiženo pravo zaloga za dužni porez na nasljedstvo u iznosu od 260 tisuća dinara u korist tadašnjeg nadležnog zagrebačkog gradskog ureda.

Tužiteljica očito u ovom gruntovnom sporu očito ima goleme interese jer se radi o nekretninu na iznimno atraktivnoj lokaciji u zagrebačkoj Nazorovoj ulici gdje bi se moglo papreno zaraditi na prodaji parcele za gradnju urbane vile. Preostaje nam vidjeti hoće li Škare Ožbolt doživjeti novi odvjetnički debakl u ovom predmetu kao u dosadašnjim o kojima smo pisali  u ranijem članku ili pak iznijeti jednu od rijetkih gruntovnih odvjetničkih pobjeda. Možda joj sada krene nakon što je izvojevala presudu na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu kada je sutkinja prihvatila obranu kako automobil kojim je upravljala nije u trenutku prekršaja glasio na nju već njezinog supruga o čemu smo izvijestili javnost u zasebnom članku.