Vesna Škare Ožbolt okitila se mnogobrojnim bivšim funkcijama pa je veliko pitanje može li uspjeti u svom najnovijem političkom projektu da se uspe na tron Zagreba

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

'Stiže nam gradonačelnica', piše na jumbo plakatima koji su već mjesecima istaknuti na određenim pozicijama u hrvatskoj metropoli. Iza plakata stoji bivša Tuđmanova savjetnica, bivša Sanaderova ministrica pravosuđa, bivša predsjednica DC-a te bivša odvjetnica Vesna Škare Ožbolt. Ona već dulje vrijeme preko svoje Facebook stranice i kroz medije vodi kampanju u kojoj kritizira postojeću zagrebačku vlast i nominira sebe kao rješenje svih problema koje muče metropolu. U medijima se predstavlja kao uspješna u svemu čega se dotakla, ističe svoju hrabrost i dosljednost. Preko Facebook profila uočljivo je kako Škare Ožbolt prijateljuje s raznim uglednicima i javnim osobama na čije prijateljske usluge zacijelo računa i u predstojećoj kampanji za gradonačelnicu Zagreba. Ima širok raspon prijatelja od umjetnika, novinara, piarovaca, aktualnih ministara, zastupnika bivših i sadašnjih i to svih mogućih političkih opcija, aktivista, dužnosnika, tajkuna....

Od umjetnika spomenimo Duška Šibla, sina pokojnog Titovog generala Ivana Šibla. Među Face prijateljima Škare Ožbolt su i estradni menadžer Zorana Škugora te piarovci poput Bože Skoke, Damira Juge, Danijela Koletiće i Silve Stazić. U kategoriji vladajućih vrijedno je istaknuti da je Škare Ožbolt preko Facea povezana s glasnogovornikom HDZ-a Zoltanom Kabokom te ministrom obrane Marijem Banožićem i ministrom Darkom Horvatom. U kategoriju moćnih ljudi širokog spektra navest ćemo Dinamovog direktora i bivšeg čelnika HRT-a Tomislava Marčinka, bivšeg ministra i Inaša Davora Šterna, bivšeg HDZ-ovog šefa policije Marijana Tomurada, odvjetnike Ivu Farčića i Branka Šerića.

No, posebnu pozornost Škare Ožbolt očito poklanja konekcijama s novinarima pa je tako povezana s novinarima koji rade u svim mogućim, desnim, lijevim, mainstream ili pak marginalnim medijima. Na listi njezinih Face prijatelja nalaze se: predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kao i bivši predsjednik HND-a Zdenko Duka, Večernjakov boss Dražen Klarić, novinar i tata Plenkovićevog glasnogovornika Goran Milić, Vesna Kljajić, Jozo Barišić, Helena Puljiz,  Damir Smrtić, Branimir Bilić, Ilija Jandrić, Dražen Ilinčić, Dražen Rajković, Mladenka Šarić,  Dražen Ćurić, Branko Vukšić,  Zrinka Delovski, Gojko Drljača, Ljiljana Saucha, Saša Zelepugin, Slavica Lukić, Edi Škovrlj,  Duško Ćurlić, Đurđica Klancir,  Ivanka Toma, Marko Biočina... Tu je i nekadašnja TV zvijezda Mirna Berend te poznati radijski voditelj Dražen Kocijan - Kocka.

U kategoriji političara i dužnosnika vrijedno je spomenuti Bandićevu Ana Stavljenić Rukavina, novog saborskog zastupnika s ljevice Vilija Matulu, njegovu političku istomišljenicu glumicu Uršu Raukar Gamulin, bivšu SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol, PGS-ovog gradonačelnika Krka Darija Vasilića, bivšu SDP-ovu i Josipovićevu glasnogovornicu Danicu Juričić, HNS-ovog Srećka Ferenčaka, nezavisnog gradonačelnika Bjelovara Damira Bajsa, zastupnika Domovinskog pokreta Stjepu Bartulicu, Mostovku Ines Strenju... Od bivših ili sadašnjih HDZ-ovaca te s HDZ-om povezanih bivših ili sadašnjih moćnika vrijedni spomena su svakako: bivša Sanaderova desna ruka Bianca Matković, bivši dopredsjednik HDZ-a Milijan Brkić, te Stevo Culej. Tu je i djelatnica Hrvatske matice iseljenika Ivana Rora, ujedno majka dvoje djece HDZ-ovog medijskog savjetnika Andreja Rore. Na listi Face prijatelja nalazi se kćer odvjetnika Ante Nobila, Ivana Nobilo koja se bavi piarom kao i Polona Polly Komljenović, kćer Čede Komljenovića. U kategoriji tajkuni zasigurno je najmoćniji Ivan Ergović, gazda Našicecementa, odnosno Nexe grupe.

Na sve njih zasigurno kao svoje kontakte računa Škare Ožbolt u jurišu na financijski i politički moćnu gradonačelničku zg. fotelju. Na svom Facebook profilu Škare Ožbolt je 26. kolovoza objavila jumbo plakat s predizbornim sloganom 'Dolazi nam gradonačelnica'. Uz slogan je napisala: "Ovih dana sam najavila svoju namjeru kandidiranja na predstojećim izborima za gradonačelnicu grada Zagreba. Do sada nisam bila veliki pobornik interesa za gradsku politiku međutim pristup rješavanju problema stanovnika nakon potresa, korone i poplave me je šokirao i natjeralo na drugačije razmišljanje. Grad godinama stagnira u razvoju, nema pravih investicija, odnos proračunskih sredstava i realiziranih gradskih projekata pokazuju da se dobar dio proračunskog novca potrošio bez jasne namjene. U proteklih dvadeset godina vladavine aktualnog gradonačelnika prostim je okom vidljiva ogromna crna rupa u koju su novci građana iscurili...." napisala je Škare Ožbolt na Faceu.

Provjerili smo je li Škare Ožbolt uistinu dobitna kombinacija za građane Zagreba koja je u stanju ispuniti data obećanja. Zanimalo nas je što se skriva iz uglađene i uspješne slike koju o sebi Škare Ožbolt gradi godinama. Odmah na početku nije teško zaključiti kako su karijerna kola Škare Ožbolt krenula nizbrdo kad se rastala s HDZ-om. Sjetimo se samo njezinog i debakla Mate Granića sa strankom DC koju su pompozno najavljivali kao veliku političku snagu. Potom je Škare Ožbolt otišla u odvjetničke vode. S odvjetnicom iz Vinkovaca Višnjom Mišin osnovala je zajednički odvjetnički ured Škare Ožbolt & Mišin, 18. lipnja 2009. s adresom u Masarykovoj ulici 10 u Zagrebu. No, ni godinu dana nije potrajao taj odvjetnički ured jer su osnivačice donijele odluku o likvidaciji 25. svibnja 2010. godine.

Potom je na istoj adresi Škare  Ožbolt nastavila poslovanje kao samostalna odvjetnica. Pretragom sudskih oglasa uočili smo kako se Škare Ožbolt uglavnom bavila zastupanjem klijenata u zemljišnim sporovima i u istima, u najvećem broju slučajeva, doživjela obični fijasko. Naime, prijedlozi koje je kao odvjetnica upućivala nadležnim općinskim sudovima, kako bi njezini klijenti proveli uknjižbe, u najvećem broju završili su odbijenicama. Uočili smo kako je Škare Ožbolt uspjela samo u dvije pravne radnje, kod dva klijenta koji su uspjeli uknjižiti garaže.

Svi ostali klijenti za koje je predala prijedloge za upise zemljišta ili nekretnine na zemljištima u njihovu korist, odbijeni su a u nekim slučajevima čak i zbog isteka zakonskog roka. Najdrastičniji slučaj koji je doživjela baveći se zemljišnim sporovima završio je prijavom protiv nje za nesavjesno zastupanje Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Članak je objavljen u Novom listu u svibnju 2014. pod naslovom "Teža povreda dužnosti: Škare Ožbolt pred Disciplinskim sudom odvjetničke komore". U članku je problematizirano kako je "Disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore podiglo optužnicu protiv Vesne Škare Ožbolt zbog lošeg zastupanja zagrebačke umirovljenice Božene Cigule.

Bivšu ministricu pravosuđa teretilo se da je počinila težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva, na način da je prekršila članak 118. HOK-a u kojem se navodi da teža povreda postoji u slučaju nesavjesnog obavljanja odvjetničkih poslova ili nestručnog zastupanja stranke. Božena Cigula još je u siječnju prošle godine, o čemu je Novi list pisao, podnijela prijavu HOK-u protiv Vesne Škare Ožbolt, a Ministarstvo pravosuđa neki dan ju je obavijestilo da je prije dvadesetak dana, 14. travnja, u tom slučaju podignuta optužnica". Umirovljenica je rekla kako  od svega ne bi bilo ništa da se nije obratila Ruži Tomašić. U to vrijeme ministar pravosuđa bio Orsat Miljenić koji je sada šef Ureda predsjednika Zorana Milanovića. Uputili smo dopis HOK-u s pitanjem kako je završila prijava protiv Škare Ožbolt. Kada dobijemo odgovor objavit ćemo ga zajedno s dokazima konkretnih slučajeva koje je izgubila Škare Ožbolt preuzimajući zastupanje stranaka na brojnim općinskim sudovima u RH.