U pravilu više odjekne kada se dozna da je u nekoj policijskoj akciji inspektora za droge pala osoba koja nije imala takav dosje nego kada nekog notornog dilera provedu organi reda. Poglavito odjekne vijest da je netko tko je imao sjajnu sportsku karijeru zatečen u polju ilegalnog kanabisa kao što se to dogodilo s Vojom Vujevićem koji je ostao u judo svijetu upamćen kao najtrofejniji šampion bivše države te Hrvatske. U članku koji slijedi opisujemo sve poslovne pothvate ali i nedaće koje su ga prije 7 godina dovele do presude Županijskog suda u Splitu te kako su skončali drugi ambiciozni nekretninski pothvati koje je Vujević, prije nego što se upustio u narko vode, poduzimao.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U medijima je odjeknulo kako je uhapšen bivši najuspješniji judaš RH i bivše SFRJ! Dosad je poznato kako su ga ulovili dok je zalijevao ‘travu‘ te da je uhićena i njegova životna partnerica, 50-godišnja Britanka, kao i 30-godišnjak s područja Dicma. Većina medija nije objavila kako se radi o Voji Vujeviću koji je priveden pod sumnjom za uzgoj i prodaju marihuane. Objavljeno je uglavnom kako je uhićen 67-godišnji poznati judaš iz Splita s osvojenim brojnim odličjima na svjetskim prvenstvima zbog kojih se smatra najuspješnijim hrvatskim i jugoslavenskim judašem. Poznato je i kako je dosad  u službenim evidencijama povezan sa zlouporabom opojne droge. Vujević je karijeru započeo u Judo klubu u Splitu 1972. i odmah te godine osvojio je medalju na kadetskom prvenstvu. Naslove državnog prvaka u seniorskoj kategoriji osvajao je više od deset puta u čemu ga do danas nije nadmašio nitko među hrvatskim i jugoslavenskim judašima. Najveće uspjehe u karijeri ostvario je osvajanjem brončanog odličja na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj, a prije toga srebrnog odličja na Svjetskom studentskom prvenstvu u Brazilu.

Slobodna Dalmacija je objavila kako su mu pretraženi stan i kuća te da su ga  inspektori Službe kriminaliteta droga Split PU splitsko-dalmatinske uhvatili u zasjedi zajedno s  30-godišnjakom u mjestu Dolac Donji, općina Omiš, kad su došli zalijevati urod marihuane. Na obrađenom zemljištu uzgojili su 369 stabljika visine do jednog metra. Stabljike indijske konoplje nisu jedino što su policajci zaplijenili. 'Tijekom kriminalističkog istraživanja pretražen je stan u kojemu bivši judaš živi na predjelu Plokita u Splitu te kuća u Krušvaru u općini Dicmo u kojoj stanuje 30-godišnjak' - pisalo je u Slobodnoj. 'U stanu u Splitu pronađeno je 125 grama marihuane, vaga za precizno mjerenje te 30 tisuća kuna i 6000 eura. Za novac se sumnja da potječe od prodaje droge. U stanu je zatečena i 50-godišnja Britanka koja je u vezi sa 67-godišnjakom i za koju su također nađeni dokazi koji ukazuju na to da je sudjelovala u trgovini "travom". Po završetku kriminalističkog istraživanja u petak ujutro svi troje privedeni su pritvorskom nadzorniku zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama'.

Inače Vujević je službeno živio u Ulici Hrvatskih iseljenika u Splitu. Na svojoj kućnoj adresi registrirao je tvrtku Guest house Vujevic preko koje je iznajmljivao razne apartmane u svojoj vili. U tom poslu sudjelovala je i njegova supruga Milena. Na istoj kućnoj adresi Vujevićev sin Martin imao je tvrtku Ajme j.d.o.o. koja je završila u stečaju. Apartmanu u vili Vujević iznajmljuju se preko Bookinga, Airnb-a i brojnih drugih web agencija. Na Bookingu su predstavljeni na sljedeći način: 'Privatni smještaj Vujević nalazi se u Splitu, u blizini povijesne jezgre grada. Objekt nudi klimatizirane sobe i apartmane te besplatan WiFi. Do Arheološkog muzeja u Splitu i Dioklecijanove palače ima oko 1 km. Sve sobe privatnog smještaja Vujevic uključuju TV sa satelitskim programima i balkon. Također obuhvaćaju vlastitu kupaonicu s kadom ili tušem i besplatnim kozmetičkim pribor. Apartmani sadrže potpuno opremljenu kuhinju i blagovaonicu. Također imaju namještenu terasu. U restoranu u sklopu objekta gosti mogu uživati u jelima mediteranske kuhinje i kuhanju pred publikom. Recepcijsko osoblje može dogovoriti najam automobila i bicikla te izlete brodom i druge izlete......Parovima se posebno svidjela lokacija - ocijenili su je s 8,0 za svoj boravak udvoje. Guest House Vujevic pruža dobrodošlicu Booking.com gostima od 6. lip. 2014.' - piše među ostalim u tom oglasu.

Inače, iz priložene foto galerije vidljivo je kako apartmani nisu luksuzno već solidno namješteni. Iz recenzija je vidljivo da gosti hvale čistoću. Ime Voje Vujevića i prije je osvanulo na stranicama crne kronike. Tako su Vujević i tvrtka Makovac bili optuženi zajedno s Dušanom Koudelom i njegovom tvrtkom Koudela za prijevaru i financijsku štetu britanskog investitora koji je u Dalmaciji na više lokacija gradio apartmane. Iako je Vujevićev partner, povratnik iz Velike Britanije Koudela u Slobodnoj u travnju 2011. tvrdio kako nisu prevaranti već da su sve radili u dogovoru s Britancem Josephom koji je imao kontrolu nad poslovanjem njegov tvrtke Koudela, ipak su i on i Vujević na kraju osuđeni. Tako je Koudela tvrdio kako je njegov dotadašnji partner Englez Josepha J.S. želio preuzeti njegovih 40 posto udjela u tvrtki “Koudela” koju je osnovao, da mu je prijetio te podnio lažnu prijavu protiv njega i Voje Vujevića tereteći ih za štetu od 13 milijuna kuna, činjenica je da su na kraju obojica osuđeni. Te su tvrtke inače gradile apartmane na više lokacija a preko tvrtke Koudela bio je kupljen i jedrenjak od našeg poznatog pjevača Nevena Palečeka poznatijeg kao Papageno.

U lipnju 2015. objavljeno je kako su Koudela i Vujević nepravomoćno osuđeni na splitskom Županijskom sudu  i to zbog nekoliko kaznenih djela gospodarskog kriminala i višemilijunsku štetu. Koudeli je izrečena djelomična uvjetna osuda sa osam mjeseci zatvora, dok se preostalih 16 mjeseci neće izvršiti ako ne počini novo kazneno djelo i nadoknadi štetu od 3,6 milijuna kuna, i to u razdoblju od tri i pol godine od pravomoćnosti presude. Vujević je, pak, dobio 11 mjeseci rada za opće dobro i obavezu da u dvije i pol godine sanira štetu od 1,9 milijuna kuna. 'Koudela je proglašen krivim da je od 2005. do 2008. godine kao suvlasnik i direktor Koudela d.o.o. bez pravne osnove uzeo 1,6 milijuna kuna te za 450 tisuća kuna od Nevena Palačeka kupio jedrenjak. Novac nije vratio premda je naveo da se radi o kratkoročnoj pozajmici. Koudela i Vujević osuđeni su i za izvlačenje novca iz društva Koudela tijekom 2007. i 2008. godine. Vujevićevom društvu Matovac isplaćeno je gotovo četiri milijuna kuna.

Čak 2,9 milijuna kuna iskorišteno je podmirenje dugova tvrtke Matovac fizičkim i pravnim osobama koje nisu bile u poslovnom odnosu sa Koudelom. Dvjesto tisuća kuna potrošeno je za uređenje i opremanje poslovnog prostora Matovca, dok je 783 tisuće kuna isplaćeno na ime pozajmice menadžerskog predujma. Odnosi su zaključeni izjavom o kompenzaciji po kojoj je dug Matovca od 3,9 milijuna kuna fiktivno kompenziran s nepostojećim potraživanjem prema Koudeli od 17,1 milijuna kuna, i to temeljem 27 fiktivnih računa društva Matovac koji nisu knjiženi u poslovnim knjigama. Tako su, navodi se u optužnici, Matovcu Voje Vujevića na štetu Koudele pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 3,9 milijuna kuna, dok preostali iznos iz izjave o prijeboju od 13,2 milijuna kuna nije naplaćen zbog blokade žiro računa. Slučaj je prijavio Britanac, poslovni partner Dušana Koudele i suvlasnik Koudele d.o.o. I Koudela i Vujević novinarima su negirali da su ugovori bili fiktivni i da su izvlačili novac te da je cijeli problem nastao kada je Koudelin poslovni partner pokušao uzeti njegove udjele u firmi' - objavljeno je tada u Slobodnoj Dalmaciji. 

Vujević se branio kako je on kao vlasnik tvrtke “Matovac”, bio samo “servis” za tvrtku “Koudela”. 'Ja sam u njihovo ime plaćao ljude, pregovarao o poslovima, a Englez je dovodio razne investitore. Osobno sam u poslove uložio svojih 340 tisuća eura i to je ono što potražujem od “Koudele” - tvrdio je on. Vujević je tvrdio kako tu nije  bilo nikakvih fiktivnih ugovora. Inače svojedobno se pisalo o Vujevićevim planovima gradnje jeftinih stanova na Kili i to preko građevinske tvrtke “Matovac”. No, taj projekt koji je zamislio kao partnerski s Gradom Splitom doživio je debakl jer su se javili vlasnici parcela koji su tvrdili kako je dio zemljišta na kojima je Vujević planirao graditi jeftine stanove, odnosno splitsku verziju POS-a,  zapravo njihov.  Vujević je zemljište kupio 2007. od privatnih vlasnika. Tvrdio je kako su ga iz Grada Splita izigrali i da je lokacijsku dozvolu morao 4 puta prerađivati a da su nadležni tražili da se širi na susjedne gradske parcele. Vujević je planirao izgraditi stanove preko tvrtke Makovac po cijeni od 1060 eura. No, iste godine je objavljeno kako Igor Sapunar, mladi nećak gradonačelnika Željka Keruma, gradi 800 jeftinih stanova na Kili, pa je tako Vujevićev Neslanovac ispao iz igre iako su se tadašnji Kerumovi suradnici ograđivali od cijele priče.

Provjerili smo na trgovačkom registru kakve je sve poslovne role proteklih desetljeća imao netom pali bivši šampionski judaš. Tako smo saznali da je 1999. sa drugim istaknutim splitskim judašem Stevom Mentusom bio direktor u tvrtci Legenda koja je poslovala na njegovoj kućnoj adresi od 1997. godine gdje sada egzistira Guest House Vujevic, odnosno apartmani za iznajmljivanje. Tvrtka Legenda je ugašena i izbrisana u travnju 2013. iz sudskog registra. Iste sudbine doživjele su i tvrtke Matovac, Sagovac te tvrtka Treći element u kojoj je bio suvlasnik preko tvrtke Sagovac te direktor. U Trećem elementu suvlasnici su bili Osiguranje Zagreb, Splićanin Mladen Đergović te  Stevan Marić iz Drvara. Tvrtka Treći element završila je u stečaju a među ostalim gradila je stambenu zgradu u Splitu u Velebitskoj ulici. Osim tih poslovnih pothvata Vujević je krajem 2008. preuzeo direktorsku poziciju od Splićanke Tatjane Marjanović (56) u tvrtci Possessio Brattia za poslovanje nekretninama i građenje. Ta je tvrtka imala sjedište i u splitskom Stobreču u Steinčevoj ulici ali i u Mezanovcima u Solinu.

Od Marjanović Vujević je u istom periodu kao direktor preuzeo i tvrtku Lingua Dalmatica u splitskoj Biokovskoj ulici. Ta je tvrtka promijenila ime u ADDL MLIJA i sjedište - preseljena je u zagrebačku Đorđićevu ulicu. U tvrtci je suvlasnik i direktor Britanac koji je protiv Koudele i Vujevića prethodno podnio kaznenu prijavu zbog koje su bili osuđeni te članovi njegove obitelji. Tako su suvlasnici ostali članovi obitelji Sternlight: Moshe, Benzion i Meir. Direktor je uz Moshea Sternlight i Joseph Isaac Sternlight koji je Vujevića i njegova kompanjona Koudelu i doveo do sudske presude 2015. godine. Od spomenute Marjanović Vujević je krajem 2008. preuzeo direktorsku palicu i u tvrtci Bursting Investments koja je povezana s njegovim i Koudelinim bivšim partnerom Josephom Isaacom Sternlightom te se i zove kao istoimena off tvrtka tog Britanca sa sjedištem u Belizeu. Vrijedno je spomenuti kako se iz dokumenta koji potpisuje stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Splitu Ana Golub Gruić vidi tijek skraćenog stečajnog postupka povodom zahtjeva splitske podružnice Financijske agencije RH Vujevićeve tvrtke Sagula koja je poslovala na njegovoj kućnoj adresi u Ulici Hrvatskih iseljenika u Splitu.

Tako je sutkinja 20. prosinca 2016. godine objavila prvo oglas kojim je pozvala vjerovnike da prijave tražbine. Iz dokumenta je vidljivo kako je Vujevićeva Sagula 1. rujna 2015. godine bila u blokadi 1433 dana a da je iznos dospjelih dugovanja bio 9.383.036,55 kn. Ista stečajna sutkinja je 13. veljače 2017. otvorila stečajni postupak nad Vujevićevom Sagulom te imenovala za stečajnog upravitelja Ivan Gjurašić iz Zagreba. Istodobno je i zaključila skraćeni stečajni postupak te naložila brisanje tvrtke iz sudskog registra. U trenutku stečaja tvrtka nije imala zaposlenih. 'Pored uredno iskazanog poziva ovog suda, putem objavljenog oglasa na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova, osobe ovlaštene za zastupanje dužnika nisu u propisanom roku od 15 dana podnijele sudu popis imovine i obveza dužnika, a isto tako niti jedan vjerovnik u roku od 45 dana od objave naprijed navedenog oglasa nije podnio ovom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom. Samim time, u konkretnom slučaju su se ispunile pretpostavke iz čl. 431. SZ-a za donošenje rješenja o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom' - piše u dokumentu koji je potpisala splitska stečajna sutkinja Ana Golub Gruić.

Tako se vidi da je Vujević već dugo bio suočen s krupnim financijskim dubiozama, da je imao iscrpljujući sudski postupak koji je završio osudom te da je poslovno potonuo iako je imao velike nekretninske ambicije proteklih desetljeća. Dio toga uspio je realizirati gradnjom stanova. Od svega navedenog evidentno je da jedino uredno posluje iznajmljivanje apartmana u njegovoj obiteljskoj vili u Splitu. No, ostat će nepoznanica što ga je nakon sjajne sportske i šampionske judo karijere te dugogodišnjeg vođenja vlastitog biznisa natjeralo da pređe crtu i ode na drugu stranu zakona te da konačno završi s lisičinama iz polja ilegalnog kanabisa. Možda je u tome prste imala i 50-godišnja Britanka s kojom je i uhićen a koja je označena u medijima kao njegova životna partnerica.