Proteklih su desetljeća u političkoj areni frcale raznorazne optužbe na sve strane. Javnost se naslušala najrazličitiijih izjava ali i objeda, neke su bile neutemeljene a neke su 'držale vodu'. Nebrojeno smo puta čuli da je netko od prozvanih rekao kako će aktera neke izjave tužiti za klevetu. Takvi su procesi u nekim slučajevima i pokrenuti a neki su odustali kad su razmislili o svim aspektima hrvatskog pravosuđa. No, bivši SDP-ov ministar policije i bliski suradnik Zorana Milanovića dok je on bio premijer nije dvojio. Najavio je i pokrenuo tužbe. Ranije smo opisali ishod kaznenog procesa protiv Mostovog zastupnika Nikole Grmoje kojeg je gonio za klevetu zbog izjave da je Petrov uhođen. Nije izgubio samo taj spor već i onaj koji je pokrenuo protiv nekad glasnog HDZ-ovca Josipa Vidovića koji je bio u medijima prisutan kada su trajali prosvjedi 'šatoraša' u Savskoj i kada je koalicija predvođena Milanovićem vladala Banskim dvorima. Slijede detalji priče iz koje se vidi kako je i taj postupak Ostojića papreno opalio po džepu....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U vrijeme kada je SDP bio na vlasti a Zoran Milanović vladao premijerskim uredom na Markovu trgu jedna od instantnih političkih zvijezda sada vladajućeg HDZ-a bio je Josip Vidović. Kao tajnik Odbora za branitelje davao je izjave o tada aktualnom braniteljskom šatoru u Savskoj ulici u Zagrebu, ocjenjivao je bivšeg SDP-ovog ministra branitelja Freda Matića kao kukavicu jer nije došao među 'šatoraše' a na račun tada moćnog Ranka Ostojića iznosio je teške optužbe. Tako je početkom 2016. izjavio: ‘Sjećate se da su generala Gotovinu proganjali, da su 2002. godine, ja mislim Ranko Ostojić, napravio plan kako uhititi generala Gotovinu, a ako ga ne može uhititi da ga likvidira’, optužio je Vidović Ostojića. Za ministra branitelja Predraga Matića je rekao da u ključnim trenucima nije stao uz branitelje, a da je objavom registra mnoge koji žive izvan Hrvatske, posebno u BiH, doveo u opasnost'.

Nakon toga Ostojić je podnio je nekoliko tužbi na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, i to protiv glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje, direktora zaštitarske tvrtke General Security Enimarka Ponjevića te glavnog savjetnika u toj tvrtki, čije je usluge koristio Most, bivšeg čelnika SZUP-a Smiljana Reljića, a tužbu zbog klevete podnio je i protiv HDZ-ova Josipa Vidovića te voditelja emisije Bujica Velimira Bujanca. Povod tužbama protiv Grmoje, Ponjevića i Reljića bili su njihovi  javni istupi u kojima su Ostojića optužili za praćenje čelnika Mosta Bože Petrova, što je nakon provedene istrage demantirao USKOK. Grmoju je tužio zbog izjava da je Božu Petrova nakon izbora pratio i prisluškivao PNUSKOK, a za svoje optužbe nije ponudio nikakve konkretne dokaze, već je samo rekao kako ima indicije. Bivšeg čelnika SZUP-a Reljića ministar Ostojić je tužio zbog njegovih izjava u emisiji Otvoreno kada je na pitanje voditelja zašto je Ostojića nazvao lopovom odgovorio da bezočno laže. U studenom 2020. godine objavili smo članak koji je ilustrirao što se događalo s jednim od Ostojićevih sporova.

Radilo se o članku: 'EPILOG KAZNENOG POSTUPKA Ranko Ostojić pred ovrhom zbog generala Ante Gotovine - Bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova pokrenuo je spor na kaznenom sudu ali nije platio sudske pristojbe'. U tom članku iz 2020. naveli smo: 'Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 17. studenog istaknuta je obavijest na kojoj je ispisano ime nekadašnjeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Odnosi se na predmet koji je Ranko Ostojić pokrenuo protiv Josipa Vidovića, tajnika HDZ-ovog Odbora za branitelje. Obavijest nosi naziv 'Neplaćena pristojba'. Iz dokumenta se vidi kako se izvješćuje Finin Odjel za ovrhe kako pristojbeni obveznik nije podmirio obveze. Dakle, tužitelj Ranko Ostojić nije platio obveze po nalogu od 1. lipnja 2020. godine u iznosu od 600 kn; opomenu od 16. rujna 2020. u istom iznosu; nalog od 1. lipnja 2020. u iznosu od 500 kn i opomenu za isti s datumom 16. rujna. Budući da tužitelj Ranko Ostojić nije podmirio iznos od 1.100 kn Općinski kazneni sud traži od Fine da ih obavijeste jesu li naplatiti spomenuti iznos. U protivnom će Ranko Ostojić biti ovrhom olakšan za puno veći iznos kako bi proces tekao dalje'.

U travnju prošle godine objavili smo članak : 'HRVATSKA SUDSKA PRAKSA Ranko Ostojić bizarno izgubio kazneni spor za klevetu protiv Nikole Grmoje - Ostojić je kao ministar unutarnjih poslova podnio privatnu tužbu ubog Grmojinih izjava kako je uhodio Božu Petrova'. U tom smo članku naveli kako je nakon 'pet godina okončan nepravomoćno spor na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u kojoj je bivši SDP-ov dužnosnik kazneno gonio bivšeg i aktualnog zastupnika Mosta Nikolu Grmoju. Ostojić je izgubio spor iz vrlo zanimljivog razloga...?. Naime sutkinja Kantolić koja je vodila spor među ostalim je napisala kako 'privatni tužitelj nije Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu dostavio dokaz da ima odobrenje ovlaštenog tijela koje je po Ustavu za saborskog zastupnika potrebno. 'Nije na sudu da traži službenim putem odobrenje Hrvatskog sabora za vođenje postupka, već na privatnom tužitelju kao osobi zainteresiranoj za vođenje postupka'.

Tako je Ostojić na Općinskom izgubio spor protiv Mostovog zastupnika. No, netom je na sudskoj ploči objavljen dokument iz kojeg se vidi kako bivši SDP-ov ministar policije nije uspio ni u kaznenom postupku za klevetu protiv HDZ-ovca Josipa Vidovića. Naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sudac Marko Benčić odlučivao je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Josipa Vidovića, zbog kaznenog djela iz članka 149. stavak 2. Kaznenog zakona povodom privatne tužbe od 22. siječnja 2016. privatnog tužitelja Ranka Ostojića. Bivšeg SDP-ovog ministra policije u tom je sporu zastupao zagrebački odvjetnik Šime Savić. Naime, sudac je odlučivao o zahtjevu za naknadu troškova kaznenog postupka okrivljenika, podnesenog putem branitelja Ive Farčića, odvjetnika iz Zagreba.

Sudac je 16. studenoga 2022. riješio kako je privatni tužitelj Rranko Ostojić dužan okrivljenom Josipu Vidoviću uplatiti 'u roku od 15 dana od pravomoćnosti iznos od 10.000 kuna / 1.327,23 eura i to na račun branitelja okrivljenika odvjetnika Ive Farčića'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je presudom tog suda broj K-1274/18 od 8. srpnja 2019., koja je postala pravomoćna dana 21. siječnja 2020., okrivljeni Josip Vidović, oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo iz članka 149. stavak 2. KZ/11. Tu se radi o kaznenom djelu klevete. Podneskom od 2. ožujka 2020., branitelj okrivljenika odvjetnik Ivo Farčić, podnio je u zakonskom roku iz članka 148. stavak 4. ZKP/08 zahtjev za naknadu troškova obrane okrivljenice, te zatražio isplatu iznosa od 11.250,00 kuna. Sudac naime nije smatrao cjelokupni Farčićev zahtjev osnovanim te mu je dosuđeno nešto manje troškova nego što je tražio.

U dokumentu piše: 'Razlika između zatraženog i odobrenog iznosa u visini od 100 bodova je nastala jer je po ocjeni suda u cijelosti neosnovan zahtjev za naknadu troška pristupa na objavu presude od 8. srpnja 2019. godine'. Protiv tog rješenja stranke imaju pravo uložiti žalbu u roku od tri dana od dana primitka a o žalbi odlučuje izvanraspravno vijeće ovog suda. Podsjetimo kako Josip Vidović više nije prvi ešalon HDZ-a. Možda i zato što je svojedobno bio među glavnim lobistima za imenovanje Mije Crnoje minsitrom branitelja. Poznato je kako je Crnoja na toj dužnosti bio tek 6 dana. Fotelju je izgubio kada je otkriveno da nije neku nekretninu male vrijednosti prijavio. Istaknimo i to da Ranko Ostojić navedeno sudsko rješenje nije primio osobno, stavljeno mu je na znanje putem sudske ploče. Tako i ovaj članak ilustrira kako juriš na sudove i tužbe protiv drugih nisu osuđene na uspjeh kao što mnogi tužitelji pomisle kada se upuste u parnice. Ishodi Ostojićevih tužbi pokazuju da se u konačnici samo izložio nepotrebnim troškovima.