Pandemija je mnogim ugostiteljima uništila san o normalnom poslovanju i profitu. Malo rade pa ne rade. Kada im epidemiolozi i  korona stožer dopuste rad lako propuste ispoštivati neki zakon za koji, uzgred rečeno, mnogi ni ne znaju da postoji. Pogledajte zbog čega se tereti vlasnicu i direktoricu Barbieris Restaurantsa, tvrtke koja upravlja restoranom u Kaptol centru koji nosi naziv po Vanjinom dečku, utemeljitelju Frani Barbieriju.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sudskoj oglasnoj ploči 16. lipnja ove godine oglašeno je ime Vanje Halilović. Pozvana je kao odgovorna osoba tvrtke Barbieris Restaurants zbog prekršaja  iz čl. 89. st. 1. Zakona o sustavu civilne zaštite. Halilovićka je pozvana na Općinski prekršajni sud u Zagrebu  i to 'na ispitivanje u prekršajnom postupku pokrenutom povodom prekršajnog naloga MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, Službe za inspekcijske polove'. Zanimljiva je napomena koja je istaknuta u uvodnom dijelu poziva.

Piše: 'Strankama, punomoćnicama i zakonskim zastupnicima stranaka, kao i svim drugim sudionicima u postupku (svjedoci, vještaci i dr.) neće biti dozvoljen ulazak u zgradu suda bez strogog pridržavanja mjera epidemiološke zaštite. Prilikom ulaska u zgradu suda dužni su dezinficirati ruke te za vrijeme boravka u sudu koristiti zaštitne maske, jer im se u protivnom neće dozvoliti ulazak u zgradu suda. Dežurni pravosudni policajac, službenik ili namještenik raspoređen na ove poslove, dužan je utvrditi identitet osobe koja ulazi u zgradu suda te u aplikaciji covid.provjera@,pravosudje,hr provjeriti je li osobi izrečena mjera samoizolacije, karantene ili liječenja od zaraze korona virusom (COVID l9). Ukoliko je osobi izrečena bilo koja od ovih mjera neće joj se dopustiti ulazak u zgradu suda'.

Dalje se u pozivu Vanji Halilović navodi kako ju se poziva da 'pisanim putem imenujete svog predstavnika i dostavite dokaze (izvod iz sudskog ili drugog registra ili pismeno imenovanje od strane direktora ili druge čelne osobe pravne osobe) da je ta osoba, sukladno odredbi čl. 114. st. 7. Prekršajnog zakona ovlaštena predstavljati I okrivljenu pravnu osobu, najkasnije na ispitivanju dana 05. srpnja 2021. godine...' Istaknuto je kako se za predstavnika može imenovati ili osoba upisana u sudskom ili drugom registru kao ovlaštena za zastupanje ili zaposlenik ili član pravne osobe kojeg direktor ili druga čelna osoba pravne osobe imenuje kao predstavnika pravne osobe.

Navedeno je kako za predstavnika pravne osobe ne može se imenovati odvjetnik, već odvjetnik može biti samo branitelj pravne osobe. U pozivu koji potpisuje sudac Darjan Bižupić piše kako je imenovani predstavnik dužan osobno pristupiti ispitivanju. 'Ukoliko se ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva,  sud će izdati dovedbeni nalog'. U tom slučaju dužan je snositi  troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta. Inače, Vanja Halilović je dugogodišnja djevojka Frane Barbierija, poznatog zagrebačkog poduzetnika i ugostitelja te sina pokojnog utemeljitelja ACI-ja Veljka Barbierija.

U zagrebačkom Kaptol centru posluje restoran Barbieris te Barbierijiev kafić Jimmy Whoo. Očito je kako je veza među Barbierijem i Halilović vrlo ozbiljna dok je bivša TV voditeljica službeno i vlasnica i direktorica tvrtke Barbieris Restaurant. Prema podacima sa Sudrega tvrtku je osnovala 24. siječnja 2018. godine. Provjerili smo za koji se prekršaj tereti tvrtku, odnosno popularni restoran u Kaptol centru a koju vodi Halilović. Pronašli smo zakon u Narodnim novinama.

U čl. 89. st. 1 piše: 'Novčanom kaznom od 20.000,00 do 70.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: ne dostavi podatke Državnoj upravi i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za izradu procjene rizika, planova djelovanja civilne zaštite i vanjskog plana civilne zaštite u slučaju nesreće koje uključuju opasne tvari (članak 36. stavak 4.); ne postupi po zahtjevu načelnika stožera civilne zaštite jedinice lokalne, područne (regionalne) samouprave i načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ne sudjeluje u provedbi mjera i aktivnosti sustava civilne zaštite (članak 36. stavak 6.); ne uspostavi ili ne podmiri troškove uspostavljanja i korištenja komunikacijske veze za potrebe upravljanja i nadzora sirenama iz nadležnog centra 112 (članak 38. stavak 3.)' - piše u Zakonu o sustavu civilne zaštite.

Vanji Halilović sada predstoji pravno-sudska bitka jer u istom članku piše: 'Za prekršaj iz stavka 1. ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi'. Ugostiteljima je korona pandemija otežala do granice izdržljivosti uvjete poslovanja, dapače učinila ih skoro nemogućim. Kada se sve to zbroji ispada da je skoro nemoguća misija biti ugostitelj u doba korone. S druge strane na odgovorne osobe restorana i kafića vrebaju drakonske kazne pa se postavlja pitanja hoće li većinu drugi, treći, četvrti... tko zna koji po redu korona val natjerati da u konačnici stave lokot u bravu ili će se pak organizirati kako bi solidarno isplivali na kraj s administracijom, zakonima, sudskim postupcima, sankcijama....

Vanja Halilović pozvana je kao odgovorna osoba Barbieris Restaurantsa - prijeti joj za današnje korona prilike poprilična globa