Sve manji broj građana Hrvatske uspijeva ostati neovršen. Sve je više žrtava tog skupog postupka u našoj zemlji pa bi uskoro mogla niknuti i udruga 'Ovršeni'  koja bi trebala zastupati sve one koji misle kako su bezobrazno skupe usluge odvjetnika i javnih bilježnika koji sudjeluju u takvim naplatnim postupcima. S obzirom da je golem broj poznatih koje sustižu ovrhovoditelji nije isključeno da se na čelu takve udruge instalira neko svima znano i uspješno lice. S obzirom da je među ovršenima puno bivših Vatrenih - možda i netko od njih pro bono pristane doći na čelo takve udruge ako se ona uskoro formira.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na sudskoj oglasnoj ploči netom je objavljeno i ime nekadašnje legende Dinama i bivšeg reprezentativca Tome Šokote. Ovrhovoditelj je tvrtka za naplatu dugova Eos Matrix koja našeg proslavljenog nogometaša tereti za neplaćene dugove Hrvatskom telekomu. Prijedlog ovrhe poslan je na Općinski građanski sud u Zagrebu u režiji odvjetnika Mladena Gajskog i javne bilježnice Željke Maroslavac. Šokotu se tereti za neplaćenih 644,38 kuna za mobitel za tri mjeseca, rujan, listopad i prosinca prošle godine. Na taj iznos pridodani su troškovi odvjetnika i javnog bilježnika, sveukupno 412,50 kuna. Tako se osnovni dug s troškovima popeo na iznos veći od tisuću kuna. Ovrhovoditelj predlaže ovrhu općenito na imovini dužnika.

Uz Šokotino ime nije upisana njegova adresa u Kačićevoj ulici u središtu Zagreba već adresa novogradnje u Kuzminečkoj ulici kod zagrebačke Remize. Tako se Šokota pridružio nizu naših poznatih bivših ili aktivnih Vatrenih koji duguju po raznim osnovama pa su njihovi dugovi dospjeli u ovršne faze. Već smo pisali o dvostrukoj ovrsi nad Davorom Šukerom, višestrukim nad Lukom Modrićem, Boškom Balabanom, Dinom Drpićem.... Inače, Šokota nakon aktivne karijere koju je proveo igrajući i za lisabonsku Benficu sada igra nogomet za MNK Futsal Dinamo. Vlasnik je tvrtke Battis koja posluje na njegovoj kućnoj adresi u Kačićevoj ulici. Dogotrajna imovina te tvrtke veća je od 4 milijuna kuna.

No, poslovno je aktivnija Tomina supruga Emina Šokota, koja je pod djevojačkim prezimenom Pezo bila nekadašnja Kraljica Hrvatske i s kojom ima dvoje djece. Emina Šokota suvlasnica je tvrtke Mevex zajedno s Vanjom Horvat ex Mamić i Mladenom Veberom. Direktorica u tvrtci je bivša supruga Zorana Mamića koja je sada zaručnica Mladena Vebera, bivšeg starijeg potpredsjednika u Atlantic Grupi Emila Tedeschog. Horvat i Šokotina supruga najprije su se privatno počele družiti a potom su na tržište lansirale dodatak prehrani na bazi zeolita koji učinkovito organizam oslobađa štetnih tvari. Vanja Horvat se pohvalila kako Mevex godišnje proizvede stotine tona tog čudotvornog praha prirodnog porijekla i plasira ga na tržišta Mađarske, Slovačke, Italije, Kanade, Meksika, Južne Amerike, šire se i na Afriku te Ujedinjene Arapske Emirate, ali i u Hrvatskoj. Emina Šokota poslovala je preko tvrtke Ametrin usluge koja je likvidirana u rujnu prošle godine.

Ametrin je inače naziv poludragog kamena. Zanimljivo je kako su Vanja Horvat i Emina Šokota s rođakom Zdravka i Zorana Mamića Karlom Mamićem Štoosom osnovale u ožujku 2017. i tvrtku Vekglow a sve troje su bili i direktori u tvrtci. Ime je bilo kratica od početnih slova njihovg imena te riječi sjaj - glow na engleskom. No, sadašnji jedini vlasnik i direktor je Karlo Mamić Štoos koji se iz Zagreba preselio na Beverly Hills i tamo posluje preko Polux Capitala. Mamić Štoos je bio osnivač zagrebačke tvrtke Pssitacus d.o.o. koja je držala People's restaurant & lounge bar u Hektorovićevoj. U medijma je spomenuti Karlo osvanuo i 2017. godine kada je osnovao mobilnu pučku kuhinju u zagrebačkoj Jukićevoj ulici i gdje su se prije posluživanja obroka časne sestre molile s korisnicima. Tada se Mamić Štoos ograđivao od kapitala Mamićevih tvrdeći kako je sve samo njegova investicija.