Tvrtka Svea ekonomi promovira se kao 'jedna je od vodećih tvrtki na području otkupa potraživanja kao i usluge kreditiranja i posredovanja pri sklapanju poslova'. Navode kako su njihovi klijenti: teleoperateri, banke, financijske institucije kao i tvrtke iz poslovnog sektora. Netom se na njihovoj ovršnoj meti našla Snežana Lazova Kerim, supruga makedonskog diplomata sa svjetskom karijerom i opatijskom adresom. Radi se o Srđanu Kerimu čije je ime dobro znano diljem svijeta u svijetu visoke politike i diplomacije. To ne čudi jer je Kerim bio i kandidat za generalnog tajnika UN-a. Osim političke i diplomatske karijere poznat je i po tome što je bio jedan od direktora njemačkog medijskog koncerna WAZ koji je u Hrvatskoj svojedobno bio partner najvećem medijskom koncernu Europapress Holdingu. Kerim je rođen u Skopju 1948., diplomirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao 1982. godine. Bio je sekretar za vanjsku trgovinu SR Makedonije i glasnogovornik jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za inozemne poslove. Devedesetih godina bio je makedonski veleposlanik u SR Njemačkoj pa je tada imao prigodu upznati i pokojnog papu Benedikta XVI. Od 2000. do 2001. Kerim je bio ministar vanjskih poslova Makedonije, a do 2003. veleposlanik Makedonije u Ujedinjenim nacijama. Vrhunac njegove karijere bilo je predsjedanje 62. zasjedanjem Opće skupštine Ujedinjenih nacija od 2007. do 2008. Snežana Lazova Kerim je njegova druga supruga a ujedno je i otac Gorana i Borana. Supružnici Kerim godinama posjeduje luksuznu nekretninu u Opatiji koju je Srđan darovao supruzu Snežani. Stoga ne čudi da je i njegovu suprugu sustigla najveća hrvatska pošast zvana ovrha i to zbog duga za račun koji joj je pristigao na adresu luksuzne Vile Arentz gdje je uknjižila kvadrate. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Potkraj listopada 2008. objavljeno je kako je kompleks luksuznih vila s apartmanima u Opatiji pod imenom Vila Arentz konačno završen. Radilo se o ekskluzivnom stambeno-poslovnom prostoru tik do obale pa ne čudi da se cijena kvadrata tada kretala astronomskih između 8.000 i 10.000 eura pa stanovi ispočetka nisu odmah ni prodani. No, kako uvijek ima kupaca dubokog džepa tako su i ti skupi kvadrati pronašli put do bogataša iz zemlje i inozemstva. Među sretnicima bili su i bračni par Srđan Kerim i Snežana Lazova Kerim. Oni su postali i vlasnici poslovnog prostora ugostiteljske namjene u prizemlju zgrade, koji se sastoji od hodnika, wc-a, dva spremišta, kupaone i tri lokala, ukupne površine 81,45 m2 sa spremištem i parkirnim mjestom, sveukupne površine 92,30 m2. Prvi vlasnik bila je splitska tvrtka Akord d.o.o., potom slovenski poduzetnik iz Celja Tomaž Subotić a zatim supružnici Kerim.

U trenutku kupnje nekretnine potkraj 2012. bračni par Kerim imao je adresu u kanadskom Torontu. U to vrijeme taj se kompleks u papirima nazivao Opatija Residence. Luksuznu etažu kupili su po pola no, kasnije je temeljem Darovnog ugovora od 28. travnja 2014. svoju polovicu Srđan Kerim galantno darovao supruzi Snežani. Stoga ne čudi da je zato ovrha pristigla samo na njeno ime. Prijedlog ovrhe zbog duga za tu nekretninu ovrhovoditelj Svea ekonomi poslala je 7. prosinca 2022. na Općinski sud u Rijeci. Radi se o dospjelom računu za telekom usluge s glavnicom od 750 kn / 99,54 eura. Na taj iznos dodana je zakonska zatezna kamata koja teče od 16. siječnja 2021. godine i koja informativno iznosi 78,71 kuna, odnosno 10,45 eura.

Zagrebački odvjetnik Branko Škarica pokrenuo je ovrhu pred Općinskim sudom u Rijeci te se traži donošenje rješenja o ovrsi ukoliko ugledna dužnica ne podmiri dug s kamatama, odnosno 828,71 kn u roku osam dana uvećan za troškove postupka u iznosu od 468,75 kn / 62,21 eura plus kamate. Predložena je ovrha i općenito na imovini ovršenice sukladno odredbama Ovršnog zakona. Dug seže još u siječanj 2021. godine. Na kraju recimo i kako je Srđan Kerim u Opatiji osnovao organizaciju CESK Centar za europsku suradnju u konferencije. Opatija kao i Opatijska rivijera poznati su centri kongresnog turizma pa ne čudi da je poznati diplomat i političar iz Makedonije spojio ugodno s korisnim.