Krajem travnja ove godine odjeknuli su detalji Uskokove optužnice za zločinačko udruženje iz koje se vidjelo kako je ekipa među kojima je i 33-godišnji sin Jure Keruma, brata bivšeg splitskog gradonačelnika, bio važna karika i to poglavito u dijelu u kojem je ekipa švercala oružje. Inače, sva sedmorica okrivljenih terete se za ilegalnu dobit, ukupno 1,3 milijuna eura. I dok je veći dio ekipe završio u istražnom zatvoru isto nije uspjelo za Kerumova nećaka jer se on dao u bijeg. Njemu će se na Županijskom sudu u Zagrebu vjerovatno i suditi u odsutnosti. U međuvremenu postala je javno dostupna presuda splitskog suda po kojoj se vidi da je Kerum imao problema s policijom zbog alkohola u krvi i bijega. Zanimljivo je kako je u pisanoj obrani lagao sutkinju da nije nikada ranije prekršajno osuđivan iako službena evidencija govori suprotno. No, vrhunac bizarnosti je dio njegove pisane obrane u kojem moli sutkinju 'da mu se smanji izrečena novčana kazna i da mu se ne oduzima vozačka dozvola jer da mu je izuzetno bitna zbog posla jer da će u suprotnom ostati bez istog' te dio u kojem piše kako ni on ni odvjetnik ne mogu doći na sud zbog 'pretrpanosti poslom' ali moli sud da uvaži i da je u 'teškoj financijskoj situaciji'. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu, Stalnoj službi u Sinju, sutkinja Vinka Kulić presudila je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenika Josipa Keruma (33). Nećaku Željka Keruma sudilo se zbog prekršajnog djela iz članka 199. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno prekršajnog djela iz članka 32. st. 4. Sin Kerumovog brata Jure prigovorio je na prekršajni nalog PU Splitsko- dalmatinske, Policijske postaje Sinj od 28. srpnja 2022. godine. Sutkinja je u odsutnosti tužitelja, okrivljenika i branitelja okrivljenika zaključila suđenje 9. veljače a 4 dana kasnije donijela je presudu. Njome je već prekršajno osuđivani Josip Kerum proglašen krivim što je 5. lipnja 2022. u 02.50 sati, u Dicmu upravljao vozilom Škodom splitskih oznaka iako je imao alkohola u krvi u koncentraciji 'koja umanjena za 0,1 g/kg iznosi 1,32 g/kg, odnosno miligrama u litri izdahnutog zraka, što je utvrđeno od strane policijskog službenika uporabom alkometra marke Drager'. No, to nije sve.

Kerumov nećak nije se zaustavio na znak policijskog službenika pa je tako postupio protivno odredbi članka 32. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za prvi prekršaj izrečena mu je kazna od 660 eura / 4.972,77 kuna a za drugi prekršaj kazna od 390,00 eura/ 2.938,46 kuna, odnosno ukupna kazna od 1.050 eura / 7.911,23 kuna. Kazna mu je umanjena za vrijeme za koje je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva Policijske postaje Sinj, i to od 5. lipnja 2022. godine od 03.00 sati do 5.06. 2022. godine do 9.10 sati, te mu se izrečena novčana kazna umanjuje za 39,82 eura/ 300,02 kn. Kaznu mora platiti u roku 30 dana od dana pravomoćnosti no ukoliko plati dvije trećine u traženom roku smatrat će se da je ista plaćena u cijelosti. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorije. u trajanju mjesec dana. Mora platiti i troškove prekršajnog postupka u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude, u paušalnom iznosu od 25,00 eura / 188,36 kuna.

No veliko je pitanje kako će sve to izvršiti Kerumov nećak koji je u bijegu te mu je putem sudske ploče nedavno stavljena do znanja kao VII okrivljenom Uskokova optužnica za šverc oružja i kokaina iz Južne Amerike, optužba za zločinačko udruženje. Iz obrazloženja prekršajne presude je vidljivo kako se Kerumov nećak 29. srpnja 2022. žalio na prekršajni nalog pa je isti stavljen izvan snage i proveden je redovni prekršajni postupak. No, na glavnu raspravu, iako uredno pozvani, nisu pristupili ni on ni njegov odvjetnik. No, sudu je dostavljena pisana obrana u kojoj je okrivljenik naveo 'da zna što mu se stavlja na teret i da shvaća značenje svoje krivice, te napominje da mu se stvarno nije činilo da je popio više od dopuštenog i da se stvarno zbog toga kaje. Za drugi prekršaj navodi da stvarno nije bježao ili tome slično, te da mu se činilo da policijski službenik zaustavlja vozilo ispred njega, te da iz tog razloga nije stao, te da ništa nije bilo namjerno, moli sud da prihvati njegovu pisanu obranu te da mu se smanji izrečena novčana kazna i da mu se ne oduzima vozačka dozvola jer da mu je izuzetno bitna zbog posla jer da će u suprotnom ostati bez istog.

Napominje da nije prije prekršajno kažnjavan i moli sud da to uzme u obzir pri odmjeravanju kazne, te da se još jednom kaje zbog prekršaja koji mu se stavljaju na teret te obećava da takvih stvari više neće biti. U podnesku navodi da on a niti branitelj ne mogu doći na raspravu zbog pretrpanosti posla, te predlaže sudu da donese presudu. Uvažavajući sve olakotne okolnosti, a s obzirom da je priznao počinjenje prekršaja da mu se izrekne zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u vremenu koje sud odredi te da mu po svojoj procjeni snizi izrečenu novčanu kaznu, sve iz razloga jer je isti u teškoj financijskoj situaciji te da mu je svaki euru bitan za normalan život te moli da se uvaže sve olakotne okolnosti pri izricanju kazne. U dokaznom postupku ispitan je svjedok policijski službenik D. U., pročitana je prekršajna evidencija Ministarstva pravosuđa i uprave, punomoć, zapisnik o ispitivanju prisutnosti alkohola, naredba o određivanju mjere opreza, naredba o smještanju u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva te punomoć tužitelja.....' - napisao je Josip Kerum.

Svjedok policijski službenik D.U.,svjedočio je 'da je te prigode obavljao kontrolu prometa te da se nalazio u Dicmu kod caffe bara Lanterna, te da se vozilo marke Škoda, kretalo iz pravca Splita prema Sinju, te da je isto zaustavljao pomoću stop palice, međutim da to vozilo uopće nije smanjilo brzinu, a niti se zaustavilo, te da je to bilo jedino vozilo koje se kretalo iz pravca Splita, te da je vozač mogao zaključiti da to vozilo zaustavlja, zaustavljanje da je obavljeno propisno, međutim, da se isto nije zaustavilo. Nakon što se isto vozilo nije zaustavilo da je krenuo za njim te da se zaustavilo u industrijskoj zoni Kukuzovac, da je sišlo s glavne ceste te da je krenulo u navedenu industrijsku zonu nakon čega se zaustavilo te da bi mogao reći da je odustalo od bijega jer da je skrenulo s glavne ceste. Da je tada provedeno alkotestiranje, s mjesta vozača da je izišao okrivljenik , a u vozilu da se nalazilo još osoba te da je izmjerena koncentracija alkohola koja umanjena za 0,1 g/kg iznosi 1,32 g/kg, te da rezultate ispitivanja nije poricao.

Nakon toga da mu je izdan prekršajni nalog. Nakon što je upoznat s obranom okrivljenika, iskazuje da ostaje pri onom što je naveo, a te prigode, u tom trenutku da se jedino njegovo vozilo kretalo cestom, da je zaustavljan propisno, te se nije zaustavio već da je s glavne ceste skrenuo prema industrijskoj zoni, a nakon što je krenuo za njim s upaljenim rotacionim svjetlom da se isti zaustavio, a s obzirom na to da se nitko drugi nije kretao cestom da nije mogao pomisliti da zaustavlja koje drugo vozilo' - piše u presudi. Pregledana je i prekršajna evidencija Ministarstva pravosuđa i uprave iz koje proizlazi da je okrivljenik odlukom Policijske postaje Trogir koja je pravomoćna 23. siječnja 2021. osuđen zbog prekršaja iz članka 53. stavka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama te odlukom Općinskog prekršajnog suda u Splitu, koja je pravomoćna 22. travnja 2022., osuđen zbog prekršaja iz članka 43. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sutkinja je zaključila kako 'obrana okrivljenika nije osnovana' dok je prihvatila iskaz policajca kao relevantan. 'Pri odlučivanju o visini kazne za prekršajna djela iz izreke presude okrivljeniku su uzete u obzir sve za to utjecajne okolnosti kao što su stupanj krivnje, težina počinjenih prekršaja, što je do sada osuđivan po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, što proizlazi iz prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa i uprave, te da je vožnja pod utjecajem alkohola uzrok teških prometnih nesreća, okrivljeniku je za prekršajna djela iz izreke presude izrečena novčana kazna u visini Zakonom propisanog posebnog minimuma za ovu vrstu prekršaja, te s obzirom na počinjene prekršaje kao i na dosadašnju osuđivanost, nije prihvaćen prijedlog okrivljenika te mu nije izrečena ublažena novčana kazna, već mu je izrečena novčana kazna kao u izreci, a sve vjerujući da će se utjecati na okrivljenika da ne čini prekršaje u prometu te da će se postići kako specijalna tako i generalna prevencija' - piše u presudi.

Sutkinja nije prihvatila prijedlog Josipa Keruma u vezi zaštitne mjere, 'jer je znao i mogao znati da mu je vozačka dozvola potrebna zbog posla te ne upravljati vozilom pod utjecajem alkohola'. Vozačka se može oduzeti u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine a njemu je izrečena kazna za koju je smatrala primjerenom težini djela. Protiv kazne Kerum se može žaliti u roku 8 dana Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu. No, vjerojatno Kerumov nećak neće uložiti žalbu kad je ionako u bijegu. Kao što smo već prethodno pisali on je obuhvaćen optužnicom u kojem se sudi Tomislavu Kljaiću, unuku rukometne legende Velimira Kljaića, odnosno sinu bivšeg rukometnog reprezentativca Nenada Kljaića,  Marku Grzunovu, bivšem nogometašu Ivanu Stilinoviću, bivšem dečku generala Ivana Čermaka Ameru Draganoviću i ostalim.

Njih se tereti da su na švercu oružja te kokaina u goveđim kožama i bananama zaradili 1,3 milijuna eura. Tužiteljstvo traži od svih oduzimanje protuzakonite zarade te zatvor. Konkretno, optužnicom se traži da se VII okrivljenog Josipa Keruma proglasi krivim te da mu se oduzme imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelima na način da mu se oduzme 50.000 te 12.500 eura koje je ostvario kaznenim djelima te da isti postanu imovina Republike Hrvatske. Citirat ćemo i dio kaznene optužnice za šverc droge i oružja gdje se za Josipa Keruma traži i istražni zatvor koji mu nije mogao biti određen jer je u bijegu. U Uskokovoj optužnici koja je poslana na Županijski sud u Zagreb 12. travnja ove godine, među ostalim, piše: '

I okrivljeni Marko Grzunov, V okrivljeni Tomislav Drmić, VI okrivljeni Mario Gavran i VII okrivljeni Josip Kerum, te više drugih NN osoba, 2) počevši od točno neutvrđenog dana, ali svakako najkasnije od 21. svibnja 2020., pa do 18. kolovoza 2022., na teritoriju Republike Hrvatske, u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, te na području Republike Slovenije i Republike Italije, Gioia Tauro, I okrivljeni Marko Grzunov i V okrivljeni Tomislav Drmić su u ciljuostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prijevozom i daljnjom prodajom većih količina oružja i streljiva, radi njihova pribavljanja, prijevoza i prijenosa preko državne granice te kroz teritorij država članica EU, kao i same preprodaje, povezali u zajedničko djelovanje VI okrivljenog Maria Gavrana,

VII okrivljenog Josipa Keruma te više drugih NN osoba, koji su svi u namjeri da se protupravno materijalno okoriste, svjesni kako je raspolaganje većim količinama oružja i streljiva fizičkim osobama zabranjeno, u okviru dogovorenog plana i s istim ciljem, ispunjavali dane im zadaće odnoseće na pribavljanje, prijevoz, prijenos preko državne granice, prijevoz kroz teritorij država članica EU te na samu preprodaju oružja i streljiva, pa je tako I okrivljeni Marko Grzunov bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva, pregovore s istima oko cijena te koordinaciju vršenja same dostave, dok je V okrivljeni Tomislav Drmić bio zadužen za financiranje nabavke samog oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te pronalazak vozača za prijevoz istog, dok je VI okrivljeni Mario Gavran bio zadužen za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca plaćenog na ime njihove cijene, a

VII okrivljeni Josip Kerum za pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje njihova preuzimanja putem njemu bliskih osoba za sada neutvrđena identiteta, pa su tako: a) u naznačenom razdoblju, u najmanje jednom navratu, a nakon što je I okrivljeni Marko Grzunov zatražio ponudu dostupnog oružja i cijene za isto od V okrivljenog Tomislav Drmića, koji se s istim traženjem obratio VII okrivljenom Josipu Kerumu, izvršili su krijumčarenje oružja i streljiva na način da je VII okrivljeni Josip Kerum nakon pregovora sa V okrivljenim Tomislavom Drmićem, koji je o tijeku istih konstantno obavještavao I okrivljenika Marka Grzunova, poslao ponudu za prodaju ukupno 31 komada oružja i to 20 komada automatskih jurišnih pušaka - kalašnjikova, jedne automatske puške AK-74, tri jurišne puške Heckler G3, tri automatske puške FN FAL, jedan puškomitraljez, dvije puške Crvena zastava te jedan malokalibarski automat s prigušivačem

MGV Gorenje, koje se svo oružje nalazi u kategoriji A Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nudeći ga za iznos od 18.000,00 €, nakon čega je po postignutom dogovoru, V okrivljeni Tomislav Drmić, angažirao VI okrivljenog Maria Gavrana da radi preuzimanja odnosnog oružja i isplate kupoprodajne cijene od 18.000,00 €, otputuje na područje Splitsko-dalmatinske županije, gdje su ga radi predaje oružja i pripremljenog streljiva te preuzimanja novca, 11./12. lipnja 2020., po uputama VII okrivljenog Josipa Keruma dočekale NN osobe zadužene za predaju oružja i streljiva te preuzimanje novca, a od kojih osoba je VI okrivljeni Mario Gavran preuzeo dogovorenu pošiljku sa gore opisanim oružjem idodatnim streljivom, s kojim se zatim po uputama V okrivljenog Tomislava Drmića dovezao u Zagreb, da bi potom, a nakon što je I okrivljeni Marko Grzunov

NN osobu korisnika na platformi SkyECC PIN oznake GE2Q61 uvjerio u odgovarajuću kvalitetu i kvantitetu naručenog oružja, te potom dogovorio mjesto gdje će se oružje i za koju cijenu isporučiti, 14.-17. lipnja 2020., po uputama V okrivljenog Tomislava Drmića, s teretnim vozilom marke Scania, registracije ZG 0098-MP, iz Zagreba, preko državne granice, te kroz Republiku Sloveniju, otišao je za Republiku Italiju, gdje je na dostavljenoj mu adresi pribavljenoj od strane I okrivljenog Marka Grzunova, predao naručeno oružje i streljivo, te preuzeo novac u iznosu od 50.000,00 €, koji je potom dostavio u Zagreb i predao V okrivljenom Tomislavu Drmiću, koji je taj iznos dalje razdijelio među članovima kriminalne grupacije u za sada neutvrđenim omjerima, b) 28. i 29. lipnja 2020., u najmanje dva navrata, radi preprodaje oružja, I okrivljeni Marko Grzunov zatražio je ponudu dostupnog oružja i cijene za isto od V okrivljenog Tomislav Drmića, koji se s tim istim traženjem obratio

VII okrivljenom Josipu Kerumu, koji je 28. lipnja 2020., poslao ponudu za prodaju ukupno 25 komadaoružja i to 6 AK-47 - automatskih jurišnih puški, 2 jurišne puške Heckler G3, jurišnu pušku AK-47, FN FAL automatsku pušku, M72 vojni laki puškomitraljez, strojnicu Zagi, M53 strojnicu opće namjene, 3 PPSH-41 kratke strojnice, M49 puškomitraljez, i M56 automatsku pušku, koje sve oružje se nalazi u kategoriji A Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te za 5 M48 puški repetirki, M76 poluautomatski snajper te Ruger 10/22 poluautomatsku pušku koji se nalaze u Kategoriji B Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, dok je 29. lipnja 2022. poslao ponudu za prodaju 3 zolje – protuoklopne rakete, po cijeni od 400,00 € za svaku, jurišnu pušku Crvenu zastavu sa prigušivačem M70, za iznos od 1.000,00 €, poluautomatski pištolj Berettu M70 za iznos od 1.300,00 €, sve oružje iz kategorije A

Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te poluautomatski pištolj Colt 1911 za 2.000,00 € iz Kategorije B Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, d a k l e, I okrivljeni Marko Grzunov i V okrivljeni Tomislav Drmić organizirali i vodili zločinačko udruženje, te zajedno sa VI okrivljenim Mariom Gavranom i VII okrivljenim Josipom Kerumom, znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja, neovlašteno posjedovali, nabavili, prodali i izvezli veće količine vatrenog oružja i streljiva...' - piše u dijelu Uskokove optužnice protiv Marka Grzunova i drugih. Iz navedenog je jasno kako su osobe poput Josipa Keruma spremne na najroznovrsnije prekršaje i počinjenje ilegalnih djela sudeći po Uskokovoj optužnici ali da ih to ne sprječava da se istodobno prikazuju kao neki egzistencijalno ugroženi građani koji naporno rade a teško žive. Podjsetimo i da smo u travnju objavili članak pod naslovom: 'MORE NEDJELA Nećak Željka Keruma kojeg Uskok tereti za šverc kokaina, snajpera i zolja ima optužnicu na splitskom sudu iz 2020. a bio je i na izbornoj listi Iako je tek napunio 33 godine iza Josipa Keruma impresivna je krim biografija koja uključuje šverc marihuane, pijan je slupao Kerumov Ferrari sa samo 19 godina a predstoje mu i druga suđenja'.