'Ukoliko smatrate da postoji sukob interesa samo zbog činjenice što ja općenito zastupam tužitelje u predmetima CHF kredita, tada Vam skrećemo pozornost da tužitelje u vezi ove problematike zastupa veliki broj odvjetnika u RH, a ujedno je i veliki broj sudaca koji sude u tim predmetima u srodstvu s tim odvjetnicima, od čega nije izuzet niti VSRH' - tvrdi odvjetnik Boris Jug.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Točno prije dvije godine tjednik Globus je objavio tekst pod naslovom: 'Moralno posrnuće borca za prava 'frankaša: od sukoba s bankama do sukoba vlastitih interesa - Njegovi omiljeni odvjetnici u lovu na 200 milijuna kuna'. U tekstu se radilo o, sada već bivšem saborskom zastupniku Goranu Aleksiću. koji je svojim tadašnjim potezima izazvao polemike i u samoj Udruzi Franak. Primjerice Globus  je u spomenutom tekstu prenio komentar Gorana Aleksića, aktivista Udruge Franak, predsjednika Snage i tadašnjeg saborskog zastupnika koji se bori za obeštećenja dužnika u švicarskim francima koji je izazvao brojne kontroverze.

U komentaru Aleksić ističe sljedeće:'Poslušajte fenomenalnog odvjetnika, ali i izuzetnu osobu, člana Udruge Franak, Srđana Kalebotu, koji je prošao pakao zvani kredit u švicarskim francima, rata mu je sa 6 tisuća kuna skočila na 11 tisuća. Zbog toga što ga je netko prijavio da radi za Udrugu Franak, Srđan je morao dati otkaz na solidno plaćenom poslu u jednom osiguravajućem društvu gdje se nije morao boriti za svaku kunu kao što mora danas kada je privatnik. Ne znam tko je to izlobirao, ali taj lobist za mene je jednak ratnom zločincu, jer borba protiv financijske okupacije nije ništa drugo nego rat protiv kartela stranih bankara', tako je zborio bivši  saborski zastupnik Goran Aleksić, aktivist Udruge Franak i predsjednik Snage. 

Inače  Aleksić je  iz dana u dan mjesecima predstavljao osobe koje su puno učinile za Udrugu Franak, sastavljao vodič za tužbe, organizirao edukacije odvjetnika, tumačio kako treba razgovarati s odvjetnicima, pa je primjerice  obznanio da je “Vesna Jelavić, aktivistica iz Metkovića, majka dvoje odrasle djece, a sin Jure je odvjetnik koji je već počeo raditi na tužbama protiv banaka, voli ljude i ne voli nepravdu”. No,takvi potezi i komentari-pohvale Gorana Aleksića ne samo da su izazvali polemike u samoj Udruzi Franak nego i raskol koji je kulminirao izbacivanjem višegodišnjeg člana Denisa Smaje.

Smajo je, podsjetimo, propitivao mogući sukob interesa smatrajući da se odvjetnici koji su članovi Udruge Franak i Snage stavljaju u privilegiranu poziciju za pribavljanje klijenata. To Smajino upozorenje da Aleksićeva tadašnja politička stranka privatizira i monopolizira Udrugu Franak  i usput inaugurira “protupravnu i nepoštenu praksu time što favorizira odvjetnike u odnosu na konkurenciju” završila je Smajinim izbacivanjem iz Udruge Franak. Za Smajinu privremenu suspenziju odlučila su se dva od tri člana Nadzornog odbora, Maruška Matulović i Srđan Kalebota, oboje članovi Snage. Kalebota je odlučio “odstrijeliti” svog kritičara, nije se izuzeo premda je on sam bio glavna tema prozivki o sukobu interesa. 

S tim u svezi treba podsjetiti da je uz objave Gorana Aleksića, Globus svojedobno došao u posjed prepiske između Udruge Franak i jednog potencijalnog tužitelja banaka. Iz te prepiske je  vidljivo da je Udruga Franak  sastavila  listu na kojoj se nalazi 21 odvjetnik, a za koje se navodi da vode individualne postupke protiv banaka u slučajevima švicarskog franka. U Zagrebu su iskočila tri imena: Patricia Đurić, Ines Bojić i Boris Jug, za Split Srđan Kalebota i Mate Glibota, Zadar Damir Klarin i Božo Vrkić, Metković Jure Jelavić, za Rijeku Iva Vrkić, Anita Vrkić i Ana Sokal, za Pulu Josip Valić. U Osijeku je Sanja Hajnal, za Slavonski Brod navode se Alma Opačak i Ivan Opačak te Mijo Kladarić.

U Čakovcu se favorizira odvjetnica Jasna Preložnjak Bedić, u Đakovu Marinko Brajko, za Donju Stubicu Vinka Brundula Tadić, za Karlovac Irena Blauhorn, a lista završava odvjetnikom u Sisku Dankom Kovačem. Ta će se lista, pišu u Udruzi Franak, “sljedećih mjeseci širiti”. Iako tvrde da ova “informacija nije reklama i da oštećenik ima pravo izbora”, dodaju kako će Udruga Franak “izabranom odvjetniku proslijediti svu potrebnu sudsku praksu da bi Vas što kvalitetnije zastupao na sudu”. Dakle iz ovoga spisa je vidljivo da su spomenuti odvjetnici favoriziraniji od drugiha a pogotovo neki.

U konkretnom slučaju osim što je u Zagrebu odvjetnik Boris Jug uz još dvoje odvjetnika favoriziran po pitanju zastupanja u slučaju Franak, njegov otac dr. sc. Jadranko Jug  je kao sudac Vrhovnog suda bio izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju Franak.   Tragom te činjenice, kao i Smajinih ranijih upozorenja, koje su ga koštale izbacivanjem iz Udruge Franak, ali i prozivki na račun Gorana Aleksića i pojedinih njegovih, kako ih je Globus nazvao, omiljenih i favoriziranih odvjetnika koji su u lovu na 200 milijuna kuna, pitali smo  predsjednika Vrhovnog suda gospodina Đuru Sessu o mogućem sukobu interesa na Vrhovnom sudu RH. 

Naše upit je glasio: 'Jesu li točne informacije da je sudac Vrhovnog suda Jadranko Jug bio izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju 'Franak', a da je njegov sin Boris Jug kao odvjetnik zastupao štediše Franka, te da je u bliskim odnosima  s bivšim saborskim zastupnikom i članom Udruge Franak Goranom Aleksićem. Radi li se tu, po Vama, o klasičnom sukobu interesa'.  Nismo dugo čekali na odgovor iz Vrhovnog suda koji je glasio: 'U pogledu vašeg upita, prema za sada dostupnim informacijama,  možemo potvrditi da je sudac ovog suda dr.sc. Jadranko Jug bio član vijeća i sudac izvjestitelj u ovosudnom predmetu Rev- 18/2018 u kojem je rješenjem prihvaćena revizija tužitelja i ukinuta je presuda suda drugog stupnja, a  u kojem se radilo o sporu vezanom za potraživanja iz kredita iskazanog  u CHF. O ostalim okolnostima iz vašeg upita nemamo nikakvih saznanja, pa se na to ne možemo očitovati'.U potpisu Željko Pajalić, Glasnogovornik suda. 

Dakle, osim što je sudac Vrhovnog suda dr. sc. Jadranko Jug bio član vijeća i sudac izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju Franak, on je sudjelovao  i na tribinama o slučaju Franak, pa je tako sa kolegom sucem Vrhovnog suda Draganom Katićem sudjelovao  i na tribini u organizaciji pravnog portala IUS-INFO na kojem je sudac Katičić održao predavanje o ništetnosti, pobojnosti i raskidanju ugovora u sudskoj praksi. Što se,pak, tiče favoriziranih odvjetnika u zastupanju oštećenika u slučaju Franak, medijima je svojedobno odgovorio dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić:  “Hipotetski gledano bez svake je sumnje protivno časti i ugledu odvjetništva pribavljanje stranaka putem ponuda ili posrednika, prepuštanjem bianco punomoći trećim osobama, formiranjem liste ‘podobnih’ odvjetnika ili pak javni istupi odvjetnika na način koji bi se mogao shvatiti kao nametanje javnosti ili reklamiranje koje nije dopušteno aktima HOK-a i za takva ponašanja koje odvjetnik počini će i odgovarati' - pisalo je u odgovooru Vrhovnog suda.

Nakon svega poslali smo i upit poznatom odvjetniku Borisu Jugu, sinu suca Vrhovnog suda Jadranka Juga, želeći i kod njega provjeriti informaciju o mogućem sukobu interesa. Odvjetnika Juga pitali smo sljedeće: Pitali smo ga sljedeće: 'S obzirom da je Vaš otac, sudac Vrhovnog suda Jadranko Jug, bio izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju 'Franak', a da ste Vi  kao odvjetnik zastupali  oštećenike u slučaju Franak, te da je po pisanju tjednika Globus, Udruga Franak svojedobno  sastavila  listu na kojoj se nalazi 21 favorizirani odvjetnik, a za koje se navodi da vode individualne postupke protiv banaka u slučajevima švicarskog franka, među kojima je  u Zagrebu iskočilo i Vaše ime, smatrate li da se tu radi o sukobu interesa?  Jesu li istinite tvrdnje pojedinih članova udruge Franak da ste Vi u prijateljskim odnosima s bivšim saborskim zastupnikom i članom Udruge Franak Goranom Aleksićem? '.

Dobili smo odgovor odvjetnika  Borisa  Juga: 'Okolnost da je moj otac eventualno bio sudac izvjestitelj u pojedinim sudskim predmetima vezanim za kredite u CHF ne smatram sukobom interesa, obzirom isti ili njemu bliske osobe, prema mojim saznanjima nema/ju kredit u CHF niti je moj otac sudio u bilo kojem predmetu u kojem ja osobno zastupam bilo koju stranku. Također napominjem kako odluke po revizijima u predmetima pred VSRH donosi vijeće od 5 sudaca većinom jednakovrijednih glasova. Ukoliko smatrate da postoji sukob interesa samo zbog činjenice što ja općenito zastupam tužitelje u predmetima CHF kredita, tada Vam skrećemo pozornost da tužitelje u vezi ove problematike zastupa vrlo veliki broj odvjetnika u cijeloj RH, a ujedno je i veliki broj sudaca koje sude u tim predmetima u srodstvu s tim odvjetnicima, a od čega nije izuzet niti VSRH.

Stoga prepuštam Vama donijeti zaključak da li se svi navedeni suci nalaze u sukobu interesa. Također ističem kako ja osobno nisam imao nikakav utjecaj na sastavljanje liste odvjetnika koje preporuča udruga Franak, što naravno ne bi bilo niti dopušteno, već se radi o samostalnoj inicijativi udruge Franak, koja je samostalno istraživala putem javno dostupnih podataka informacije o odvjetnicima koji se isitim bave i preporučivala iste. Demantiram da se nalazim u bilo kakvim prijateljskim odnosima s g. Goranom Aleksićem, obzirom se moji kontakti s istim vezano za komentiranje sudskih postupaka u vise navrata svakako ne bi mogli tako nazvati' - zaključio je odvjetnik Boris Jug.