Ispratili smo izbore za XI saziv Sabora a unatoč golemom odazivu birača još nije sve jasno. Iako je HDZ relativni pobjednik izbora s najviše izborenih mandata ne može sastaviti novu vladu ako ne uđe u koaliciju s Domovinskim pokretom ili pokuša osigurati potpise zastupnika manjih stranaka. Izgledno je da Rijeke pravde ne mogu odnijeti predsjedniku Milanoviću nužnih 76 glasova pa zato se iz njihovih redova plasiraju spinovi o manjinskoj privremenoj Vladi, tehničkoj vladi s nekim rokom trajanja od godinu dana do novih izbora. Anketirani građani su dobrim dijelom razočarani jer shvaćaju kako su izbori jedno a postizborne koalicije i trgovine nešto sasvim drugo. Najgadljivija stvar koju novija hrvatska povijest pamti su trgovine glasovima i kupnja tzv. žetona. U pravilu svi koji su ušli u Sabor znaju kako su žetoni u većini limitiranog vijeka trajanja no nekima uspije održati se i više puta ući u Sabor. Zato svi oni koji imaju neke predispozicije biti žetoni dobro važu kako da naprave taj potez i da se pred očima javnosti predstave što kredibilnije unatoč takvim odlukama. Stvar je jasna ako gledamo, primjerice, Mislava Kolakušića. U Sabor je ušao na listi Domovinskog pokreta ali odmah je, već u izbornoj noći, jasno rekao kako slijede novi izbori. S obzirom da je on isključivi tip političara, kao da živi u nekom staklenom zvonu a ne u real politici, jasno je da s njim DP ne može računati ako želi ući u koaliciju s HDZ-om ili sa SDP-om. S druge strane HDZ vjerojatno se može nadati glasovima dvoje suverenista, sudeći po preliminarnim izjavama. Zbog takvih oscilacija i HDZ-ovci, žele li većinu, moraju zagrabiti među zastupnike stranaka koji imaju 2-3 mandata. Nema ih puno ali zato javnost s pažnjom osluškuje što ima za reći Dario Zurovec iz Fokusa. Mediji su citirali njegovu izjavu: 'Zurovec ujutro: ‘I lijevo i desno, svi su mi prihvatljivi!‘; Zurovec navečer: ‘Bliži mi je SDP!‘. Otkrivamo pozadinu tog njegov stava. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Većina hrvatskih građana bolje poznaje lik i djelo gradonačelnika Svete Nedelje Daria Zurovca kao sudionika showa Nove TV 'Ples sa zvijezdama' nego što ga doživljava kao nekog političara nacionalnog formata. To i ne čudi s obzirom da je Zurovec u politici prisutan kao gradonačelnik malog gradića između Zagreba i Samobora a i njegova stranka Fokus nije požnjela uspjeh na nacionalnoj razini budući da imaju 1 zastupnika  Zurovca. Zato mnogima i nisu jasni njegovi politički stavovi. Poznato je kako su Fokus i IDS bili u SDP-ovoj koaliciji  dok Peđa Grbin nije objavio kako je njihov mandatar Zoran Milanović. No, dok je IDS i dalje čvrsto na stajalištima kako neće u koaliciju s HDZ-om kod Fokusa su se stvari počele mijenjati pogledamo li izjave Daria Zurovca.

On je jasno stavio do znanja u svojim medijskim istupima kako nije isključiv, da ima kontakte i prijatelje među pripadnicima svih stranaka. Jedino nije rekao kako je on zapravo bivši HDZ-ovac. O tome smo pisali u travnju 2021. u članku: 'NETRANSPARENTNI STRANAČKI KONVERTIT Dario Zurovec bivši HDZ-ovac, bivši Hridovac pa zastupnik šuti o promjeni prezimena'. U podnaslovu smo naveli: 'Poslali smo mu upit s konkretnim pitanjima na koje nismo dobili odgovore. Doznajte moguće motive'. U uvodu tog članka naveli smo: 'Dario Zurovec nije bio poznat većem dijelu Hrvatske sve dok nije izašao na zadnje parlamentarne izbore na koalicijskoj listi Stranke s Imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. Tako je bilo nepoznato da je prvi put postao vijećnik Svete Nedelje 2013. na listi HDZ-a. Potom je bio tajnik stranke Drage Prgometa, odnosno Hridi a isplivalo je i kako je njegov najbolji prijatelj nećak Drage Prgometa, Ivan Prgomet....'

Uostalom, da je Zurovec bio na listi HDZ-a i ušao u Gradsko vijeće Svete Nedelje 2013. kao HDZ-ov vijećnik vidljivo je i na službenom linku na stranicama izbori.hr. U članku smo istaknuli i kako je tada zaposlio svog najboljeg prijatelja Ivana Prgometa u Turističkoj zajednici Svete Nedelje. Ivan je inače sin kontroverznog Mije Prgometa, građevinskog poduzetnika i vlasnika tvrtke Armus koji je imao poslove s HEP-om. Armus se također bavi instalacijom brojila za očitanje električne energije i imao je ogroman profit s HEP-om. Ivan Prgomet snimljen je zagrljen sa Zurovcem na negovoj svadbi. Sada na LinkedIn profilu Ivana Prgometa piše kako radi kao financijski menadžer u Armusu, dakle tvrtci svoga oca. Što se pak tiče upita oko promjene prezimena na tu smo temu prije više godina Zurovcu poslali upit. U njemu  smo ga pitali je li točno da je njegova obitelj promijenila prezime. Naime, mi smo došli do dokumenta koji dokazuje kako se baka Darija Zurovca Angjela prezivala Zurovac. Ona je bila rodom iz Kerestinca i djevojački se prezivala Klemenčić. Zurovčev djed zvao se Nedeljko i prezivao Zurovac. Preminuo je u u 76-oj godini rujnu 2010. i ukopan na Novom groblju u Svetoj Nedelji. Tamo počiva sa Zurovčevom bakom Angjelom koja je preminula u 86-oj godini 2018. godine.

Njezin suprug Zurovac / Zurovec se očito priženio u Kerestinec. Radi se o promjeni samo jednog slova u prezimenu koji očito ima dublji kontekst pa je zbog toga i moguće došlo do njegove promjene. Naime, prezime Zurovac izvorno potječe iz istočnog dijela Hercegovine, područja oko Nevesinja koje pripada Republici Srpskoj i u kojem je većinsko srpsko stanovništvo. Zbog toga mnoge poznate osobe koje nose prezime Zurovac imaju i srpsko porijeklo. Ukoliko je došlo u obitelji Zurovac do promjene prezimena u Zurovec onda bi ta promjena mogla biti motivirana upravo time da se izbjegne identifikacija sa srpskom nacionalnošću. Zurovec je kao dužnosnik imao prijavu zbog mogućeg sukoba interesa.  O tome svjedoči odluka od 2. rujna 2021. koju potpisuje tadašnja predsjednica Nataša Novaković. Citirat ćemo dio te odluke iz koje je samim tim vidljivo zbog čega je bio prijavljen Zurovec.

Osim Novaković u sastavu Povjerenstva kad se odlučivalo o Zurovcu sjedili su još: Davorin Ivanjek, sadašnja šefica Aleksandre Jozić-Ileković i Tatijana Vučetić kao članovi Povjerenstva. Oni su odlučivali o neanonimnoj prijavi protiv dužnosnika Darija Zurovca, zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Grada Sveta Nedelja. Donijeli su odluku kako neće pokrenuti postupak protiv Zurovca 's obzirom da iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je dužnosnik sudjelovao u zapošljavanju rođakinje na radno mjesto savjetnice za društvene djelatnosti u Gradu Sveta Nedelja, niti da je pogodovao svome bratu prioritetnim određivanjem izgradnje vodovoda i kanalizacije u ulici u kojoj njegov brat gradi kuću.' U obrazloženju piše: 'Povjerenstvo je dana 1. listopada 2020.g. zaprimilo neanonimnu prijavu mogućeg sukoba interesa  koja je u knjizi ulazne pošte Povjerenstva zaprimljena pod poslovnim brojem: 711-U-3528-P-220/20-01-4.

U predmetnoj prijavi navodi se da je nedavno u Gradu Sveta Nedelja raspisan natječaj za radno mjesto na koje je primljena ……….. kao savjetnica za društvene djelatnosti, a da je majka dužnosnika u rodbinskim vezama s majkom …………, odnosno da su iste sestrične. Nadalje, navodi se i da je brat gradonačelnika zaposlen u Gradu kao stručni suradnik za komunalne djelatnosti te da isti posluje s nekim tvrtkama koje posluju s Gradom kao i da gradonačelnik prioritetnim određuje izgradnju vodovoda i kanalizacije u novoformiranoj ulici gdje mu brat gradi kuću. Člankom 3. stavkom 1. točkom 3. i  39. ZSSI-a propisano je da su saborski zastupnici te gradonačelnici, općinski načelnici i njihovi zamjenici dužnosnici u smislu navedenog Zakona. Povjerenstvo je uvidom u Registar dužnosnika utvrdilo da je Dario Zurovec obnašao dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru od 22. srpnja 2020.g. do 30. studenog 2020.g. te ponovno od 9. lipnja 2021.g. dok je dužnost gradonačelnika Grada Sveta Nedelja u mandatu 2017.g.-2021.g. te ponovno od 21. svibnja 2021.g. Slijedom navedenog, povodom obnašanja navedenih dužnosti, dužnosnik Dario Zurovec obvezan je postupati sukladno odredbama ZSSI-a.

 Člankom 2. stavkom 1. ZSSI-a propisano je da u obnašanju javne dužnosti dužnosnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa. Stavkom 2. ZSSI-a propisano je da sukob interesa postoji kada su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim, a posebice kada privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost, zatim kada se osnovano može smatrati da privatni interes dužnosnika utječe te kada privatni interes može utjecati na nepristranost dužnosnika u obavljanju javne dužnosti. Člankom 5. stavkom 1. ZSSI-a propisano je da dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana. Stavkom 3. istog članka propisano je da dužnosnici ne smiju koristiti javnu dužnost za osobni probitak ili probitak osobe koja je s njima povezana.

Člankom 4. stavkom 2. ZSSI-a propisano je da je član obitelji dužnosnika u smislu ovog Zakona bračni ili izvanbračni drug dužnosnika, njegovi srodnici po krvi u uspravnoj lozi, braća i sestre dužnosnika te posvojitelj, odnosno posvojenik dužnosnika. Stavkom 5. istoga članka propisano je da su povezane osobe u smislu ovog Zakona osobe navedene u stavku 2. ovog članka te ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s dužnosnikom. S obzirom na navode iz prijave Povjerenstvo je od Grada Sveta Nedelja zatražilo podatke je li u Gradu Sveta Nedelja, zaposlena gospođa …………., ukoliko jest od kada i na kojem radnom mjestu, je li u Gradu Sveta Nedelja zaposlen gospodin …………., ukoliko jest od kada i na kojem radnom mjestu, je li zasnivanju radnog odnosa sa gospođom ……… i gospodinom ………… prethodio natječaj te ukoliko jest gdje je objavljen te je li Grad Sveta Nedelja od 9. lipnja 2017.g. do danas donio odluku ili pokrenuo natječaj za izgradnju vodovoda i kanalizacijskog sustava na području Grada te ukoliko jest koji je razlog uređenja predmetne infrastrukture te na kojem području je navedena izgradnja izvršena ili se ima izvršiti.

Povjerenstvo je također zatražilo da ukoliko je zapošljavanju po objavljenom natječaju prethodio postupak testiranja, molimo uvid u natječajnu dokumentaciju kao i u postupak koji je prethodio odabiru i završno donošenju ugovora o radu s …………….. i ……………. Grad Sveta Nedelja odgovorio je na traženje Povjerenstva dopisom .....od 19. listopada 2020.g. navodeći da je u Gradu Svetoj Nedelji zaposlena službenica ………………….., i to rješenjem o rasporedu na radno mjesto savjetnice za društvene djelatnosti na neodređeno vrijeme u Upravnom odjelu za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu, društvene djelatnosti i nabavu od dana 24.01.2019. godine, KLASA: U...., kojem je prethodilo Rješenje o prijmu u službu od dana 17.12.2018. godine, KLASA: ....., a koje je donijeto temeljem prethodno provedenog postupka javnog natječaja. Navodi se kako je službenica raspoređena na sistematizirano i do tada nepopunjeno radno mjesto savjetnice za društvene djelatnosti, kao jedine službenice u Gradu Svetoj Nedelji u čijem opisu radnog mjesta je vođenje upravnih postupaka i obavljanje ostalih poslova vezanih uz provedbu Zakona o socijalnoj skrbi, provedbenih propisa, odluka Grada Svete

Nedelje iz područja potreba socijalne skrbi, kao i provedbe javnih natječaja za dodjelu sredstava za programe i aktivnosti iz djelokruga odjela (financiranje programa i projekata udruga iz područja djelatnosti branitelja iz Domovinskog rata, odgoja i obrazovanja, socijalne djelatnosti i zdravstva, brige o umirovljenicima, te skrbi osoba s invaliditetom). Nadalje, navodi se da je po ovlaštenju gradonačelnika Pročelnica Upravnog odjela za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu, društvene djelatnosti i nabavu Grada Svete Nedelje raspisala natječaj za prijam u službu savjetnika za društvene djelatnosti na neodređeno vrijeme i u uz obvezni probni rad u trajanju od 3 mjeseca e da je natječaj objavljen u „Narodnim novinama“ broj 92 od dana 17.10.2018. godine i web stranici Grada Svete Nedelje.

Rok za podnošenje prijava na Natječaj iznosio je osam dana od objave Natječaja. Nadalje, iz dopisa Grada i dostavljene dokumentacije razvidno je da pored općih uvjeta utvrđenih Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, posebni uvjeti za prijam u službu istaknuti u natječaju bili su: magistar ili stručni specijalist pravne ili druge društvene struke, najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, znanje engleskog jezika, znanje rada na računalu, položen vozački ispit ,,B“ kategorije s tim da se na natječaj mogla javiti i osoba bez položenog državnog stručnog ispita, koja je stekla potrebno radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, pod uvjetom da ispit položi u roku od godine dana od prijma u službu. Razvidno je također da je u provedenom postupku, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo koje su prijave pristigle na natječaj pravodobne i potpune, te između njih koje zadovoljavaju formalne uvjete natječaja, sukladno propisanim uvjetima

Natječaja te da je od deset pristiglih prijava na natječaj, Povjerenstvo utvrdilo da dvije prijave ne udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja, o čemu su podnositelji prijava obaviješteni pismenim putem, a osam kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja pozvani su na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti, sukladno članku 22. st. 1. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koje se sastojalo od dijela pisanog testiranja i usmenog razgovora (intervjua) za kandidate koje ostvare pristup pojedinom dijelu testiranja i koje se održalo dana 3. prosinca 2018. godine u prostorijama Grada Svete Nedelje. Razvidno je i da su obavijest i upute kandidatima o opisu poslova i podaci o plaći radnog mjesta, te načinu i području testiranja bila su objavljena od dana 18.10.2018. godine na web stranici Grada Svete Nedelje. Nadalje, razvidno je da je dvoje kandidata izgubilo status kandidata prijavljenih na natječaj iz razloga što se nisu odazvali pozivu na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti putem pisanog testiranja, a sukladno članku 22. st. 2.

Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.  Iz uvida u dostavljenu dokumentaciju razvidno je da se ukupno najveći broj bodova nakon pisanog testiranja, provjere poznavanja engleskog jezika, poznavanja rada na računalu i usmenog razgovora imala ………………… te je ista primljena u službu na neodređeno vrijeme uz obvezni probni rad u trajanju od 3 mjeseca za obavljanje poslova savjetnika za društvene djelatnosti u Upravnom odjelu za opće poslove, lokalnu i mjesnu samoupravu, društvene djelatnosti i nabavu. Rješenje o prijemu u službu kao i rješenje o rasporedu na radno mjesto ……………… donijela  pročelnica ………………...  Uvidom u dokumentaciju dostavljenu od strane Matičnog ureda Samobor Povjerenstvo nije bilo u mogućnosti utvrditi eventualni rodnički odnos između dužnosnika i ……………...' - piše u odluci Povjerenstva.

Što se pak tiče brata Daria Zurovca i on radi u  Gradu Svetoj Nedelji 'na radnom mjestu višeg stručnog suradnika za prostorno - komunalne djelatnosti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, EU projekte, komunalne djelatnosti, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove'. Na tom mjestu radi od  31. ožujka 2020. godine, dakle u mandatu svog brata. No, on je već bio zaposlen u Gradu Sveta Nedelja od 2008. godine na drugom radnom mjestu, dakle u vrijeme kada Zurovec nije bio gradonačelnik pa je Povjerenstvo prijavu odbacilo i u tom dijelu. Dani koji slijede pokazat će u kojem će smjeru ići Dario Zurovec, bivši HDZ-ovac čiji se Fokus bio pridružio SDP-ovoj koaliciji pa ih napustio kad je objavljeno da bi Zoran Milanović bio mandatar.